Σελίδες

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες !


Εμπορικά σήματα της Μακεδονίας σε διαπραγμάτευση με τους σφετεριστές και τους παραχαράκτες


Πριν λίγο καιρό μιλώντας στην Νάουσα για τη <Συμφωνία> και τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας, είχα τονίσει τα ζητήματα σχετικώς με το κρασί, την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μακεδονία και την κατοχύρωση (!) απέναντι στους σφετεριστές και παραχαράκτες. 


Μόνο στην Νάουσα υπάρχουν 48  ετικέτες κρασιών με το όνομα  Μακεδονικός ή με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη  Μακεδονία, που πρέπει  να πάνε στο Αλικάντε της Ισπανίας για να κατοχυρωθούν και ακολούθως στην Γενεύη. Ήδη οι Σκοπιανοί κυκλοφόρησαν ετικέτες κρασιού με όνομα "Μακεδών" και  στράφηκαν εναντίον των Ελλήνων παραγωγών  για να σταματήσουν  να γράφουν Μακεδονικός, τη στιγμή που έχει  μόνο ο συνεταιρισμός του VAENI της Νάουσας έχει στήσει σε 33 κράτη την ετικέτα Μακεδονικός οίνος. 

 Όλα τα παραπάνω τα επιβεβαίωσε ο  πρόεδρος του VAENI Γιώργος Φουντούλης, τη στιγμή που η <Συμφωνία>προβλέπει τα δύο Μέρη να βρουν συνισταμένη για αμοιβαίο όφελος !



 








Στο άρθρο 1 (σημείο θ) της αποκαλούμενης <<Συμφωνίας>> με τα Σκόπια, υπάρχει η εξής αναφορά για τα ζητήματα των εμπορικών ονομασιών και σημάτων: 

<<Σε σχέση με τα προαναφερόμενα όνομα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο. 

Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων προνοιών, θα δημιουργηθεί μία διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο Κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΕΕ») με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών. Τίποτα στο Άρθρο 1 (3) (θ) δεν θα επηρεάσει την παρούσα εμπορική χρήση μέχρις ότου εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία όπως προβλέπεται σε αυτό το υπο-τμήμα>>.

Δηλαδή θα πρέπει οι Έλληνες επιχειρηματίες να διαπραγματευθούν με τους Σκοπιανούς τα Μακεδονικά εμπορικά σήματα και ονομασίες που χρησιμοποιούν  και μάλιστα να διεξάγουν <<ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις>>.

Επιπλέον θα συσταθεί επιτροπή , στα πρότυπα της αντίστοιχης για τα ιστορικά, εκπαιδευτικά και αρχαιολογικά θέματα (!), η οποία μέχρι τις τελικές αποφάσεις (σε τρία χρόνια !), δε θα μπορεί να αλλάξει τη χρήση από τους Σκοπιανούς του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του από τα εμπορικά σήματα.......