Σελίδες

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί πήγα στα συλλαλητήρια, γιατί "έφαγα" χημικά, γιατί αγωνίζομαι ανιδιοτελώς για τον Ελληνισμό;




Θ. Μαλκίδης

Γιατί πήγα στο συλλαλητήριο, γιατί "έφαγα" χημικά, γιατί αγωνίζομαι ανιδιοτελώς για τον Ελληνισμό; 

 To παρακάτω κείμενο του Τάσου Παπακώστα, ενός νέου ανθρώπου - έχει και μία  τιμητική αναφορά στο πρόσωπό μου - είναι εξαιρετικό γιατί απαντά στα ερωτήματα <<γιατί πήγα στο συλλαλητήριο, γιατί "έφαγα" χημικά, γιατί αγωνίζομαι ανιδιοτελώς για τον Ελληνισμό>>, γιατί  με λίγες γραμμές εκφράζει τον έντιμο Ελληνισμό που δεν πωλείται , δίνει τον Ελληνισμό της ιστορίας, της αγωνιστικότητας, της αιωνιότητας.....




Εξόδιος ακολουθία και κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Στυλιανού Ορφανίδη. Κύπρος 1974.






Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και με στρατιωτικές τιμές ήρωα, κηδεύτηκε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου από τον Ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος στον Συνοικισμό Στρόβολος ΙΙ στη Λευκωσία, ο μέχρι πρόσφατα αγνοούμενος έφεδρος στρατιώτης Πυροβολικού της 173 ΜΑ/ΤΠ Στυλιανός Ορφανίδης από την Κυθρέα.

Επικήδειο ομιλία εκ μέρους της πολιτείας εκφώνησε ο Προϊστάμενος στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων κ. Λεωνίδας Παντελίδης καθώς και η θυγατέρα του Ήρωα Παντελίτσα Ορφανίδου, η εγγονή του ήρωα και ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού Κυθρέας. 

Ο Στυλιανός Ορφανίδης έπεσε ηρωικά μαχόμενος τον Αύγουστο του 1974 και τα οστά του ανευρέθηκαν αρχές Ιουνίου 2017, πρόχειρα θαμμένα σε ομαδικό τάφο ( μαζί με τα οστά άλλων 4 συμπολεμιστών του ) στην σκλαβωμένη Βώνη και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. 



Ο Στυλιανός Ορφανίδης γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1950 στην Κυθρέα όπου και μεγάλωσε. Είναι γιος του Ανδρέα Στυλιανού Ορφανίδη (Ραμές) από την Κυθρέα και της Χρυστάλλας Χατζηβασίλη Πελεκάνου από τη Φιλιά. Είχε δυο αδελφές, την Μηλίτσα και την Μαρία. Το 1974 ήταν έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου. 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Προπαγάνδα.....



Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κίνας τη στιγμή ανάκρουσης των εθνικών ύμνων. Επειδή το Υπουργείο Προπαγάνδας ανέφερε ότι υπήρχε πρωτόκολλο και πως θα ήταν αγένεια να σηκωθεί....

Υ. Γ. Δε ξεχνάμε βεβαίως και τον πρώην Πρωθυπουργό και τη γνωστή του στάση κατά την ανάκρουση του εθνικού μας Ύμνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη !


Τα "Σεπτεμβριανά":Η ατιμώρητη δολοφονία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης



Θ. Μαλκίδης

Τα "Σεπτεμβριανά":Η δολοφονία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Εξηντατρία χρόνια μετά τα «Σεπτεμβριανά»,  την καταστροφή δηλαδή του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης το 1955, την Κεμαλική "Νύχτα των Κρυστάλλων", εξηντατρία χρόνια μετά από το οργανωμένο πογκρόμ από το τουρκικό κράτος, δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα δικαιοσύνη. 

Η προβοκάτσια που στήθηκε στο ψεύτικο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, όπου τον  κεντρικό ρόλο είχε το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και με πρόφαση τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, δόθηκε το σύνθημα για να ξεριζωθούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της Κωνσταντινούπολης. μετά από το οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας στο οποίο έλαβαν μέρος κρατικές και παρακρατικές  υπηρεσίες. "Συνήγορος" η αδράνεια και η αδιαφορία της  πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας, η οποία ενδιαφερόταν για τη συνοχή του ΝΑΤΟ και όχι για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και της Κύπρου.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Δε θα διδαχθεί και φέτος ο Μακεδονικός Αγώνας




Θ. Μαλκίδης 

Εκτός η Νεότερη ελληνική ιστορία, εκτός ο Μακεδονικός Αγώνας 

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει απόφαση να μη διδαχθεί η Ιστορία γενικής παιδείας Γ΄Λυκείου, όπου περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων ο Μακεδονικός Αγώνας. Απόφαση η οποία, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, δεν αναιρεί και η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζοντας την ίδια τακτική. 

