Σελίδες

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Τρεις Γενοκτονίες. Μία στρατηγική. Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας. Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Αδελφοί Κυριακίδη.

Το βιβλίο, το οποίο έχει εκδοθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, περιέχει τις εισηγήσεις του Διεθνούς Συνεδρίου «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική» που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και όλα τα ποντιακά σωματεία του Νομού Ροδόπης, στην Κομοτηνή το Μάιο του 2008.
Στην ημερίδα εξετάστηκαν οι Γενοκτονίες των πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς και συζητήθηκε η αξιοποίηση της εμπειρίας του αγώνα κυρίως των Αρμενίων καθώς και η οικοδόμηση της συνεργασίας και ο συντονισμός του αγώνα των τριών λαών που υπέστησαν τη Γενοκτονία (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων).
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι χαιρετισμοί της Χ. Μαυρίδου, μέλους του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της εκδήλωσης καθώς και στο συμβολισμό που έχει η πραγματοποίηση της ημερίδας στη Ροδόπη, του προέδρου της Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χ. Κοτίδη ο οποίος αναφέρθηκε στην έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς ελληνικής πολιτείας, η οποία δεν έκανε κανένα βήμα για τη διεθνοποίηση του ζητήματος. Επίσης από την πλευρά του o Θόδωρος Παυλίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων εκπαιδευτικών χαρακτήρισε την ημερίδα «πρωτοπόρα προσπάθεια που ανοίγει έναν νέο κύκλο στην ιστορία του ποντιακού ζητήματος, ενώ στην αξία της ημερίδας αναφέρθηκε και ο Δ. Τομπουλίδης, Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης οι χαιρετισμοί του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Η. Πολατίδη, του χορηγού της ημερίδας Π. Εμφιετζόγλου, του πρώην προέδρου της Βουλής, Α. Κακλαμάνη, καθώς και τα μηνύματα που έστειλαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης ελληνικών κοινοτήτων κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών «Πόντος» Β. Κάισεβ, ο γραμματέας της Παν- ποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ- Καναδά, Δ. Μολοχίδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Χ. Ταβλαρίδης. Επίσης στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα της ημερίδας και οι στόχοι που τέθηκαν μέσα από αυτή, για τη Γενοκτονία.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται οι εισηγήσεις της Τhea Halo, του Μάριου Ευρυβιάδη, του Atman Sabri, Σταύρου Αμπαριάν, Νίκου Λυγερού, Αντώνη Παυλίδη και Φάνη Μαλκίδη.
Η Τhea Halo, ένα πρόσωπο-σύμβολο στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, μίλησε με θέμα “Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των γενοκτονιών και προς τα πού πορευόμαστε από δω και πέρα” Στην ομιλία της αναφέρθηκε στη μητέρα της μεταφέροντας την επιθυμία της να της αποδοθεί η ελληνική υπηκοότητα, κάτι που έγινε πρόσφατα, αλλά και στο βιβλίο της που αναφέρεται στην ιστορία της μητέρας της, ενώ αναφέρθηκε στην αναγνώριση των γενοκτονιών από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών Αναγνώρισης Γενοκτονιών και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για τη διεθνοποίηση του προβλήματος από πλευράς της. “Μέθοδοι ανάδειξης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ως διεθνούς ζητήματος” είναι το θέμα της εισήγησης του Μάριου Ευρυβιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις σύγχρονες πρακτικές προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που χρησιμοποιούνται. Ανέφερε παραδείγματα με τα οποία οι Αρμένιοι κατόρθωσαν να ανατρέψουν μια συστηματική και οργανωμένη προπαγάνδα των Τούρκων μια συστηματική δουλειά «την οποία πρέπει να ακολουθήσουν και οι Έλληνες και οι Ασσύριοι. Με θέμα “Ο Αφανισμός των Ασσυρίων στην Τουρκία” μίλησε ο Ataman Sabri, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασσυρίων Ευρώπης. Ο Ataman Sabri, τόνισε ότι το 1915 το μισό του πληθυσμού των Ασσυρίων εξολοθρεύτηκαν στην γενοκτονία, ενώ η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που διέπραξε το 1915 στους Αρμένιους, Ασσύριους και Έλληνες και εναντίον των άλλων μειονοτήτων και να ζητήσει συγνώμη για αυτές». Ο Σταύρος Αμπαριάν Εκπρόσωπος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος μίλησε με θέμα “Γενοκτονία των Αρμενίων: 49 αναγνωρίσεις - πορεία προς το μέλλον”. Ο . Αμπαριάν δίνει το νομικό πλαίσιο της Παγκόσμιας Αρμενικής Επιτροπής που έχει σκοπό την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, «γιατί η αναγνώριση μιας γενοκτονίας μπορεί πρώτα απ’ όλα να είναι θέμα ηθικής τάξης όμως η υποκίνηση της αναγνώρισης είναι πολιτική διαδικασία. Αναφέρει ότι η γενοκτονία και των τριών λαών είναι ιστορικά αποδεδειγμένη, ενώ ο αγώνας των Αρμενίων για την αναγνώριση της γενοκτονίας είναι ένα θέμα καθαρά πολιτικό.
Οι Νίκος Λυγερός και Αντώνης Παυλίδης στην εισήγησή τους με τίτλο «Από τη γενοκτονία στη λύτρωση», τονίζουν τη δυναμική της μνήμης που καθοδηγεί τον αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας. Επίσης αναφέρουν τη σημαντικότητα του εγκλήματος της γενοκτονίας, που είναι ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία, αφού επαναλαμβάνεται συνεχώς. Τέλος στην εισήγησή τους, προτείνουν μία νέα στρατηγική για τη γενοκτονία και την ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης,
Η εισήγηση του Φ. Μαλκίδη αναφέρεται στο διεθνές πλαίσιο της γενοκτονίας. Τα νομικά και πολιτικά κείμενα σε όλο τον κόσμο και τα ντοκουμέντα, τεκμηριώνουν την τέλεση της γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων και μάλιστα η ύπαρξη αυτών των στοιχείων δίνει τη δυνατότητα σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους και θεσμούς να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία. Επίσης υπάρχουν κάποια ζητήματα όπως η καταβολή αποζημιώσεων στους απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας που αποτελεί σημαντικό εφόδιο τα επόμενα στάδια της προσπάθειας για αναγνώριση της γενοκτονίας, προσπάθεια που πρέπει να είναι συνεχής και σοβαρή.

