Σελίδες

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ακαδημαϊκοί- Ερευνητές της Γενοκτονίας και οργανώσεις καλούν τη Βουλή του Ισραήλ να αναγνωρίσει μαζί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Ελλήνων.



Προς τα Μέλη της Βουλής του Ισραήλ

Προς τον Πρόεδρο  της επιτροπής Παιδείας  Alex Miller

 Προς το  Μέλος Reuven Rivlin, Ze’ev Elkin, Aryeh Eldad, Zahava Gal-On

Αξιότιμα Μέλη της Βουλής του κράτους του Ισραήλ

Γράφουμε εξ ονόματος των οργανώσεων που εργάζονται για την μνήμη της γενοκτονίας ενάντια στους Ασσύριους κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος στο οποίο περισσότερο από ενάμισυ εκατομμύριο Αρμένιοι εξολοθρεύθηκαν.

Θα επιθυμούσαμε να φέρουμε στην προσοχή σας ένα θέμα μεγάλης σπουδαιότητας, δηλαδή ο συνυπολογισμός της Γενοκτονίας των Αρμενίων  και των Ελλήνων προσεχή νομοθεσία της Βουλής του Ισαήλ για  μνήμη της  Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ενώ ο κόσμος γνωρίζει την  γενοκτονία των Αρμενίων, πολλοί δεν ξέρουν ότι η γενοκτονία υλοποιήθηκε επίσης ενάντια σε άλλες εθνικές ομάδες, δηλαδή εναντίων των Ασσυρίων  και των Ελλήνων, οι οποίοι ζούσαν από  χιλιάδες χρόνια στα προγονικά εδάφη τους, τα οποία ήταν μέσα στα σύνορα της οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1914. Οι αποκαλούμενοι «Νεότουρκοι» οι οποίοι απέλασαν  και σκότωσαν  Αρμενίους οδήγησαν επίσης σε σφαγές τους Ασσύριους και τους   Έλληνες.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι Ασσύριοι  αντιμετώπισαν τις στοχοθετημένες δολοφονίες, το βιασμό, την κατάχρηση, την καταστροφή των σπιτιών και των χωριών, και των εκκλησιών στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων και των Κούρδων συμμάχων τους. Σχεδόν 50% του πληθυσμού των Ασσυρίων  θανατώθηκε, ή περίπου 250.000 άτομα, επίσης περισσότεροι από 900.000 Έλληνες. Τα αρχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση των  Νεότουρκων εξολόθρευσε τα χριστιανικούς τους πληθυσμούς της υπό μορφή σφαγών, πορειών θανάτου, και μαζικών εκτοπίσεων. Αυτές οι βάναυσες πολιτικές οδήγησαν στους θανάτους περισσότερα από δύο εκατομμύρια Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων. Το 2007, η διεθνής ομάδα μελετητών γενοκτονίας, η διεθνής ένωση ακαδημαικών για τη Μελέτη της γενοκτονίας (IAGS), αναγνώρισε τυπικά και τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Ελλήνων αναγγέλλοντας ότι:

«Είναι η πεποίθηση της διεθνούς ένωσης των ακαδημαϊκών για τη μελέτη της Γενοκτονίας ότι η οθωμανική εκστρατεία ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες της αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 αποτέλεσε τη γενοκτονία ενάντια σε Αρμενίους, Ασσύριους και Έλληνες» Το IAGS που καλείται «επάνω στην κυβέρνηση της Τουρκίας για να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες ενάντια σε αυτούς τους πληθυσμούς, για να εκδώσει μια επίσημη συγγνώμη, και για να λάβει τα γρήγορα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση.»