Η απουσία της Ιστορίας Γενικής Παιδείας από το Πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου είναι χαρακτηριστική και έτσι για πρώτη φορά το 2020 θα αποφοιτήσουν μαθητές από τα Γενικά Λύκεια χωρίς να έχουν διδαχθεί τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Νεότερης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας σε μία εποχή, όπου όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της ιστορικής μνήμης και συνείδησης.

Βασικό επιχείρημα για την κατάργηση της Ιστορίας Γενικής Παιδείας αποτέλεσε η διαπίστωση ότι οι ώρες τσε πολλές περιπτώσεις απαξιώνονταν από την πλειονότητα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, και οι εκπαιδευτικοί είχαν να αντιμετωπίσουν ένα  αδιάφορο ακροατήριο. Και έτσι αντί να αλλάξει η διδακτική πρακτική καταργείται το μάθημα της Ιστορίας 

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι με βάση και τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα για το Γυμνάσιο (ΦΕΚ 959, τ.Β΄21/3/2019) δεν θα διδάσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο) η ιστορική περίοδος του 20ου αιώνα, και μετατίθεται η διδασκαλία της για την Α΄ Λυκείου , ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το περιεχόμενο της διδασκαλίας για τη Β΄ Λυκείου. Είναι ορατός, λοιπόν, ο κίνδυνος να αποφοιτούν σταδιακά οι μαθητές  και να έχουν ελάχιστη έως και μηδαμινή ιστορική γνώση για γεγονότα του 20ου αιώνα.

Να θυμίσουμε ότι στο βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας Γ΄Λυκείου γράφονται τα εξής μεταξύ των άλλων για τη Μακεδονία και για το Μακεδονικό Αγώνα (σ.66): 

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Ως εδώ !


Επειδή τρωκτικά των λεγόμενων κομμάτων, αποκαλούμενοι καθηγητές, τάχα δημοσιογράφοι και βεβαίως το παρακράτος, ενοχλούνται από τη δραστηριότητά μου, το λόγο και την πράξη μου, να επαναλάβω ότι η συκοφαντία σε ό, τι αφορά την πρότερη επαγγελματική μου απασχόληση έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια. 

Επίσης για τους μη πιστεύσαντες και για όποιον επιθυμεί να να βάλει <<τὸν δάκτυλόν του εἰς τὸν τύπον τῶν ἥλων>>, να ενημερώσω ότι είμαι στη διάθεσή του για να δει και τη σχετική δικαστική απόφαση και βεβαίως να τον πληροφορήσω για τις Ναζιστικές τακτικές απομάκρυνσής μου από την εργασία μου. 

Παράλληλα οφείλω να πω ότι 

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Αγνοούμενος αντισυνταγματάρχης Παύλος Κουρούπης. Κύπρος 1974


Ο Παύλος Κουρούπης γεννήθηκε 1929 στα Δεντρά Μεσσηνίας. Ήταν παιδί αγροτικής, πολύτεκνης οικογένειας. Όνειρό του ήταν να γίνει αξιωματικός. Το πραγματοποίησε το 1952 αποφοιτώντας από την Σχολή Ευελπίδων. Πολυμαθέστατος, συνέχισε τις σπουδές του και αποφοίτησε και από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Επίσης αρίστευσε στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου. Την εποχή εκείνη νυμφεύθηκε την Μαρία Καρβούνη και απέκτησε μια κόρη, την Ευαγγελία. Το 1972 στάλθηκε στην Κύπρο, όπου ανέλαβε τη διοίκηση του 251 Τάγματος Πεζικού. Επικεφαλής του τάγματός του βρέθηκε στις 20 Ιουλίου στο Πεντεμίλι, απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις που ετοιμάζονταν να εισβάλουν.

2 Σεπτεμβρίου 1944 Το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης το 1944



Το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης το 1944

Τα Ναζιστικά κρεματόρια δεν υπήρξαν μόνο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά τέθηκαν σε λειτουργία και στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, όταν με την πυρπόληση ενός φούρνου και ενός σπιτιού στα οποία επίτηδες είχαν εγκλωβίσει άμαχο πληθυσμό, οι ναζί κατακτητές δολοφονούσαν 149 ανθρώπους και έγραφαν άλλη μία μαύρη σελίδα στα εγκλήματα πολέμου. 




