Σελίδες

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Είναι ο μέχρι σήμερα αγνοούμενος Θεόδωρος Κανδηλάπτης "ο χαμένος ανθυπολοχαγός " του Οδυσσέα Ελύτη;

 


Θεοφάνης  Μαλκίδης

Είναι  ο μέχρι σήμερα αγνοούμενος Θεόδωρος Κανδηλάπτης  "ο χαμένος ανθυπολοχαγός " του Οδυσσέα Ελύτη;

Ο Ανθυπολοχαγός  Θεόδωρος Κανδηλάπτης , τέκνο του σπουδαίου εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γεωργίου Κανδηλάπτη  ( Κάνις) γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1918 στην Αργυρούπολη του Πόντου. Στα εξήμισι χρόνια του έχοντας ζήσει μαζί με την οικογένειά του τη Γενοκτονία, μέσω Τραπεζούντας, έφτασε στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 1924.



Ο Θεός περνά κάθε μέρα μπροστά από τα μάτια μας

 

 

 Στην πραγματικότητα ο χριστιανισμός, δρώντας μέσα στον αποτυχημένο κόσμο του ορθολογισμού, που μας έφερε ως εδώ, είναι μία νέα ιδέα που όσοι την ασπάζονται παίρνουν δύναμη. Ποτέ το αφύσικο δεν θα νικήσει το φυσικό.


«...μου ῾σβησε το φανάρι και πια δε βλέπω, ούτε να δείξω τίποτα κι ούτε να περπατήσω.....''

 





«Να με θυμόσαστε - είπε.
Χιλιάδες χιλιόμετρα περπάτησα
χωρίς ψωμί, χωρίς νερό, πάνω σε πέτρες κι αγκάθια,
για να σας φέρω ψωμί και νερό και τριαντάφυλλα...
 Την ομορφιά, ποτές μου δεν την πρόδωσα... 

Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός_Επειδή ο Θεός Λόγος ήθελε ν’ ανακαινίσει το κατ’ εικόνα, γι’ αυτό έγινε άνθρωπος!




(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού
Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως

Και άλλα για τα θελήματα, για το αυτεξούσιο, για τις σκέψεις, τις γνώσεις και τις σοφίες.


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Έγγραφα της ΚΥΠ για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974

 



Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δημοσιοποίησε πριν από λίγο αποχαρακτηρισμένα ενημερωτικά δελτία που αφορούν τα γεγονότα της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, έγγραφα τα οποία ήταν απόρρητα.


Τα δελτία αναφέρονται  στα  καθοριστικά γεγονότα στην ιστορία του Ελληνισμού  και την πορεία των  ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΥΠ αποχαρακτηρίζει αρχειακό  υλικό εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που προβλέπει η  νομοθεσία.


Τα  έγγραφα είναι  διαθέσιμα στην  ιστοσελίδα της ΕΥΠ, και η απόφαση για τη δημοσιοποίησή τους ήρθε ως μέρος της πολιτικής της ΕΥΠ για τη διαφάνεια και την  καταγραφή των  γεγονότων που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Όπως αναφέρει η ΕΥΠ «πρόκειται ουσιαστικά για ένα ημερολόγιο εξελίξεων μιας τραυματικής περιόδου της ιστορίας του Ελληνισμού, όπως καταγράφηκαν στη βάση των πληροφοριών της Υπηρεσίας τότε, το οποίο πλέον είναι στη διάθεση των ιστορικών, αλλά και κάθε ενδιαφερομένου, για μελέτη, άντληση στοιχείων και εξαγωγή συμπερασμάτων. Και που ακόμα και η απλή ανάγνωσή του, παρά τη χρονική απόσταση που έχει μεσολαβήσει, σε πολλά σημεία εντυπωσιάζει αλλά και προκαλεί έντονα συναισθήματα».