Κατεβάστε το βιβλίο στα αγγλικά στο
Three Genocides, One Strategy.pdf (1.4 MB)

Three Genocides, One Strategy. Colloquium Proceeding Thessaloniki: Kyriakidis Bros.

The colloquium Three Genocides, One Strategy took place on Saturday the 24th of May 2008 in Komotini, Greece. The 3 Genocides of namely Greeks, Armenians and Assyrians which were perpetrated by the Turkish forces before, during and after WW1 were discussed, in this book.

This is a review of the Hellenic, Armenian and Assyrian Genocide. This volume stands as an important achievement in the field of genocide studies, as well as commanding the attention of scholars of Middle East Studies. The subjects addressed include the cleansing of all Christian communities from Ottoman Empire as a result of widespread massacres over three decades and the influence of proto-Nazi ideology on late Ottoman leaders as well the Kemalist nationalist movement and the propaganda they created.

The emphasis in this volume is predominantly on the common strategy of the Greeks, Armenians and Assyrians to the history and nature of genocide, specifically regarding when an episode of genocide begins and whether genocide gives rise to any moral obligation to preserve the targeted culture, or to transform the perpetrators’ culture.

In this volume, Thea Halo, Ataman Sabri, Stavros Abarian, Nikos Lygeros, Antonis Pavlidis, Marios Evriadiadis and Fanis Malkidis discusses on the Hellenic, Armenian and Assyrian genocide and supplies wrenching details of the experiences of Greek, Armenian and Assyrian civilians enslaved by Ottoman and Turkish forces, and subjected to large-scale bayoneting and shootings, death marches.