Το 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πίεσε την Τουρκία για να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων  μαζί με αυτήν των Αρμενίων, και για πρόσβαση των μελετητών στα ιστορικά αρχεία και «όλα τα σχετικά έγγραφα». Στις 11 Μαρτίου 2010, το Κοινοβούλιο της Σουηδίας επικύρωσε ένα ψήφισμα για να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Ασσυρίων παράλληλα με εκείνους των Αρμενίων και των Ελλήνων. Αυτό ακολούθησε διάφορες δημόσιες δηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Ελλήνων  από την πολιτεία  της Νέας Υόρκης από τους κυβερνήτες George Pataki, Eliot Spitzer, και Δαβίδ Paterson. Όπως μπορείτε να γνωρίσετε, υπάρχει ένα εκτενές σώμα της ακαδημαϊκής έρευνας και του  αρχειακού  υλικού  παρουσίασης αποδείξεων,  ότι μια εκστρατεία ενάντια  σε ολόκληρο χριστιανικό πληθυσμό πραγματοποιήθηκε μέσα στην πρώην οθωμανική αυτοκρατορία από το 1914 μέχρι το 1928.

Σε αντίθεση  με   τις δηλώσεις  μερικών διπλωματών, η μνήμη  της  γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών  δεν είναι «αντι-τουρκική» ή «αντι-μουσουλμανική.» Οι Τούρκοι και μουσουλμάνοι  συνήγοροι των ανθρώπινων δικαιωμάτων υποστηρίζουν την αναγνώριση και την μνήμη  των πρόσφατων οθωμανικών γενοκτονιών.

Το τμήμα της ένωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στην Κωνσταντινούπολη, η Επιτροπή κατά του ρατσισμού και της διάκρισης, δήλωσε πρόσφατα ότι η άρνηση γενοκτονίας είναι μια ενθάρρυνση για να προαγάγει την πολιτιστική καταστροφή. Δήλωσε επίσης «την άρνηση της εκμηδένισης ενός έθνους με όλο το κοινωνικό σύστημά του, επαγγέλματα, έργα  τέχνης και η ιστορική κληρονομιά από το ίδιο το κράτος σκόπιμα και με έναν προγραμματισμένο τρόπο, σημαίνει την επικύρωση  του εγκλήματος και  της δικαιολογίας της βίας» και ότι «η άρνηση ενός εγκλήματος ενάντια στην ανθρωπότητα όπως η γενοκτονία δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης.»

Το 2008, ένας από τους ιδρυτές της  ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, ο εκδότης και ο συγγραφέας Ragip Zarakolu, υποστήριξε ότι «το 1997 και το 2000, οι άνθρωποι που δημοσίευσαν βιβλία για την γενοκτονία Αρμενίων  καταδικάζονται σήμερα,» και ότι ο τουρκικός νόμος είναι «ασυμβίβαστος με τη δημοκρατία». Ο κ. Zarakolu καταδικάστηκε στη φυλακή για την έκδοση μιας μετάφρασης ενός βιβλίου για την Γενοκτονία των Αρμενίων , ως έγκλημα προσβολής της τουρκικής εθνικής ταυτότητας.

Η ένωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων της Τουρκίας είπε στην παγκόσμια διάσκεψη κατά του ρατσισμού το 2001 ότι «το νομικό και διοικητικό σύστημα της Τουρκίας έχει χτιστεί βάσει της τουρκικής εθνικής ομάδας μόνο…. Το κυβερνητικό σύστημα, στην καλύτερη περίπτωση, δεν αναγνώρισε τους άλλους πολιτισμούς, και, στη χειρότερη περίπτωση, έχει βοηθήσει στην καταστροφή εκείνων των πολιτισμών.» Ο Orhan Pamuk, βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας,  είπε το 2006 ότι υπάρχει μόνο μια «μικρή μειονότητα που αγωνίζεται για τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή» και ότι στην Τουρκία και αλλού, ένας συγγραφέας πρέπει «να αλλάξει τις λέξεις… με τέτοιο τρόπο ώστε ότι να είναι αποδεκτός».

