Σελίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

« Η συμβολή των προσφύγων στην Πολιτική, Πολιτιστική & Οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Σας καλούμε να παραστείτε στις εργασίες του 5ου Συμποσίου μας, που θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον του σταθμού των ΗΣΑΠ – Νέα Ιωνία, το τριήμερο 25, 26 και 27 Νοεμβρίου 2011, με θέμα:

« Η συμβολή των προσφύγων  στην Πολιτική, Πολιτιστική & Οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».

Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ώρα 17:45

Η διαπίστευση των συνέδρων θα αρχίσει στις 17:00

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ηρακλής Γκότσης  Δήμαρχος Νέας Ιωνίας

Πρόγραμμα εργασιών 5ου Συμποσίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

17:00 Προσέλευση – Διαπίστευση Συνέδρων – Παραλαβή φακέλων.

17:45 Μουσικό πρόγραμμα από τη λαϊκή ορχήστρα του Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Νέας Ιωνίας,

υπό τη Δ/νση του Στέφανου Ψαραδάκου.

18:15 Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί επισήμων.

18:40 Πανηγυρική ομιλία του καθηγητή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπ. Αθηνών

τμήματος Πολιτ. Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης κ. Γεωργίου Θ. Μαυρογορδάτου.

19:10 Διάλειμμα 15 λεπτών

1η Συνεδρία

19:25 Εισηγητής: Βλάσης Αγτζίδης

Θέμα: Πρόσφυγες του ’22 στην Ελλάδα: Κοινωνικές και ιδεολογικές συγκρούσεις.

19:50 Εισηγητής: Νίκος Ιντζεσίλογλου

Θέμα: Η συμβολή των Καππαδοκών στο σύγχρονο πολιτισμό, καθώς και στην πολιτιστική, οικονομική,

κοινωνική ζωή του νέου Ελληνισμού.

20:15 Εισηγητής: Άλκης Ρήγος

Θέμα: Η συμβολή των προσφύγων του 1922 στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

20:40 Εισηγητής: Ιωάννης Κατιμερτζόγλου

Θέμα: Οι πρόσφυγες βουλευτές της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης.

21:05 Τέλος εργασιών 1ης ημέρας.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

2η Συνεδρία

18:00 Εισηγητής: Γεώργιος Ρυζιώτης

Θέμα: Αδριανούπολη – Ορεστιάδα: η διπλή προσφυγιά.

18:25 Εισηγητής: Δημήτρης Κιηγμάς

Θέμα: Θράκη: Προσφυγική ζωή και δημιουργία.

18:50 Διάλειμμα 15 λεπτών

3η Συνεδρία

19:05 Εισηγητής: Θεοφάνης Μαλκίδης

Θέμα: Η (πολιτική) πορεία και διαδρομή των προσφύγων στην Ελλάδα.

19:30 Εισηγητής: Αρχάγγελος Γαβριήλ

Θέμα: Οι μικρασιάτες λογοτέχνες, ως συντελεστές της πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας μας

και του ομαλού κοινωνικού μετασχηματισμού.

19:55 Εισηγήτρια: Λένα Κορμά

Θέμα: Πρόσφυγες και κρατική πολιτική στην υγειονομική αναδιοργάνωση της Ελλάδας του μεσοπολέμου

20:20 Τέλος εργασιών 2ης ημέρας.

20:30 Δεξίωση προς τιμήν όλων των εισηγητών και των συνέδρων.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

4η Συνεδρία

18:00 Εισηγητής: Μιχάλης Βαρλάς

Θέμα: «Δεύτερη γενιά προσφύγων»: απόπειρα καθορισμού ενός ασαφούς όρου.

18:25 Εισηγητής: Λάζαρος Εφραίμογλου

Θέμα: Η συμβολή των προσφύγων στη βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.

18:50 Διάλειμμα 15 λεπτών.

5η Συνεδρία

19:05 Εισηγητής: Μελέτης Μελετόπουλος

Θέμα: Η διαμόρφωση και η εξέλιξη της μικρασιατικής ταυτότητας και η συμβολή της στην πολιτιστική, κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

19:30 Εισηγητής: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

Θέμα: Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984): η συνεισφορά ενός Σμυρνιού στην έντεχνη νεοελληνική μουσική.

20:00 Σύνοψη και συμπεράσματα του Συμποσίου

20:30 Λήξη των εργασιών του 5ου Συμποσίου.

Μικρασιάτικα τραγούδια από τη Μικτή Χορωδία του Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Ν. Ιωνίας, υπό τη Δ/νση του Στάθη Ουλκέρογλου



ΚΕΜΙΠΟ


Το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού ( ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ), είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ( Ν.Π.Δ.Δ. ) του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής και ιδρύθηκε το 2003 ( Φ.Ε.Κ. αρ. 646/τ.Β΄/2003 ).

