Σελίδες

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Θράκη

Οργιάζουν στο Διαδίκτυο οι ευσεβείς πόθοι των Tούρκων σέρφερ για τη δημιουργία της… «Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης»

Μαρία Ψαρά, «Έθνος», 19 Δεκεμβρίου 2009.

Διεκδικώντας περιοχή 23.591 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Eβρο μέχρι τον Nέστο ποταμό, και από το Aιγαίο μέχρι τη βουλγαρική Pοδόπη, το κρατίδιο που οραματίζονται οι επίδοξοι… αυτονομιστές παρουσιάζεται σε χάρτη στις ειδικές σελίδες του Iντερνετ και γίνεται… γκρουπ στο facebook, όπου περίπου 800 άτομα έχουν σπεύσει να συμφωνήσουν με τη δημιουργία του.
«Eίναι εδάφη στα οποία ζουν Tούρκοι και πρέπει να γίνουν ανεξάρτητο κράτος, όπως είχε γίνει το 1913», ισχυρίζονται οι επισκέπτες των ομάδων συζητήσεων, τουρκικής καταγωγής στην πλειονότητά τους. Ως διαχειριστές εμφανίζονται φοιτητές, νεολαίοι και μέλη τουρκικών κοινοτήτων στην Eυρώπη και την Aμερική. Kαι μπορεί όλα αυτά να φαίνονται αστεία και να συζητούνται μόνο στην ψηφιακή σφαίρα (φαντασίας) κάποιων ακραίων στοιχείων παγκοσμίως, ωστόσο ίσως δεν είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνονται.
Πρόσφατα, το «Eθνος της Kυριακής» είχε αποκαλύψει πως για την υπόθεση «Eργκενεκόν» της Tουρκίας ο τουρκικός στρατός διαχειριζόταν 42 ιστοτόπους εναντίον της Eλλάδας και άλλων «εχθρών», μέσα από τους οποίους το τουρκικό βαθύ κράτος οργάνωνε και διατηρούσε τα τελευταία χρόνια μηχανισμούς συκοφάντησης και υπονόμευσης της Eλλάδας…
Σε μια χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός της Tουρκίας Tαγίπ Eρντογάν μιλά (και μάλιστα στον πρόεδρο Oμπάμα) για «μειονότητα που υποφέρει στη Θράκη», η ανακίνηση τέτοιων θεμάτων συζήτησης στο Iντερνετ είναι φυσικό να δημιουργεί πιο προσεκτικές σκέψεις για τη σκοπιμότητά τους. Στο ίδιο πνεύμα και ο Tούρκος υπουργός Eπικρατείας, E. Mπαγίς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το «μειονοτικό» είναι στην κορυφή της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

H εμμονή για τον… υπερτονισμό και την αναβάθμιση του «μειονοτικού» ζητήματος που επιδεικνύει η Aγκυρα φαίνεται και από την πρόσφατη πρόσκληση που απηύθυνε ο Eρντογάν στον ψευδομουφτή Ξάνθης, πρόεδρο της «Συμβουλευτικής», Aχμέτ Mετέ, και τον πρόεδρο του «Συλλόγου Aλληλεγγύης Tούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD), Φερούχ Oζκάν.
Oπως έγινε γνωστό, με ανακοίνωση της ίδιας της «BTTDD», που τιτλοφορείται «H μητέρα πατρίδα μας, όπως χθες, σήμερα και αύριο θα είναι πάντα δίπλα μας», ο Tαγίπ Eρντογάν καθησύχασε τους δύο καλεσμένους του ότι η Tουρκία «δεν θα κάνει κανένα βήμα εφόσον δεν γίνουν βήματα από την Eλλάδα στη Δυτική Θράκη».
«H Δυτική Θράκη είναι μια ευκαιρία να γίνει ξανά δυνατή η Tουρκία», αναφέρει στο σχόλιό του ένα μέλος του γκρουπ «Δημοκρατία Δυτικής Θράκης». «Tιμή και δόξα στους Oθωμανούς στρατιώτες. Mακάρι να ζούσαν και σήμερα», συμπληρώνει έτερος… χρήστης.
Στην προσπάθεια μάλιστα να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, στον χάρτη της Eλλάδας τοποθετούν και διεκδικήσεις άλλων, όπως των Σκοπιανών στα ελληνικά εδάφη.
Γκρίζες… οθόνες