Είναι η ελπίδα όλων των υπογραφόντων αυτήν την επιστολή, ότι η Βουλή του κράτους του Ισραήλ θα λάβει  τα κατάλληλα μέτρα για να περιληφθεί η Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Ελλήνων στην προσεχή νομοθεσία για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Σας ευχαριστούμε  για το χρόνο σας και  ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τα μέλη της Βουλής στην εξέταση της σημασίας της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων.

Οι υπογράφοντες την επιστολή είναι οι εξής:

Adam Jones, πανεπιστήμιο της βρετανικής Κολούμπια (Καναδάς), και μέλος της IAGS

 David  Gaunt, πανεπιστήμιο Södertörn (Στοκχόλμη, Σουηδία)

  Deborah Mayersen, πανεπιστήμιο του Queensland ( Αυστραλία), και μέλος της IAGS

Donna-Lee Frieze,  πανεπιστήμιο Deakin (Μελβούρνη, Αυστραλία), και μέλος της IAGS

 Hannibal Travis, διεθνές πανεπιστημιακό κολλέγιο της Φλώριδας (ΗΠΑ)  και μέλος της IAGS

Henry Theriault, κρατικό κολλέγιο του Worcester (Μασαχουσέτη, Ηνωμένες Πολιτείες), και μέλος της IAGS

Herb Hirsch, πανεπιστήμιο Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια (Βιρτζίνια, ΗΠΑ), περιοδικό Γενοκτονία: Σπουδές και Πρόληψη και μέλος της IAGS

Racho Donef (Μελβούρνη, Αυστραλία), ερευνητής γενοκτονίας

Θεοφάνης Μαλκίδης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μέλος της IAGS

Οργανώσεις

Ένωση Ασσυρίων Ακαδημαϊκών  (ΗΠΑ)

Αμερικανική Ένωση Ασσυρίων  νότιας Καλιφόρνιας (ΗΠΑ)

Αυστραλιανή εθνική ομοσπονδία Ασσυρίων (Αυστραλία)

Πολιτιστική λέσχη Ασσυρίων  (Πολωνία)

Ομοσπονδία Ασσυρίων στη Γερμανία και τμήματα Ευρώπης 

Ερευνητικό κέντρο γενοκτονίας Ασσυρίων -- Κέντρο Seyfo

Ίδρυμα Ασσυρίων Βελγίου (Βέλγιο)

Αμερικανική Μεσοποτάμια οργάνωση (ΗΠΑ)

Ένωση αλληλεγγύης Ασσυρίων (Ελβετία)

Παγκόσμια συμμαχία Ασσυρίων (Αυστραλία & της Νέα Ζηλανδία)

Ομοσπονδία νεολαίας Ασσυρίων (Σουηδία)

Ασσυριακό Ίδρυμα Τεχνών και Λογοτεχνίας Αυστραλίας (Αυστραλία)

Πολιτιστική λέσχη Βeth-Nahrin (Αυστραλία)

Ένωση Ασσυρίων Ντιγιαρμπακίρ TurAbdin (ΗΠΑ)

Ομοσπονδία  Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (Αυστραλία)

Ίδρυμα Firodil (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ίδρυμα Inanna (Κάτω Χώρες)

 Ιρακινό Χριστιανικό Συμβούλιο Περίθαλψης (ΗΠΑ)

Πανηπειρωτική Ομοσπονδία της Αυστραλίας (Αυστραλία)

Ίδρυμα Συριάνων  Βελγίου (Βέλγιο)


Knesset Speaker Reuven Rivlin

Knesset Education Committee Chairman Alex Miller

Knesset Member Ze’ev Elkin

Knesset Member Aryeh Eldad

Knesset Member Zahava Gal-On

Dear Honourable Members of the Knesset of the State of Israel:

We write on behalf of organizations working for the remembrance of the genocide committed against Assyrians during the same time period in which more than a million and a half Armenians were exterminated. 

