Σελίδες

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί: Όταν ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει την ιστορία! YANNİS VASİLİS YAYLALI İÇİN ÇIKARILAN KİTABIN TANITIMI YAPILDI


Θ. Μαλκίδης

Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί: Όταν ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει την ιστορία! 

Από την συνέντευξη στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ Νέας Υόρκης


Πολεμώντας υπέρ του τουρκισμού με τον φανατισμό, η ζωή τού έπαιξε ένα σκληρό μάθημα, καθώς στάλθηκε να πολεμήσει τους Κούρδους και κατέληξε να μάθει ότι είναι ένας Ελληνας του Πόντου. Ετσι έγινε ακτιβιστής της ειρήνης και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο μαρτυρικό Ρομπόσκι.

Οπως αναφέρει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο  Θεοφάνης Μαλκίδης, ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε το 1974 στην Παύρα της Σαμψούντας, ως Ιμπραχίμ από γονείς ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο και την Κύπρο. Μεγάλωσε σε ένα φασιστικό περιβάλλον που δεν ήθελε να ακούει για Ελληνες, Αρμένιους και Κούρδους. Το 1994 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, όπου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας εγκλημάτων των Τούρκων εναντίον των Κούρδων.

Ο Γιαϊλαλί στην πορεία ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες και ξεκίνησε μία ακτιβιστική δράση που είχε ως αποτέλεσμα να τον κλείσουν στη φυλακή όπου και παραμένει φυλακισμένος από τις 22 Απριλίου 2017 λόγω της δράσης του για την Αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και για την Ελευθερία στο Κουρδιστάν, και με την επιπλέον κατηγορία προσβολής του Ερντογάν.



Η σχεδόν άγνωστη ιστορία του είναι μία από τις χιλιάδες που έχουν συμβεί στο διάβα της Ιστορίας του Ελληνισμού όταν οικογένειες με ελληνικό αίμα στις φλέβες τους εξισλαμίστηκαν με το ζόρι. Κάποιες συνειδήσεις επαναστάτησαν όταν αντιμετώπισαν την ιστορική τους αλήθεια. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η χώρα, η Τουρκία, είτε ως οθωμανική, είτε ως ψευδοκοσμική έχει τυραννήσει πολλούς λαούς και για πολλούς αιώνες. Κάποιοι δεν το αντέχουν, επαναστατούν με τον τρόπο τους και κάνουν ένα μοναχικό αγώνα. Ειδικά στη σημερινή Τουρκία είσαι ήρωας όταν τα βάζεις με το σύστημα Ερντογάν. Ενας από αυτούς είναι ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί


Την ιστορία του τη μαθαίνουμε από τον  Θεοφάνη Μαλκίδη, που μας λέει ότι και η σύντροφός του, Μεράλ Γκεϊλανί, αποφυλακίστηκε προσωρινά αλλά από πάνω της επικρέμαται η ποινή 22,5 ετών για δημοσίευση 46 φωτογραφίες που απεικονίζουν δολοφονημένα γυναικόπαιδα στο τουρκικό Κουρδιστάν από τον τουρκικό Στρατό.

Ο Γιάννης  θέλει να ευχαριστήσει όλους τους φίλους στην Ελλάδα που σκέφτονται αυτόν και την σύντροφό του Μεράλ, θεωρώντας ότι νιώθει την υποστήριξη αυτή μέσα στη φυλακή. Συνεχίζει να μαθαίνει την ελληνική γλώσσα έχοντας σχετικά βιβλία και καταλήγει λέγοντας ότι αυτός και η Μεράλ θα συνεχίσουν την αντίσταση για την Αλήθεια, ενώ κλείνει την επιστολή του με τη συγκλονιστική πρόταση γραμμένη μάλιστα στα Ελληνικά «Είμαστε ακόμα εδώ»!