   

Δείτε το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της 1ης Ιουλίου 1974:

«Πυξίδα για τους Πόντιους ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης»: Εκδήλωση στην Κω αφιερωμένη στη μνήμη του φλογερού Πόντιου πολιτικού

  

Σχόλιο τῆς Σ.Φ.Ε.Β.Α. (Συντονιστικῆς Φοιτητικῆς Ἑνώσεως Βορ/κοῦ Ἀγῶνος) γιὰ τὶς δηλώσεις Ράμα στὴν Θεσ/νίκη στὶς 3.11.2024.

 

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Μίτσκοσκι. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαγορεύει τον όρο «Μακεδονία»

 













Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Μίτσκοσκι

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαγορεύει τον όρο «Μακεδονία»


Μιχάλης Γκανάς (17 Ιανουαρίου 1944-12 Νοεμβρίου 2024)


Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και άτομα που χαμογελούν

Επειδή η ζωή μας μοιάζει να φυραίνει
μέρα τη μέρα, δε θα πει πως η ζωή
δεν αξίζει.

Λόγος τού Αγίου Νεκταρίου: “Ναί, ὁ Ἕλληνας ἐγεννήθηκε ἀπό θέληση τῆς Θείας Πρόνοιας διδάσκαλος τῆς ἀνθρωπότητος”

 

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο 
Λόγος τού Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, τόν γνωστό κυρίως γιά τά θαύματά του, ἀλλά καί ἐξαίρετο Θεολόγο γιά ὅσους μελέτησαν συγγράμματά του, πώς τό δῶρο τῆς γλώσσας χρησιμοποιήθηκε ἀπό μερικούς σοφούς προγόνους μας, σέ συνδιασμό μέ τό συναφές δῶρο τῆς θείας Προνοίας, τήν φιλοσοφία, γιά νά ξεπεράσουν τίς δεισιδαιμονίες τῆς ἐποχῆς τους, καί νά προετοιμάσουν τό δρόμο γιά τήν ὑποδοχή τῆς πίστεως στόν Ἰησοῦ Χριστό:

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου 


Η συνέντευξη στην ΕΡΤ στη συνέχεια 


«Στο ΥΠΕΣ Σκοπίων εργάζονται μόνο 208 Τούρκοι» – διαμαρτυρία τουρκικού κόμματος

 


Στην ανακοίνωση που δημοσίευσε το Τουρκικό Κίνημα Εθνικής Ενότητας (TMBH), ανέφερε ότι «Σύμφωνα με τα στοιχεία 208 Τούρκοι εργάζονται εντός του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων (σημ. το δημοσίευμα χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία») και το ποσοστό προσδιορίζεται σε 1,84%, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.


Αποκαλυπτήρια μνημείου της πρώτης νίκης κατά των Ιταλών εισβολέων στην Κόνιτσα


Ηπρώτη νίκη των ελληνικών δυνάμεων κατά των Ιταλών εισβολέων ήταν το Νοέμβριο του 1940 στη μάχη της Λυκόρραχης, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η ιστορική Μεραρχία Ιππικού.

Για το λόγο αυτό στο χωριό Κεφαλοχώρι (παλιά Λυκόρραχη) ο δήμος Κόνιτσας ανήγειρε μνημείο και έκανε τα αποκαλυπτήριά του.


“ΑΔΙΚΗΜΕΝΕ ΜΟΥ ΑΓΙΕ, ΒΟΗΘΑ”


Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο 

του π. Σπυρίδωνα Βασιλάκου*

Ο ἅγιος Νεκτάριος... Πολύ τον αγαπῶ. Χατίρι δέ μοῦ ἕχει χαλάσει. Ἀλλάζω τώρα κουβέντα, ἀλλά ἀξίζει. Κἀποτε, εἶπα στούς Σιμωνοπετρίτες νά μοῦ στείλουν ἐργάτες γιά νά ἀνοίξω μία στέρνα. Ὅταν ἦρθαν οι χριστιανοὶ ἐδῶ, ἔπιασε βροχή. Ἐκεῖνοι μέ παρακάλεσαν νά κάνω προσευχή νά σταματήσει ἡ βροχή, νά μή χάσουν χρόνο και μεροκάματα. Τούς ῥωτῶ:

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Ο Ελληνισμός και η αντίστασή του




 Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ο Ελληνισμός και η αντίστασή του 


Η συνέντευξη στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση 


Το ελληνικό πένθος για τον Κεμάλ

 



Του Γιάννη Κιουλέκα


Σαν σήμερα  το 1938 πέθανε ο Μουσταφά Κεμάλ, 
ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους που 
στηρίχθηκε στην ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Χριστιανικών 
ιστορικών εθνών σε Αν. Θράκη & Μικρά Ασία : 
Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων...

