Σελίδες

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Οι νέοι πρωταγωνιστές της αναγνώρισης της Γενοκτονίας


 



Θεοφάνης Μαλκίδης

Οι νέοι πρωταγωνιστές της αναγνώρισης της Γενοκτονίας

 
Μέρος της ομιλίας του Θ. Μαλκίδη στην εκδήλωση με τίτλο "Αλληλεγγύη στις 3.000 Γκουέρνικες της Ανατολίας" που έγινε στα Ιωάννινα. Την εκδήλωση οργάνωσαν η Πρωτοβουλία Φοιτητών για την αναγνώριση των Γενοκτονιών, η “Ενωμένη Ρωμιοσύνη” και η Ομάδα Πολιτών “Ευτοπία”

Eίναι γεγονός ότι η προσπάθεια ανάδειξης των ψηφίδων από το πλούσιο ψηφιδωτό των Ελλήνων και των Ελληνίδων που ζούσαν στο οθωμανικό κράτος, το οποίο άρχισε να καταστρέφεται στις αρχές του 20ου αιώνα και η καταστροφή του ολοκληρώθηκε το 1922-1923, βρίσκει συμπαραστάτες πολλούς ανθρώπους και κυρίως από τη νέα γενιά. Εδώ στα Ιωάννινα, πέρα από την “Ευτοπία” και την “Ενωμένη Ρωμηοσύνη” γίνεται και από την πρωτοβουλία φοιτητών για την αναγνώριση των Γενοκτονίων, που περιλαμβάνει νέους Ποντίους, Μικρασιάτες και Θρακιώτες αλλά και νέους από την Μακεδονία, την Κρήτη, το Λίβανο, την Παλαιστίνη.

Νέοι και νέες οι οποίοι δεν έχουν περιοριστεί στα γνωστά. Δε μένουν μόνο στις διαπιστώσεις και κυρίως δεν έχουν περιοριστεί σε μία στατική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Η καταγωγή για αυτούς είναι πέρα από τα γνωστά, είναι το μεγάλο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.


Η ανάδειξη, διεθνώς, αλλά και εντός Ελλάδας της υπόθεσης της Γενοκτονίας, είναι ένα δείγμα αυτών της προσπάθειας ανάκτησης της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων και Ελληνίδων προσφυγικής και μη καταγωγής, αλλά και νέων (πρωτ)αγωνιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλον τον κόσμο.

Γι’ αυτό εκτός από τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τη Γενοκτονία, για τα οποία τελευταία αναπτύσσεται μία συζήτηση αμφισβήτησής τους ακόμη και άρνησής τους, ο σημερινός αγώνας αναγνώρισης οφείλει να προτάσσει τα βασικά πολιτικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν την τέλεση της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων. Επιχειρήματα ενάντια στην αθώωση του θύτη που επειδή δεν καταδικάστηκε επανέλαβε τα εγκλήματά του. “Από το ποιος θυμάται τους Αρμένιους” του Χίτλερ, μέχρι τη συζήτηση του μαθητή του Μουσταφά Κεμάλ με τον Πικάσο και τον πίνακά του για την Γκούερνικα. Αυτή που καταστράφηκε όπως και οι ελληνικές πόλεις στην Ανατολή από το φασισμό και την ιδεολογία του θανάτου.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συμβολή σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της προσπάθειας ανάδειξης του μαζικού εγκλήματος της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς.

Είναι μία συμβολική και ουσιαστική συνεισφορά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Αυτή η κοινή πορεία θανάτου Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και άλλων λαών που δολοφονήθηκαν μαζικά, γίνεται σήμερα με τον κοινό αγώνα διεκδίκησης και αναγνώρισης, πορεία ζωής και ανάστασης.


Δείτε την συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη για την εκδήλωση στον τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων ΗΠΕΙΡΟΣ TV 1




 



 

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Οι Κουρδικές αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας



Θεοφάνης Μαλκίδης


 
Οι Κουρδικές αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας


 

Πριν χρόνια ο φυλακισμένος ηγέτης του Κουρδικού απελευθερωτικού αγώνα Αμπντουλάχ Οτζαλάν, είχε πει τα εξής: «Οι Τούρκοι είχαν τον πολιτισμό και το κεφάλαιο που ήταν οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, είχαν και το στρατό που ήταν οι Κούρδοι. Έχασαν τα δύο πρώτα. Τώρα θα χάσουν και το τρίτο και θα καταρρεύσουν».