Σκοπός του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. είναι, η περισυλλογή, διάσωση, διατήρηση και μετάδοση των στοιχείων της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής και ειδικότερα της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης, της Κωνσταντινουπόλεως και η συλλογή ταξινόμηση, μελέτη και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού που αφορά τη Νέα Ιωνία.

Για την εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών οργανώνει ειδικές επιτροπές, για τη συλλογή στοιχείων και ντοκουμέντων, τη λειτουργία Βιβλιοθήκης και Μουσείων, την οργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές και νέους, τις εκδόσεις συναφών έργων, την επιστημονική έρευνα σε θέματα θρησκείας, γλώσσας, ηθών και εθίμων, παραδόσεων, γραπτών μνημείων, έργων τέχνης, ναών και οικιών και γενικώς κάθε στοιχείου που αφορά στον πολιτισμό του Ελληνισμού που έζησε ως το 1922 στα μέρη εκείνα.

Οι πόροι του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. προέρχονται βασικά από το Δήμο Νέας Ιωνίας και από χορηγίες φορέων και φυσικών προσώπων.

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στεγάζεται σε αναπαλαιωμένα κτίρια παλαιών εργοστασίων, όπου και έχει αναπτύξει τα Μουσεία Ιστορίας, Λαογραφίας και Υφαντουργίας – Ταπητουργίας, τα οποία είναι ανοικτά καθημερινά από 9:00 π.μ. έως 13:00 πλην Κυριακών και αργιών.

Στους χώρους αυτούς υποδέχεται τους επισκέπτες για ξενάγηση και ανταλλαγή απόψεων, για την αποδοχή δωρεών αντικειμένων, εγγράφων, φωτογραφιών και γενικώς ενθυμημάτων μουσειακού χαρακτήρα και την καταγραφή, μαγνητοφώνηση και μαγνητοσκόπηση μαρτυριών.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Γραφεία : Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Νέα Ιωνία 14234

Τηλέφωνο: 210 2795012 Fax: 210 2790775

e-mail : kemipo@otenet.gr









Παρουσίαση βιβλίων για τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Γενοκτονία




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΒΕΛΑΚΗΣ
Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ -Καβάλα 8 /11/2011



H παρουσίαση της επανέκδοσης στην Ελληνική γλώσσα, του βιβλίου του Ευθύμιου Κουζινού «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία» του Ευθυμίου Κουζινού και του βιβλίου «Γενοκτονία των Ελλήνων, το Μαζικό έγκλημα στον Πόντο», των Τούρκων συγγραφέων Ragip ZARAKOLU και Cait GETINOGLU και του Θεοφάνη Μαλκίδη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Λέσχη Ποντίων νομού Καβάλας.


Στην εκδήλωση παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς και ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.

Η αίθουσα του αμφιθεάτρου της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν γεμάτη. Η εκδήλωση ξεκίνησε μα χαιρετισμό του προέδρου της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας Χαράλαμπου Αλεξανδρίδη.

Ο πρόεδρος της λέσχης Ποντίων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι βρισκόμαστε μια περίοδο που η πατρίδα μας διέρχεται από μια πρωτοφανή κρίση και παράλληλα σημείωσε ότι ο πρόσφυγας ένιωσε στο πετσί του την απόρριψη της κοινωνίας. Αναφέρθηκε επίσης στο τι προσέφεραν οι πρόσφυγες, στο ότι διατήρησαν τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους. Με την ανταλλαγή όπως είπε, τους έστειλαν εδώ στην Ελλάδα που «σαν καλή μητέρα άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «κατορθώσαμε να ριζώσουμε εδώ στην Ελλάδα, έχοντας παρέα τη λύρα, τον χορό και το τραγούδι».

Πάντως τόνισε ότι οι Πόντιοι αγωνίζονται χωρίς τη συμπαράσταση της πολιτείας για να διατηρήσουν τα ήθη και έθιμα. Πρόσθεσε ότι θα αγωνιστούνε προκειμένου να αναδειχθούν οι ήρωες των Ποντίων, και να καθιερωθούν δίπλα σ’ αυτούς του 1821.

Εξήγησε ότι η Λέσχη Ποντίων, μ’ αυτή την εκδήλωση αρχίζει μια νέα πορεία ώστε να αναδείξει τους ήρωες του Πόντου. Ο πρόεδρος της Λέσχης ευχαρίστησε τον κ. Μαλκίδη, ευχαρίστησε και τον κ. Χαρπαντίδη καθώς και τον Θεμιστοκλή Ανανιάδη, απόγονο του Συμέων Ανανιάδη, καθώς όπως επεσήμανε αν δεν υπήρχε η χορηγία του, η έκδοση των δυο αυτών βιβλίων δεν θα ήταν δυνατή.

