Σελίδες

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Η Επανάσταση του 1821, Επανάσταση Ελευθερίας


Θ. Μαλκίδης 

Η Επανάσταση του 1821, 

Μέρος της συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό Ε των Σερρών και στον Γιώργο Πεζιρκιανίδη


Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί το πρωταγωνιστικό γεγονός της ιστορικής πορείας του Νεότερου Ελληνισμού.  Γεγονός που συνδέεται με ανθρώπους και  εν τέλει ηρωικές προσωπικότητες που οραματίστηκαν, μόχθησαν, πολέμησαν, έχοντας κεντρικό ρόλο στις πρωταρχικές του εκφάνσεις, στην εξέλιξη αλλά και μεταγενέστερα. 

Οι κλέφτες και οι Αρματολοί, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης,  ο Ιωάννης Μακρυγιάννης,  ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποτέλεσαν  προσωπικότητες της Επαναστατικής πορείας του Ελληνισμού, με τεράστια προσφορά, οι οποίες  όπως έγινε  και με άλλους πρωταγωνιστές του έπους του 1821, πέρασαν από εμπόδια και δυσκολίες, θλίψεις και στενωπούς, μέχρι να τους δικαιώσει η ιστορία.

Το «Μάχου  Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» του Υψηλάντη, τα  «Οράματα και θάματα και «το τρώνε  από εμάς και μένει και μαγιά» του Μακρυγιάννη και το  «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση και η   Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836» του Κολοκοτρώνη, είναι η κληρονομιά μας, η πίστη μας, η Ελληνικότητά μας.

Ο βίος, τα κείμενα, πρότυπα και παραδείγματα, η συγνώμη που είχαν την τόλμη να ζητήσουν απ΄αυτούς που έβλαψαν αλλά και όσους δεν έβλαψαν, παραδίδονται από αυτές τις Επαναστατικές και Επαναστατημένες γενιές του 1821, στις σημερινές και τις αυριανές, ως κληρονομιά αντίστασης σε κάθε εισβολέα και εσωτερικό συνεργάτη του, που (θέλει να) επιβάλλει ολοκληρωτισμό και κάθε είδους σκλαβιά.


Πολύτιμη παρακαταθήκη της «αγιασμένης Επανάστασης», όπως ονόμασε το ξεσηκωμό των   «αγιασμένων πολεμιστών» του Γένους  των  Ελλήνων ο Φώτης Κόντογλου.

Του λαού μας που πρέπει να ολοκληρώσει την απελευθέρωσή μας: Με νέα πρότυπα,  από τη Μακεδονία και την Κύπρο, μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη και τους φυλακισμένους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη . 

Αποτέλεσμα εικόνας για σφαγή της Σαμοθράκη


Μνήμη Ήρωα Στρατιώτη πεσόντα το 1974 στην Κύπρο Κυριάκου Νεάρχου



Μνήμη Ήρωα Στρατιώτη του 1974 Κυριάκου Νεάρχου 


ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/03/2017 ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΗΡΩΑ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΝΕΑΡΧΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ.



Επιτρέπεται να μιλάμε, να γράφουμε, να σκεφτόμαστε για το 1821, για τη Μακεδονία, για τους αιχμάλωτους Έλληνες στρατιωτικούς, για το Αιγαίο, για την Κύπρο, για τη Γενοκτονία, για τον Χίτλερ Ερντογάν ή απαγορεύεται;



Θ. Μαλκίδης 

 Επιτρέπεται να μιλάμε, να γράφουμε, να σκεφτόμαστε; 


Η χυδαιότητα της αποδόμησης 

Στην αρχή η  αποδόμηση ξεκίνησε έγινε με τη «θεωρία» πως Τούρκοι και Έλληνες, δηλαδή καταπιεστές και καταπιεζόμενοι  περνούσαν  καλά και πως κάτι «εθνικιστές που δεν ήταν αλλά επέλεξαν να είναι Έλληνες (!)» κατέστρεψαν την ειδυλλιακή αυτή  εικόνα. 

Μετά γράφτηκε ότι οι Σουλιώτες «πουλούσαν προστασία» στα ελληνικά χωριά και πως το Ζάλογγο δεν έγινε ποτέ. Ύστερα ήρθαν τα σχολικά βιβλία που αναφέρονται στην 25η Μαρτίου του Βαγγελάκη που «είχε την εθνική του εορτή», στο «τραγουδήσαμε τον εθνικό ύμνο και στη σκορδαλιά», στους «κάτι Κολοκοτρώνηδες και στις κάτι σημαίες»  στη λογοκρισία της ομιλίας του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, ο οποίος κατηγορείται ότι πλούτισε κατά την Επανάσταση, κάτι αντίστοιχο με τον Καποδίστρια ο οποίος  χρηματιζόταν. 

Και στο τέλος έστειλαν τα Ελληνόπουλα παραμονές της 25ης Μαρτίου επίσκεψη στο μουσείο του Μοχάμετ Άλι,  πατέρα του Ιμπραήμ, του σφαγέα των Ελλήνων και του βιαστή των Ελληνίδων και των παιδιών!

