Σελίδες

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

«Tο ολοκαύτωμα των γυναικών στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στο Κουρδιστάν και τη Μεσοπoταμία»





«Tο ολοκαύτωμα των γυναικών στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στο Κουρδιστάν και τη Μεσοπoταμία» 


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ:
ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Για τρεις ώρες οι θεατές, Γερμανοί, εκπρόσωποι συλλόγων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και εθνοτήτων, αλλά και Έλληνες της Γερμανίας, που ζουν στην περιοχή της Στουτγάρδης, στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, άκουγαν με προσοχή και στη συνέχεια έθεσαν ερωτήσεις, στην εκδήλωση με θέμα «Το σε εξέλιξη ολοκαύτωμα των γυναικών στην Μικρά Ασία, στον Πόντο και στην Μεσοποταμία», διοργανώνουν οι ποντιακοί σύλλογοι Βάδης Βυρτεμβέργης, με τον διακριτικό αρχαιοελληνικό τίτλο «Δωδεκάπολις», σε διακεκριμένους ομιλητές, το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαρτίου 2018.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6.30 το βράδυ, στο Stadtteilhauw Mitte (Gristofhstrasse 34, 70180) στη Στουτγάρδη, μίλησαν διαδοχικά, η Turkan Balaban, δημοσιογράφος από την Τραπεζούντα, η Leyla Imret, (δήμαρχος της πόλης Σιρνάκ “Cizre”) από το Κουρδιστάν και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, συγγραφέας - κοινωνιολόγος, από την Ελλάδα και αφορμή στάθηκε η ημέρα της γυναίκας και οι Τούρκοι, έκαναν γυναικοκτονία εκεί όπου κατέκτησαν εδάφη, στον Πόντο, στη Μικρά Ασία και στη Μεσοποταμία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε τρεις γλώσσες, γερμανικά, τουρκικά και ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση.

Τους ομιλητές εκ μέρους των διοργανωτών προλόγισε ο δρ. Ιωάννης Μωυσίδης, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους οι σύλλογοι της Βάδης Βυρτεμβέργης προχώρησαν στην εκδήλωση αυτή,  



Η Turkan Balaban

Η δημοσιογράφος Turkan Balaban, με καταγωγή από το χωριό Χορτοκάπι της Τραπεζούντας του Πόντου που ζει στην Ελβετία, έκανε μια ιστορική αναδρομή στις γυναίκες του Πόντου. Μέσα φωτογραφίες της εποχής αναφέρθηκε στο ρόλο της γυναίκας και το πόσο σημαντικός ήταν στην κοινωνία όταν εκεί ζούσαν οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων, που δημιούργησαν δεκάδες πόλεις και χιλιάδες χωριά και πόσο άλλαξαν τα πράγματα και υποβαθμίστηκε ο ρόλος των γυναικών, όταν με τους διωγμούς και τη γενοκτονία οι Τούρκοι έσφαξαν και κατέστρεψαν έναν ακμαίο ελληνικό πληθυσμό και τον πολιτισμό που είχε δημιουργήσει.
Η Turkan Balaban, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αντάρτικο των γυναικών, που πήραν τα βουνά για να αποφύγουν την ατίμωση και τις δολοφονίες των Τούρκων που έκαιγαν χωριά, έσφαζαν και βίαζαν γυναίκες, χτυπώντας το κύτταρο της οικογένειας, με στόχο να βάλουν στο περιθώριο και να αφανίσουν κάθε τι το ελληνικό και το χριστιανικό. Τόνισε δε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις γυναικών – ανταρτών της Ελένης Τσαβούς, η οποία ήταν στο βουνό για να αποφύγει την ατίμωση και πολεμούσε τους Τούρκους και μάλιστα είχε αρνηθεί να φύγει με την ανταλλαγή των πληθυσμών, λέγοντας πως είναι Ελληνίδα, Χριστιανή και πως ο Πόντος είναι ο τόπος της, και της Πελαγίας, την οποία την απήγαγαν από την οικογένειά της και την πάντρεψαν με μουσουλμάνο και στο βαθύ γήρας αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό που έκρυβε στα παιδιά της και οι συγγενείς σε Ελλάδα και Τουρκία, συναντήθηκαν μετά από περίπου 100 χρόνια.


