Σελίδες

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου και Πόντος


ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ης Μαρτίου

Το ΔΣ της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων κατά τον φετινόεορτασμό της 25ης Μαρτίου παρέστει στην επίσημη Δοξολογία που ετελέσθει στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντοςτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κκ Αλεξίου και στη συνέχει στην επιμνημόσυνοΔέηση  που έλαβε χώρα στο μνημείο του Ηρώου Πεσόντων της ΣΜΥ όπου και  η Πρόεδρος του συλλόγου κυρία Σαββίδου Λένα, κατάθεσε στεφάνι εις μνήμην  του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821.

Για την προβολή της συνεισφοράς των Ποντίων στηνΕπανάσταση του 1821 η Εύξεινος Λέσχη
Τρικάλων δημοσίευσε σχετικό άρθρο στον τοπικό τύπο και διαδίκτυο: 

Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στηνΕπανάσταση του 1821

Του Φάνη Μαλκίδη.
Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της πατρίδας μας, αποτελεί, ίσως, ένα από τα πιοαποσιωπημένα κομμάτια της νεότερης ιστορίας μας.Εντούτοις η πραγματική διάσταση της καθοριστικής και πρωταγωνιστικής συμβολής των Ελλήνων που έδρασαν στη Ρωσία και οι περισσότεροι ήταν Ποντιακής καταγωγής, και χρηματοδότησαν, οργάνωσαν καιπολέμησαν για την ελευθερία, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.



Αρχικώς, ο Ηλίας Κανδήλης, ιδρυτής του Φροντιστηρίου της Χερσώνας στη νότια Ρωσία, ο οποίος αφήνει στον Αλέξανδρο Υψηλάντη 5.000ρούβλια, για τους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας, ο Ιάκωβος Γρηγοράντης, γενικός«αρχιμεταλλουργός» των μεταλλείων της Αργυρούπολης, καθώς και η μεγάλη ποντιακήοικογένεια των Μουρούζηδων είναι λίγα μόνο από τα παραδείγματα των Ποντίων, πουενίσχυσαν με διάφορους τρόπους τον αγώνα.
Το 1814 όταν ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία, στην Οδησσό, ηπόλη κατοικείται από 4000 Έλληνες, εκ των οποίων το 80% είναι Πόντιοι. Μεταξύτων μυημένων, φαίνεται να συμπεριλαμβάνονταν και κρυπτοχριστιανοί, ενώσημαντική εκπρόσωπος της Ποντιακής συμμετοχής υπήρξε η οικογένεια τωνYψηλαντών, η οποία θυσίασε θέσεις, πλούτο, καριέρα για να μπει μπροστά στοναγώνα Ελευθερίας.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης μαζί με τα αδέλφια του πολεμά στοΔραγατσάνι. Προδομένος από εχθρούς και φίλους, φυλακίζεται και πεθαίνειλησμονημένος στη Βιέννη το 1828. Η συμβολή όμως του αρχηγού της Επανάστασηςείναι αναμφισβήτητη.
Ο αδελφός του Δημήτριος συνεχίζει την πατριωτική παράδοσητης οικογένειας. Μη λησμονούμε ότι ο παππούς τους Αλέξανδρος Υψηλάντης,καρατομήθηκε από τους Οθωμανούς, όντας ηγεμόνας στη Μολδοβλαχία. Ο ΔημήτριοςΥψηλάντης με την έναρξη της επανάστασης ανέλαβε να αντιπροσωπεύσει τον αδερφότου, Αλέξανδρο Υψηλάντη, ως πληρεξούσιος του Γενικού επιτρόπου Αρχής στο Μωριά.Στις 20 Ιουνίου του 1821 ανέλαβε την αρχιστρατηγία των επαναστατών καιπροσπάθησε να οργανώσει τακτικό στρατό. Η προσπάθεια του όμως να περιορίσει τηνισχύ των κοτζαμπάσηδων είχε σαν αποτέλεσμα την εκδίωξη του. Ο λαός απαίτησε τηναποκατάσταση του και ύστερα από προσπάθειες του Κολοκοτρώνη επανήλθε. Κατά τηδιάρκεια του Αγώνα έλαβε μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου και του Άργους, στηνεκστρατεία εναντίον της Αθήνας, στη μάχη των Δερβενακίων, στη μάχη στους Μύλουςμαζί με το Μακρυγιάννη και στην μάχη στη Πέτρα, η οποία ήταν η τελευταία τηςΕπανάστασης. Ένας Πόντιος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης άρχισε την Επανάσταση καιένας άλλος Πόντιος, ο αδελφός Δημήτριος την τελείωσε. Για να τιμηθεί οΥψηλάντης, το φιλλεληνικό κίνημα τις ΗΠΑ, έδωσε το 1826 το όνομά του σε μία πόληστο Μίσιγκαν.
Η γνώση της συμβολής των Ποντίων στην ελληνική επανάστασηαποτελεί ένα χρέος το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από την εκπαίδευση, τασωματεία, τους φορείς. Είναι ένα χρέος προς τους Έλληνες της Ανατολής, το οποίοπρέπει να περάσει και σε άλλες, πρόσφατες συνιστώσες της ιστορίας τους, όπωςείναι η Γενοκτονία. Για αυτήν που πρέπει να αγωνιστούν όλοι μέχρι τηναναγνώριση από το θύτη και τελική δικαίωση.



ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ
& ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 28
42100 ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλ & fax : 2431074588
www.efxeinostrikalon.gr
e-mail: pontiakostrikalon@yahoo.gr