Αλήθεια επιτρέπεται να αναφερόμαστε στην Επανάσταση; 
Στους απελευθερωτές μας, στους νεομάρτυρες, στους αγίους μας, στους ήρωες μας;
Επιτρέπεται να να μιλάμε, να σκεφτόμαστε, να γράφουμε 
για το 1821; 



Η ιστορία μας 

Είναι γενικώς αποδεκτό, αντιληπτό και ευρέως κατανοητό, πλην θλιβερών εξαιρέσεων οι οποίες δυστυχώς ασχημονούν ακόμη και  μέσω των σχολικών βιβλίων (!) ότι η Επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα πρωταγωνιστικό γεγονός για την Ελληνική ιστορία. Ότι έχει ένα σημαντικότατο και κεντρικό ρόλο στην πορεία του ελληνικού λαού. 

Πάντοτε η Επανάσταση και οι αγωνιστές της μας οδηγούσαν και μας έδιναν έμπνευση. Αυτή η έμπνευση είναι ακόμη πιο έντονη σήμερα, αφού  την έχουμε ανάγκη για εμάς,  για το σεβασμό στις προηγούμενες γενιές και για την Ελευθερία των επόμενων γενεών. 

Ειδικά σήμερα που δοκιμάζεται το μέλλον του Ελληνισμού, η Μακεδονία, η Κύπρος, το Αιγαίο, οι αιχμάλωτοι Έλληνες στρατιωτικοί, από  τον Χίτλερ Ερντογάν ..... 




To Ναζιστικό Ολοκαύτωμα στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών: Από τον Πόντο και το μαχαίρι του Δασκάλου Κεμάλ στο όπλο του Μαθητή Χίτλερ


Θ. Μαλκίδης

Από τον Πόντο στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών και από το μαχαίρι του Κεμάλ στο όπλο του Χίτλερ

Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου ο προσφυγικός Ελληνισμός και ειδικότερα ο Ποντιακός αφού πέρασε από το μαχαίρι του Κεμάλ, βίωσε και το όπλο του Χίτλερ. 
Τραπεζούντα, Τρίπολη, Κερασούντα, Σαμψούντα, Μερζιφούντα, Αργυρούπολη και στη συνέχεια Πύργοι, Μεσόβουνο, Κερδύλλια, Χορτιάτης, Ελευθεροχώρι. 

Οι  πενήντα οικογένειες διασωθέντων από το χωριό Σαχνά Ντερέ του Ακ Νταγ Μαντέν από την πολιτική εξολόθρευσης του Μουσταφά Κεμάλ στον Πόντο, εγκαταστάθηκαν το 1924 στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, το οποίο ονομάστηκε μετά από πρωτοβουλία των προσφύγων -κατοίκων του προς τιμήν του Ελευθερίου Βενιζέλου.



Στις 23 Μαρτίου 1944 οι Γερμανοί  Ναζί, συνοδευόμενοι από Τάταρους συνεργάτες τους (.....) εισέβαλαν στο  Ελευθεροχώρι  επιδόθηκαν σε πλιάτσικο, άρπαξαν, κατέστρεψαν, έκαψαν, εκτελώντας και καίγοντας ζωντανούς άνδρες, γυναίκες, παιδιά και δύο  βρέφη. Συνολικά αφαίρεσαν τη ζωή σε 17 (σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες 19)  ανθρώπους. Ανάμεσα στα θύματα Βενιζέλος Χαμαλίδης  που βοσκούσε τα κατσίκια του, ακολούθησε ο Ιωσήφ Χατζηβασιλειάδης, τα κορίτσια  Αναστασία Καλτσίδου και η Βαρβάρα Σεβαστιάδου. 

Τη Χαρίκλεια Στοφορίδη που ήταν έγκυος, οι Ναζί με τη ξιφολόγχη της έσκισαν την κοιλιά, το μωρό πετάχτηκε έξω και το κάρφωσαν και αυτό, ενώ με το μαχαίρι αποτελείωσαν και τη μάνα.

 Σε άλλο σπίτι οι Ναζί δολοφόνησαν τη μόλις 9 ημερών λεχώνα, Εύχαρι Καπακίδου μαζί με το βρέφος της και την πεθερά της, Δέσποινα Καπακίδου.

Η κόρη της Δέσποινα που είχε το ίδιο όνομα με τη μητέρα της τραυματίστηκε και προσποιούμενη ότι ήταν νεκρή, γλίτωσε. Τον γέροντα Κωνσταντίνο Χαμαλίδη, τον σήκωσαν από το κρεβάτι, όπου κειτόταν άρρωστος και αφού τον γύρισαν στα σπίτια για να δει τους σκοτωμένους, τον πήγαν ξανά στο σπίτι του, τον έβγαλαν στην αυλή του και τον αποκεφάλισαν με τσεκούρι πάνω στο κούτσουρο όπου έκοβαν τα ξύλα.

