Σελίδες

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Υπάρχουν δεκαετίες που δε συμβαίνει τίποτα και εβδομάδες που συμβαίνουν δεκαετίες

 


Στις 401 έφτασαν από τις αρχές του 2020 οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Αριθμός ρεκόρ που καταδεικνύει την  πολιτική της Τουρκίας να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

Σχεδόν όσες υπερπτήσεις είχαν πραγματοποιήσει τα τουρκικά αεροσκάφη την τελευταία δεκαετία τις έχουν ήδη κάνει μέσα στο 2020, δηλαδή από το 2010 έως το τέλος του προηγούμενου έτους, είχαν καταγραφεί συνολικά 450 υπερπτήσεις. Και μάλιστα υπήρχαν χρονιές τις οποίες οι Τούρκοι πέταξαν ελάχιστα πάνω από τα νησιά μας όπως το 2012 όταν οι υπερπτήσεις ήταν μόλις 3. Πέρυσι είχε σημειωθεί ρεκόρ με τον αριθμό να φτάνει τις 219, ενώ φέτος διπλασιάστηκαν! 


Και δεν φτάνει το γεγονός ότι οι υπερπτήσεις έχουν εκτιναχθεί, τα τουρκικά αεροσκάφη φέτος πέταξαν έπειτα από δεκαετίες και πάνω από τον ‘Εβρο ενώ δεν δίστασαν να παραβιάσουν Εθνικό Εναέριο Χώρο και να πετάξουν ακόμα και πάνω από  νησιά, όπως η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος ενώ έφτασαν στο σημείο να προσεγγίσουν και τη Λήμνο όπου βρίσκεται η 133 Σμηναρχία Μάχης. 

 Η εκτίναξη των υπερπτήσεων συμβαίνει την περίοδο κατά την οποία η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών και απαιτεί να σταματήσει κάθε άσκηση στα νησιά μας. Και οι  τουρκικές απαιτήσεις δεν μένουν μόνο στα λόγια αλλά οι γείτονες εκδίδουν και navtex με τις οποίες ζητούν την αποστρατικοποίηση των νησιών μας επικαλούμενοι τη συνθήκη της Λωζάνης την οποία όπως είναι γνωστό την έχουν βιάσει ποικιλοτρόπως... 

Ταυτόχρονα με την παραβατικότητα στον αέρα η ‘Αγκυρα εξακολουθεί να συνεχίζει την πίεση και στη θάλασσα με τις navtex για έρευνες του σκάφους Oruc Reis να έχουν φτάσει τις οκτώ μέσα σε τρεις μήνες. Η νέα ανανέωση της ναυτικής οδηγίας για παραμονή του ερευνητικού σκάφους μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ήταν αναμενόμενη με την Ελλάδα να αναμένει και νέα ναυτική οδηγία για το Αιγαίο μετά τις 23 Νοεμβρίου. Η Τουρκία διενεργεί όπως υποστηρίζει τρισδιάστατες έρευνες με το επόμενο βήμα της να είναι η έλευση γεωτρύπανου στην περιοχή ακόμα και πριν ολοκληρωθεί το 2020.

Σε αυτή το ενδεχόμενο συνηγορούν η ρευστή κατάσταση στις ΗΠΑ, η ατολμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρει αποφάσεις αλλά και η οικονομική κατάρρευση στην Τουρκία η οποία ίσως οδηγήσει τον Ερντογάν σε μια πιο επιθετική κίνηση. 

Πληροφορίες από το newspost.gr