Μαντώ Μαυρογένους: Πρότυπο αυταπάρνησης και θυσίας

 


          Η Μαντώ Μαυρογένους ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Επανάστασης του 1821. Γόνος της πλούσιας οικογένειας του Νικολάου Μαυρογένη και της Ζαχαράτης Μπατή γεννήθηκε στην Τεργέστη το 1796 ή το 1797. Το βαφτιστικό της όνομα ήταν Μαγδαληνή (Σημ. Μανταλένα στα ιταλικά, που έγινε Μαντώ). Ως κοπέλα συνδύαζε τη φυσική ομορφιά, με την σεμνότητα, την ευσέβεια, την μόρφωση και την αγάπη προς την Ελλάδα. Χειριζόταν άριστα την ελληνική γλώσσα και μιλούσε άπταιστα τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα τουρκικά. 

Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης


Βιογραφία
Ο Οσιότατος Αρσένιος ο Καππαδόκης γεννήθηκε γύρω στα 1840 μ.Χ. στα Φάρασα ή Βαρασιό, στο Κεφαλοχώρι των έξι Χριστιανικών χωριών της περιφερείας Φαράσων της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι σε αρετές και μέτριοι σε αγαθά. Είχαν αποκτήσει δύο αγόρια, τον Βλάσιο και τον Θεόδωρο (τον Άγιο Αρσένιο).

Σύναξη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη

 

Βιογραφία
Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία είναι η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη. Η ονομασία του όρμου Πάνορμος, στην οποία οφείλει το όνομά του το μοναστήρι, έχει αρχαία προέλευση. Για την ετυμολογία είναι πιθανές δύο εκδοχές η μία σχετική με τον όρμο (πάν -όρμος) και η άλλη με την ερημική τοποθεσία (παν -ερμος) όπου κτίσθηκε η Μονή. Στη Σύμη εκτός από τον Πανορμίτη, υπάρχουν άλλα οκτώ μοναστήρια, αφιερωμένα στον Ταξιάρχη Μιχαήλ που αντιστοιχούν στα εννέα αγγελικά τάγματα. Αυτά είναι οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, οι Θρόνοι, οι Δυνάμεις, οι Αρχές, οι Κυριότητες, οι Εξουσίες, τα Χερουβίμ και τα Σεραφίμ.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Για τους αγνοούμενους της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974



Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Για τους αγνοούμενους της Τουρκικής εισβολής  στην Κύπρο το 1974

  Πενήντα χρόνια πέρασαν από την τουρκική θηριωδία στην Κύπρο και από ότι φαίνεται ο χρόνος κυλάει υπέρ του θύτη και το θράσος του εισβολέα δικαιώνεται από τον συσχετισμό συμφερόντων, ενώ η λεγόμενη διεθνής κοινότητα απαθέστατη δείχνει επιλεκτική μνήμη και ευαισθησία.

Επιπλέον υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, αυτό των αγνοουμένων, το οποίο εκτός από την ηθική του διάσταση έχει σαφώς και την πολιτική. Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και ακόμη ταυτοποιούνται τα ηρωικά οστά όσων θυσιάστηκαν. Και μπορεί ο ανθρώπινος νόμος να μην επιδίκασε ακόμη τα νόμιμα, ο πνευματικός όμως νόμος άνοιξε το πρώτο του κεφάλαιο. Τα οστά και ομαδικοί τάφοι βοούν.