Του Κουσίδη τις δύο κόρες, την Αναστασία και τη Δέσποινα τις σκότωσαν μαζί. Η Παρθένα Αμανατιάδου ήταν η δεύτερη που επέζησε νομίζοντας την νεκρή μετά τον πυροβολισμό της, ενώ τον ηλικιωμένο Γεώργιο  Καλτσίδη και αφού τον περιέφεραν  σε όλα τα σπίτια του χωριού  τον σκότωσαν την άλλη μέρα.

Όσοι σώθηκαν από τη διαστροφή, τη μανία και τη βαρβαρότητα των Ναζί εγκληματιών αφού έθαψαν τα θύματα σε ομαδικό τάφο, εγκατέλειψαν το χωριό

Η ανάδειξη των εγκλημάτων του Ναζισμού είναι αυτονόητο καθήκον, το οποίο  πρέπει να συνδέεται ευλόγως για εμάς με τα εγκλήματα του προδρόμου του που είναι ο Κεμαλισμός. 
Άλλωστε αυτά που έκαναν τα όργανα του μαθητή Χίτλερ στην Ελλάδα τα είχε υλοποιήσει  ο δάσκαλος Κεμάλ. 
Σε κάθε περίπτωση οφείλει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να αναδείξει το μαζικό έγκλημα του Κεμαλισμού, τη Γενοκτονία που επειδή δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε από το Ναζισμό από το Ολοκαύτωμα. 

Υ.Γ. Η ανταλλαγή κατηγοριών από την Τουρκία και τη Γερμανία περί Δικτάτορα και Ναζί, είναι γνωστή στους Έλληνες και τις Ελληνίδες ως Σκύλλα και Χάρυβδη, είναι γνωστό ότι το υπόβαθρο της υποκριτικής αυτής αντιπαράθεσης  έχει πολύ αίμα.....




Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Η δασκάλα των Κατεχομένων Ελένη Φωκά





Γιατί φοράτε μαύρα; Γιατί η ζωή μου ήταν γεμάτη κηδείες.

Η συνέντευξη της ΕΛΕΝΗΣ ΦΩΚΑ στον κ. Γιάννη Χατζηγεωργίου
στον "Φιλελεύθερο" της Κυριακής 18.3.2018
σελ.10-11 του ένθετου περιοδικού "Φιλgood"

Η Ελένη είναι μία σημαντική μορφή του Ελληνισμού, μία σπουδαία γυναίκα η οποία με τιμά με τη μακροχρόνια φιλία της! 

Ελένη σε ευχαριστούμε για όσα έχεις κάνει για τον Ελληνισμό, για τον άνθρωπο, όπως και γυναίκες σαν την Thea Halo και Χαρίτα Μάντολες!

Θ. Μαλκίδης 



Ανάμεσα στον Χίτλερ Ερντογάν και την ανεπάρκεια του Ελληνικού πολιτικού προσωπικού



Θ. Μαλκίδης:

Ανάμεσα στον Χίτλερ Ερντογάν και το ανεπαρκές Ελληνικό πολιτικό σκηνικό

Βρισκόμαστε ανάμεσα στη Σκύλλα της Ναζιστικής - φασιστικής Τουρκίας και στη Χάρυβδη των χαμηλών προσδοκιών πολιτικού προσωπικού στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Είναι απαραίτητο ο Ελληνικός λαός να αναλάβει τις ευθύνες του για να αντισταθεί στον  νέο Χίτλερ της Άγκυρας   και έναντι της αποκαλούμενης ηγεσίας  του η οποία υποτάσσεται  και παραδίδει γη και ύδωρ: Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη, Μακεδονία, Μνημόνια και ούτω καθεξής.....

Ακούστε τη συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus FM και στη δημοσιογράφο Μελίνα Καραπαναγιωτίδου.


Καμία αποδοχή του όρου Μακεδονία, καμία υποχώρηση στα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα.


Θεοφάνης Μαλκίδης
Χαιρετισμός στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Μοντρεάλ Καναδάς .


Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες

Σήμερα η Ελλάδα και ο Ελληνισμός σε όλον τον κόσμο βλέπει το ζήτημα της Μακεδονίας, να  έχει καταλήξει σε μία διαπραγμάτευση από την οποία απουσιάζει η ιστορία και η αλήθεια. Αντιθέτως  υπάρχει  η πίεση να αποδεχτούμε την παράδοση του ονόματος στους παραχαράκτες των Σκοπίων!

Η λύση για το όνομα δεν μπορεί να γίνει εις βάρος καμίας ιστορικής πραγματικότητας, ούτε της απεμπόλησης των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε με συμβιβασμούς με τους κλέφτες των Σκοπίων.  Και όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία έχει εισβάλλει στην Κύπρο και το Αιγαίο, κρατά αιχμαλώτους δύο συμπατριώτες μας στρατιωτικούς και  οι συνεργάτες των Ναζί Αλβανοί Τσάμηδες ζητούν αποζημιώσεις!