We would like to bring to your attention a matter of great importance, namely the inclusion of the Assyrians and Greeks in the Knesset’s forthcoming legislation on the remembrance of the Armenian genocide. While the world is aware of the Armenian genocide, many do not know that genocide was also committed against other ethnic groups, namely the Assyrians and Greeks, who were living from time immemorial on their ancestral lands, which were within the borders of the Ottoman Empire in 1914. The so-called “Young Turks” who deported and killed Armenians also led massacres against ethnic Assyrians and Greeks.

Hundreds of thousands of innocent Assyrians faced targeted killings, rape, abuse, destruction of homes and villages, and the razing of churches at the hands of the Ottoman Turks and their Kurdish allies. Nearly 50% of the Assyrian population was slaughtered, or about 250,000 persons, as well more than 900,000 Greeks (Exhibit 2). The archives show that the government of the Young Turks exterminated its Christian subjects in the form of massacres, death marches, and mass deportations. These brutal policies resulted in the deaths of two million Armenians, Assyrians and Greeks.  In 2007, the world’s foremost group of genocide scholars, the International Association of Genocide Scholars (IAGS), formally recognized both the Assyrian and Greek Genocides (Exhibit 1), announcing that:

It is the conviction of the International Association of Genocide Scholars that the Ottoman campaign against Christian minorities of the Empire between 1914 and 1923 constituted genocide against Armenians, Assyrians, and Pontian and Anatolian Greeks."

The IAGS called "upon the government of Turkey to acknowledge the genocides against these populations, to issue a formal apology, and to take prompt and meaningful steps toward restitution."

In 2006, the European Parliament urged Turkey to recognize the Assyrian and Pontic Greek genocide along with that of the Armenians, and to facilitate scholars’ access to the historical  archives and “all relevant documents” (Exhibit 2).  On March 11, 2010, the Parliament of Sweden endorsed a resolution to officially recognize the Assyrian Genocide alongside those of the Armenians and Greeks (Exhibit 3). This followed several public statements on the Assyrian and Greek genocides by the State of New York under Governors George Pataki, Eliot Spitzer, and David Paterson (Exhibit 4).  As you may be aware, there exists an extensive corpus of academic research and archival material proving that a campaign against the entire Christian population took place within the former Ottoman Empire from 1914 through 1928 (Exhibit 5). 

Contrary to the arguments of some diplomats, remembrance of the Ottoman Christian genocide is not “anti-Turkish” or “anti-Muslim.” Turkish Muslim human rights advocates support recognition and remembrance of late Ottoman genocides.  The Istanbul Branch of the Human Rights Association, Turkey, Commission Against Racism and Discrimination, recently declared that genocide denial is an incitement to further cultural destruction, for "denial of the annihilation of a nation with all its social system, professions, works of art and historical heritage by the state itself intentionally and in a planned manner, means to endorse the crime and to justify such violence," and that "denial of a crime against humanity such as genocide has nothing to do with freedom of expression."  In 2008, one of the founders of the Turkish Association for Human Rights, publisher and writer Ragip Zarakolu, argued that in "1997 and in 2000, people who published on the Armenian genocide were prosecuted but acquitted while they are nowadays condemned," and that Turkish law is "incompatible with democracy". Mr. Zarakolu was sentenced to prison for publishing a translation of a book about the Armenian genocide, known as the crime of insulting Turkish national identity. 

The Human Rights Association of Turkey told the World Conference Against Racism in 2001 that "Turkey's legal and administrative system has been built on the basis of the Turkish ethnic group only.... The Government system did not, at best, recognize the other cultures, and, at worst, has aided in destroying those cultures."  Nobel-prize winning Turkish novelist Orhan Pamuk said in 2006 that there is only a "small minority who are struggling for democracy and secularism in the Middle East," and that in Turkey and elsewhere, a writer must "change one’s words ... in a way that will be acceptable to everyone in a repressed culture, and to become skilled in this arena," i.e. a "shaming and degrading" exercise.

