Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το 2ο Συμπόσιο των Γεροντιανών Μικράς Ασίας



Το 2ο συμπόσιο των απανταχού Γεροντιανών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.


Το Συμπόσιο ξεκίνησε το Σάββατο 26 Μαρτίου στον Γέροντα Νέστου με μνημόσυνο στο μοναδικό μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες Μικρασιάτες κατά τον Μεγάλο Ξεριζωμό. Περισσότεροι από 200 Γεροντιανοί έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση η οποία συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων. Στο χώρο του μνημείου παρέστησαν και οι 60 Γεροντιανοί εκδρομείς από Πάρο, Κρήτη, Κω, Σάμο, Νάξο, Λέρο, Θήβα, και Αττική. Μεγάλη συγκίνηση στους παραβρισκόμενους προκάλεσε ο λόγος του 83χρονου Κυριάκου Ελένα ο οποίος μίλησε για το πότε και πως χτίστηκε το εν λόγω μνημείο. « Το 1936 ήμουν οκτώ χρονών όταν ο τότε δάσκαλος του χωρίου σκέφτηκε να τιμήσει αυτούς που δεν τα κατάφεραν στα γεγονότα του 1922 και μας έβαζε να κουβαλάμε πέτρες από το Λατομείο. Κάθε τάξη και διαφορετική πέτρα, Τετάρτη τάξη μικρότερη , Πέμπτη πιο μεγάλη και έκτη ακόμη μεγαλύτερη…» Το 2ο Πανγεροντιανό Συμπόσιο ήταν πλέον γεγονός και συνεχίστηκε με περιήγηση στα σοκάκια του Γέροντα και καφέ στην πλατεία. Την σκυτάλη πήρε το εκθεσιακό κέντρο νέας Καρβάλης και οι εκθέσεις που είχε στήσει η οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου για να υποδεχθεί το κοινό. Στο χώρο υπήρχαν Έκθεση χαρτών και φωτογραφίας από το αρχείο του συλλόγου, έκθεση φωτογραφίας από τον Μιχάλη Πατσούρα με θέμα το πρόσφατο οδοιπορικό του συλλόγου στο Γέροντα Μικράς Ασίας, Βιβλιοπωλείο με αξιόλογα βιβλία Γεροντιανών συγγραφέων καθώς και Μικρασιατών Συγγραφέων που επιμελήθηκε ως Βιβλιοθηκονόμος η κ. Άννα Αλεξοπούλου ενώ υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος παιδότοπος οπού τα μικρά παιδιά μπορούσαν να ζωγραφίζουν. Ακόμη υπήρχε σταντ εξοπλισμένο με σαρωτή(σκάνερ) και ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπου μπορούσε ο επισκέπτης να παραδώσει φωτογραφίες και έγγραφα στο αρχείο του συλλόγου ενώ γίνονταν και παρουσίαση του λογισμικού Απόλλων που έχει δημιουργήσει το σύλλογος και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό. Στο χώρο του εκθεσιακού περισσότεροι από 35 εθελοντές μέλη και φίλοι του συλλόγου υποδέχονταν το κοινό και το εξυπηρετούσαν σε κάθε του ανάγκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος υποδοχής περισσότερα από 1000 άτομα πέρασαν τις πύλες του Εκθεσιακού και τις δυο ημέρες των εργασιών.


Τις ομιλίες άνοιξε ο πρόεδρος του Δ.Σ Κοντοστόλης Ιωάννης. Σπάνια ντοκουμέντα από το αρχείο του συλλόγου, φωτογραφίες, βίντεο μαρτυρίες αλλά και μουσική κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και τις δυο ημέρες του συμποσίου ενώ δεν έλειψαν και οι επιστημονικές τοποθετήσεις για τους πρόσφυγες την περίοδο 1923-1940 από τους κυρίους Μαλκίδη Θεοφάνη και το κύριο Λυκουρίνο Κυριάκο αλλά και οι παρουσιάσεις από τις Γεροντιανές κυρία Κώτσα Καλλιόπη για τον ρόλο του Καπνού στην ζωή των προσφύγων και τις κυρίας Τανή Σοφία για την Υγιεινή των Προσφύγων στο Νομό Καβάλας. Μια ιδιαίτερη μουσικοχορευτική παράσταση έκλεισε την πρώτη μέρα από τα παιδικά τμήματα του συλλόγου που μας μετέφεραν σε μια άλλη εποχή παίζοντας και τραγουδώντας παιχνίδια και τραγούδια των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας.


Συμπόσιο χωρίς αυθεντικό Μικρασιατικό Γλέντι δεν γίνεται έτσι η Πανγεροντιανή γιορτή συνεχίστηκε σε κέντρο διασκέδασης της περιοχής μας με το παραδοσιακό συγκρότημα ΕΜΠΕΡΟΤΕΧΝΕΣ από την Δράμα και τον μοναδικό ΜΑΝΟ ΚΟΥΤΣΑΓΓΕΛΙΔΗ στο τραγούδι και το κανονάκι. Το κέφι και το τραγούδι πλημμύρισε την αίθουσα οπού χόρεψαν για πρώτη φορά ΜΑΖΙ μετά από σχεδόν 90 χρόνια οι απόγονοι των Γεροντιανών Μικρασιατών όπως οι πρόγονοί τους έκαναν μοναδικά στην Χαμένη Πατρίδα αλλά και σε όλη την Ελλάδα μετά το 1922. Αμανέδες, καρσιλαμάδες, απτάλικα και λοιπά μικρασιατικά τραγούδια ηχούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες .


Την Κυριακή το πρωί οι εργασίες του συμποσίου ξεκίνησαν με εκκλησιασμό στον Ι.Ν Ιωάννη Θεολόγου στον Γέροντα και συνεχίστηκαν με νέες ομιλίες και προβολές στο εκθεσιακό κέντρο Νέας Καρβάλης. Συγκινητικότερη στιγμή της δεύτερης ημέρας η αναχώρηση των Γεροντιανών από την υπόλοιποι Ελλάδα. Οι εργασίες του συμποσίου έκλεισαν με την βράβευση των καλύτερων ζωγραφιών από τα Μικρά Γεροντιανάκια από τον Γεροντιανό στην καταγωγή συγγραφέα Κωστή Χατζηφωτεινό (Νισάφι Πια- Εκδόσεις Διενεκές) ο όποιος προηγουμένως από το βήμα μας είχε παρουσιάσει Γεροντιανούς στην καταγωγή συγγραφείς και το έργο τους όπως η Ελσα Χίου (Νενέ η Σμυρνιά) και η Ζωή Κυρυτσοπούλου (Η Ζωίτσα Πέρα από το Αιγαίο) κ.α. Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γέροντα « Ο Διδυμαίος Απόλλων» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες της περιοχής μας που με την ενίσχυση τους βοήθησαν σημαντικά στην πραγματοποίηση του Συμποσίου, επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές μας για την σημαντική βοήθεια που παρείχαν στο οργανωτικό κομμάτι της εκδήλωσης. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν αναλυτικές λεπτομέρειες για ιδιαίτερες στιγμές του 2ου Συμποσίου που έχουν καταγραφεί καθώς και πλούσιο φωτορεπορτάζ.



Εφημερίδα Καθημερινός Τύπος Καβάλας