Λίγο μετά έστειλε την επιστολή αναγνώρισης της Γενοκτονίας, η οποία δυστυχώς, όχι μόνο δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά αποσιωπήθηκε από ένα σύστημα “πολιτικής και ενημέρωσης”, το οποίο ομολογουμένως μας εκπλήσσει κάθε μέρα. Ειδικά στο ζήτημα της Γενοκτονίας είναι εντυπωσιακή η μετάλλαξή του συστήματος αυτού και η μεταπήδησή του από την προπαγάνδα στον κεμαλισμό και το αντίστροφο.

Οι διεθνείς όμως εξελίξεις έχουν αλλάξει. Το νιώθουμε όλοι μας, Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Κούρδοι και άλλοι λαοί, από το Ερεβάν μέχρι το Βερολίνο και από την Τουρκία μέχρι τη Σουηδία, εκεί που η κουρδικής καταγωγής βουλευτής Γκιουλάν Αβτζί, ψήφισε το 2010 την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Κοντά σε αυτές τις τεράστιες αλλαγές στο ζήτημα της Γενοκτονίας έρχονται και οι πρόσφατες αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας από τους αγωνιζόμενους Κούρδους της Τουρκίας και της Συρίας (Κόμπανι), που μας δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, αλλά και να αισθανθούμε ότι έχουμε μαζί μας πολλούς συναγωνιστές.

Ο αγώνας απελευθέρωσης των λαών, ο αγώνας αναγνώρισης της Γενοκτονίας συνεχίζει να είναι οδηγός και να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους. Από το Κόμπανι μέχρι την αρχαία Άμιδα, το σημερινό Ντιγιαρμπακίρ και από την Σμύρνη μέχρι την Τραπεζούντα.
 
 
 
 

Δείτε τη συνέντευξη για το ζήτημα του Θ. Μαλκίδη στην τηλεόραση ΔΙΟΝ ΤV και στο δημοσιογράφο Ευγένιο Παπαδόπουλο





 
 

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ντοκιμαντέρ για τον ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ





ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η ΖΩΗ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”
Τὸ σωματεῖο Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη (ΕΡΩ) μὲ ἕδρα τὴ Θεσσαλονίκη σὲ συνεργασία μὲ τὸν τηλεοπτικὸ σταθμὸ «Ἀχελῶος tv» ὁλοκλήρωσε τὸ ἱστορικὸ ντοκιμαντὲρ μὲ τίτλο:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η ΖΩΗ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”

Μετὰ ἀπό επίπονη ἔρευνα καὶ τηλεοπτικὰ «γυρίσματα» τριῶν ἐτῶν ἡ ΕΡΩ καὶ ὁ Ἀχελῶος Tv παρουσιάζουν τὸ ντοκιμαντὲρ γιὰ τὴν ζωὴ τοῦ Ἰωάννη Καποδίστρια. Τὸν ἐξ ἀπορρήτων σύμβουλο καὶ ὑπουργὸ τοῦ αὐτοκράτορα τῆς Ρωσίας Ἀλεξάνδρου Α΄ καὶ μετέπειτα πρῶτο Κυβερνήτη τῆς Ἀνεξάρτητης Ἑλλάδας, ποὺ ἔχει χαρακτηριστεῖ ἀπὸ Ἕλληνες καὶ ξένους κορυφαίους ἱστορικοὺς καὶ πολιτικοὺς ὡς: πρωτοστάτης τῆς ἑλληνικῆς παλιγγενεσίας, ἀσκητὴς τῆς πολιτικῆς, ἀγωνιστὴς τῆς Ὀρθοδοξίας, μάρτυρας τῆς Ρωμηοσύνης, κορυφαῖος τῶν Ἑλλήνων, μεγάλος ἀρχιτέκτονας τῆς πανευρωπαϊκῆς εἰρήνης καὶ μεταρρυθμιστὴς τῆς Γαλλίας καὶ Ἑλβετίας.

Ὁμάδα ἐπιστημόνων που την αποτέλεσαν οι Μαρία Μαντουβάλου, αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Δέσποινα Διαμανίδου σασκάλα, Εμμανουήλ Γιαννούλης, πρωτοσβύτερος Μητροπολιτικού Ναού Αίγινας, Παναγιώτης Μαυρόπουλος αντιστράτηγος ε.ά, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουρακλής, ιεροκύρηκας στρατιωτικής σχολής ευελπίδων, Αριστοτέλης Κατράνης δικηγόρος, π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεοφάνης Μαλκίδης διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών,  