Στο μεταξύ, χθες Κυριακή 18 Μαρτίου στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Λευτεριά στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί. Λευτεριά στους Λαούς της Μικράς Ασίας», το οποίο περιλαμβάνει κείμενα των Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, της Κούρδισας συντρόφου του Μεράλ Γκεϊλανί, του Πόντιου που φυλακίστηκε 12 χρόνια στην Τουρκία Ταμέρ Τσιλιγκίρ, του Χρόνη Αμανατίδη, του Θεοφάνη Μαλκίδη και επίμετρο από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.






YANNİS VASİLİS YAYLALI İÇİN ÇIKARILAN KİTABIN TANITIMI YAPILDI

Yannis Vasilis Yaylalı: Anadolu (Küçük Asya) Halklarına Özgürlük adlı kitabın tanıtımı 18 Mart 2018’de Selanik’te yapıldı. Kitabın derlemesini yapan Theofanis Malkidis, tanıtım sırasında Yannis Vasilis Yaylayı’nın bir yıla yakındır hapiste oluşu ve bu süre içerisinde yapılan eylemlere dair bir konuşma yaptı. 

Ayrıca Yannis Vasilis Yaylalı’nın hayat arkadaşı Meral Geylani ve Pontos Gerçeği kitabının yazarı Tamer Çilingir’in video mesajı izletildi.
Tamer Çilingir mesajında şunları söyledi:





Yunanistan’da yaşayan Pontoslu Rumları en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. 353 bin hayatını kaybettiği Pontos Rum soykırımının ardından, 200 bini Pontos coğrafyasından olmak üzere 1 milyon 250 bin Rum Yunanistan’a sürgün edilmişti. Sizler bu sürgün edilen insanların torunları, torunlarının çocuklarısınız. 100 yıldır bu kültürü, bu kimliği yaşatmaya devam ettiniz. Bu yüzden size, anne ve babalarınıza, büyükanne ve büyükbabalarınıza teşekkürü büyük bir borç biliriz.
Bizler ise geride kalanlar yani Türkleştirilen, Müslümanlaştırılan Pontoslu Rumların torunlarıyız. 100 yıldır Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi tarihi, ideolojisi bize yanlış bilgiler vererek asimilasyon sürecini derinleştirdi. Ama gerçekler ancak bu kadar gizlenebildi. Bildiğiniz üzere artık Pontos coğrafyasında ben Rumum diyen, Pontos kimliğine sahip çıkan birçok insan var.
Bunlardan birisi de Yannis Vasilis Yaylalı’dır. Yannis Vasilis Yaylalı yaklaşık 1 yıldır hiçbir hukuki dayanağı olmayan gerekçelerle hapishanede tutuluyor. Ve siz bir yıldır büyük bir dayanışma örneği göstererek birçok etkinlikler düzenlediniz. Bu yanıyla da öncelikle Yannis Vasilis Yaylalı adına hepinize teşekkürü borç bilirim.
2016 yılında Ankara’da düzenlenen Pontos Rum soykırımı konferansının panelistlerinden bir tanesi de Yannis Vasilis Yaylalı’ydı. Yannis bu konferansta Pontos Rum kimliğini nasıl keşfettiğini açıklamıştı. Ve bundan sonra da Pontoslu Rumlar için mücadele edeceğini söylemişti.
Bugün Pontos coğrafyasında yeni bir aydınlanma süreci başladı, yaşanıyor. İnsanlar kimliklerini öğrenmek istiyorlar, insanlar geçmişlerini öğrenmek istiyorlar. Kimi zaman bir arkeolojik kazı bundan 100 yıl önce yaşanmış olan soykırımı ya da o coğrafyada yaşamış olan Rumları işaret ediyor. Kimi zaman ailelerden birisinin geçmişle ilgili anlattığı hikayeleri paylaşması. Kimi zaman yurtdışında yaşayan insanlarla kurulan bağlantılar sonucu bir tarafta Rum Hristiyan bir tarafta Türk Müslüman olan akrabaların buluşmaları yaşanıyor.
Ve Devrimci Karadeniz’e yüzlerce insan geçmişiyle ilgili sorular sorarak kimliklerinin peşinde olduklarını söylüyorlar.
Ve yine çok iyi biliyoruz ki DNA testleriyle, genetik araştırmalarla insanlar geçmişlerini öğrenmeye çalışıyorlar.
Yani bundan 100 yıl önce soykırımı gerçekleştirenler iz bile bırakmayalım deyip okulları, kiliseleri evleri dahi yakıp yıkmalarına rağmen 100 yıl sonra hala Pontos gerçeği Pontos coğrafyasında yaşamaya devam ediyor.
Ve bir yıldır hapishanede olan Yannis Yaylalı’ya ilişkin özellikle Yunanistan cephesinde sizlerin gösterdiğiniz dayanışma bizim umudumuzu daha da büyütüyor.
Bu süreç Pontos coğrafyasındaki insanların geçmişlerini öğrenme, tarihlerini öğrenme konusunda büyük adımlar attığı bir süreç olmakla birlikte aynı zamanda Türkiye toplumunun 100 yıl önce yaşanan bu tarihsel haksızlıkla yüzleşmesini de dayatıyor.
Bu yüzden bundan sonra da bu dayanışma, kurduğumuz bu bağı devam ettirmek umuduyla dileğiyle hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