It is the hope of all signatories to this letter, that the Knesset of the State of Israel takes appropriate measures to include the Assyrian and Greek peoples in forthcoming legislation on the remembrance of the Armenian genocide.

Thank you for your time. We look forward to working with members of the Knesset in addressing the importance of recognition of the Armenian, Assyrian and Greek Genocide.























Signatories (Alphabetically)



Scholars:



-          Dr. Adam Jones, University of British Columbia (Okanagan, Canada), and Member of the International Association of Genocide Scholars

-          Prof. David Gaunt, Södertörn University (Stockholm, Sweden)

-          Dr. Deborah Mayersen, Asia-Pacific Centre for the Responsibility to Protect, University of Queensland (Queensland, Australia), and Member of the International Association of Genocide Scholars 

-          Dr. Donna-Lee Frieze, Deakin University (Melbourne, Australia), and Member of the International Association of Genocide Scholars

-          Prof. Hannibal Travis, Associate Professor of Law, Florida International University College of Law, and Member of the International Association of Genocide Scholars

-          Dr. Henry Theriault, Worcester State College (Massachusetts, United States), and Member of the International Association of Genocide Scholars

-          Dr. Herb Hirsch, L. Douglas Wilder School of Government and Public Affairs,

            Virginia Commonwealth University (Virginia, United States), Co-Editor, Genocide           Studies and Prevention: An International Journal, and Member of the International        Association of Genocide Scholars

-          Dr. Racho Donef (Melbourne, Australia)

-          Dr. Theofanis Malkidis, Democritus University of Thrace (Komotini, Greece), and Member of the International Association of Genocide Scholars





Organisations:



-          Assyrian Academic Society (USA)

-          Assyrian American Association of Southern California (USA)

-          Assyrian Australian National Federation (Australia)

-          Assyrian Cultural Club (Poland)

-          Assyrian Federation in Germany and European Sections (Germany)

-          Assyrian Genocide Research CenterSeyfo Center

-          Assyrian Institute of Belgium (Belgium)

-          American Mesopotamian Organization (USA)

-          Assyrian Solidarity Association (Switzerland)

-          Assyrian Universal Alliance (Australia & New Zealand Region)

-          Assyrian Youth Federation (Sweden)

-          Australian Assyrian Arts and Literature Foundation (Australia)

-          Beth-Nahrin Cultural Club (Australia)

-          Diyarbakir TurAbdin Assyrian Association (USA)

-          Federation of Pontian Associations of Australia (Australia)

-          Firodil Institute (United Kingdom)

-          Inanna Foundation (The Netherlands)

-          Iraqi Christian Relief Council (US

-          Panepirotic Federation of Australia (Australia)

-          Syriac Institute of Belgium (Belgium)

Σμύρνη

Απίστευτο χαμένο ντοκουμέντο βίντεο από την καταστροφή της Σμύρνης (1922)


Ένα ξεχασμένο ντοκουμέντο ιστορικής αξίας από την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, κινηματογραφήθηκε με κάμερα 35mm σε Σμύρνη, Αθήνα και Πειραιά και βρήκε νέα ψηφιακή ζωή το 2008.
Ο George Magarian, δημιουργός του «ντοκιμαντέρ» εποχής, γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων, ΧΑΝΘ για τη Θεσσαλονίκη, γνωστή ως YMCA, Young Men Christian Association και ΧΕΝ=Χριστιανική Ένωσις Νεανίδων, YWCA, Young Women Christian Association το γυναικείο τμήμα).
Όπως σημειώνει στους μεσότιτλους, αν και η YMCA δεν ήταν φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης για τα θύματα της τραγωδίας αυτής. Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.
Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Ολοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του Robert Davidian, κινηματογραφιστής ο ίδιος, βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο και το διέσωσε από τη φθορά του χρόνου μετατρέποντάς του σε ψηφιακή μορφή, πριν την ολοκληρωτική του αποσύνθεση.
Πηγές: XYZ Contagion, Davidian Video Productions