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.The recognition of the Assyrian, Greek and Armenian Genocide





Θ. Μαλκίδης

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη των Γενοκτονιών το 2007

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Με τον φίλο Σαμπρί  Άτμαν έχουμε μία μακροχρόνια αγωνιστική σχέση. Έχω ευχάριστες αναμνήσεις  από το 2009 , όταν μιλήσαμε μαζί στη Στοκχόλμη για το ζήτημα της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων και λίγους μήνες μετά ήρθε η μεγάλη επιτυχία της αναγνώρισης από το Σουηδικό Κοινοβούλιο. 

Είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν και άλλες πρωτοβουλίες όπως η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη των Γενοκτονιών το 2007, οι προσπάθειες αναγνώρισης από το Ισραήλ και την Αρμενία στην Αυστραλία. Στη δεύτερη και στην τρίτη καρποφόρησαν, αναμένουμε και αγωνιζόμαστε και σε άλλα μέτωπα. 

Η πρωτοβουλία του Σαμπί Άτμαν, ιδρυτή του Κέντρου για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων- αντίστοιχο στην Ελλάδα δεν υπάρχει- μαζί με τον Evangelistic Association Ρον Σουζέκ, να σταλεί αίτημα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, είναι μία ξεχωριστή στιγμή. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, ήδη 48 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν  προβεί στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ωστόσο δεν συμπεριέλαβαν τους Έλληνες και τους Ασσύριους.

«Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποια επίσημη αναγνώριση για τις Γενοκτονίες  σε κεντρικό επίπεδο», και αναφέρεται ότι το Κέντρο για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων μπορεί να δώσει όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν ότι «τα γεγονότα του 1915», όπως τα αποκαλεί η Τουρκία, είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Στις 24 Απριλίου είναι η επέτειος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Σας ζητούμε στην ετήσια δήλωσή σας να χρησιμοποιήσετε τον όρο “Γενοκτονία” παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σύμμαχός σας και μέλος του ΝΑΤΟ – κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τα ιστορικά εγκλήματα της Τουρκίας απέναντι στην ανθρωπότητα». 

Ενώ η επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ κλείνει με την προτροπή: «Παρακαλούμε, προχωρήστε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, των Ελλήνων και των Αρμενίων για χάρη της δικαιοσύνης».


Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή στη συνέχεια


Αργυρούπολη -Γαρς - Ποντοκώμη: Εκατό Χρόνια προσφυγιάς.




Αργυρούπολη -Γαρς - Ποντοκωμη.   Εκατό Χρόνια προσφυγιάς. 

Την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 ώρα 11:30 πμ ο Πολιτιστικός σύλλογος Ποντοκώμης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με ομιλητή τον Θ. Μαλκίδη, με θέμα :

Αργυρούπολη -Γαρς - Ποντοκώμη: Εκατό Χρόνια προσφυγιάς, 

Μνήμη Στρατιώτη και πρώην αγνοούμενου Κυριάκου Νεάρχου, πεσόντα στην Κύπρο το 1974



Μνήμη Στρατιώτη και πρώην αγνοούμενου Κυριάκου Νεάρχου

Τελούμε την Κυριακή στις 25 Μαρτίου 2018 στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού το Εξάμηνο μνημόσυνο του αγαπημένου μας αδελφού Στρατιώτη 

ΗΡΩΑ ΤΟΥ 286ΜΤΠ 

《ΝΕΑΡΧΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ》, ο οποίος έπεσε μαχόμενος τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο στις 15 Αυγούστου 1974 στο λόφο《 Λαπάτσα 》της κατεχόμενης σήμερα Σκυλλούρας και μέχρι πρόσφατα ήταν αγνοούμενος....


Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

20 Μαρτίου: Μνήμη του δολοφονημένου κατ΄εντολήν της Τουρκίας Αγωνιστή της Ελευθερίας των Λαών Θεόφιλου Γεωργιάδη




Θ. Μαλκίδης

Μνήμη Αγωνιστή Ελευθερίας Θεόφιλου Γεωργιάδη

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης  γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1957, στην  Ευρύχου της Κύπρου και δολοφονήθηκε τη 20η Μαρτίου 1994  στη ημικατεχόμενη Λευκωσία.
Πήγε στο δημοτικό σχολείο στη γενέτειρά του, τις τρεις γυμνασιακές πρώτες τάξεις  στο τουρκοκρατούμενο Γυμνάσιο Νεαπόλεως  και το 1975 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Έως την τουρκική εισβολή  η οικογένεια του έμενε στο κατεχόμενο  προάστιο Τράχωνας στα βόρεια της Λευκωσίας και αμέσως μετά  εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην 32α Μοίρα Καταδρομών με τον βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού και  το 1981  αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως  άριστος γνώστης της Τουρκικής γλώσσας και ιστορίας το 1986 ανέλαβε τη θέση του υπεύθυνου Τύπου στο Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών  της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μίλησε σε εκατοντάδες εκδηλώσεις  και συνεντεύξεις και δημοσίευσε πλήθος από άρθρα στον ελλαδικό, τον ελληνοκυπριακό και το διεθνή Τύπο, για τα δικαιώματα του Ελληνισμού, τη Γενοκτονία εις βάρος των Ελλήνων, τα Εθνικά ζητήματα, το Αρμενικό ζήτημα και τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων. 

