Σελίδες

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Αυτοδιοίκηση χωρίς ανθρώπους; To (αμείλικτο) δημογραφικό πρόβλημα στο Νομό Έβρου. Του Φάνη Μαλκίδη






Έχει ενδιαφέρον, ειδικά προ των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, να δούμε την εξέλιξη του πληθυσμού του νομού Έβρου, μετά το 1951 και μέχρι σήμερα.
Το 1951 ο πληθυσμός ήταν 141.340 κάτοικοι και δέκα χρόνια αργότερα ήταν 157.760, λόγω της αύξησης των γεννήσεων. Στην απογραφή του 1971 ο πληθυσμός μειώνεται λόγω της μεγάλης μετανάστευσης και μειώνεται στις 138.988. Η παλιννόστηση της δεκαετίας του 1970 έχει αποτέλεσμα αφού το 1981 απογράφονται 148.486. Ωστόσο και στη δεκαετία του 1980-1990 ο πληθυσμός μειώνεται ξανά αφού το 1991 είναι 143.752. Η έλευση των Ελλήνων από την πρώην Σοβιετική Ένωση προβλήθηκε ως μία λύση στο δημογραφικό, ωστόσο ο νομός είχε μικρή αύξηση και έφτασε στις 149.354. Η τελευταία εκτίμηση (2008) για τον πληθυσμό δείχνει και πάλι μείωση αφού οι κάτοικοι στο νομό είναι 148.716.
Σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το βόρειο κομμάτι του νομού Έβρου, όπου και η άμεση συνοριακή χερσαία επαφή της Ελλάδας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, και ο χώρος διόδου της λαθρομετανάστευσης, καθώς και στο νησί της Σαμοθράκης, οι δημογραφικές εξελίξεις είναι πιο δραματικές.
Ειδικότερα, για το νησί της Σαμοθράκης, όπως δείχνουν οι απογραφές των ετών 1951 (4258 κάτοικοι), 1961 (3850 κ),1971 (3012 κ) 1981 (2871 κ) 1991 (3083 κ), 2001 (2723κ.) παρατηρείται συνεχής μείωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των πιο παραγωγικών ηλικιών.
Ειδικότερο ενδιαφέρον έχει η μεταβολή κάποιων οικισμών του νησιού. Συνολικά, ο πληθυσμός της πρωτεύουσας Χώρας, από το 1951 έως το 2001 εμφανίζει μείωση 62,2% (!), το Λάκκωμα έχει μείωση 39,9% (!), ο Προφήτης Ηλίας 48,4% (!), τα Αλώνια 62,9% (!), ο Ξηροπόταμος ή 91,3% (!), ( μέσα σε πενήντα έτη το χωριό έχει εγκαταλειφθεί.
Η τελευταία εκτίμηση για τον πληθυσμό της Σαμοθράκης αναφέρει 2.600 κατοίκους που σημαίνει ότι υπήρξε και άλλη μείωση της τάξης του 4,5%, μείωση η οποία από ότι δείχνουν οι προβολές και οι εκτιμήσεις θα φανεί και στα αποτελέσματα της απογραφής του 2011.
Στην περιοχή του Τριγώνου, στο βόρειο Έβρο, η κατάσταση ομοιάζει με αυτήν της Σαμοθράκης. Οοι μειώσεις του πληθυσμού στην περίοδο 1961-2001 είναι μεγάλες έως τεράστιες, χωρίς προοπτικές αναπλήρωσης, λόγω του γεγονότος ότι σχεδόν όλοι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε την έδρα του Δήμου Τριγώνου, τον οικισμό Δίκαια ο οποίος απώλεσε στο παραπάνω χρονικό διάστημα 32,5 % του πληθυσμού, τον οικισμό Κόμαρα με μείωση 30,8%, με μείωση τον οικισμό Σπήλαιο με μείωση 56%(!), τον οικισμό Μαράσια με μείωση 69,7%, (!), τον οικισμό Πετρωτά με μείωση 79,3% (!), τον οικισμό Κριός με μείωση 79,6% (!), τον οικισμό Δίλοφος με μείωση 80% (!).
Στις περιοχές του βορείου Έβρου, εκτός από το άμεσο μεγάλο και σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα το οποίο σύμφωνα με την εκτίμηση του 2008 συνεχίζει να οξύνεται- θα το δείξει εκτιμούμε και η απογραφή του 2010- υπάρχει και η συνεχής έλευση μουσουλμάνων τουρκογενών από τη γειτονική Βουλγαρία, με ημιμόνιμη και μόνιμη εγκατάσταση, όπως βεβαίως και το τεράστιο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.
Η δημογραφική παράμετρος στο νομό Έβρο, ειδικά στο βόρειο κομμάτι του και στη Σαμοθράκη αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας το οποίο πρέπει να εξετασθεί με σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Μάλιστα λόγω του επείγοντος του ζητήματος, που εντείνεται με τη λαθρομετανάστευση, κάθε καθυστέρηση θα δυσχεραίνει και άλλο την κατάσταση, συνεπώς οι αποφάσεις για την αντιστροφή της κατάστασης πρέπει να ληφθούν άμεσα.
Με άλλα λόγια αυτοδιοίκηση ειδικά στο Νομό Έβρου δεν μπορεί να γίνει χωρίς ανθρώπους.