Read more: http://www.mypoco.net/7047.html#ixzz1lxzVfLZm

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού - Μόσχα



Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε για τη λειτουργία της έκθεσης «Άνθρωπο γυρεύω – Οι αρχαίοι Έλληνες για το νόημα της ζωής, την ευτυχία και τη μοίρα», η οποία διοργανώνεται από τον κοινωνικό οργανισμό ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ. Η έκθεση, η οποία περιλαβμάνει τις εξής θεματικές: ο συμβολισμός των μύθων, η παιδία μέσω της ομορφιάς, ο ελεύθερος άνθρωπος, διάλογος με το Σωκράτη, ο Χρυσός Αιώνας των Αθηνών, η Σπάρτη και οι δοξασμένοι γιοι της, το θέατρο των μυστηρίων στην Αρχαία Ελλάδα, λατρευτικός χώρος-λατρευτική αρχιτεκτονική, τρισδιάστατες δραστηριότητες και master-classes, έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Νοέμβριο και θα λειτουργήσει μέχρι και τον προσεχή Μάρτιο, ενώ  συνδυάζεται και από σειρά θεματικών διαλέξεων..

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης ο Ραγκίπ Ζαράκολου.


 


Ο ΖΑΡΑΚΟΛΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΙΤ ΤΣΕΤΙΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ  ΤΟ ΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ,  ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ


Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχε επισκεφθεί την Καβάλα και είχε μιλήσει σε εκδήλωση για την γενοκτονία των Ποντίων. Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο, είχε συλληφθεί στην Τουρκία για φημολογούμενες σχέσεις που είχε με το ΡΚΚ. Ο λόγος για τον Τούρκο εκδότη και ακτιβιστή Ραγκίπ Ζαράκολου (Ragip Zarakolu), γνωστού για τις προσπάθειές του να εκδώσει βιβλία που «ενοχλούν» το καθεστώς στην Τουρκία και για στον οποίο βουλευτές του Σουηδικού κοινοβουλίου, προτείνουν να δοθεί φέτος το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Ραγκίπ Ζαράκολου είναι μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία και έχει υποστεί πολλές ακόμη διώξεις στη γειτονική χώρα για τη δράση του. Αποτελεί ένα σημαντικό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και μια σημαντική φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων και των άλλων λαών από τους Τούρκους. Ο Ραγκίπ Ζαράκολου ίδρυσε το 1977 την εκδοτική εταιρεία Μπελγκέ μαζί με τη σύζυγό του και πολλές φορές προκάλεσε την οργή της εκάστοτε κυβέρνησης, δημοσιεύοντας βιβλία Αρμένιων, Ελλήνων και Κούρδων συγγραφέων, για θέματα που «ενοχλούν» όπως είναι η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 1971 ως το 1991 του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, ενώ το 1995 το γραφείο του δέχθηκε βομβιστική επίθεση.

Η Λέσχη Ποντίων τότε, με πολύ κόπο είχε εξασφαλίσει την βίζα του για να έρθει στην Καβάλα. Τον θυμόμαστε να λέει σ’ εκείνη την ομιλία του στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας. «Σήμερα μπορεί να καλυτέρευσαν οι σχέσεις των δυο χωρών (Ελλάδας - Τουρκίας), αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει λησμονιά για όσα έγιναν. Από το 1980 και μετά, το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας ελέγχεται πλήρως από τον στρατό, που προσπαθεί να μεταφέρει παραχαραγμένη την ιστορία. Όμως οι απλοί άνθρωποι να είστε σίγουροι πως γνωρίζουν την πραγματική ιστορία, αφού την μαθαίνουν από τους γονείς και τους παππούδες τους που την έζησαν. Έτσι υπάρχει πραγματική αμφισβήτηση από τον απλό κόσμο, για όσα προσπαθούν οι… μεγάλοι να τους περάσουν».