Download the Publication:
Three Genocides, One Strategy.pdf (1.4 MB)

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΟ ΧΩΡΟ

Εκδήλωση με τίτλο «Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια και τον Παρευξείνιο Χώρο», διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής σε συνεργασία με το παράρτημα των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Σπύρος Νάκος, Υπεύθυνος Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, ο Φάνης Μαλκίδης, λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, ο Βασίλης Γραμματίκας, λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση είχαν να κάνουν με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική και τις προοπτικές εφαρμογής της στις χώρες των Βαλκανίων, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προοπτική των Βαλκανίων, την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.Η διεύρυνση , σύμφωνα με τους ομιλητές, ενισχύει την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, προάγει τον σεβασμό. Ακολούθως, αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών σε θέματα όπως η υγεία, η ασφάλεια και η προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Επίσης, δημιουργείται ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον με εξαγωγικές και επενδυτικές ευκαιρίες, νέες θέσεις απασχόλησης και εργασίας στην Ευρώπη.Στην συζήτηση που ακολούθησε γύρω από την προοπτική ένταξης των κρατών των Βαλκανίων και των Παρευξείνιων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπτύχθηκαν πολλές και σοβαρές απόψεις, δείχνοντας έτσι την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών που παρακολούθησαν την συγκεκριμένη εκδήλωση.Σε ότι αφορά τους ομιλητές, αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους στο ότι τα Δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία βρίσκονται στην κορυφή της ενταξιακής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική της διεύρυνση προς την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη έχοντας πλέον ολοκληρωθεί, στρέφεται τώρα Νοτιανατολικά. Η διαδικασία, βέβαια, προχωρά με προσεχτικά βήματα λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής και κάτω από σαφείς προϋποθέσεις, που απαιτούνται για την πλήρη ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης συνοψίζεται στα ακόλουθα στοιχεία : πολιτική αστάθεια, μειωμένη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, διμερείς διαφωνίες. Στα προαναφερθέντα, θα πρέπει να σημειώσουμε μια ενδεχόμενη κόπωση των Δυτικοευρωπαίων για την διεύρυνση αλλά και μια ανησυχία για την προσχώρηση «προβληματικών» χωρών, αμφιβόλου ευρωπαϊκού πεπρωμένου.Όλα τα παραπάνω, φανερώνουν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Κροατίας, της Βοσνίας-Εργεγοβίνης, της Αλβανίας, της Σερβίας, του Μαυροβούνιου της πΓΔΜ και της Τουρκίας, μπορεί μεν να ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο, αλλά εξυπηρετεί τόσο τα εθνικά συμφέροντα των χωρών όσο και τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση την τρέχουσα κατάσταση των γειτόνων μας, η χάραξη και η αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής για τη διεύρυνση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το παρελθόν και αποτελεί μια ουσιαστική πρόκληση.Η διεύρυνση λοιπόν, σύμφωνα με τους ομιλητές, ενισχύει την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, προάγει τον σεβασμό. Ακολούθως, αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών σε θέματα όπως η υγεία, η ασφάλεια και η προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Επίσης, δημιουργείται ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον με εξαγωγικές και επενδυτικές ευκαιρίες, νέες θέσεις απασχόλησης και εργασίας στην Ευρώπη. Εκτός αυτού, η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, συμβάλει στην αύξηση της ευημερίας, της ανάπτυξης, με ισονομία και αξιοπρέπεια, αναβαθμίζοντας έτσι την θέση της και ενισχύοντας την παρουσία της και στο διεθνές επίπεδο.Παράλληλα, οι δυτικές βαλκανικές χώρες και η Τουρκία θα μπορέσουν να ενσωματωθούν σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, ασφάλειας και πρόληψης των συγκρούσεων, μέσα στο οποίο δίνεται η δυνατότητα ουσιαστικής καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της παράνομης μετανάστευσης