Χαιρετισμούς έκαναν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς που εξήραν τις προσπάθειες της Λέσχης να μην χαθεί η ιστορία. Συγκινημένος χαιρέτησε ακόμη και ο Θεμιστοκλής Ανανιάδης, ανιψιός του Συμεών που ζει στην Καβάλα.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος Καβάλας, υποσχέθηκε το βιβλίο αυτό να μοιραστεί σε όλα τα σχολεία της Καβάλας.

Από τη πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας έδωσε συγχαρητήρια στην Λέσχη και στον κ. Μαλκίδη, καθώς όπως τόνισε, αυτά τα βιβλία θα μείνουν σε πολλές βιβλιοθήκες και οι επόμενες γενιές θα μπορούν να έχουν άποψη γι’ αυτά που συνέβησαν τότε.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με την χορωδία της Λέσχης Ποντίων, που τραγούδησε τρία τραγούδια μνήμης. Την σκυτάλη πήρε ο δικηγόρος Κοσμάς Χαρπαντίδης ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του Ευθυμίου Κουζινού. Ο κ. Χαρπαντίδης χαρακτήρισε το βιβλίο μοναδικό, αφού οι περιγραφές εκείνης της εποχής γίνονται από έναν άνθρωπο που τις έζησε έντονα. Στην συνέχεια ο Θεοφάνης Μαλκίδης, αναφέρθηκε και στο δεύτερο βιβλίο που εξέδωσε η Λέσχη Ποντίων και παρουσιάστηκε μαζί με το βιβλίο του Κουζινού.

Η βραδιά έκλεισε με τα χορευτικά της Λέσχης Ποντίων να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, ειδικά όταν οι μικροί χορευτές χόρεψαν τον Πυρρίχιο χορό. Τέλος οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν ποντιακές λιχουδιές και εδέσματα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βιβλίο «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία» είναι ένα βιβλίο το οποίο εκδόθηκε στην Νέα Υόρκη το 1969 και αναφέρεται στην Γενοκτονία των Ποντίων και στον Συμεών Ανανιάδη του Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος» Μερζιφούντας. Ο Ευθύμιος Κουζινός γεννήθηκε το 1899 στο Αλατσάμ (Λεοντόπολις) του Πόντου, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά από τη Σαμψούντα και φοίτησε στο κολέγιο Ανατόλια από το 1913 μέχρι το 1921. Το 1922 έφυγε μαζί με άλλους πρόσφυγες για την Ελλάδα και το επόμενο έτος μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου μέσω της Αμερικανικής οργάνωσης «Near East Relief» (Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής) έδρασε στον Πόντο και αλλού, ενημερώνοντας το αμερικανικό κοινό αλλά και όλο τον κόσμο για την γενοκτονία.

Με το βιβλίο του «Είκοσι τρία χρόνια στη Μικρά Ασία» καταγράφει την ζωή του εκείνα τα δύσκολα χρόνια ξεκινώντας από παιδί και φτάνοντας μέχρι τις σπουδές του, τα τάγματα εργασίας, τις επώδυνες στιγμές που πέρασε, για το Μουσταφά Κεμάλ, για την σωτηρία του και την φυγή του στις ΗΠΑ. Ακόμη περιγράφει την γνωριμία του με τον Συμεών Ανανιάδη, (απόγονοι του οποίου ζουν σήμερα στην Καβάλα). Το βιβλίο αυτό του Εύθυμη Κουζινού εκδόθηκε στα Αγγλικά το 1969.
Το βιβλίο του Κουζινού και το βιβλίο «Γενοκτονία των Ελλήνων, το Μαζικό έγκλημα στον Πόντο», των Τούρκων συγγραφέων Ragip ZARAKOLU και Cait GETINOGLU,  και του Θεοφάνη Μαλκίδη,  εκδόθηκε στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, έκδοσης της Λέσχης Ποντίων Καβάλας αποτελούν μία προσφορά στην διάσωση και μεταφοράς της ιστορικής μας μνήμης.


Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας



Μόσχα, 22 Νοεμβρίου 2011


Αγαπητοί φίλοι,
Δια του παρόντος και σε συνέχεια της από 18 Νοεμβρίου τ.ε. επιστολής μας, σας ενημερώνουμε ότι ο ορθός τίτλος της προσεχούς διάλεξης του κύκλου διαλέξεων, στη ρωσική, για την Τέχνη της βυζαντινής περιόδου, είναι: Η τέχνη της εποχής της Δυναστείας των Δουκάδων. Η "κλασσική" περίοδος της βυζαντινής τέχνης». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, ώρα 18.00, από την ιστορικό της τέχνης, επί διδακτορικώ φοιτήτρια του Ινστιτούτου Λογοτεχνίας «Γκόρκι» κα Όλγα Τσερκάς στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκη Ξένης Λογοτεχνίας Νο 174 «Δάντε Αλιγκέρι».