Σελίδες

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Συνέδριο στην Κομοτηνή για την Θράκη, για τη Γλώσσα και την Εθνική Ενότητα


Θεοφάνης Μαλκίδης

“Θα σε στείλω στον Έβρο”. Η μεταπολεμική πορεία της Θράκης


 Μέρος της ομιλίας στο Συνέδριο της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, για τη Γλώσσα και την Εθνική ενότητα, που πραγματοποιήθηκε στη Κομοτηνή

Η φράση «θα σε στείλω στον Έβρο» ως απειλή των προϊσταμένων προς τους υφιστάμενους, ως λόγος και πράξη εξορίας των ανεπιθύμητων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και άλλων, καταγράφει με επιγραμματικό τρόπο την μεταπολεμική αντίληψη για τη Θράκη, η οποία διαμορφώθηκε μετά την απελευθέρωσή της και την ένωσή της με τον εθνικό κορμό. Φράση και τακτική που πέρασε σε πολλές εκφράσεις της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Από τον κινηματογράφο μέχρι την πεζογραφία «...ήταν η πόλη (Αλεξανδρούπολη) που μάζευε τους ανεπιθύμητους ,τους αποδιωγμένους, τους υπό δυσμένεια, θα πάρεις φύσημα έλεγαν.... εξορία που δεχόταν μόνο απελπισμένους», όπως γράφει ο Α. Κοσματόπουλος.

Βεβαίως είναι οξύμωρο, αγγίζει τα όρια της (πολιτικής) σχιζοφρένειας, αν δεν είναι τελικώς, να απειλείς και να στέλνεις τους ανεπιθύμητους να φυλάξουν τα πολύτιμα σύνορα, τη Θράκη....

 Παράλληλα η ελλαδική επίσημη πολιτική για τη Θράκη, ήταν η διευκόλυνση (!!!!) για μετανάστευση στη Γερμανία (!) καθώς οι συνεχείς παραχωρήσεις προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, τον εκτουρκισμό των μουσουλμανικών μειονοτήτων.
Έτσι η μεταπολεμική πορεία της Θράκης, πέρα από το παραπάνω σχήμα, χαρακτηρίζεται και από τον τουρκικό εθνικισμό, ο οποίος έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Με πρωταγωνιστικό μοχλό το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και με διάφορα όργανα στη διάθεσή της, η Τουρκία πραγματοποίησε και συνεχίζει την υλοποιεί την εθνικιστική της πολιτική.
Συνεπικουρούμενη από την Ελλάδα (!) μετά την κοινή ελληνοτουρκική κοινή ένταξη στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία επιβάλλει την μορφωτική συμφωνία ( 1951), τον επίσημο εκτουρκισμό των μουσουλμάνων ( ΝΔ 2203/52 και ΝΔ 3065/54 ), το μορφωτικό σύμφωνο (1968) που επιβάλλει την τουρκική γλώσσα στη μειονοτική εκπαίδευση, το διορισμό εθνικιστών δασκάλων από την Τουρκία, ενώ με τους ψευδομουφτήδες και την δραστηριοποίηση εντός και εκτός Ελλάδας, προωθείται το σχέδιο της Τουρκίας για τη Θράκη.

Τι υπάρχει ως αντίλογος; Η Ελλάδα που αδιαφορεί προκλητικά για τη Θράκη και αποσύρεται άλλοτε διακριτικά και άλλοτε με περισσότερο θόρυβο, και Ειδική Οικονομική Ζώνη, “αναπτυξιακή ” δηλαδή πρόταση που θέλει τη Θράκη να την μετατρέψει σε ένα χώρο που να μοιάζει στη Μανίλα, στη Σαγκάη και την πόλη του Μεξικό. Ένας “γάμος” που προωθείται από Γερμανούς πολιτικούς, τραπεζίτες και επιχειρηματίες και τον Τούρκο πρόξενο! Με δεδομένο τον τουρκικό εθνικισμό και την ελλαδική αδιαφορία, οι ευθύνες πέφτουν στα χέρια μας. Είναι άλλωστε το μοναδικό, εκτός από την πίστη και την ελπίδα μας στο Θεό, που μας έχει απομείνει στη Θράκη.

Η ομιλία του Θ. Μαλκίδη



Η «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», σωματείο που έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη και την προαγωγή της Ελληνικής γλώσσας, οργάνωσε την πρώτη μεγάλη εκδήλωσή του, εκτός Αθηνών, στη Θράκη, στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου, με θέμα «Γλώσσα και Εθνική Ενότητα».