Το άγνωστο Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης το 1821



Θ. Μαλκίδης 

   Το άγνωστο Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης το 1821

Η Σαμοθράκη αποτελεί ένα μέρος της Θράκης, το οποίο είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, παρά τη μεγάλη προσφορά του στον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το νησί ήταν ένας χώρος, μία ολόκληρη φιλοσοφία της ζωής, μία αντίληψη για το ζωή των ανθρώπων. Η ανάπτυξη της Σαμοθράκης και τα «Σαμοθραείκια τείχη», οι πόλεις που δημιούργησε στα απέναντι Θρακικά παράλια, τα Καβείρια Μυστήρια, η έλευση του Απόστολου Παύλου στο νησί ως πρώτου ευρωπαϊκού εδάφους, και φυσικά η Νίκη της Σαμοθράκης, είναι μερικά από τα δεδομένα, για τα οποία είναι γνωστή η Σαμοθράκη. Το νησί όμως έχει και μία πτυχή της ιστορίας της, άγνωστη και λησμονημένη. 
Η Σαμοθράκη από το 1459 ήταν υπόδουλη με έντονη την οθωμανική παρουσία. Την  κήρυξη της επανάστασης στη Σαμοθράκη από τα  μυημένα μέλη στη Φιλική Εταιρεία, ακολούθησε ο γενικός ξεσηκωμός των Ελλήνων. Η αντίδραση από τους Οθωμανούς ήρθε το Σεπτέμβριο του 1821, την 1η του μηνός, την «πρωτοσταυρινιά» όπως λένε οι ντόπιοι, όταν αποβιβάστηκαν δύο χιλιάδες στρατιώτες. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Η Σαμοθράκη μετατράπηκε σε κέντρο λεηλασίας, ζώνη θανάτου και ερείπια και το νησί έμεινε ακατοίκητο για έξι χρόνια.

Εφτακόσιοι από τους κατοίκους που είχαν καταφύγει στα βουνά, οι Οθωμανοί τους έφεραν πίσω με δόλο δίνοντάς τους την εντύπωση ότι θα τους δώσουν χάρη. Όμως στην τοποθεσία «Εφκάς» στο κάστρο της πρωτεύουσας, της Χώρας, τους δολοφόνησαν όλους.Από τη μαζική αυτή δολοφονία, επέζησαν σύμφωνα με μαρτυρίες ξένων περιηγητών και του Σαμοθρακίτη ιερέα Γ. Μανωλάκη από 25 έως 30 οικογένειες, οι οποίες ζούσαν τα επόμενα χρόνια σε άθλια κατάσταση. Σημαντική μαρτυρία για το ολοκαύτωμα αποτελεί το έργο του Ίωνος Δραγούμη «Σαμοθράκη», ο οποίος διέσωσε το συμβάν, αλλά και την αναφορά για το τρυπημένο Ευαγγέλιο της εκκλησίας της Παναγίας στη Χώρα, το οποίο φυλάσσεται στο Εθνολογικό Μουσείο. Όσοι σώθηκαν από τους 15.000 περίπου κατοίκους πουλήθηκαν σαν σκλάβοι.

Σημαντική παράμετρος του Ολοκαυτώματος αποτελεί και ο βίαιος εξισλαμισμός πολλών Σαμοθρακιτών, που κατέληξαν όπως αναφέραμε δούλοι. Πέντε από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος γύρισαν το 1837 στη Σαμοθράκη και επέστρεψαν στην αρχική τους πίστη. Για αυτό το λόγο βασανίστηκαν και θανατώθηκαν στην απέναντι Θρακική ακτή όπου μεταφέρθηκαν στο χωριό Μάκρη της Αλεξανδρούπολης. Η μνήμη τους τιμάται την Κυριακή του Θωμά και αποτελούν τους πέντε Νεομάρτυρες (Μανουήλ Παλογούδας, Μιχαήλ Κύπριος, Θεόδωρος Δημ. Καλάκου, Γεώργιος Κουρούνης και Γεώργιος), τα λείψανα των οποίων υπάρχουν στην εκκλησία της Παναγίας στη Χώρα και στις εικόνες στις εκκλησίες του νησιού απεικονίζονται με φουστανέλες ή με τη Σαμοθρακίτικη νησιώτικη βράκα.
Αποτέλεσμα εικόνας για πέντε νεομάρτυρες

Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης παρέμεινε άγνωστο και η τυπική αναφορά στη θυσία των κατοίκων της στην εθνική παλιγγενεσία, αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία των Αθηνών μόλις το 1980. Την καταστροφή της Σαμοθράκης την απεικόνισε πολύ χαρακτηριστικά ο Γάλλος Αύγουστος Βινσόν (Αuguste Vinchon) ο οποίος λίγο αργότερα ζωγράφισε ένα πίνακα με θέμα τη σφαγή της Σαμοθράκης, που βρίσκεται στο Λούβρο 

Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης αποτελεί μία άγνωστη πτυχή της ελληνικής ιστορίας  και βεβαίως της της Θρακικής ιστορίας και οφείλουν οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού να το γνωρίσουν και οι αρκετοί ερευνητές που ασχολούνται με αυτό, να το αναδείξουν περισσότερο. Το οφείλουμε στους νέους ανθρώπους που θυσιάστηκαν την 1η  Σεπτεμβρίου του 1821  για την Ελευθερία .