Σελίδες

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Παρουσίαση βιβλίων για τη Γενοκτονία









ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ.



«…Αμέσως μετά ο κλοιός της θηλιάς τοποθετήθηκε γύρω από τον λαιμό του. Ο καλός μου φίλος Συμεών ακόμη κι εκείνη την τελευταία στιγμή, ήθελε να πει κάτι και έκανε ένα σημάδι για τον σκοπό αυτό. Ο δήμιος, ο οποίος δεν περίμενε αυτή την προσπάθεια, έβαλε το χέρι του ενάντια στο στόμα του. Αλλά αυτός ο έντιμος αθώος νέος, που ήθελε να ζήσει, κατάφερε να στριμώξει σε έξι λέξεις. «ΕΙΜΑΙ ΑΘΩΟΣ. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ Δρ WHITE!» Την επόμενη στιγμή ήταν κρεμασμένος. Υποθέτω ότι ο φτωχός Συμεών στις τρεις πρώτες λέξεις έδινε την πραγματική κατάσταση κάτω από την οποία θυσιαζόταν. Οι τρεις τελευταίες λέξεις ήταν μια έκκληση προς έναν εξαίρετο Αμερικανό ο οποίος είχε εγγυηθεί και αποδείξει την αθωότητά του. Αλλά οι άκαρδοι και απάνθρωποι κεμαλιστές Τούρκοι είχαν αποφασίσει. Σε τρία λεπτά περίπου ο Συμεών είχε φύγει, χωρίς ποτέ να μπορεί να επιστρέψει, χωρίς ποτέ να μου ξαναμιλήσει…»


Είναι ίσως η εντονότερη στιγμή του βιβλίου του Ευθύμιου Κουζινού «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία». Είκοσι τρία χρόνια έζησε στην Μικρά Ασία ο συγγραφέας, ενώ από το 1913 μέχρι το 1921 φοίτησε στο κολέγιο Ανατόλια της Μερτζιφούντας του Πόντου. Το 1922 έφυγε μαζί με άλλους πρόσφυγες για την Ελλάδα και το επόμενο έτος μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Αυτά τα είκοσι τρία χρόνια στα οποία έζησε την γενοκτονία, αποφάσισε να τα περιγράψει σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε στα αγγλικά το 1969. Καταγράφει την ζωή του εκείνα τα δύσκολα χρόνια ξεκινώντας από παιδί και φτάνοντας μέχρι τις σπουδές του, τα τάγματα εργασίας, τις επώδυνες στιγμές που πέρασε, για τους Αρμένιους και τη Γενοκτονία, για το Μουσταφά Κεμάλ, για την σωτηρία του και την φυγή του στις ΗΠΑ. Ακόμη περιγράφει την γνωριμία του με τον Συμεών Ανανιάδη, απόγονοι του οποίου ζουν σήμερα στην Καβάλα.



Το βιβλίο αυτό ανακάλυψαν οι άνθρωποι της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, το επανέκδοσαν και το παρουσίασαν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου. Σε μια γεμάτη αίθουσα του αμφιθεάτρου της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης άνοιξε την εκδήλωση χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους. «Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να ψάχνουμε την ιστορία μας, είπε ο κ. Αλεξανδρίδης. Και το βιβλίο αυτό είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο που αποδεικνύει περίτρανα πως η γενοκτονία έγινε».



Χαιρετισμούς έκαναν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς που εξήραν τις προσπάθειες της Λέσχης να μην χαθεί η ιστορία. Συγκινημένος χαιρέτησε ακόμη και ο Θεμιστοκλής Ανανιάδης, ανιψιός του Συμεών που ζει στην Καβάλα. Ο κ. Σιμιτσής μάλιστα υποσχέθηκε το βιβλίο αυτό να μοιραστεί σε όλα τα σχολεία της Καβάλας.


Στην συνέχεια η χορωδία της Λέσχης Ποντίων τραγούδησε τρία τραγούδια μνήμης και αμέσως μετά ο Κοσμάς Χαρπαντίδης παρουσίασε το βιβλίο του Ευθυμίου Κουζινού χαρακτηρίζοντάς το μοναδικό, αφού οι περιγραφές εκείνης της εποχής γίνονται από έναν άνθρωπο που τις έζησε έντονα. Στην συνέχεια με θέρμη μίλησε και ο Θεοφάνης Μαλκίδης, ο οποίος έκανε αναφορά και για το δεύτερο βιβλίο που εξέδωσε η Λέσχη Ποντίων και παρουσιάστηκε μαζί με το βιβλίο του Κουζινού.


Συγγραφείς στο βιβλίο αυτό με τίτλο «Γενοκτονία των Ελλήνων: το μαζικό έγκλημα στον Πόντο», είναι οι Τούρκοι συγγραφείς Ragip ZARAKOLU και Cait GETINOGLU, καθώς επίσης και ο κ. Μαλκίδης. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα, ενώ ο ένας από τους Τούρκους συγγραφείς, ο Ragip ZARAKOLU που είχε επισκεφτεί τον Μάιο της Καβάλα σε εκδήλωση της Λέσχης για τη Γενοκτονία, συνελήφθη πριν λίγες μέρες στην Τουρκία με άδικες κατηγορίες και ακόμη κρατείται στην φυλακή. Την αδικία αυτή επεσήμανε ο κ. Μαλκίδης, λέγοντας πως όλοι πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση που επικρατεί στην γείτονα χώρα.

Η βραδιά έκλεισε με τα χορευτικά της Λέσχης Ποντίων να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Ειδικά όταν οι μικροί χορευτές χόρεψαν τον Πυρρίχιο χορό, οι επιδοκιμασίες ήταν άνευ προηγούμενου. Τέλος οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν ποντιακές λιχουδιές και εδέσματα.