Kitabın adı: Yannis Vasilis Yaylalı: Anadolu (Küçük Asya) Halklarına Özgürlük
Metinler: Yannis Vasilis Yaylalı, Meral Geylani, Tamer Çilingir, Hronis Amanatidis, Theofanis Malkidis
Yayın Danışmanı: Mihalis Haralambidis
Giriş – Çeviri – Düzenleme: Theofanis Malkidis
Yayınevi: Efxeinos Logos (Εύξεινος Λόγος) Atina 2018, Uluslararası Soykırımı Tanıma Komitesi
ISBN 978-618-82880-9-6

Bu kitap Küçük Asya’nın kadim halkları Rumlar/Helenler, Ermeniler, Süryaniler ve Kürtlere karşı işlenmiş suçların tanınmasına katkı olması amacıyla Türkçe ve Yunanca olmak üzere aktivist ve halen tutsak olan Yannis Vasilis Yaylalı, Yannis’in hayat arkadaşı ve halen o da tutsak olan Meral Geylani, Pontos Soykırımı üzerine Türkçe bir kitap yazmış olan Tamer Çilingir, Hronis Amanatidis, Theofanis Malkidis ve Mihalis Haralambidis’in yazdıkları metinlerden derlenerek hazırlanmıştır.
Yannis Vasilis Yaylalı’nın özgürlüğü için Jön-Türklerin, Kemalistlerin ve bugün onların devamcısı Erdoğan’ın cinayetlerine karşı Yunanistan, Türkiye ve dünyada çok önemli mesajlar içeren bir hareket oluşturarak halkların özgürlük mücadelesine bir katkıdır aynı zamanda.
Samsun Bafra’da  İbrahim Yaylalı olarak dünyaya gelen Yannis Vaislis Yaylalı,  Rum/Helen kimliğini keşfettikten sonra hayat arkadaşı Meral Geylani ile birlikte Pontoslu Rumlar/Helenler Kürtler ve tüm insanlık için hayatını özgürlük, demokrasi ve gerçeğin mücadelesine adamıştır. Yannis Vasilis Yaylalı, Küçük Asya halklarının bir kahramanı, sembolüdür.
Ankara, Stuttgart, Strazburg, New York, Moskova, Yeni İzmir, Lavrion ve Yunanistan’ın diğer şehirlerinde, Yannis Vasilis Yaylalı’ya madalyasını gönderen Yunan atlet George Zachariades’in mesajlarında Yannis’in derhal serbest bırakılması haykırılıyor.
Gerçek, Hafıza ve Tarih için Faşizme Karşı Mücadele Sürüyor!
Yannis Vasilis Yaylalı’ya Özgürlük!
Küçük Asya Halklarına Özgürlük!
(Tanıtım Bülteni)