Σελίδες

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Μνήμη Γιώργου Ανδρεάδη



Θ. Μαλκίδης


Μνήμη Γιώργου Ανδρεάδη

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση για τον Γιώργο Ανδρεάδη, που οργάνωσαν o Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος, ο Μορφωτικός όμιλος Ποντίων Μεσημερίου "Αργοναύτες",   ο Πολιτιστικός  σύλλογος Μονοπήγαδου και ο Σύλλογος Πολιτισμού Εθελοντισμού Κάτω Σχολαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λακκώματος. 


Με τον Γιώργο γνωριστήκαμε πριν χρόνια σε μία από τις πρώτες εκδηλώσεις που έγιναν για το ζήτημα της Γενοκτονίας. Ήταν το 1994 στην Αναγέννηση Σερρών και μαζί μας είχαμε πολλούς φίλους που βρίσκονται απόψε εδώ, συμπατριώτες μας από την Κύπρο,  καθώς και Κούρδους και Αρμένιους.  
Με τον Γιώργο, είχαμε για παραπάνω από δύο δεκαετίες μία έντιμη και σοβαρή συνομιλία   για τον Πόντο, την Ιστορία, την Καλαμαριά, την "Ταμάμα", την "Τολίκα", τον "Θόδωρον", τη Γενοκτονία, τους Ποντιόφωνους και  για πολλά άλλα. Μιλούσε και έπραττε έχοντας οδηγό τη κληρονομιά  του Πόντου, των προγόνων του, της οικογένειάς του και ειδικότερα  της σημαντικής προσωπικότητας του πατέρα του. Έγραφε λες και ήταν μπροστά στα γεγονότα, λες  ήταν μέρος  της ιστορίας.  Η "Ταμάμα" και εκατοντάδες  άλλες στιγμές    "βρήκαν" αυτόν για να τις καταγράψει,  γιατί  η ιστορία γνώριζε και γνωρίζει σε ποιον να απευθυνθεί. 

Γιώργο,  νιώθω υπερήφανος που συνεργάστηκα  μαζί σου,  που συνδεθήκαμε με δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης, αλήθειας και συνοδοιπορίας, που βαδίσαμε μαζί σε κοινούς αγώνες, που μου μίλησες για τις χαρές και τις λύπες σου, για τις σκέψεις σου, για την πορεία του Ποντιακού ζητήματος.
Αναφέρω, μεταξύ των πολλών,  δύο κοινές προσπάθειες μας για υπόθεση ανάδειξης της Γενοκτονίας. 
Η πρώτη ήταν στη Ρωσία, όταν βρεθήκαμε ανάμεσα στους αδελφούς μας, σε μία μεγάλη εκδήλωση. Εκεί  η υπόθεση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, έγινε γνωστή και αποτέλεσε απαρχή και συνέχεια, πολλών και  σημαντικών.... 

Η δεύτερη ήταν στη Γερμανία, στη Στουτγκάρδη, όταν μιλήσαμε στην πλατεία του Δημαρχείου της πόλης στην πρώτη ανοικτή εκδήλωση για το ζήτημα της Γενοκτονίας. Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης και ο κοινός και εξαιρετικός φίλος μας Δημήτρης Οξυζίδης,   μιλήσαμε, μαζί με τη Τέσα Χόφμαν, στη Γερμανική, Τουρκική, Αγγλική, Ελληνική γλώσσα, αλλά και στην Ποντιακή διάλεκτο. Από εκείνη την εκδήλωση προέκυψαν μία σειρά από πολλές και σπουδαίες πρωτοβουλίες, για την ιερή και μεγάλη υπόθεση της Γενοκτονίας.

Γιώργο είμαι ευτυχής που γνώρισα έναν άνθρωπο, ένα  συγγραφέα, ένα πολιτικό ον, έναν Πόντιο, έναν Έλληνα, όπως εσύ. 
Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να σε αναπαύσει και να δώσει στην οικογένεια σου και σε όλους μας,  παρηγοριά αλλά και ελπίδα, για να σε  μνημονεύουμε πάντα, εμπνεόμενοι από τα γραπτά σου και από την πράξη σου,  από το πέρασμά  σου από αυτή τη ζωή. 

Γιώργο, Καλό Παράδεισο,  Καλή Αντάμωση και Καλή Ανάσταση.










 





Εκδήλωση μνήμης, η πρώτη που έγινε στη μνήμη του συγγραφέα Γιώργου Ανδρεάδη με τον τίτλο «Μαγκάλι μνήμης», διοργανώθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, από τον σύλλογο Ποντίων Λακκώματος, τον Μορφωτικό όμιλος Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες», τoν σύλλογο Πολιτισμού και Εθελοντισμού Κάτω Σχολαρίου κι τον Πολιτιστικό σύλλογο Μονοπήγαδου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λακκώματος και ο τίτλος της ήταν «Μαγκάλι μνήμης», (Ιστορίες ξεχασμένες κι απ΄το Θεό ακόμα), ενός από τα 36 βιβλία που άφησε ο πολιτικός επιστήμων και συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης πίσω του όπου καταγράφει μαρτυρίες από τον ξερριζωμό των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες και τη μαρτυρική ζωή τους εκεί.
Η εκδήλωση άνοιξε με τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος που τέλεσαν ο π. Πέτρος Σιντορεάκ, εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λακκώματος και ο π. Λουκάς Λαλόπουλος.

