Σελίδες

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Κηδεία των ιερών οστών Χρίστου Φώτη. Κύπρος 1974.



Κηδεύτηκε πριν από λίγες ώρες  ο πλέον υψηλόβαθμος Κύπριος
αξιωματικός, ήρωας του 1974
Εν ενεργεία αντισυνταγματάρχες της Εθνικής Φρουράς, σήμερα ομοιόβαθμοι του ηρωικού το 1974 αντισυνταγματάρχη ΧΡΙΣΤΟΥ ΦΩΤΗ, που θυσιάστηκε 20η Ιουλίου 1974 μαχόμενος Διοικητής του 321 Τάγματος Επιστράτων στη μάχη των Καζιβερών, μετέφεραν την λειψανοθήκη με τα οστά του στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματικός που θυσιάστηκε στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του ’74.
Εν ενεργεία μέχρι σήμερα επίλεκτοι Εθνοφύλακες σκοπευτές του 42 Τάγματος Εθνοφυλακής, που πολέμησαν το 1974, ανέλαβαν τον ενταφιασμό των οστών του προαχθέντος επ’ ανδραγαθία μετά θάνατον στον βαθμό του Υποστράτηγου, Χρίστου Φώτη από την σκλαβωμένη Άσσια.
Πάνω από τον τάφο του, η σύζυγός του κ. Κική Φώτη γονάτισε και προσκύνησε την λειψανοθήκη. Ο Αρχηγός της Ε.Φ. αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, επέδωσε στην χήρα του ήρωα, τις σημαίες, τα παράσημα και το ξίφος του ηρωικού αξιωματικού.






Στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς τελέσθηκε νωρίτερα η νεκρώσιμος ακολουθία προϊσταμένου του Επισκόπου της σκλαβωμένης Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, παρόντος και του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη ο οποίος εκφώνησε και τον πρώτο επικήδειο για τον ήρωα. Επικήδειους εκφώνησαν ο κοινοτάρχης της σκλαβωμένης Άσσιας κ. Γιώργος Ιωάννου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Άσσιας κ. Αθανάσιος Αθανασίου και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κ. Μαρία Καλπουρτζή, θυγατέρα του θυσιασθέντος στο Συχαρί το 1974 διοικητή της 181 Μοίρας Πυροβολικού, αντισυνταγματάρχη Στυλιανού Καλπουρτζή.
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΩΤΗ γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Άσσια. Το 1953 απεφοίτησε ανθυπολοχαγός από τη Σχολή Ευελπίδων. Υπηρέτησε σε μονάδες του Ελληνικού Στρατού στην Ελλάδα και το 1960, ταγματάρχης ήδη, μετατάχθηκε στον Κυπριακό Στρατό της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πολέμησε το 1963-64 εναντίον της Τουρκανταρσίας επικεφαλής του «Ιερού Λόχου» των εθελοντών σπουδαστών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στη μάχη της Πάφου και αλλού. 
Ανέλαβε καθήκοντα στη νεοσύστατη τον Ιούνιο 1964 Εθνική Φρουρά, το 1969 αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου της Θεσσαλονίκης, επέστρεψε ως αντισυνταγματάρχης στην Ε.Φ. όπου υπηρετούσε ως την θυσία του.
Υπηρετώντας στον Ελληνικό Στρατό, στη νεότητά του διακρίθηκε κατ’ επανάληψιν και σε στρατιωτικούς αγώνες σκοποβολής.
Τα οστά του εντοπίστηκαν πρόσφατα στο κοιμητήριο της σκλαβωμένης Μόρφου, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA και ενταφιάστηκαν στο κενοτάφιο που υπήρχε από χρόνια με το όνομα του στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Λάζ.Α.Μαύρος