σὲ συνεργασία μὲ εἰδικὸ τηλεοπτικὸ-κινηματογραφικὸ συνεργεῖο ἀκολούθησε πιστὰ σὲ Ἑλλάδα, Ἑλβετία, Ἰταλία, Ρωσία καὶ Αὐστρία τὰ βήματα τοῦ Ἰωάννη Καποδίστρια καὶ τὸν διπλωματικό του ἀγῶνα γιὰ τὴν θεμελίωση τοῦ Ἀνεξάρτητου Ἑλληνικοῦ Κράτους.Ἡ σπονδυλωτὴ ὀπτικοακουστικὴ παραγωγὴ χωρίζεται σὲ ἑπτὰ ξεχωριστὲς θεματικὲς ἑνότητες – ἐπεισόδια καὶ ἀποτελεῖ τὴν ἱστορικὴ καταγραφὴ τῆς ζωῆς, τοῦ ἔργου καὶ τῆς δράσης τοῦ πρώτου Κυβερνήτη τῆς Ἑλλάδας. Τὸ πρωτογενὲς ὑλικὸ τοῦ ντοκιμαντὲρ ἀποτελεῖται ἀπὸ κινηματογραφικὰ πλάνα, ἀρχειακὸ ὀπτικοακουστικὸ ὑλικὸ καὶ συνεντεύξεις ἐπιστημόνων οἱ ὁποῖοι μελετοῦν τὸ ἔργο τοῦ Ἰωάννη Καποδίστρια.

Ἡ μουσικὴ ἐπένδυση ἀποτελεῖται ἀπὸ κομμάτια τοῦ μεγάλου Ἕλληνα μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, ἐνῷ τὸ ἔργο ἀφηγεῖται ὁ ἠθοποιὸς Κώστας Καστανᾶς. Τὸ ἔργο ἀποτελεῖ τὸ πρῶτο ντοκιμαντὲρ μιᾶς σειρᾶς ποὺ θὰ ἀκολουθήσει καὶ ποὺ ἐπιχειρεῖ νὰ ἀναδείξει τὴν ζωὴ καὶ τὴν προσφορὰ ὅλων τῶν ἱστορικῶν προσωπικοτήτων ποὺ ἄφησαν ἀνεξίτηλο τὸ στίγμα τους στὸ Ἔθνος. Ἐμπνευστὴς καὶ πρωτεργάτης τῆς ἱστορικῆς καὶ πολιτιστικῆς παραγωγῆς, στὴ μνήμη τοῦ ὁποίου ἀφιερώνεται καὶ ἡ πρώτη ἐπίσημη παρουσίασή της, εἶναι ὁ ἀείμνηστος Πρόεδρος τῆς τηλεόρασης τοῦ Ἀχελώου Γεώργιος Μπόκας.

Ὑπὸ τὴν δική του καθοδήγηση τὸ σύνολο τοῦ ἔργου ἐπιχειρεῖ νὰ ἀναδείξει τὶς ἀνθρωπιστικὲς αξίες, τὸ πατριωτικὸ πνεῦμα καὶ τὴν ἀνιδιοτελῆ προσφορὰ ὅλων τῶν μεγάλων Ἑλλήνων ποὺ θεμελίωσαν τὸ Ἀνεξάρτητο Ἑλληνικὸ κράτος στὴν βάση τῶν ἀρχέγονων, ἀνθρωπιστικῶν, πατριωτικῶν καὶ θρησκευτικῶν ἀξιῶν. Πρόκειται γιὰ τὶς ἴδιες ἀξίες πάνω στὶς ὁποῖες μποροῦμε νὰ χτίσουμε καὶ σήμερα ἕνα πιὸ βέβαιο μέλλον.  Τὸ πρῶτο ντοκιμαντὲρ θὰ παρουσιαστεῖ σὲ πολλὲς πόλεις τῆς Ἑλλάδας καθὼς καὶ σὲ χῶρες τοῦ ἐξωτερικοῦ.


Ἡ διανομή του, ὅπως καὶ κάθε συμπαραγωγὴ τῆς ΕΡΩ
καὶ τοῦ «Ἀχελῶοςtv»,
γίνεται ΔΩΡΕΑΝ.   

      Δείτε αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ





Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Πηγάδια Ξάνθης, από τον Ενοριακό Σύλλογο Πηγαδίων «Χατζηγυριώτες», στα πλαίσια της ημέρας εθνικής μνήμης για την Γενοκτονία.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του κ.Θεοφάνη Μαλκίδη, ενώ στην συνέχεια η χορωδία του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης , παρουσίασε τραγούδια του Πόντου, με την συνοδεία της λύρας του κ.Τάσου Πετρόπουλου.