Σελίδες

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Η Θράκη,o Πόντος και η Μικρά Ασία στην Επανάσταση του 1821



Η Θράκη στην επανάσταση του 1821 είναι το θέμα της ομιλίας του Θ. Μαλκίδη  στην εκδήλωση που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κιμμερίων "η Ζωοδόχος Πηγή"   .

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 και ώρα 
11:00 πμ στο πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Κιμμερίων.


Ακούστε τη συνέντευξη  του Θ. Μαλκίδη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Μάξιμουμ,  για την Επανάσταση του 1821




Θ. Μαλκίδης: Η συμβολή των Θρακών, Ποντίων και Μικρασιατών στην Εθνική Επανάσταση του 1821


Παρά το γεγονός ότι η συμβολή των Θρακών, των Ποντίων και των Μικρασιατών στην εθνική παλιγγενεσία, στην επανάσταση του 1821, είναι εξίσου σημαντική με τα άλλα κομμάτια του ελληνικού λαού, εντούτοις, λόγοι που συνδέονται με ξένα συμφέροντα και επιδιώξεις και ελλαδικές προτεραιότητες περιθωριοποίησαν και αυτήν την παράμετρο. Δεν έχει μέχρι σήμερα αξιολογηθεί η προσφορά των Ελλήνων της Ανατολής στον αγώνα του 1821.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Το ιστορικής σημασίας Συνέδριο για τη Γενοκτονία, στην Άγκυρα!



Θ. Μαλκίδης 

Το ιστορικής σημασίας Συνέδριο για τη Γενοκτονία στην Άγκυρα!

Απόσπασμα συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς


Το Συνέδριο για τη Γενοκτονία των προγόνων μας, η συζήτηση για την εκδίωξη των δικών μας ανθρώπων, η ημερίδα που θα γίνει στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα στις 9 Απριλίου, είναι ένα ιστορικό γεγονός. Αποτελεί μία ψηφίδα στο  μεγάλο και ειλικρινή διάλογο που έχουμε εδώ και χρόνια με   έντιμες, δημοκρατικές και αγωνιστικές προσωπικότητες στη γειτονική χώρα. 

Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας που έχει συνέπεια, ανιδιοτέλεια, σοβαρότητα, ειλικρίνεια, δεν διαπραγματεύεται ούτε αποσιωπά την αλήθεια, δεν καταναλώνει ούτε ευτελίζει το ζήτημα και συνεργάζεται μεταξύ των άλλων και με  δημοκράτες Τούρκους που γνωρίζουν την πραγματικότητα. 

Συνομιλήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με ανθρώπους όπως ο Τανέρ Ακσάμ, ο Ραγκίπ Ζαράκολου, ο Σαίτ Τσετίνογλου, συνεργαστήκαμε σε διεθνή συνέδρια και συναντήσεις, από το Γερεβάν, την Καβάλα, την Κατερίνη και την Αθήνα, μέχρι το Σικάγο, την Νέα Υόρκη και τη Στοκχόλμη, έγραψαν για εμάς και γράψαμε μαζί και κάναμε άλλα τόσα για την υπόθεση της Γενοκτονίας. Μεταξύ των άλλων, η εισαγωγή στο βιβλίο μου για τη Γενοκτονία είναι του Ακσάμ, ενώ με τους Τσετίνογλου  και Ζαράκολου γράψαμε το βιβλίο για τη Γενοκτονία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. 



Το Συνέδριο στην Άγκυρα είναι ένα "φυσιολογικό" αποτέλεσμα όλων των παραπάνω. Κάποτε έρχεται η ώρα και η ιστορική στιγμή που πρέπει να μιλήσεις για το έγκλημα  στον τόπο του εγκλήματος, να  αναφερθείς στο ολοκαύτωμα στην πρωτεύουσα των πρωτεργατών υλοποίησής του,  έρχεται ο χρόνος για να αποδεχθούν οι αρνητές και προπαγανδιστές απόγονοι των Νεότουρκων και Κεμαλικών Ναζί τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων.  

Επικοινώνησαν πάρα πολλοί  από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να μου εκφράσουν τα πολυποίκιλα συναισθήματά τους για το Συνέδριο. Αν μπορώ να τα κωδικοποιήσω θα τα ονόμαζα, απορία, έκπληξη, ικανοποίηση, ανακούφιση, χαρά, αλλά και δικαιολογημένη αντίδραση, όταν την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η υπονόμευση και η άρνηση περισσεύει! 