Η Λέσχη Ποντίων αργότερα κυκλοφόρησε κι ένα βιβλίο με τίτλο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων: το μαζικό έγκλημα στον Πόντο», το οποίο έγραψαν οι Τούρκοι συγγραφείς Ραγκίπ Ζαράκολου και Γκαϊτ Τζετίνογλου, και ο Φάνης Μαλκίδης. Είναι το πρώτο βιβλίο που γράφουν Τούρκοι, μαζί με Έλληνα, για το ζήτημα αυτό.

Ο Μπιερν Σμιθ-Σίμονσεν, διευθυντής της αρμόδιας επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών μέλος της οποίας είναι και ο ίδιος ο Ζαράκολου, σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά την σύλληψή του, χαρακτήρισε τον Ζαράκολου «καμάρι του εκδοτικού χώρου» και «φάρο της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία», ενώ από τότε είχε κάνει την πρόταση: «Ο Ζαράκολου δεν ανήκει στη φυλακή, αξίζει ένα βραβείο Νόμπελ». Σ’ αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν και οι Σουηδοί βουλευτές προτείνουν να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης. Πιστεύουν πως ο Τούρκος εκδότης είναι ένα από τα σύμβολα της ελευθερίας του τύπου και την υπεράσπισης των δικαιωμάτων του τύπου.




Για το Νεοκλή Σαρρή


ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΟΥ ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ

Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) διοργανώνει,

Φιλολογικό και θρησκευτικό μνημόσυνο εις μνήμη του
 Νεοκλή Σαρρή .

Ως ελάχιστο οφειλόμενο  φόρο τιμής και μνήμης προς τον μεγάλο Έλληνα αγωνιστή, διανοούμενο, οραματιστή, φίλο της Κύπρου, το Νεοκλή Σαρρή , πήραμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του τριμήνου θρησκευτικού μνημοσύνου του Νεοκλή Σαρρή στην Κύπρο.
Ευχαριστούμε δημόσια την οικογένεια του, η οποία πρόθυμα δέχτηκε την πρόταση και θα παραστεί στο μνημόσυνο.

Το θρησκευτικό μνημόσυνο θα γίνει την Κυριακή 19.2.2012 στην εκκλησία της του Θεού Σοφίας( Νέα εκκλησία Αγίας Σοφίας) στο Στρόβολο.

Του θρησκευτικού μνημοσύνου θα προηγηθεί, την Παρασκευή, 17.2.2012, η ώρα 7.30 μμ Φιλολογικό μνημόσυνο, με αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο του Νεοκλή Σαρρή.

Το Φιλολογικό μνημόσυνο θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο, στη Λευκωσία. 

Ομιλητές στο Φιλολογικό μνημόσυνο θα είναι:
·      ο κ. Περικλής Νεάρχου, Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής ,του Ανδρέα Παπανδρέου, επι πρωθυπουργίας του, επι Τάσου Παπαδοπούλλου  πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι  και στενός φίλος του μ. Νεοκλη Σαρρή.
·      ο κ. Χρίστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.


Ο Νεοκλής Σαρρής αγαπούσε την Κύπρο και ανησυχούσε για την τύχη της, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής και στρατηγικής στο Κυπριακό. Αγωνιζόταν για αλλαγή αυτής της πολιτικής και στρατηγικής μέχρι της τελευταίας του πνοής.

Πραγματικά νοιαζόταν για όλους εμάς και εις ένδειξη τιμής ΚΑΛΟΥΜΕ όλους όσους τον γνώρισαν, τον άκουσαν, ή απλά τον διάβασαν  να παραστούν στα μνημόσυνα και όλοι μαζί να τιμήσουμε τη μνήμη του. 

Καλούμε Οργανωμένα Σύνολα που τιμούν τη μνήμη του να καλέσουν μέλη και φίλους τους να παραστούν στα μνημόσυνα και θα αναφερθούν, τόσο στο Φιλολογικό όσο και στο θρησκευτικό μνημόσυνο.

Απο το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.