Σελίδες

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Βόρειος Ήπειρος



Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε μια ακόμη εκδήλωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών N. Κορινθίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ»,
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1913 - 2020
Από την απελευθέρωση και την Αυτονομία έως σήμερα η  οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου.

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ», με αφορμή την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, εόρτασε τα 20 χρόνια συνεχούς πολιτιστικής δράσης του Συλλόγου αλλά και τίμησε τα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν καθοριστικά την πορεία της Βορείου Ηπείρου, επέδρασαν και συνεχίζουν ποικιλοτρόπως να επιδρούν στον ιστορικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό βίο του Ελληνισμού.

Παράλληλα θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς εκείνους, Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες, οι οποίοι προσέφεραν όλο τους το είναι στον Ιερό Αγώνα της Αυτονομίας. Ταυτοχρόνως όμως η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση το χρέος όλων μας και κυρίως της Ελληνικής Πολιτείας προς το εκλεκτό αυτό τμήμα του Ελληνισμού, που εξακολουθεί να ζει στις πατρογονικές του εστίες σε πείσμα των καιρών, παρά τις καθημερινές αντιξοότητες, τα δεινά, τις ταλαιπωρίες, τον ρατσισμό, την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πολυφωνικό τραγούδι αφιερωμένο στο γεγονός της Αυτονομίας το οποίο απέδωσε ο Πολυφωνικός Όμιλος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κορινθίας.
Εν συνεχεία, στο πλαίσιο της ενότητος: «Βόρειος Ήπειρος 1913 – 2020 Από την απελευθέρωση και την Αυτονομία έως σήμερα», έγκριτοι ομιλητές, καταξιωμένοι στο χώρο τους επιστήμονες, προσέγγισαν το θέμα μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες και ανέδειξαν αρκετές από τις ουσιώδεις πτυχές του.

Η πρώτη εξ αυτών η κ. Ελένη Δήμου εκπαιδευτικός, Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, παρουσίασε το θέμα: «Βόρειος Ήπειρος, Ο Ελληνισμός της Αλβανίας σήμερα».

Ο δεύτερος ομιλητής, ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ, Κοινωνικών Επιστημών ανέπτυξε το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα μέσα από τους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και μέσα από τον τρόπο που ο κάτοικος της Ελλάδας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα. Εξήγησε επίσης για ποιους λόγους το πρόβλημα της Βορείου Ηπείρου δεν έχει τη θέση που του αξίζει στο ελληνικά ΜΜΕ. Αφιέρωσε την αναφορά του αυτή σε δύο σπουδαίους Έλληνες θύματα του αλβανικού εθνικισμού, τον Αριστοτέλη Γκούμα από την Χειμάρρα και τον Κωνσταντίνο Κατσίφα από τους Βουλιαράτες. 




Το Δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως περιελάμβανε χορούς και τραγούδια με επετειακό χαρακτήρα. Ξεκίνησε η Κορινθιακή Εστία Ιστορικών και λαογραφικών Ερευνών με χορούς και τραγούδια από την Πελοπόννησο αφιερωμένα στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ακολούθησε η Πολιτιστική Ένωση "Βουθρωτό" με χορούς και τραγούδια από την Ήπειρο. Εν συνεχεία το τμήμα των κρητικών χορών της Κορινθιακής Εστίας Ιστορικών και Λαογραφικών Ερευνών παρουσίασε χορούς και τραγούδια από την Κρήτη για να τιμηθούν οι Κρήτες που πρόσφεραν τη ζωή τους στις φονικές μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και στον Αγώνα για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Η βραδιά έκλεισε με πολυφωνικά τραγούδια και χορούς από την Βόρειο Ήπειρο που απέδωσαν ο Όμιλος πολυφωνικού τραγουδιού και το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας "Ο Άγιος Δονάτος''. 

Για άλλη μια φορά φάνηκε πόσο μακριά βρίσκεται ο μέσος Έλληνας από τα καίριας σημασίας προβλήματα, όπως το Βορειοηπειρωτικό, αλλά ταυτοχρόνως αποδείχθηκε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ουσιαστική και υπεύθυνη ενημέρωση. 

Επιπλέον ένα σημαντικό της τμήμα διψά για την ενημέρωση αυτή μιας και εκείνοι οι φορείς και τα πρόσωπα, στους οποίους ανήκει αυτό το καθήκον, προκλητικά σιωπούν επειδή είναι ανάγκη να εξυπηρετηθούν ποικίλες σκοπιμότητες....Η θετική αντίδραση του κοινού και τα επαινετικά σχόλια σε συνδυασμό με την έντονη συγκινησιακή φόρτιση, κατέδειξαν ότι ανάλογες εκδηλώσεις πρέπει να πραγματοποιούνται συχνότερα. 

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από πλούσιο και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, ενώ το μουσικό και χορευτικό της μέρος κάλυψε η παραδοσιακή βορειοηπειρώτικη ορχήστρα του Δημήτρη Μπάρη με τον Ηλία Ζιούπα στο τραγούδι. Οι κρητικοί χοροί καλύφθηκαν από μουσικό κρητικό σχήμα. 
Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Κορίνθου πατήρ Δημήτριος Παπαγεωργίου, η Βουλευτής Κορινθίας κ. Μαριλένα Σούκουλη, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Αθηνά Κόρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Χάρης Βυτινιώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Σταυρέλης.
Επιπλέον την εκδήλωση ετίμησαν η Πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου κ. Βασιλική Ευστρατιάδου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου κ. Σταυρούλα Σκαρμούτσου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Κορινθίας κ. Γιώργος Ιωσηφίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αγγελοκαστριτών Ν. Κορινθίας κ. Γωγώ Στελέτου, η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων κ. Μαρία Ανδρουλιδάκη, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων Ν. Κορινθίας κ. Νεκτάριος Μετζάκης και μέλη του ΔΣ της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών. 
Την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ’ Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας.

Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας
«Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