Τα στόματα και οι συνειδήσεις πολλών δολοφόνων λίγο πριν πεθάνουν άνοιξαν και υπέδειξαν κρυφούς και μυστικούς ομαδικούς τάφους και έτσι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι αναγνωρίσθηκαν και αποδίδονται έστω και τώρα ύστερα από πενήντα χρόνια οι δέουσες τιμές.

Παρακολουθώ για πολλούς λόγους και για πολλά χρόνια το ζήτημα των αγνοουμένων συμπατριωτών μας μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Μεταξύ των άλλων γιατί συνδέομαι με αγνοούμενο του 1974, ο οποίος  δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη, γιατί η γιαγιά μου το 1922 είχε και αυτή αγνοούμενη (από τον ίδιο ατιμώρητο θύτη)  την αδελφή της η οποία δυστυχώς δεν βρέθηκε ποτέ, γιατί το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου συνιστά τον τύπο και την ουσία της εισβολής και της κατοχής που συνεχίζονται για μισό  αιώνα.

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η κατοχή,  έχουν προκαλέσει οδυνηρά τραύματα στους επιζώντες, γνωρίζοντας ότι οι συγγενείς τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα,  συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές, τόσο στα κατεχόμενα, όσο και στην Τουρκία. Κάποιοι από αυτούς απελευθερώθηκαν, κάποιοι άλλοι, όμως, δεν επέστρεψαν ποτέ.

 Υποδεικνύεται, λοιπόν, διάπραξη αδικήματος από την Τουρκία, τόσο εις βάρος των αγνοουμένων, όσο και εις βάρος των συγγενών τους, οι οποίοι είναι όμηροι  για δεκαετίες λόγω της απώλειας και επειδή ακόμα και πενήντα χρόνια μετά το έγκλημα δεν μπορούν να  κηδέψουν οστά των προσφιλών τους προσώπων.  Πολύ σημαντικές, για προφανείς λόγους,  για το ζήτημα των αγνοουμένων είναι οι Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επί των Προσφυγών της Κύπρου κατά της Τουρκίας, όπου γίνονται αναφορές για πολλές περιπτώσεις αγνοουμένων. Μεταξύ των άλλων  του Νίκου Αλεξάνδρου, ο οποίος ήταν πατέρας τριών παιδιών του Παναγιώτη Χριστοφόρου, πατέρας τριών παιδιών, του δεκατετράχρονου Ανδρέα Γερμανού, ο οποίος συνελήφθη στις 2 Αυγούστου 1974 από Τούρκους αξιωματικούς, του Κωστάκη Γεωργίου, ο οποίος συνελήφθη στις 14 Αυγούστου  1974 από τους Τούρκους εισβολείς, του Μηνά Ιωάννου, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 1974 και, όπως πολλοί άλλοι αγνοούμενοι, εθεάθη στις φυλακές των Αδάνων στην Τουρκία.

Το 1999, η υπόθεση παραπέμφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου τα αποδεικτικά στοιχεία ανέδειξαν ότι οι αγνοούμενοι είτε είχαν τεθεί υπό κράτηση, είτε ήταν  υπό την αρχή και την ευθύνη του τουρκικού στρατού ή της πολιτοφυλακής του, ή και παραστρατιωτικών ομάδων. Για τελευταία φορά, οι αγνοούμενοι εθεάθησαν σε περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, ενώ επιπλέον, υποστηρίχθηκε ότι το Δικαστήριο θα έπρεπε να συνεχίσει την υπόθεση, εφόσον υπήρχε βάσιμη υπόνοια ότι οι αγνοούμενοι ήταν ακόμη ζωντανοί, εκτός εάν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο.