Από το 1988 μαζί με άλλους συναγωνιστές δημιούργησε την Κυπριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, ήταν ενεργός συμπαραστάτης στους αγώνες των Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν,  του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Κουρδιστάν, επισκεπτόμενος τους χώρους εκπαίδευσης των Κούρδων μαχητών, ενώ ήταν  μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Φωνή του Κουρδιστάν».

Το 1992 σχολιάζοντας τις συμφωνίες Μακαρίου–Ντενκτάς του 1977, για τη «λύση» του Κυπριακού, έγραφε «…πάνω στη βάση της εκδίωξης των 200.000 νομίμων κατοίκων της περιοχής, των ομαδικών τάφων πάνω από 6.000 σφαγιασθέντων ή πεσόντων της εισβολής και 1619 αγνοουμένων  στηρίζεται τόσο το δίκαιο όσο και η βιωσιμότητα της λύσης αυτής..». 

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης πρωτοστάτησε  στην προσπάθεια ανευρέσεως των  αγνοουμένων, ενώ στη Λευκωσία, στο οδόφραγμα του  «Λήδρα Πάλας» η φωτογραφία του  συνοδεύεται από το κείμενό του πως «όσο ζω θα επιμένω ότι οι αγνοούμενοι βρίσκονται εν ζωή. Δεν θα δεχτώ να θαφτούν ζωντανοί κι’ αν χαθώ, η ψυχή μου από ψηλά θα αγωνίζεται γι’αυτούς»

Στις 12 και 13 Μαρτίου 1994, πήρε μέρος στη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου των Βρυξελλών, στο οποίο όσοι συμμετείχαν καταδίκασαν την Τουρκία για Γενοκτονία, ενώ το πρωί της Κυριακής 20 Μαρτίου 1994,  παρέδωσε προς δημοσίευση το τελευταίο κείμενό του με την ευκαιρία της γιορτής της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς («Νεβρόζ»), η οποία είναι ταυτισμένη με την εξέγερση των Κούρδων. 
Το ίδιο βράδυ δολοφονήθηκε  έξω από το σπίτι του αφού πυροβολήθηκε από κοντά  πέντε φορές.  Οι εκτελεστές, οι οποίοι στρατολογήθηκαν από την Τουρκία δολοφονήθηκαν και αυτοί  λίγες εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση Κυπριακής Δημοκρατίας..... 

H 23η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη


 Όλα όσα έγιναν στην 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

Με τη συμμετοχή 250 νεολαίων από όλη την Ευρώπη ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στις 10 και 11 Μαρτίου 2018, στην πόλη της Φρανκφούρτης. Η φετινή Συνδιάσκεψη ήταν αφιερωμένη στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν το 2019, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) Χρήστος Πεχλιβανίδης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κήρυξε την έναρξη των εργασιών, καλώντας να απευθύνουν χαιρετισμό τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ Αναστάσιο Οσιπίδη, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τον συντονιστή Νεολαίας Νικόλαο Νικολαΐδη. Χαιρετισμό προς τη Συνδιάσκεψη απέστειλε μεταξύ άλλων και ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Γαλανίδης.

Οι εισηγητές, με τα θέματα που ανέπτυξαν, προσέφεραν στους νέους ερεθίσματα για προβληματισμό και ευκαιρίες για ερωτήσεις και τοποθετήσεις, παρέχοντάς τους την ενημέρωση, τη γνώση αλλά και το έναυσμα να εμπνευστούν καινούργιους τρόπους δράσης, ερχόμενοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον και δημιουργώντας εποικοδομητικές συνέργειες.

Την πρώτη ημέρα της Συνδιάσκεψης έλαβαν τον λόγο οι παρακάτω εισηγητές:

Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνικών επιστήμων, με θέμα: «19 Μαΐου 2019: Εκατό χρόνια Άρνησης και Σιωπής, Εκατό χρόνια Μνήμης και Αναγνώρισης».



Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Στεφανίδη


Θ. Μαλκίδης

Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Στεφανίδη

Πριν χρόνια μιλώντας στην κεντρική πλατεία της Δράμας για το Ποντιακό ζήτημα, ήρθε και μου μίλησε ένας λεβέντης άνδρας: Μου συστήθηκε ως  Γιάννης Στεφανίδης.

Από τότε ξεκίνησε μία βαθιά φιλία που εξελίχθηκε σε αδελφική αγάπη. Με αποκαλούσε αδελφό γιατί έτσι ένιωθε, χρειαζόμαστε άλλωστε ως άνθρωποι τη στήριξη που πηγάζει από αυτή τη σχέση.

Συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Στεφανίδη σε πολλούς κοινούς αγώνες για το Ποντιακό και τον Ελληνισμό, ταξιδέψαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε, χαρήκαμε- ήμουν ο πρώτος που επικοινώνησε όταν γεννήθηκε το εγγόνι του-  συνεργαστήκαμε, με τίμησε με την ανιδιοτελή και την αντρίκια του συμπαράσταση σε όλες τις πράξεις μου. 