H Leyla Imret

Η Leyla Imret, δήμαρχος (δήμαρχος της πόλης Σιρνάκ “Cizre”) από το Κουρδιστάν, την αρχαία Κουρδία, την οποία οι Τούρκοι αφαίρεσαν την εξουσία και διόρισαν Τούρκο στη θέση της, και τώρα ζει εξόριστη στη Γερμανία, τόνισε πως από την αρχαιότητα οι Κούρδοι έδιναν σημασία και τιμή στις γυναίκες και τώρα οι Τούρκοι, καταπιέζουν όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά και όλες τις εθνότητες και ιδιαίτερα τους Κούρδους, θέλοντας να τις αφανίσουν ή να τις αφομοιώσουν. Χρησιμοποιούν μάλιστα μεθόδους που κάθε άλλο είναι τιμητικές για την ανθρωπότητα και το ανθρώπινο γένος. Τόνισε πως ακούγοντας την Turkan Balaban, διαπιστώνει πως αυτά που έκαναν στους Έλληνες του Πόντου οι Τούρκοι στις αρχές του περασμένου αιώνα, τα κάνουν τώρα με πιο σύγχρονα μέσα σήμερα στους Τούρκους.


Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Ο συγγραφέας – κοινωνιολόγος Μιχάλης Χαραλαμπίδης, τόνισε πως στον Πόντο, είχαμε γενοκτονία, αλλά ήταν σημαντικό και το κεφάλαιο της γυναικοκτονίας. Ο Κεμάλ και οι κεμαλικοί ήταν ειδικοί σε αυτό το σχέδιο της γυναικοντίας, το οποίο εφάρμοσαν συστηματικά σε βάρος τω γυναικών. Η γυναικοκτονία είναι βιολογική. Η οικογένεια και η γυναίκα είναι η συνέχεια της ζωής. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει συνέχεια. Αυτή η βιολογική γυναικοκτονία έγινε ειδικά στον Πόντο, υπήρχε και στην Αρμενία. Όμως αυτή η γυναικοκτονία συνεχίζεται και σήμερα, στην Κουρδία, εκεί όπου σήμερα ένας λαός αγωνίζεται για την εθνική του επιβίωση.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, τόνισε τη σημασία των γυναικών στην ποντιακή ζωή και στην σημαίνουσα θέση που είχαν στον ρόλο της οικογένειας. Ο Πόντος, ο Ελλενόποντος, όπως τον έλεγαν, ήταν η πηγή της ζωής, της δημιουργίας. Αυτή την ζωή, και τη συνέχειά της, προσπάθησαν να κόψουν οι Καμελικοί. Όμως αποδείχθηκε πως δεν τα κατάφεραν, γιατί μετά από σχεδόν 100 χρόνια, η ζωή είναι μπροστά τους, στα πρόσωπα της Turkan Balaban και της Leula Imret, για να υπενθυμίσει στους θύτες, πως τα θύματα είναι εδώ, και συνεχίζουν τη ζωή.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, πρότεινε όλες οι γυναίκες το 2019, 100 χρόνια μετά την σκληρότερη φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που άρχισε με την αποβίβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα του Πόντου, να γίνει μεγάλη εκδήλωση στις πλατείες της Στουτγάρδης, για να τιμηθούν οι γυναίκες που είναι η ζωή, απέναντι στην ιδεολογία του θανάτου που είναι ο Κεμαλισμός.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κώστα Σιδηρόπουλο, ο οποίος πριν από τρεις μήνες έφυγε αιφνιδιαστικά από καρδιακό επεισόδιο στη Στουτγάρδη και ήταν ο εμψυχωτής όλων αυτών των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, αφανής, αθόρυβος, αλλά και ουσιαστικός και στη σύζυγό του Ελένη, η οποία συνεχίζει αυτή τη δράση.


Στο πλαίσιο της εκδήλωση η καλλιτέχνης Ντεβρίμ Καβάλι, η οποία ζει στην ευρύτερη περιοχή ης Στουτγάρδης, κούρδισα στην καταγωγή από την Τουρκία, με τη συνοδεία της λύρας του Μπάμπη Θεοδωρίδη, απέδωσε ποντιακά και κούρδικα τραγούδια και μοιρολόγια, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πρόεδροι, μέλη διοικητικών συμβουλίων και μέλη των ποντιακών σωματείων της Βάδης Βυρτεμβέργης, Έλληνες της Στουτγάρδης, όπως επίσης και ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΙΣΥΠΕ Γιάννης Μπουρσανίδης,  ο επιχειρηματίας Αμανάτης Ταγκαλίδης από το Λέομπεργκ και νέοι επιστήμονες ποντιακής καταγωγής που σπουδάζουν ή εργάζονται στη Στουτγάρδη
Στη μετάφραση βοήθησαν ο Γιώργος Νικολαΐδης και ο Νίκος Ουσταμπασίδης και ο Έτεμ Καβάλι.

http://efxinospontos.gr/genoktonia/3346-sygkinise-tous-theates-i-ekdilosi-sti-stoutgardi-me-metha-to-olokaytoma-ton-gynaikon-sti-mikra-asia-ston-ponto-kai-ti-mesoptamia