Ολόκληρη η έρευνα για το δημογραφικό πρόβλημα στο Νομό Έβρου δημοσιεύεται στην ετήσια έκδοση ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ 2010-2011. Αθήνα 2010.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Περιοδικό ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Αγαπητοί φίλοιμετά την προβληματική διανομή μας από τα βιβλιοπωλεία αποφασίσαμε ν’ αυξήσουμε τα αντίτυπά μας, να μειώσουμε τις σελίδες (και την τιμή μας) και να συναντηθούμε στα περίπτερα.Έχουμε λοιπόν την χαρά να σας γνωστοποιήσουμε ότι από την Τετάρτη 13/10 το νέο μας τεύχος με κεντρικό θέμα «Από την Μεταπολίτευση στην χρεωκοπία» θα βρίσκεται στα περίπτερα των Αθηνών και από 1/11 στα περίπτερα της επαρχίας.Αναλυτικά τα περιεχόμενα του νέου μας τεύχους μπορείτε να τα δείτε στον ιστότοπο του περιοδικού www.manifestomag.grΚαλοδεχούμενες –όπως πάντοτε- οι υποδείξεις, παρατηρήσεις και οι ενστάσεις σας.Σας ευχαριστούμε πολύ. Με την ενεργό συμμετοχή όλων μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε ένα ανεξάρτητο έντυπο που δεν θα προσβάλλει ούτε την αισθητική μας, ούτε την νοημοσύνη μας. Σε μια περίοδο όπου τα Μ.Μ.Ε. συναγωνίζονται στην αναξιοπιστία και την ευτέλεια, στον έντυπο και ηλεκτρονικό κανιβαλισμό εμείς, επιμένουμε να πιστεύουμε ότι ο Τύπος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε αμαχητί στους εργολάβους, στους υπαλλήλους τους ή στα τσιράκια τους. Κάποιοι -λίγοι αριθμητικά- παραπονέθηκαν επειδή είμαστε -λένε- κάπως ... θυμωμένοι! Μπορεί να έχουν δίκιο αν και δεν έχουμε λόγους να είμαστε χαζοχαρούμενοι, δηλαδή υποτελείς μιας “λάϊφ στάιλ” ομηρείας. Εάν συμβαίνουν όμορφα πράγματα να τα επισημάνουμε, να τα αναδείξουμε, και να μαθητεύσουμε πλησίον τους. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό καλό είναι να μην ξεχνάμε τα αυτονόητα: πρωταρχική δουλειά της σοβαρής δημοσιογραφίας είναι ο έλεγχος της εξουσίας και όχι η διασκέδαση του αναγνώστη. Η “πολιτική ορθότητα” και η “ουδετερότητα” αρμόζει ή σε δειλούς ή σε ανθρώπους χωρίς άποψη. Είναι προφανές, νομίζουμε, ότι δεν θέλουμε να είμαστε τίποτα από τα δύο. Στον χώρο του καλού και του κακού τύπου εμείς διαλέξαμε να είμαστε με τους πρώτους.

Νόμπελ οικονομίας στον Ελληνοκύπριο Χριστόφορο Πισσαρίδη!

Μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο μας καθώς ο οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης μαζί με δύο Αμερικανούς οικονομιλόγους κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για το 2010, για τις εργασίες τους που εξηγούν πως η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο και την πολιτική.
Οι άλλοι δύο αμερικανοί οικονομολόγοι που κέρδισαν το βραβείο είναι οι κ.κ. Peter Diamond και Dale Mortensen. Το βραβείο ονομάζεται επισήμως ο Βραβείο Οικονομικών Επιστημών Sveriges Riksbank στη μνήμη του Alfred Nobel. Σημειώνεται ότι οι τρεις θα μοιραστούν το ποσό των 1,5 εκατ. δολαρίων.
Who is Who
Ο Καθηγητής κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948. Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics. Ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής. Έχει πολύ πλούσια και αξιόλογη συγγραφική εργασία σε επαγγελματικά περιοδικά, ενώ το βιβλίο του με τίτλο «Θεωρία της ανεργίας ισορροπίας» θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο στα οικονομικά της ανεργίας.
Ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του London School of Economics και είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και του Econometric Society. Είναι επίσης Μέλος του συμβουλίου του European Economic Association και του Econometric Society και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Royal Economic Society. Είναι ερευνητικό μέλος του Centre for Economic Policy Research στο Λονδίνο και του Institute for the Study of Labor στη Βόννη, καθώς και ανώτερος συνεργάτης του φόρουμ οικονομικής έρευνας στις Αραβικές Χώρες, το Ιράν και την Τουρκία και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε στην ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για την απασχόληση το 2003 και υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Το 2005 έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ, στον οποίο απονεμήθηκε από κοινού με τον Dale Mortensen του Northwestern University των ΗΠΑ το αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) στα Οικονομικά της Εργασίας.

Το βραβείο "IZA" στα Οικονομικά της Εργασίας τιμά πρωτοποριακή εργασία εξαιρετικά δημιουργικών επιστημόνων, που έχουν επιφέρει επαναστατική αλλαγή στη θεωρητική και εμπειρική έρευνα της αγοράς εργασίας. Στην Επιτροπή απονομής του βραβείου συμμετείχαν οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ George Akerlof και Joseph Stiglitz.
Το έργο του καθηγητή Πισσαρίδη, για το οποίο έχει τιμηθεί με το βραβείο IZA, οδήγησε στην καλύτερη κατανόηση της ανεργίας και των ροών εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο του για το συνταίριασμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας με τον αριθμό των ανέργων, τις κενές θέσεις εργασίας και την ένταση της ζήτησης και προσφοράς εργασίας είναι βασικό εργαλείο για την ανάλυση των αγορών εργασίας που είναι ατελείς ως προς την αναγκαία πληροφόρηση.
http://sigmalive.com/inbusiness/news/financials/314413