Αποχαιρετιστήκαμε και κλείσαμε την επόμενη συνάντησή μας. Όταν μου τηλεφώνησε ένας κοινός μας φίλος και μου είπε τα κακά μαντάτα μου ανέφερε πως με αγαπούσες και μιλούσες συνεχώς για μένα........

Ο Θεός αγαπητέ αδελφέ Γιάννη  σε κάλεσε μαζί του για να σε έχει δίπλα του, για να γελάς και να χορεύεις, για να τραγουδάς και να μιλάς για τον Πόντο που τόσο λάτρεψες. Για να μεσιτεύεις με την όμορφη ψυχούλα σου για τη δικαίωση. 

Γιάννη άφησες πίσω σου μία υπέροχη οικογένεια που σε αγάπησε και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει το έργο σου. Εύχομαι ο Θεός να τους δώσει δύναμη να ξεπεράσουν την απώλειά σου, να σε μνημονεύουν και να σε θυμούνται με αυτό το χαμόγελο που τόσο γενναιόδωρα χάρισες σε όλους μας.  

Γιάννη Καλό Παράδεισο, Καλή αντάμωση,  Καλή Ανάσταση

Στην Ελλαδική Γη μετά από 54 χρόνια ο ήρωας Παναγής Θεοδωράτος…




Στην Ελλαδική Γη μετά από  54 χρόνια, ο ήρωας Παναγής Θεοδωράτος…


Μετά από 54 ολόκληρα χρόνια,   ο ενταφιασμός των οστών του Ναύτη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγή Διον. Θεοδωράτου στο χωριό του τα Μονοπωλάτα Κεφαλονιάς.

Ο Παναγής υπήρξε πλήρωμα του περιπολικού του Κυπριακού Ναυτικού ΦΑΕΘΩΝ, το σύνολο δε του πληρώματος ήταν άνδρες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Παναγής Θεοδωράτος έπεσε μαχόμενος για τον Ελληνισμό στην Κύπρο, την ανατολικότερη εσχατιά του Ελληνικού χώρου, υπερασπιζόμενος τα ιδεώδη της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, και του Ελληνικού πολιτισμού, στις μάχες οι οποίες έλαβαν χώρα στην περιοχή της Τηλλυρίας της Κύπρου την 8η Αυγούστου 1964 και στις οποίες είχε εμπλακεί το νεοσύστατο τότε πολεμικό Ναυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα πλοία ΦΑΕΘΩΝ και ΑΡΙΩΝ.







Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί: Όταν ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει την ιστορία! YANNİS VASİLİS YAYLALI İÇİN ÇIKARILAN KİTABIN TANITIMI YAPILDI


Θ. Μαλκίδης

Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί: Όταν ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει την ιστορία! 

Από την συνέντευξη στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ Νέας Υόρκης


Πολεμώντας υπέρ του τουρκισμού με τον φανατισμό, η ζωή τού έπαιξε ένα σκληρό μάθημα, καθώς στάλθηκε να πολεμήσει τους Κούρδους και κατέληξε να μάθει ότι είναι ένας Ελληνας του Πόντου. Ετσι έγινε ακτιβιστής της ειρήνης και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο μαρτυρικό Ρομπόσκι.

Οπως αναφέρει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο  Θεοφάνης Μαλκίδης, ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε το 1974 στην Παύρα της Σαμψούντας, ως Ιμπραχίμ από γονείς ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο και την Κύπρο. Μεγάλωσε σε ένα φασιστικό περιβάλλον που δεν ήθελε να ακούει για Ελληνες, Αρμένιους και Κούρδους. Το 1994 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, όπου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας εγκλημάτων των Τούρκων εναντίον των Κούρδων.

Ο Γιαϊλαλί στην πορεία ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες και ξεκίνησε μία ακτιβιστική δράση που είχε ως αποτέλεσμα να τον κλείσουν στη φυλακή όπου και παραμένει φυλακισμένος από τις 22 Απριλίου 2017 λόγω της δράσης του για την Αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και για την Ελευθερία στο Κουρδιστάν, και με την επιπλέον κατηγορία προσβολής του Ερντογάν.



Η σχεδόν άγνωστη ιστορία του είναι μία από τις χιλιάδες που έχουν συμβεί στο διάβα της Ιστορίας του Ελληνισμού όταν οικογένειες με ελληνικό αίμα στις φλέβες τους εξισλαμίστηκαν με το ζόρι. Κάποιες συνειδήσεις επαναστάτησαν όταν αντιμετώπισαν την ιστορική τους αλήθεια. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η χώρα, η Τουρκία, είτε ως οθωμανική, είτε ως ψευδοκοσμική έχει τυραννήσει πολλούς λαούς και για πολλούς αιώνες. Κάποιοι δεν το αντέχουν, επαναστατούν με τον τρόπο τους και κάνουν ένα μοναχικό αγώνα. Ειδικά στη σημερινή Τουρκία είσαι ήρωας όταν τα βάζεις με το σύστημα Ερντογάν. Ενας από αυτούς είναι ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί


Την ιστορία του τη μαθαίνουμε από τον  Θεοφάνη Μαλκίδη, που μας λέει ότι και η σύντροφός του, Μεράλ Γκεϊλανί, αποφυλακίστηκε προσωρινά αλλά από πάνω της επικρέμαται η ποινή 22,5 ετών για δημοσίευση 46 φωτογραφίες που απεικονίζουν δολοφονημένα γυναικόπαιδα στο τουρκικό Κουρδιστάν από τον τουρκικό Στρατό.