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Την ελληνική ιθαγένεια απέκτησε η «γιαγιά του Πόντου»

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια 100χρονη Πόντια που κατάφερε να διασωθεί από τη γενοκτονία, καθώς και η κόρη της, η οποία με συγγραφική δουλειά ανέδειξε και πρόβαλε την πολιτιστική κληρονομιά του Ποντιακού Ελληνισμού, απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια.
Η «γιαγιά του Πόντου», η Σάνο Χάλο, και η κόρη της Θία Χάλο ορκίστηκαν κατά τη διάρκεια τελετής στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη από τη Γενική Πρόξενο, Άγη Μπαλτά, ότι «θα φυλάττουν πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους και θα εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντα ως Ελληνίδες υπήκοοι», υπογράφοντας το πρωτόκολλο πολιτογράφησης.
«Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου», ανέφερε συγκινημένη η Σάνο Χάλο, η οποία τον περασμένο μήνα συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής. Έχοντας στο πλευρό της παιδιά, εγγόνια και δισέγγονά τόνισε: «Δεν πήγα ποτέ σχολείο, δούλεψα σκληρά όλη μου τη ζωή για να μεγαλώσω 10 παιδιά».
Η Σάνο Χάλο είναι η ηρωίδα του βιβλίου «Ούτε το όνομά μου», συγγραφέας του οποίου είναι η κόρη της Θία Χάλο, που κατέγραψε τις τραγικές στιγμές της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και το περιπετειώδες ταξίδι της μητέρας της προς την ελευθερία.
Η Θία Χάλο εξέφρασε το θαυμασμό και την περηφάνια της για τους κατατρεγμένους Πόντιους, ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες αξιωματούχους και διπλωμάτες, το ελληνικό κράτος και ιδιαίτερα τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, που με δική τους πρωτοβουλία προωθήθηκε το σχετικό αίτημα για να αποκτήσει μαζί με τη μητέρα της την ελληνική ιθαγένεια.
«Είναι μια από τις ιστορικότερες στιγμές του Ποντιακού Ελληνισμού της Αμερικής», τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Τσιλφίδης, επισημαίνοντας ότι «μέσα από δύο θρυλικές μορφές, από δύο θρυλικές γυναίκες, μέσα από τη Σάνο και τη Θία Χάλο προβάλλουμε μια πτυχή της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους που για χρόνια παρέμενε στα αζήτητα της ιστορίας. Τιμούμε δύο γυναίκες, δύο σύμβολα για την ανθρωπότητα και ταυτόχρονα τα 353,000 θύματα της γενοκτονίας μας, αλλά και τις χιλιάδες ηρωικές μορφές του Πόντου».
Η τελετή ορκωμοσίας ήταν προγραμματισμένη πριν μια εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε λόγω προβλήματος υγείας της 100χρονης κ. Χάλο, η οποία ανάρρωσε και τελικά παρέστη στην τελετή στο Γενικό Προξενείο. Ο κ. Τσιλφίδης εξέφρασε ευχαριστίες στη Γενική Πρόξενο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη κ. Μπαλτά, η οποία πριν λίγες μέρες είχε ορκίσει τη «Γιαγιά του Πόντου» σε νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλευόταν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, δήλωσε ότι «αυτές οι δύο γυναίκες είναι θρυλικές, είναι ορόσημο στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού γιατί κατάφεραν να προωθήσουν το θέμα όσο κανένας σύλλογος και άτομο».
Ο Δημήτρης Κοσμίδης, στέλεχος του Συλλόγου Παναγία Σουμελά της Βοστώνης ανέφερε ότι «αυτή η τελετή σημαίνει πάρα πολλά για εμάς τους Πόντιους, ειδικά γι' αυτούς που έχουν γεννηθεί στον Πόντο. Η κ. Σάνο αντιπροσωπεύει εμάς τους Ποντίους τους ξεριζωμένους και τον αγώνα τον οποίο κάνουμε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας».