Σελίδες

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ογδόντα χρόνια από την έναρξη των διωγμών των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης





Θ. Μαλκίδης: 


Ογδόντα χρόνια από την έναρξη των διωγμών των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Από την ομιλία στην εκδήλωση που έγινε στη Μόσχα για τα ογδόντα χρόνια από την έναρξη των διωγμών των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η εκδήλωση έγινε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας και το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας, με τη στήριξη της Λέσχης Ελλήνων Επιχειρηματιών, με τη συμμετοχή του ερευνητή, μελετητή,  συγγραφέα του Ελληνικού Μαρτυρολογίου Ιβάν Ντζουχά.

Οι διώξεις των Ελλήνων που με το σχετικό Σοβιετικό διάταγμα περί "Ελληνικής Επιχείρησης" του 1937 αποκτούν μαζικότητα,  συνεχίζονται και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Χιλιάδες Έλληνες εκτελούνται με την κατηγορία του «εχθρού του λαού» και ολόκληρη η ελληνική ηγεσία και η πλειοψηφία των ενήλικων Ελλήνων συνελήφθη και εξοντώθηκε.

Μεγαλύτερη βιαιότητα από το καθεστώς εντοπίζεται στη νότια Ρωσία, ενώ πραγματοποιήθηκαν τέσσερα διαδοχικά κύματα μαζικών διώξεων ( Οκτώβριος 1937, Φεβρουάριος και Ιούλιος 1938 και Φεβρουάριος του 1939). Πρέπει να σημειωθεί ότι το 1937 εκδόθηκε διαταγή με την οποία επιτρεπόταν η σύλληψη ως ομήρων των συγγενών των κατηγορούμενων αλλά και η σύλληψη παιδιών έως 12 ετών και την καταδίκη τους ακόμα και με τις βαρύτερες ποινές, με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της εξόντωσης των παιδιών των «εχθρών του λαού». Τα παιδιά που συλλαμβάνονταν αναγκάζονταν να αλλάξουν το όνομα τους αρνούμενα τους κατάδικους γονείς τους. Οι διώξεις  συνεχίστηκαν με την εκτέλεση χιλιάδων Ελλήνων ή με την εξορία τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας, ενώ ένα νέο κύμα εκτοπίσεων των Ελλήνων άρχισε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.








Οι Έλληνες της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι οποίοι κατόρθωσαν και διατήρησαν την ταυτότητά τους παρά τις δυσκολίες, αποδεικνύουν ότι μπορούν να επιβιώσουν. Όχι μόνο ως μέρος μίας ζωντανής πολιτισμικής ομάδας στο χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά ως σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού, με παρουσία και δραστηριότητα για την ανάδειξη του ζητήματος των διώξεων. Το οφείλουν στους προγόνους τους, θύματα της Γενοκτονίας στο Οθωμανικό κράτος και το Κεμαλικό καθεστώς, το οφείλουν στα θύματα των διώξεων στην πρώην Σοβιετική Ένωση.