Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Οι Τρεις Ιεράρχες και o Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντος θα αναγνώριζαν ""Μακεδονική Εκκλησία"" ;



Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά,οι όμοροι ποντιακοί σύλλογοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν για να πετύχουν όλοι μαζί ό,τι δεν μπορεί να πετύχει ο καθένας μόνος του.

Μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Λακκώματος που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας,του Μορφωτικού Ομίλου Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες»,του Συλλόγου Ποντίων Κάτων Σχολαρίου «Ανέβζηγος Αροθυμία» και του Συλλόγου Ποντίων Νέων Μουδανιών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Λακκώματος,μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λακκώματος για να συμμετέχουν στη Γιορτή Γραμμάτων προς τιμή των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος.


Μετά το χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Λακκώματος,Λεωνίδα Σαρβανίδη,τα παιδιά των Συλλόγων έψαλλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στην ποντιακή διάλεκτο και τα βυζαντινά κάλαντα των Θεοφανείων από την Οινόη του Πόντου ,στην νεοελληνική, ενώ τα παιδικά και τα εφηβικά τμήματα των συλλόγων χόρεψαν αντιπροσωπευτικούς χορούς από τον Πόντο.

Πρώτα μίλησε ο πρωτοπρεσβύτερος π.Πέτρος Σιντορεάκ,εφημέριος του Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου,Λακκώματος με θέμα : «Τρείς Ιεράρχες ,καρπός της οικογένειας»,ο οποίος με  τα πιο ζωντανά χρώματα σκιαγράφησε των προσωπικότητα των Αγίων Μητέρων των Τριών Ιεραρχών,Νόννας,Εμμέλειας και Ανθούσας αλλά και το απάνεμο λιμάνι της οικογένειάς τους,το πνευματικό περιβάλλον μέσα στο οποίοι μεγάλωσαν οι Άγιοι και συνετέλεσε αποφασιστικά ώστε να εξελιχθούν στους Τρεις Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος.

Κατόπιν, ο Δρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών,Θεοφάνης Μαλκίδης αναφέρθηκε στους Τρεις Ιεράρχες, λέγοντας για το σήμερα και ειδικότερα για την κυοφορούμενη αναγνώριση σχισματικής <<Μακεδονικής Εκκλησίας>>, στον Άγιο Ευγένιο τον πολιούχο Τραπεζούντος και τους συναθλητές του αλλά και το κλέος της Τραπεζούντος ,της καλλίστης των πόλεων που ως και ο Μάρκο Πόλο περιγράφει με θαυμασμό σε κείμενό του.

Τόνισε την ανάγκη της ένταξης του ζητήματος της Γενοκτονίας στη Διεθνή ατζέντα της χώρας γιατί μέχρι στιγμής οι επιτυχίες στον αγώνα οφείλονται στην προσπάθεια λίγων,συγκεκριμένων ανθρώπων. Έκλεισε προτείνοντας ως διέξοδο στη σκληρή δοκιμασία που περνάμε το θυσιαστικό παράδειγμα του Αγίου Ευγενίου με πίστη και ελληνικότητα και τα παιδιά ως μέλλον,ελπίδα και δύναμη.


Δύο εικόνες,της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη Τραπεζούντος, χάρισαν οι διοργανωτές ως ευλογία στον ομιλητή,ως σκέπη και προστασία στον αγώνα του.
Η γιορτή έκλεισε με μικρούς και μεγάλους να ψάλλουν <<Τη υπερμάχω>> και τον Εθνικό μας Ύμνο όπως στον Πόντο,Πατρίδα και Πίστη,Έθνος και Ορθοδοξία ήταν ένα και το αυτό.