Σελίδες

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Οι Εβρίτες στρατιώτες Χ. Χατζόπουλος και Χ. Δοιτσίδης και η επιχείρηση "Νίκη" στην Κύπρο το 1974

                             Χ. Δοιτσίδης   -Χ. Χατζόπουλος 




Θ. Μαλκίδης

Οι Εβρίτες στρατιώτες Χ. Χατζόπουλος και Χ. Δοιτσίδης και η επιχείρηση "Νίκη" στην Κύπρο το 1974

Τα λείψανα 17 Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Νίκη» το 1974 επαναπατρίζονται σήμερα  Παρασκευή  στο αεροδρόμιο του Τατοΐου όπου θα γίνουν οι τελετές υποδοχής των λειψάνων του συγκυβερνήτη του Noratlas «ΝΙΚΗ 4» πτέραρχου ε.α. Βασιλείου Παναγόπουλου και των δύο ανθυπασπιστών των δυνάμεων καταδρομών Σωτήρη Κουρούνη και Στέφανου Τζιλιβάκη καθώς και των δεκατριών πεσόντων εφέδρων της ΕΛΔΥΚ.

Στο Τατόι θα γίνει και η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και στη συνέχεια τα λείψανα των πεσόντων θα παραδοθούν στους συγγενείς τους προκειμένου να τα μεταφέρουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να γίνει η ταφή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα όλες τις ταφές θα έχουν γίνει μέχρι τις 2 Ιουνίου 2017.

Στην επιχείρηση "Νίκη" συμμετείχαν και οι καταγόμενοι από τον Έβρο στρατιώτες Χριστόδουλος Δοιτσίδης  και Χρήστος  Χατζόπουλος του οποίου η κηδεία είχε γίνει το καλοκαίρι του 2016.   







Χριστόδουλος Δοϊτσίδης

Γεννήθηκε το 1954 στην Καρωτή Διδυμοτείχου του νομού Έβρου και σπούδασε χορό στη Σχολή της Δόρας Στράτου στην Αθήνα, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως υδραυλικός. Στις 23 Απριλίου 1974, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Καρωτής, χόρεψε στο χωριό του με το συγκρότημα της Δόρας Στράτου και τρεις μέρες μετά κατατάχτηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο.

 Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης. Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις είκοσι ετών.

Χρήστος Χατζόπουλος


Γεννήθηκε στο Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου του νομού Έβρου το 1952 και φοίτησε εκεί στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο εξετάξιο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Διαθέτοντας αξιόλογα αθλητικά προσόντα, υπήρξε αθλητής και ποδοσφαιριστής και πέτυχε να εισαχθεί στη Γυμναστική Ακαδημία.


Στις 26 Απριλίου 1974 κατατάχθηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης. Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις εικοσιδύο χρόνων