Σελίδες

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Μνήμη Ευέλθοντα Ιωαννίδη . Κύπρος 1974





Ο στρατιώτης Ευέλθοντας Ιωαννίδης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης του τουρκικού πεζικού κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο το 1974.
Όταν κάποτε σίγησε το αντιαεροπορικό, έσπευσαν Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διαπίστωσαν πως εκεί βρισκόταν μόνο ένας στρατιώτης. Καθόταν στο αντιαεροπορικό, όπου και κτυπήθηκε, χωρίς καμιά προσπάθεια να το εγκαταλείψει.



Βρέθηκε θαμμένος μαζί με το αντιαεροπορικό του. Τον έθαψαν οι Τούρκοι, τιμής ένεκεν,με το όπλο του στον ώμο και το κράνος στο κεφάλι. Πολέμησε και αντιστάθηκε μόνος, γεμίζοντας και βάλλοντας κατά των τουρκικών αεροπλάνων τα οποία δεν κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν παρ όλες τις βυθίσεις που διενήργησαν. 

Τριάντα επτά χρόνια μετά διεπιστώθη με τη μέθοδο του DNA,ότι επρόκειτο για τον Ευέλθοντα Ιωαννίδη του Ευριπίδη, από το Νέο Λειβάδι Μόρφου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά πάντων. 

Οι Τούρκοι ανέφεραν ότι εκτός από την περιοχή που δραστηριοποιήθηκε η μονάδα του Τάσου Μάρκου, η επόμενη μάχη που είδαν να προβάλλεται τόσο σθεναρή αντίσταση ήταν αυτή του εικοσάχρονου Ευέλθοντα Ιωαννίδη .