Η ουσία είναι ότι σε συνδυασμό και με τις άλλες εξελίξεις στην Τουρκία, το συνέδριο αποτελεί ένα ιστορικό σταθμό στο ζήτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Συνέπεια του αγώνα μας για την ανάδειξη του ιερού  θέματος του Ελληνικού Ολοκαυτώματος  τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε, συν Θεώ, σπουδαίες και μεγάλες νίκες!




H συνέντευξη στο Ράδιο Χρόνος της Κομοτηνής














Ένα ιστορικής σημασίας Συνέδριο  πραγματοποιείται στην Άγκυρα με θέμα  «Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα Στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά» στις 9 Απριλίου 2016.
Τo Συνέδριο το  διοργανώνει η «Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας» (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και η εφημερίδα«Newroz» .

Στην Ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό οι :Fikret BAŞKAYA και  Sinan ÇİFTYÜREK  ενώ οι εισηγητές είναι οι εξής:

Ahmet DEMİREL: Οι Διασκέψεις για τον Πόντο στο Πρώτο Κοινοβούλιο
Attila TUYGAN : Από τη Μεταρρύθμιση στην Γενοκτονία
Baskın ORAN : Η  Βίαιη Εκκαθάριση των Ρωμιών από την Ανατολή, η Ανταλλαγή Πληθυσμών του 1923 από το Α μέχρι το Ω και η Ολοκλήρωση της το 1964
İsmail BEŞİKÇİ : Η Καταστροφή της Εγγύς Ανατολής και το Ποντιακό Ζήτημα 
Mahmut KONUK : Δύο Φιγούρες της Γενοκτονίας: Sakallı Nurettin Paşa και Topal Osman Ağa
Mert KAYA : Ο Κληροδοτούμενος: Ο Χαμένος Γιος του Πόντου
Στέργιος ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ : Μνήμη και Εξουσία
Tamer ÇİLİNGİR : 353 χιλιάδες: Όχι απλά ένας αριθμός αλλά Άνθρωποι
Θεοφάνης ΜΑΛΚΙΔΗΣ : Γενοκτονία: Το Έγκλημα Εις Βάρος της Ανθρωπότητας

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το 1821 του Πόντου και ο Πόντος του 1821






Στις 9 Απριλίου 2016, στην Άγκυρα, η ‘Πρωτοβουλία για την Ελευθερία της Σκέψης της Άγκυρας’ διοργανώνει ένα ιστορικής σημασίας συνέδριο για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το θέμα, το οποίο θα αναπτύξουν διακεκριμένοι εισηγητές από την Τουρκία και την Ελλάδα είναι το εξής: ‘Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά’.

Ανάμεσα στους εισηγητές από την Ελλάδα είναι και ο διδάκτωρ κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.

Ο κ. Μαλκίδης ήταν  ο κεντρικός εισηγητής εκδήλωσης του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης με θέμα: ‘το 1821 του Πόντου και ο Πόντος του 1821’, ενώ την Κυριακή 27 Μαρτίου, στις 11:00,  θα μιλήσει στην εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Κιμμερίων ‘Η Ζωοδόχος Πηγή’ όπου θα αναπτύξει το θέμα ‘Η Θράκη στην Επανάσταση του 1821’ στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου

Ο κ. Μαλκίδης μίλησε για το Συνέδριο, αναφέρθηκε στις δύο παρουσίες του στη Ξάνθη ως προσκεκλημένος συλλόγων της περιοχής όχι μόνο για να τιμηθεί η Εθνική Παλιγγενεσία που ούτως ή άλλως έχει τιμηθεί από την ίδια την ιστορία ως αδιαμφισβήτητο γεγονός και έχει εμπεδωθεί στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων,( όσο και αν επιχειρείται έντεχνα και επίμονα εδώ και χρόνια από αρκετούς το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η αποποίηση μέσω της απαξίωσης της εθνικής ιστορίας), σχολίασε την εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας Ν.Φίλη στα σχολεία ενόψει εθνικής επετείου στην οποία απουσιάζει η … εθνική επέτειος και το μήνυμα της και τέλος, ίσως το σημαντικότερο της συζήτησης μαζί του, οι τοποθετήσεις του ενεργοποίησαν γονείς και συμπολίτες, ακροατές και ακροάτριες της εκπομπής, οι οποίοι κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία μας.

Ακούστε τον κ. Μαλκίδη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.