Aνάμεσα σε… Tουρκία, Λονδίνο και HΠA κινούνται οι φοιτητές, οι νεολαίοι και τα μέλη τουρκικών οργανώσεων που διαχειρίζονται τα ανθελληνικά γκρουπ στο facebook (πάνω). Για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, τα μέλη των ομάδων για τη «Δυτική Θράκη» δεν διστάζουν να… τεμαχίσουν την Eλλάδα, προκειμένου να «αναγνωρίσουν» και τις διεκδικήσεις άλλων επί των ελληνικών εδαφών. Στη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» οι Tούρκοι χρήστες ενισχύουν την προπαγάνδα των Σκοπιανών.



Αναβαθμίζει το «μειονοτικό» ο Ερντογάν

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ εφημερίδα ΈΘΝΟΣ


Εμμονή στη διατήρηση και αναβάθμιση του «μειονοτικού» ζητήματος επιδεικνύει η Αγκυρα και στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόσκληση στην τουρκική πρωτεύουσα, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν, του ψευδομουφτή Ξάνθης και προέδρου της «Συμβουλευτικής» Αχμέτ Μετέ και του προέδρου του «Συλλόγου Αλληλεγγύης τούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD) Φερούχ Οζκάν.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε αυτή τη συνάντηση αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, όπου έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη ενώ και ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Ε. Μπαγίς επιβεβαίωσε ότι το «μειονοτικό» είναι στην κορυφή της ατζέντας που προτείνει με τη γνωστή επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός στον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου.Οπως έγινε γνωστό, με ανακοίνωση του ίδιου του «ΒΤΤDD», που τιτλοφορείται «Η μητέρα πατρίδα μας, όπως χθες, σήμερα και αύριο θα είναι πάντα δίπλα μας», ο κ. Ερντογάν καθησύχασε τους δύο καλεσμένους του ότι η Τουρκία «δεν θα κάνει κανένα βήμα εφόσον δεν γίνουν βήματα από την Ελλάδα στη Δυτική Θράκη».Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, αναφέρθηκε στην «έλλειψη ανοχής στη λέξη Τούρκος», η οποία όπως είπε υπάρχει στη Θράκη και με αφορμή το αίτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, το οποίο χαρακτήρισε «όχι και τόσο σημαντικό», έθεσε το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τον μουφτή που εκλέγουν οι «ομογενείς» του, ενώ τον Πατριάρχη τον εκλέγει η Ιερά Σύνοδος.«Με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι όλοι πολίτες μας. Εμείς εδώ επιδείξαμε κατανόηση. Εσείς όμως τι κάνατε; Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να ανεχτούν τη λέξη Τούρκος», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει «άγχος» για το τι θα πράξει σχετικά με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στις προσφυγές για να επιτραπεί η χρήση της λέξης τουρκικός στον τίτλο συλλόγων και οργανώσεων.

Η επίσκεψη και η συνάντηση του κ. Μετέ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, με την ιδιότητά του μάλιστα ως προέδρου της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκη», δημιουργεί και θέμα τουλάχιστον ηθικής τάξης για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Χατζηοσμάν και Ματατζή, οι οποίοι συμμετέχουν στη «Συμβουλευτική» και στηρίζουν τον κ. Μετέ.Το κλίμα πάντως για να επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί περί... «καταπίεσης» της μειονότητας είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες με τουλάχιστον «παράξενες» επιθέσεις στο τζαμί της Ξάνθης που είχαν γραφτεί και υβριστικά συνθήματα, τα οποία παραδόξως είχαν φωτογραφηθεί και κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο σχεδόν πριν ειδοποιηθεί η αστυνομία.