Ο Γιάννης  θέλει να ευχαριστήσει όλους τους φίλους στην Ελλάδα που σκέφτονται αυτόν και την σύντροφό του Μεράλ, θεωρώντας ότι νιώθει την υποστήριξη αυτή μέσα στη φυλακή. Συνεχίζει να μαθαίνει την ελληνική γλώσσα έχοντας σχετικά βιβλία και καταλήγει λέγοντας ότι αυτός και η Μεράλ θα συνεχίσουν την αντίσταση για την Αλήθεια, ενώ κλείνει την επιστολή του με τη συγκλονιστική πρόταση γραμμένη μάλιστα στα Ελληνικά «Είμαστε ακόμα εδώ»!





Στο μεταξύ, χθες Κυριακή 18 Μαρτίου στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Λευτεριά στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί. Λευτεριά στους Λαούς της Μικράς Ασίας», το οποίο περιλαμβάνει κείμενα των Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, της Κούρδισας συντρόφου του Μεράλ Γκεϊλανί, του Πόντιου που φυλακίστηκε 12 χρόνια στην Τουρκία Ταμέρ Τσιλιγκίρ, του Χρόνη Αμανατίδη, του Θεοφάνη Μαλκίδη και επίμετρο από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.






YANNİS VASİLİS YAYLALI İÇİN ÇIKARILAN KİTABIN TANITIMI YAPILDI

Yannis Vasilis Yaylalı: Anadolu (Küçük Asya) Halklarına Özgürlük adlı kitabın tanıtımı 18 Mart 2018’de Selanik’te yapıldı. Kitabın derlemesini yapan Theofanis Malkidis, tanıtım sırasında Yannis Vasilis Yaylayı’nın bir yıla yakındır hapiste oluşu ve bu süre içerisinde yapılan eylemlere dair bir konuşma yaptı. 

Ayrıca Yannis Vasilis Yaylalı’nın hayat arkadaşı Meral Geylani ve Pontos Gerçeği kitabının yazarı Tamer Çilingir’in video mesajı izletildi.
Tamer Çilingir mesajında şunları söyledi:




Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Επιχείρηση ΝΙΚΗ 1974: Απεβίωσε ο Ταξίαρχος Καταδρομέας Γιώργος Παπαμελετίου




Ταξίαρχος Γιώργος Παπαμελετίου



“Έφυγε” ο Ταξίαρχος Γιώργος Παπαμελετίου. Ο Κομάντος της Κύπρου, την Επιχείρησης ΝΙΚΗ, κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων το 1974,άφησε τη τελευταία του πνοή .

Η ιστορία του όπως έχει καταγραφεί στο panagiotiselsa.blogspot.gr

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Ιουλίου 1974, κινητοποιήθηκε η Α’ Μοίρα Καταδρομών που είχε έδρα το Μάλεμε της Κρήτης και διατάχθηκε να μεταβεί με το επιταγμένο οχηματαγωγό «ΜΑΡΘΑ» σε ένα από τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια της. Ο Διοικητής της Μοίρας, Ταγματάρχης Γεώργιος Παπαμελετίου, διέταξε το Λόχο που βρισκόταν στο Ηράκλειο της Κρήτης να επιστρέψει στο Μάλεμε, παρά την αντίθετη γνώμη του Ταξίαρχου Γιάννακα, που ήταν Διευθυντής Διευθύνσεων Καταδρομών του Αρχηγείου Στρατού, που του είπε να περάσει το οχηματαγωγό από το Ηράκλειο να παραλάβει το Λόχο, για αποφυγή καθυστέρησης. Παράλληλα μερίμνησε και φόρτωσε σε ρυμουλκά οχήματα όλο τον οπλισμό της Μοίρας (όλμους- αντιαρματικά- βλήματα-σφαίρες κ.λ.π), έτσι ώστε μετά την αποβίβαση στο νησί, και εφόσον βρίσκονταν υπό πίεση οι Λόχοι να μην κουβαλάνε τα πυρομαχικά στους ώμους, αλλά να τα σέρνουν. 

Τα συγκλονιστικά μηνύματα της Μεράλ Γκευλανί και του συγγραφέα Ταμέρ Τσιλιγκίρ για τον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί. Meral Geylani-Tamer Çilingir: Yannis mesaj



Θ. Μαλκίδης 

Τα συγκλονιστικά μηνύματα της Μεράλ Γκευλανί και του συγγραφέα Ταμέρ Τσιλιγκίρ για τον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί

Μεράλ Γκευλανί

Ευχαριστώ πολύ τους Έλληνες για τη συμπαράστασή τους, για τον Γιάννη που είναι ένα χρόνο στη φυλακή, για μένα που ήμουν πέντε  σχεδόν μήνες στη φυλακή. 

