Σελίδες

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Η απούσα Θράκη




Θ.Μαλκίδης

Η απούσα Θράκη από τα σχολικά βιβλία.

Εδώ και πολλά χρόνια, τουλάχιστον εμείς έχουμε μνήμη από τα πρώτα χρόνια μετά την μεταπολίτευση, ξέρουμε πως έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα για τη Θράκη. Ψέματα που ο Νίκος Γκάτσος τα απέδωσε πολύ εύστοχα σε στίχους που τραγουδήθηκαν από τη γενιά μας.

Ψέματα που ονομάστηκαν ανάπτυξη, εξέλιξη, αποκέντρωση, περιφερειακή ανάπτυξη, έξοδο από την απομόνωση, πολιτική και ενδιαφέρον για τη Θράκη.Αυτά τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», φαίνονται και από τη θέση που έχει η Θράκη και η ιστορία της  στα σχολικά βιβλία. Προκλητικά απούσα, όπως άλλωστε και αυτή του Πόντου, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας. 

Ενδεικτικά και μόνο - η αναφορά μας για την απούσα Θράκη από τα σχολικά βιβλία θα συνεχιστεί- καταγράφουμε το βιβλίο της ιστορίας της Στ ΄δημοτικού.

Στην ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου κόσμου, όπως επιγράφεται το βιβλίο, αναλύονται μία σειρά από θέματα, τα οποία μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να κρατήσουν ως σημαντική γνώση για τον πλανήτη και τον Ελληνισμό.

Στις 238 σελίδες του βιβλίου υπάρχουν τέσσερις αναφορές για τη Θράκη, που περιορίζονται σε έξι σειρές και μερικές λέξεις (!!!).

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 166 υπάρχουν έξι προτάσεις για τη Θράκη ως ακμαίο κέντρο του Ελληνισμού, στη σελίδα 187 γράφονται οι λέξεις «οι Βούλγαροι κράτησαν τη Δυτική Θράκη», στη σελίδα 191 υπάρχει η αναφορά «η Ελλάδα κέρδισε τη Δυτική και την Ανατολική Θράκη» και στη σελίδα 200 αναφέρονται οι λέξεις «Η Ελλάδα αποσύρθηκε από την Ανατολική Θράκη….και δέχτηκε πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, που εγκαταστάθηκαν στη Δυτική Θράκη».

Καμία αναφορά για το ρόλο της Θράκης στην Επανάσταση, στο Μακεδονικό αγώνα, για τη Γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες στη Θράκη, ούτε βεβαίως για αγώνες και θυσίες και για πως «κερδήθηκε» η Ανατολική και Δυτική Θράκη (υπονοείται ότι μπορεί να και έγινε στο Λόττο, στο Λαχείο, σε κλήρωση στο Ίντερνετ για να μην υπάρξουν προκλήσεις.....).

Το σχέδιο ανάπτυξης της Θράκης περνά πέραν των  υποδομών και από την αυτογνωσία, τη Θρακική γνώση.

Εκεί θεωρούμε ότι, μεταξύ των άλλων, θα κριθεί κατά πόσο αυτή η περιοχή που μέσα σε 40 χρόνια έχει απωλέσει το μισό πληθυσμό της θα επιβιώσει.

Γιατί υποδομές χωρίς ανθρώπους, υλική ανάπτυξη χωρίς υποκείμενα γνώστες της ιστορίας, Θράκη χωρίς Έλληνες με γνώση της Θράκης δεν έχει μέλλον.

Υ.Γ. Εδώ και χρόνια εντός και εκτός Ελλάδας αναδεικνύω τα παραπάνω ζητήματα, συν την απροκάλυπτη ρατσιστική, εθνικιστική και φασιστική παρέμβαση της Τουρκίας, δια του προξενείου της,  στη Θράκη. Το κόστος είναι αυτονόητο. Μία συνιστώσα του  κόστους αυτού είναι  ότι δύο τουλάχιστον φορές, που γνωρίζω, «κόπηκα» από εισηγητής από τα Παγκόσμια Συνέδρια Θρακών. Οι υπεύθυνοι  πέραν ανατολικά του Έβρου,  κατοικοεδρεύουν και στη Θράκη.....