ANDREADIS.EKDILOS.LAKKOMA.16.4.20152

Στη συνέχεια προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με συνέντευξη του τιμώμενου προσώπου όπου διατυπώνει βασικές θέσεις και σημεία του έργου του.
Τις ομιλίες άνοιξε ο Iσαάκ Σαλασίδης, μηχανικός έργων υποδομής, που αναφέρθηκε στο μεγάλο Πόντιο συγγραφέα, ως τον πρώτο που άνοιξε το δρόμο για την επανασύνδεση με την πολυαγαπημένη μας Πατρίδα, το χιλιοτραγουδισμένο Πόντο. Συγκίνηση προκάλεσε η περιγραφή των εμπειριών του από τον Γιώργο Ανδρεάδη που για περίπου 25 χρόνια αποτέλεσε τον πνευματικό του πατέρα, την αληθινή του έμπνευση και τον οδηγό του σ΄ένα αιώνιο ταξίδι στη γη των προγόνων μας.

ANDREADIS.EKDILOS.LAKKOMA.16.4.20151

Ακολούθησε ο Φωκίων Φουντουκίδης, δημοσιογράφος, συνοδοιπόρος του Ανδρεάδη σε πολλά από τα 52 ταξίδια που πραγματοποίησε στον ιστορικό Πόντο πριν απελαθεί, περιέγραψε τη βαθιά επίδραση που άσκησε στην περιοχή της Τραπεζούντας επισημαίνοντας ότι είναι ο πλέον δημοφιλής ΄Ελληνας εκεί και το πιο γνωστό όνομα.Η αποδημία του γέμισε θλίψη τους αγωνιστές του ποντιακού ζητήματος τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στον Πόντο.
Ο κεντρικός ομιλητής Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας για τη μελέτη των Γενοκτονιών, χαρακτήρισε ταφικό έθιμο την εκδήλωση, συνεχίζοντας 3000 χρόνια Ιστορίας, ένα συμπόσιο Μνήμης πάνω στο μνήμα του Γιώργου Ανδρεάδη που μοιραζόμαστε μαζί του τη χαρά της παρουσίας του. Αναφέρθηκε στην πρώτη τους γνωριμία, σε μία από τις πρώτες μαζικές εκδηλώσεις που έγινε αμέσως μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την ελλαδική πολιτεία το ΄94,στην Αναγέννηση Σερρών .
Έκτοτε συμπορεύτηκαν και συναντήθηκαν σε πολλές προσπάθειες ανάδειξης του ζητήματος της Γενοκτονίας με κορυφαίες μεγάλες εκδηλώσεις στη Ρωσία και στη Στουτκάρδη, απ΄όπου προέκυψαν μία σειρά από πολλές και σπουδαίες πρωτοβουλίες για την ιερή και μεγάλη υπόθεση της Γενοκτονίας. Οι Ποντιόφωνοι είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του Γ. Ανδρεάδη , που τους γνώρισε η ελλαδική κοινωνία.Ανέδειξε επίσης το ζήτημα των αγνοουμένων και των ορφανών παιδιών που υπέφεραν από τον ξερριζωμό, πάλεψε για τον Αγιο Ευγένιο της Ρωμανίας, είπε για την Κρώμνη, για τη Γενοκτονία που ήταν ταυτόχρονα και Γυναικοκτονία και Παιδοκτονία.Το ζήτημα της Γενοκτονίας είναι ιερό , μεγάλο, είναι χρέος δικό μας, καθήκον κι ο Γιώργος Ανδρεάδης περιμένει από μάς στο εξής πράξεις, τα λόγια περίσσεψαν, χρειάζονται πράξεις για την επίτευξη του σκοπού του αγώνα που θα είναι νικηφόρος.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Λακώματος Λεωνίδας Σαρβανίδης, μίλησε για τη συμβολή του Γιώργου Ανδρεάδη στην ανάδειξη του ποντιακού ζητήματος, αλλά και στην προσφορά του στο σύλλογο, καθώς συνέβαλλε καθοριστικά στην ανέγερση του μνημείου Γενοκτονίας στο Λάκκωμα. 

ANDREADIS.EKDILOS.LAKKOMA.16.4.20153

Απέδωσε τιμητική πλακέτα στα μέλη της οικογένειας του Γιώργου Ανδρεάδη, τον γιο τουΑλέξανδρο και την σύζυγό του Αναστασία.
Η εκδήλωσε έκλεισε με ιστορικά ποντιακά τραγούδια από τον Βασίλη Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Στεφανίδη στη λύρα, τον Ανέστη Χατζηαβραμίδη στο νταούλ, και την Λεμονιά Τσακιρίδουστην αφήγηση, που συνόδευαν τον Γιώργο Ανδρεάδη σε πολλές εκδηλώσεις.
Κι όπως έγγραφε ο Γιώργος Ανδρεάδης, στον πρόλογο του ομώνυμου με την εκδήλωση βιβλίου του, «Μαγκάλι μνήμης», «Προσωπικά, τις συνεντεύξεις αυτές, σαν απάντηση, τις απευθύνω στις μυριάδες Τούρκους αγωνιστές, ιδεολόγους και διανοούμενους, που μαζί τους ευελπιστούμε να κατορθώσουμε, να κτίσουμε στην γωνιά μας, έναν Παράδεισο πανανθρώπινης συνύπαρξης. Μοναδικός μας στόχος να μην ξαναγίνουν τέτοια αίσχη ανάμεσά μας, αδιάφορα ποιός θα είναι ο δράστης και ποιός το θύμα».
Το πρόσφατο το συνέδριο για τη Γενοκτονία στην Άγκυρα που διοργανώθηκε από Τούρκους αγωνιστές, ιδεολόγους και διανοούμενους, δείχνει ότι το όραμα του Ανδρεάδη αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.