Σελίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Παρουσίαση βιβλίων για τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Γενοκτονία




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΒΕΛΑΚΗΣ
Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ -Καβάλα 8 /11/2011



H παρουσίαση της επανέκδοσης στην Ελληνική γλώσσα, του βιβλίου του Ευθύμιου Κουζινού «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία» του Ευθυμίου Κουζινού και του βιβλίου «Γενοκτονία των Ελλήνων, το Μαζικό έγκλημα στον Πόντο», των Τούρκων συγγραφέων Ragip ZARAKOLU και Cait GETINOGLU και του Θεοφάνη Μαλκίδη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Λέσχη Ποντίων νομού Καβάλας.


Στην εκδήλωση παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς και ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.

Η αίθουσα του αμφιθεάτρου της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν γεμάτη. Η εκδήλωση ξεκίνησε μα χαιρετισμό του προέδρου της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας Χαράλαμπου Αλεξανδρίδη.

Ο πρόεδρος της λέσχης Ποντίων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι βρισκόμαστε μια περίοδο που η πατρίδα μας διέρχεται από μια πρωτοφανή κρίση και παράλληλα σημείωσε ότι ο πρόσφυγας ένιωσε στο πετσί του την απόρριψη της κοινωνίας. Αναφέρθηκε επίσης στο τι προσέφεραν οι πρόσφυγες, στο ότι διατήρησαν τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους. Με την ανταλλαγή όπως είπε, τους έστειλαν εδώ στην Ελλάδα που «σαν καλή μητέρα άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «κατορθώσαμε να ριζώσουμε εδώ στην Ελλάδα, έχοντας παρέα τη λύρα, τον χορό και το τραγούδι».

Πάντως τόνισε ότι οι Πόντιοι αγωνίζονται χωρίς τη συμπαράσταση της πολιτείας για να διατηρήσουν τα ήθη και έθιμα. Πρόσθεσε ότι θα αγωνιστούνε προκειμένου να αναδειχθούν οι ήρωες των Ποντίων, και να καθιερωθούν δίπλα σ’ αυτούς του 1821.

Εξήγησε ότι η Λέσχη Ποντίων, μ’ αυτή την εκδήλωση αρχίζει μια νέα πορεία ώστε να αναδείξει τους ήρωες του Πόντου. Ο πρόεδρος της Λέσχης ευχαρίστησε τον κ. Μαλκίδη, ευχαρίστησε και τον κ. Χαρπαντίδη καθώς και τον Θεμιστοκλή Ανανιάδη, απόγονο του Συμέων Ανανιάδη, καθώς όπως επεσήμανε αν δεν υπήρχε η χορηγία του, η έκδοση των δυο αυτών βιβλίων δεν θα ήταν δυνατή.

Χαιρετισμούς έκαναν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς που εξήραν τις προσπάθειες της Λέσχης να μην χαθεί η ιστορία. Συγκινημένος χαιρέτησε ακόμη και ο Θεμιστοκλής Ανανιάδης, ανιψιός του Συμεών που ζει στην Καβάλα.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος Καβάλας, υποσχέθηκε το βιβλίο αυτό να μοιραστεί σε όλα τα σχολεία της Καβάλας.

Από τη πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας έδωσε συγχαρητήρια στην Λέσχη και στον κ. Μαλκίδη, καθώς όπως τόνισε, αυτά τα βιβλία θα μείνουν σε πολλές βιβλιοθήκες και οι επόμενες γενιές θα μπορούν να έχουν άποψη γι’ αυτά που συνέβησαν τότε.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με την χορωδία της Λέσχης Ποντίων, που τραγούδησε τρία τραγούδια μνήμης. Την σκυτάλη πήρε ο δικηγόρος Κοσμάς Χαρπαντίδης ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του Ευθυμίου Κουζινού. Ο κ. Χαρπαντίδης χαρακτήρισε το βιβλίο μοναδικό, αφού οι περιγραφές εκείνης της εποχής γίνονται από έναν άνθρωπο που τις έζησε έντονα. Στην συνέχεια ο Θεοφάνης Μαλκίδης, αναφέρθηκε και στο δεύτερο βιβλίο που εξέδωσε η Λέσχη Ποντίων και παρουσιάστηκε μαζί με το βιβλίο του Κουζινού.

Η βραδιά έκλεισε με τα χορευτικά της Λέσχης Ποντίων να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, ειδικά όταν οι μικροί χορευτές χόρεψαν τον Πυρρίχιο χορό. Τέλος οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν ποντιακές λιχουδιές και εδέσματα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βιβλίο «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία» είναι ένα βιβλίο το οποίο εκδόθηκε στην Νέα Υόρκη το 1969 και αναφέρεται στην Γενοκτονία των Ποντίων και στον Συμεών Ανανιάδη του Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος» Μερζιφούντας. Ο Ευθύμιος Κουζινός γεννήθηκε το 1899 στο Αλατσάμ (Λεοντόπολις) του Πόντου, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά από τη Σαμψούντα και φοίτησε στο κολέγιο Ανατόλια από το 1913 μέχρι το 1921. Το 1922 έφυγε μαζί με άλλους πρόσφυγες για την Ελλάδα και το επόμενο έτος μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου μέσω της Αμερικανικής οργάνωσης «Near East Relief» (Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής) έδρασε στον Πόντο και αλλού, ενημερώνοντας το αμερικανικό κοινό αλλά και όλο τον κόσμο για την γενοκτονία.

Με το βιβλίο του «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία» καταγράφει την ζωή του εκείνα τα δύσκολα χρόνια ξεκινώντας από παιδί και φτάνοντας μέχρι τις σπουδές του, τα τάγματα εργασίας, τις επώδυνες στιγμές που πέρασε, για το Μουσταφά Κεμάλ, για την σωτηρία του και την φυγή του στις ΗΠΑ. Ακόμη περιγράφει την γνωριμία του με τον Συμεών Ανανιάδη, (απόγονοι του οποίου ζουν σήμερα στην Καβάλα). Το βιβλίο αυτό του Εύθυμη Κουζινού εκδόθηκε στα Αγγλικά το 1969.
Το βιβλίο του Κουζινού και το βιβλίο «Γενοκτονία των Ελλήνων, το Μαζικό έγκλημα στον Πόντο», των Τούρκων συγγραφέων Ragip ZARAKOLU και Cait GETINOGLU,  και του Θεοφάνη Μαλκίδη,  εκδόθηκε στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, έκδοσης της Λέσχης Ποντίων Καβάλας αποτελούν μία προσφορά στην διάσωση και μεταφοράς της ιστορικής μας μνήμης.