Η επιλογή της Θράκης είχε ως στόχο να σηματοδοτήσει αφ’ ενός την προσφορά της Θράκης στην Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό και αφ’ ετέρου να επισύρει την προσοχή της Πολιτείας στα προβλήματα που υπάρχουν εκεί στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στη μειονοτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μειονότητες των Πομάκων και των Ρομά. Με την ίδια ευκαιρία και σε συνδυασμό με τη γλώσσα, έγιναν επίσης εισηγήσεις για την κατάσταση της παιδείας και τη διδασκαλία των κλασικών γραμμάτων, όπως επίσης για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σημερινή κατάσταση στη Θράκη.

«Η γλώσσα δεν είναι μόνο μέσο. Η γλώσσα είναι η ψυχή, η ιστορία και η Ελληνική ταυτότητα», τόνισε στην εισήγησή του ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς Ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης. Όλοι οι συμμετέχοντες υπεγράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στη Μέση Εκπαίδευση. Τόνισαν επίσης ότι το έλλειμμα της ανθρωπιστικής κλασικής παιδείας δεν είναι άσχετο με τη σημερινή, βαθειά και πολύπλευρη κρίση, στην οποία βρίσκεται η χώρα και ότι ο ρόλος της κλασικής παιδείας είναι καθοριστικός για την ηθική συνοχή, τις πνευματικές αξίες και τα ιδανικά μιας κοινωνίας.

Στο πνεύμα αυτό, οι συμμετέχοντες ζήτησαν τη δημιουργία κλασικών Λυκείων, που είναι θεσμός σε πολλές ξένες χώρες και τη συνταγματική προστασία της Ελληνικής γλώσσας. Όταν πολλές άλλες , ακόμη και μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, θεώρησαν αναγκαία τη συνταγματική προστασία της γλώσσας τους, δεν μπορεί η Ελλάδα να μη το πράξει, όταν έχει το προνόμιο μιας διαχρονικής γλώσσας 3.500 ετών.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς Βασίλης Φίλιας, Ομ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας και πρώην Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος άνοιξε και τις εργασίες της εκδηλώσεως. Ο Ακαδημαϊκός στρατηγός Δ. Σκαρβέλης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Η Ομ. Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου. Ο Ομ. Καθηγητής Ιστορίας, πρώην Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Ε. Μικρογιαννάκης.

Ο Ομ. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χρ. Γιανναράς. Ο Α.Ν. Μαρίνος Αντιπρόεδρος ε.τ., του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, πρώην υπηρεσιακός υπουργός Αμύνης. Η Ομ. Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας Αρ. Τόλια. Ο πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου. Ο Καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θράκης Μαν. Βαρβούνης. Ο πρέσβυς Γ. Πουκαμισάς. Ο Κ. Χολέβας, πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος.

Στη Διημερίδα πήραν επίσης μέρος και έκαναν σημαντικές εισηγήσεις εκπαιδευτικοί της περιοχής: ο Ν. Κόκκας, ο Θ. Μαλκίδης και ο Κ. Καραΐσκος. Ειδικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Εκπαίδευση οι Πομάκοι, μίλησε ο Πομάκος δημοσιογράφος Σ. Καραχότζα.



Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η ιστορία του Πόντου στη Στουτγκάρδη



Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή Ελλήνων και Ελληνίδων από όλη τη Γερμανία, πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο ιστορίας που οργάνωσε η Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη στους φιλόξενους χώρους της Ποντιακής Εστίας. Εισηγητής του Σεμιναρίου ήταν ο Θεοφάνης Μαλκίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Ο Θ. Μαλκίδης αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία των Ελλήνων στον Πόντο και γενικότερα των Ελλήνων που ζούσαν στη Θράκη, στη Μικρά Ασία και στην Καππαδοκία, τόνισε το μεγάλο ζήτημα της Γενοκτονίας και της εκδίωξης και κατέληξε επισημαίνοντας τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν διεθνώς για τα ζητήματα που αφορούν τη Γενοκτονία.
 


 
Το σεμινάριο προλόγισαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Η. Μαυρίδης, ο γραμματέας Τ. Σιδηρόπουλος και ο πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Σ. Εξουζίδης, ενώ της εισήγησης του Θ. Μαλκίδης ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, με πολυποίκιλες ερωτήσεις και παρεμβάσεις.
 
Η ομιλία του Θ. Μαλκίδη