Σελίδες

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Γενοκτονία


Φάνης Μαλκίδης

Η πορεία αναγνώρισης της Γενοκτονίας συνεχίζεται.

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση για τη γενοκτονία που οργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Ν. Σερρών «Το Αρκάδι». Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο λυράρης Νικόλαος Σοφιανίδης.



Είναι μάλλον περιττό να αναφέρουμε την ανάγκη της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και την μακροχρόνια  απουσία του Ελληνικού Κοινοβουλίου,  του ελληνικού κράτους και των θεσμών του, από την προσπάθεια και τον ανιδιοτελή αγώνα που γίνεται για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Το πρώτο που πρέπει να αναδείξουμε, είναι ότι η 19η Μαΐου, είναι μια μέρα η οποία, όχι μόνο πρέπει να τιμάται στην ουσία και τον τύπο της, αλλά κυρίως να αναδεικνύονται και περαιτέρω ζητήματα. Όπως  για παράδειγμα η διεθνοποίησή της.

Το δεύτερο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι το γεγονός ότι εδώ και 18 χρόνια, από τη στιγμή που το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει την 19η Μαΐου, όχι μόνο δεν πράττει κάτι σχετικό, αλλά υπάρχουν κινήσεις οι οποίες πραγματικά μας εκπλήσσουν καθημερινά, και ενδεχομένως εκπλήσσουν και αυτούς τους οποίους μπορούσαν να κάνουν και ένα περαιτέρω βήμα.

Μιλώ για τους ανθρώπους οι οποίοι με ανιδιοτέλεια προσπαθούν για αναγνώριση. Εννοώ ότι κάθε 19η Μαΐου γίνονται εκδηλώσεις από την τουρκική πλευρά τις οποίες ανέχεται η Ελλάδα, και από την άλλη υπάρχουν θεσμικοί παράγοντες, από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον υπουργό Εξωτερικών και το 2000 και το 2008, οι οποίοι τίμησαν, σε αντίθεση με έναν νόμο του ελληνικού κράτους, τον πρωτεργάτη και βασικό υπεύθυνο της Γενοκτονίας, τον Μουσταφά Κεμάλ. Μία ύβρις ενάντια σε τεθνεώτες και ζώντες.  Παράλληλα Δήμοι, σύλλογοι και άλλοι επισκέπτονται και αυτοί την Τουρκία την 19η Μάιου και τιμούν τον Κεμάλ

Από την άλλη πλευρά όμως, βλέπουμε ότι η προσπάθεια η οποία συνεχίζεται σε όλο τον πλανήτη έχει αποτέλεσμα. Το γεγονός γίνονται εκδηλώσεις σε πόλεις της Τουρκίας, με βασικό αίτημα από τους διανοούμενους και τους ακτιβιστές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων, μας δίνει τη δυνατότητα, όχι μόνο να συνεχίσουμε, αλλά να ξέρουμε ότι υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι και ιδιαίτερα στο κράτος, του οποίου οι πολίτες ζητούν απ’ αυτό, τον βασικό δηλαδή θύτη, την αναγνώριση. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο συγγραφέας και εκδότης Ραγκίπ Ζαράκογλου. Η πορεία για την  αναγνώριση της Γενοκτονίας, παρά τα εμπόδια, συνεχίζεται.