Σελίδες

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Το 5ο Συμπόσιο για τη Μικρασία του ΚΕΜΙΠΟ

Παρουσίαση Πρακτικών 5ου Συμποσίου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) Δήμου  Νέας Ιωνίας Αττικής

 


Το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου τα Πρακτικά του 5ου Συμποσίου, που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη, με θέμα:
« Η συμβολή των προσφύγων στην Πολιτική, Πολιτιστική και Οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».

Μετά από μια σύντομη προσφώνηση του αντιπροέδρου κ. Λουκά Χριστοδούλου έγινε η προβολή ενός ντοκιμαντέρ από τα αρχεία της ΕΡΤ που έδειχνε τον ξεριζωμό.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συντονιστής του προγράμματος, πρώην πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Χάρης Σαπουντζάκης, ο οποίος αφού παρουσίασε τους ομιλητές αναφέρθηκε με συντομία στο ιστορικό της διοργάνωσης των 5 συμποσίων και την έκδοση των αντίστοιχων τόμων των πρακτικών τους.

Το βιβλίο των πρακτικών είναι  ένας κομψός τόμος 300 περίπου σελίδων, που περιλαμβάνει 14 εισηγήσεις των κ.κ. Βλάση Αγτζίδη, Μιχάλη Βαρλά, Γαβριήλ Γ. Αρχάγγελου, Λάζαρου Εφραίμογλου, Νίκου Ιντζεσίλογλου, Ιω. Κατιμερτζόγλου, Δημ. Κιηγμά, Λένας Κορμά, Θεοφάνη Μαλκίδη, Γιώργου Μαυρογορδάτου, Μελ. Μελετόπουλου, Άλκη Ρήγου, Γεωργίου Ριζιώτη και Αλεξ. Χαρκιολάκη.




Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Βλάσης Αγτζίδης.

Ο κ. Αγτζίδης ανέλυσε την πολιτική διάσταση του προβλήματος του ξεριζωμού των προσφύγων του 1922 και της εγκατάστασής τους στον ελλαδικό χώρο, οριοθετώντας το έτος αυτό ως έτος τομής για το νεότερο Ελληνισμό, που χωρίζει στα δύο το χρόνο μεταξύ του 1821 και του σήμερα.
Οι πρόσφυγες, είπε, που ουσιαστικά αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της Ελλάδας τότε, με τη μαζική εγκατάστασή τους (αστική- αγροτική) δημιούργησαν νέες κοινωνικο-πολιτικές πραγματικότητες, οι οποίες, και αυτό είναι το εξαιρετικά σημαντικό, σήμερα 90 χρόνια μετά προτάσσονται ως σύγχρονο εν εξελίξει γεγονός.

Ο δεύτερος ομιλητής, ο κ. Άλκης Ρήγος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, επεσήμανε ότι, πέρα από τις εκδηλώσεις μνήμης, που έχουν πάντα ένα χαρακτήρα καθαρά συναισθηματικής προσέγγισης στο μεγάλο δράμα του 1922 και οι οποίες μάλιστα εφέτος, παρά ποτέ άλλοτε, ήσαν τόσο πολλές σ’ όλη τη χώρα, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, με την έκδοση των Πρακτικών του 5ου Συμποσίου του, και με την ιδιαίτερα σημαντική θεματική του, έκανε ουσιαστικά τη μόνη κατάθεση προβληματισμού για την ανάλυση των τρομακτικών συνεπειών του ξεριζωμού 1,5 εκατομμύριου μικρασιατών από τις προγονικές τους εστίες.

Ο κ. Ρήγος αναφέρθηκε στην προσφορά του μικρασιατικού ελληνισμού στο χώρο του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών από τους μεγάλους λογοτέχνες και το Νόμπελ του Σεφέρη έως το ρεμπέτικο τραγούδι.
Παρά τα ιδιαίτερα προβλήματα που είχε η ημέρα ως προς τη δυνατότητα προσέλευσης κοινού, η αίθουσα ήταν κατάμεστη.

Μεταξύ άλλων παρών ήταν βέβαια και ο Δήμαρχος της Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος είναι πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών και πολλοί φίλοι του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ από γειτονικούς δήμους.

Στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκε δωρεάν σ’ όλους τους παρευρεθέντες ο τόμος των Πρακτικών.