Σελίδες

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025

“Μακεδονία” ή Μακεδονία; Η Συμφωνία των Πρεσπών” είναι καταδικασμένη να ακυρωθεί στην πράξη



 

Θεοφάνης Μαλκίδης: 

“Μακεδονία” ή Μακεδονία; Η Συμφωνία των Πρεσπών” είναι καταδικασμένη να ακυρωθεί στην πράξη


 Η συμπλήρωση επτά ετών από υπογραφή της λεγόμενης «Συμφωνίας» για τη Μακεδονία στις Πρέσπες, έδειξε ότι, οποιαδήποτε πράξη, παρά τη θέληση του λαού, της «ηγεσίας» είναι καταδικασμένη στη λήθη και την αποτυχία.

Ειδικότερα κάθε πράξη εναντίον των συμφερόντων του Ελληνισμού, πράξη που επιβραβεύτηκε με τη σιωπή και τη συναίνεση, ΟΛΩΝ, (θα) έχει νομοτελειακή κατάληξη την ακύρωση.


Μακεδονία

 




 Το έτος 1741 εκδόθηκε στην Νυρεμβέργη ένα πρωτοποριακό έργο για την εποχή του. Η Synopsis  Universae Philologiae, έργο του γλωσσολόγου Gottfried Hensel περιείχε όλες τις γνωστές γλώσσες ανα την υφήλιο, καθώς και χάρτες με την ομιλούμενη γλώσσα σε κάθε περιοχή.


Ο Χρήστος Γιανναράς για τον “Τσάμικο” των Ν.Γκάτσου/Μ. Χατζηδάκι (BINTEO)

 




Το σύντομο σχόλιο του Χρήστου Γιανναρά προέρχεται από μια παλαιά συζήτησή του με τον Στέλιο Ράμφο, με θέμα την παιδεία και τα σχολικά βιβλία, σε εκπομπή της Λιάνας Κανέλη.

-προέλευση από το κανάλι Antifono,

-τρεις πίνακες είναι του ζωγράφου Θεόφιλου.

Το Γεφύρι της Κόνιτσας: Ένα αριστούργημα της ηπειρώτικης λιθοδομίας

 

 

Το γεφύρι ανεγέρθηκε το 1870 με την πρωτοβουλία του Οθωμανού διοικητή της περιοχής και με τη χρηματοδότηση πλούσιων ευεργετών από την Κόνιτσα και τα γύρω χωριά. Την κατασκευή ανέλαβε ο μάστορας Ζιώγας Φρόντζος από την Πυρσόγιαννη, ένας από τους πλέον φημισμένους μαστόρους της πέτρας στην Ήπειρο.

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι οι κάτοικοι συμμετείχαν με εργασία, χρήματα και υλικά, γεγονός που καθιστά το γεφύρι σύμβολο συλλογικής προσφοράς και ενότητας.