 Πριν λίγες μέρες  τον Γιάννη χτύπησαν δύο φρουροί, ωστόσο δεν μπόρεσαν να χτυπήσουν τη ψυχή του. Παλεύουμε ώστε μία μέρα να μη συζητάμε για αυτά. Πρέπει να πούμε στην ανθρωπότητα ότι θα νικήσουμε. Καλή αντάμωση!

Ταμέρ Τσιλιγκίρ συγγραφέας.

Στέλνω σε όλους τους Έλληνες Πόντιους   που ζουν στην Ελλάδα  την ειλικρινή αγάπη και σεβασμό μου.
Μετά την γενοκτονία, στην οποία χάθηκαν 353 χιλιάδες ζωές, εκδιώχθηκαν 1 εκατομμύριο 250 χιλιάδες Έλληνες. Είμαστε τα παιδιά αυτών των εξόριστων ανθρώπων, τα εγγόνια τους. Ζείτε αυτή την κουλτούρα εδώ και 100 χρόνια. Γι 'αυτό γνωρίζουμε ότι εσείς, οι γονείς σας, οι παππούδες σας και οι προπαππούδες σας έχετε ένα μεγάλο χρέος.





Είμαστε θύματα των επιζώντων Ελλήνων, οι οποίοι είναι Τουρκοποιημένοι και Μουσουλμάνοι. 100 χρόνια ιστορίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η επίσημη κρατική ιδεολογία έχει εμβαθύνει τη διαδικασία αφομοίωσης δίνοντας ψευδείς πληροφορίες. Αλλά τα γεγονότα θα μπορούσαν να είναι τόσο κρυμμένα. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην περιοχή του Πόντου οι οποίοι ονομάζονται Ρωμηοί, οι οποίοι έχουν την ταυτότητα του Πόντου.






Ένας από αυτούς είναι ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί. Ο Γιάννης Βασίλης  Γιαϊλαλί κρατείται στη φυλακή για σχεδόν ένα χρόνο χωρίς  λόγους. Και διοργανώσατε πολλά γεγονότα μέσα σ΄αυτόν το χρόνο, δείχνοντας ένα καλό παράδειγμα αλληλεγγύης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς εξ ονόματος του Γιάννη Βασίλη.

Ο Γιάννης ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στην διάσκεψη για τη Γενοκτονίας που έγινε στην Άγκυρα το 2016. Εκεί εξήγησε πώς ανακάλυψε την ελληνική ταυτότητα του Πόντου. Και έπειτα είπε ότι θα αγωνιστεί για τους Έλληνες του Πόντου.

Σήμερα ξεκίνησε μια νέα διαδικασία διαφώτισης για τον Πόντο. 
Οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν την ταυτότητά τους, οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν το παρελθόν τους. Μερικές φορές μια αρχαιολογική ανασκαφή δείχνει τη Γενοκτονία που συνέβη πριν από 100 χρόνια ή τους Έλληνες που ζούσαν σε αυτή τη γεωγραφία. Μερικές φορές είναι πολύ σημαντικές  από τις οικογενειακές ιστορίες για το παρελθόν. Μερικές φορές συνδέονται με τους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό και βρίσκονται στην πλευρά των Ελλήνων του Πόντου.
Και  εκατοντάδες άνθρωποι στον Πόντο ρωτούν για το παρελθόν τους και  μετά για την ταυτότητά τους.






Και πάλι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με τα τεστ DNA, οι άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν το παρελθόν τους μέσω της γενετικής έρευνας.
Πριν από 100 χρόνια, παρόλο που οι άνθρωποι που διενήργησαν τη Γενοκτονία δεν άφησαν ούτε ίχνη και έκαψαν τα σχολεία, οι εκκλησίες ακόμα και τα σπίτια, η πραγματικότητα του Πόντου εξακολουθεί να ζουν στην περιοχή του Πόντου 100 χρόνια αργότερα.

Και η αλληλεγγύη που δείξατε ειδικά στην Ελλάδα ενάντια στην κράτηση του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος είναι φυλακισμένος για  ένα χρόνο, κάνει την ελπίδα μας ακόμα μεγαλύτερη.

Αυτή η διαδικασία μάθησης είναι η ιστορία του λαού στην περιοχή του Πόντου, η οποία είναι ένα μεγάλο βήμα στην εκμάθηση της ιστορίας αυτών των κοινωνιών, την ίδια στιγμή που η Τουρκία  διέπραξε μία μεγάλη αδικία πριν από 100 χρόνια.
Ως εκ τούτου, σας ευχαριστώ και σας χαιρετώ  όλους με σεβασμό και αγάπη με την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η αλληλεγγύη και ο δεσμός που έχουμε δημιουργήσει.


Tamer Çilingir: Yannis mesaj