Σελίδες

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η Ιστορία της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Περιστερεώτα

 
O Σύλλογος Ποντίων Αργοναύται - Κομνηνοί σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του υποψήφιου διδάκτορα, Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεοδόση Κυριακίδη με τίτλο "Η Ιστορία της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Περιστερεώτα" την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου.
 
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας και ο φιλόλογος-ιστορικός Χρήστος Ανδρεάδης.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Ιερά, Βασιλική, Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα αποτέλεσε για δώδεκα περίπου αιώνες λίκνο του ελληνισμού και του χριστιανισμού σε εποχές ιδίαιτερα δύσκολες. Μαζί με τις άλλες μονές του Πόντου, αλλά κυρίως τις δυο άλλες μεγάλες σταυροπηγιακές Μονές, της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, διαφύλαξαν και διατήρησαν ακμαίο τον ελληνικό πληθυσμό στο κομμάτι αυτό της Ανατολής, του Ευξείνου Πόντου. Προστάτευσε, καλλιέργησε και εκπαίδευσε τους κατοίκους των εξαρχικών χωριών και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς όλων των χριστιανών, που βρίσκονταν κάτω από την πνευματική της καθοδήγηση.

Η μεγαλύτερη ακμή της μονής παρατηρήθηκε στα χρόνια των Μεγάλων Κομνηνών, οι οποίοι την ευεργέτησαν ποικιλότροπα με διάφορα προνόμια. Κάποια από τα προνόμια της μονής αναγνωρίστηκαν και από τους πρώτους Οθωμανούς σουλτάνους. Η Οθωμανική, όμως, περίοδος και ιδιαίτερα ο 17ος και 18ος αιώνας με τις δυναστείες των Ντερεμπέηδων αποτέλεσε τους σκοτεινούς αιώνες, κατά τους οποίους η Μονή συρρικνώθηκε και έχασε το πρότερο μεγαλείο της.

Παρόλες τις οικονομικές και ενίοτε διοικητικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η μονή, προσπαθούσε πάντοτε να διατηρεί σχολεία. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα η Μονή έχει πλέον ευπαίδευτους μοναχούς και το 1909 ιδρύει την Κεντρική Σχολή Γαλίαινας, τετρατάξιο ημιγυμνάσιο, όπου εκτός των άλλων διδασκόταν και η γαλλική γλώσσα.

Η προσφορά δε της μονής στη σωτηρία του Ελληνισμού κατά το 1821, όταν οι Οθωμανοί ετοίμαζαν αντίποινα στον Εύξεινο Πόντο για την ελληνική επανάσταση και κατά το προσχεδιασμένο γενοκτονικό πρόγραμμα των Νεοτούρκων είναι καταλυτική. Ο ελληνισμός, έρμαιο της τύχης του, προσβλέπει στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και με τις ενέργειες του ηγουμένου και των πατέρων διασώζεται στην πλειοψηφία του.

Στις 17 Ιανουαρίου του 1923 τα τελευταία κομμάτια μιας ένδοξης ιστορίας, ενός δυναμικού κομματιού του Οικουμενικού Ελληνισμού παίρνουν το δρόμο για την Ελλάδα, όπου και διασκορπίζονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.


Βιογραφικό του Θεοδόση Κυριακίδη

Σπουδές
Ο Θεοδόσιος Κυριακίδης είναι υποψήφιος διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με σύμβουλο καθηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη. Θέμα διατριβής: Οι ιεραποστολές των Ρωμαιοκαθολικών στον Πόντο.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα στο Westfalische-Wilhelms Universität Münster στη Γερμανία, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus-Socrates καθώς και στο Eberhard-Karls-Universität Tübingen. Παρακολούθησε επίσης διετές Σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας και απόκτησε το αντίστοιχο πτυχίο. Επίσης παρακολούθησε πρόγραμμα εξειδίκευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διοίκηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Απόκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον Τομέα της Ιστορικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συγγράψει άρθρα κυρίως για την ιστορία του Πόντου. Έχει οργανώσει σεμινάρια ποντιακής ιστορίας και έχει δώσει διαλέξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη διατήρηση και διάδοση της ιστορίας του Πόντου, από συλλόγους και ιδρύματα της Ελλάδας και της Αμερικής, ενώ έχει λάβει υποτροφίες από ιδρύματα της Ελλάδας της Αμερικής και της Ιταλίας. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Αρχειακή έρευνα και εμπειρία
Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει πραγματοποιήσει ερευνητικές αποστολές στον Πόντο. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στα αρχεία της ιεραποστολικής εταιρίας A.B.C.F.M. στο πανεπιστήμιο του Harvard, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, στα Αρχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στα κρατικά Οθωμανικά Αρχεία στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης έρευνα στα Αρχεία του ΥΠ. ΕΞ της Ελλάδας, του ΕΛΙΑ, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, του Μουσείου Μπενάκη καθώς και σε συλλογές χειρογράφων και παλαιτύπων σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού, κυρίως των πόλεων της Γερμανίας: Halle, Münster, και Tübingen.

Για τα ακαδημαϊκά έτη 2008-2010 υπήρξε υπότροφος της Καθολικής Επιτροπής του Βατικανού για την Πολιτιστική Συνεργασία (Comitato Cattolico per la Collaborazione Culturale), για την διεξαγωγή έρευνας στα Αρχεία του Βατικανού (Stato della Città del Vaticano) και της Καθολικής Προπαγάνδας (Propaganda dei Fide) στη Ρώμη.

Είναι υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Επίσης είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών της Ελλάδας και του εξωτερικού. (Middle East Studies Association, American Studies Association, International Association of Genocide Scholars, IAGS, Ένωσης για τις Σπουδές των Γενοκτονιών INOGS, Ελληνικής Ιστορικής Εταιρίας, Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κ.ά.).