Οι συγγενείς των αγνοούμενων υποστήριξαν ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει  το Άρθρο 2, περί προστασίας του δικαιώματος στη ζωή, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κάτι που το Δικαστήριο έκρινε ως αποδεκτό, αφού όπως ανέφερε η κατοχική δύναμη παραβιάζει συνεχόμενα το Άρθρο 2, διότι δεν έχει πραγματοποιήσει καμία έρευνα και δεν έχει δώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους, των οποίων το δικαίωμα στη ζωή διακυβεύεται. Επιπλέον κρίθηκε ότι  υπήρξε παραβίαση και του Άρθρου 5, περί δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια, καθώς δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα, ούτε έχει δοθεί κάποιο στοιχείο από τις τουρκικές αρχές για την κράτηση και την εξαφάνιση των αγνοουμένων. Σχετικά με τους συγγενείς, το Δικαστήριο απεφάνθη πως τελείται διαρκής παραβίαση του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων των Ανθρώπων, περί απαγόρευσης απάνθρωπης μεταχείρισης, λόγω της ψυχικής οδύνης που υφίστανται λόγω της άρνησης της Τουρκίας να χορηγήσει πληροφορίες και να ερευνήσει τις υποθέσεις. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν και σε άλλες προσφυγές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια  (Ανδρέα Βαρνάβα, Ανδρέα Λοϊζίδη, Φίλιππου Κωνσταντίνου, Δημήτρη Θεοχαρίδη, Πανίκο Χαραλάμπους, Ελευθερίου Θωμά, Σάββα Χατζηπαντελή, Σάββα Αποστολίδη, Λεοντή Δημητρίου Σάρμα ).

Το θέμα των αγνοουμένων εκτός από το συνεχιζόμενο, διαρκές, επώδυνο τραύμα που έχει επιφέρει στους συγγενείς, αποτελεί ένα  διαρκές έγκλημα, όπως αναφέρει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, γεγονός που επιτρέπει και την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Να σημειωθεί πως το Δικαστήριο μπορεί να αναλάβει την εν λόγω υπόθεση, παρόλο που η Τουρκία δεν έχει κυρώσει το Καταστατικό του, διότι τα αδικήματα διαπράχθηκαν στα εδάφη της Κύπρου, η οποία έχει κυρώσει το Καταστατικό. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επεσήμανε πως η εκταφή ενός αγνοούμενου δε σημαίνει πως η διερεύνηση σταματά εκεί, καθώς απαιτείται και η δίωξη των υπευθύνων και η υπεράσπιση του νομίμου δικαιώματος των συγγενών των αγνοουμένων να μάθουν τι απέγιναν οι άνθρωποί τους, οι άνθρωποί μας, οι συνάνθρωποί μας.

Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή, οφείλουμε στους  εναπομείναντες αγνοούμενούς μας να βρεθούν και να τους αποδοθούν  οι δέουσες τιμές και στους θύτες να καταδικασθούν για τις πράξεις και να τους  αποδοθούν οι  δέουσες τιμωρίες!



 Υ.Γ. Η συνέντευξη   στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και στην εκπομπή του Παύλου Κυριακίδη "Επι της Ουσίας" βρίσκεται στη συνέχεια.  


Η αξιοποίηση των «ήρεμων νερών»..

 


ΧΩΡΙΣ την παραμικρή έκπτωση από τις επεκτατικές επιδιώξεις της Τουρκίας εναντίον του Ελληνισμού, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες επανέλαβε στις δημόσιες δηλώσεις του, πριν και μετά που διαπραγματεύτηκε στα κατευναστικώς «ήρεμα νερά» της Αθήνας εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν με τον υπ.Εξ. Γιώργο Γεραπετρίτη.


Υπολοχαγός Aλέξανδρος Διάκος: Ένας ξεχασμένος ήρωας του 1940


του Βασίλη Σαϊσάνα, Ιστορικού

Ξεχασμένοι ήρωες του 1940.

O Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός του ελληνοϊταλικού πολέμου που έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 1η Νοεμβρίου 1940, όταν επιτέθηκε με ορμή εναντίον των επίλεκτων μονάδων της Μεραρχίας Αλπινιστών Τζούλια σε επιχείρηση για την ανακατάληψη στρατηγικού υψώματος κατά την διάρκεια των μεγάλων μαχών στον τομέα της Πίνδου.