Σελίδες

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Λόγος Ελληνικός ενάντια στον σφαγέα και εισβολέα




Θ. Μαλκίδης 

Εκτός από τους τάχα πολιτικούς και τους δήθεν διανοούμενους του θλιβερού σκηνικού που μας προτείνουν να τα βρούμε με το σφαγέα και τον εισβολέα, υπάρχει και αυτός ο λόγος : Αγωνιστικός, αντιστασιακός, Ελληνικός ! 

Η συνέντευξή μου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τη ΓΗ και το ΥΔΩΡ του Ελληνισμού 



Αφιέρωμα Γενοκτονία: O Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας. Από το Γήπεδο στην Αγχόνη


Θεοφάνης Μαλκίδης

O Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας. Από το Γήπεδο στην Αγχόνη

Oι σύλλογοι των Ελλήνων της Ανατολής οι οποίοι δημιουργήθηκαν σε ειρηνική περίοδο, προήλθαν από την ανάγκη που βίωνε ο Ελληνισμός να διατηρήσει  την ιδιαιτερότητά του, να ανυψώσει το πνευματικό και το αθλητικό του επίπεδο, αλλά με την έναρξη της Γενοκτονίας οι Σύλλογοι ήταν και μέσο επιβίωσης. Στον Πόντο και ιδιαίτερα στη Μερζιφούντα, η οποία αποτέλεσε πηγή αξιόλογων κοινωνικών, πνευματικών, αθλητικών και άλλων επιτευγμάτων, οι Έλληνες ίδρυσαν συλλόγους ιδιαίτερα σημαντικούς για την εθνική αυτογνωσία και επιβίωση. Σε δύσκολες στιγμές οι συλλογικές δομές αποτέλεσαν το καταφύγιο για πολλούς Έλληνες οι οποίοι κυνηγήθηκαν ανηλεώς από τις Νεοτουρκικές και τις Κεμαλικές δυνάμεις.

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος», ο οποίος δημιουργήθηκε από μαθητές και καθηγητές του Κολλεγίου "Ανατόλια" Μερζιφούντας  αποτέλεσε ένα θεσμικό δημιούργημα των Ελλήνων της πόλης, που συνέβαλλε αποφασιστικά στην πνευματική, πολιτισμική, αθλητική και κοινωνική τους ανύψωση. Έχοντας πολυποίκιλες δραστηριότητες, ο Σύλλογος αποτέλεσε  μία ακόμη προσφορά για την εθνική αποκατάσταση των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι αγωνίστηκαν με κάθε τρόπο για την ελευθερία. Αρκετοί από αυτούς όπως ο καθηγητής και  οι μαθητές  του "Ανατόλια" Θεοχαρίδης και   Ανανιάδης και  Παυλίδης, θα δολοφονηθούν στα αποκαλούμενα από τους Κεμαλικούς "Δικαστήρια Ανεξαρτησίας" που στήθηκαν στην Αμάσεια το 1921. Έτσι τα μέλη, οι αθλητές του Συλλόγου "Πόντος", βρέθηκαν κυριολεκτικά από το γήπεδο στην αγχόνη

Το βιβλίο αναλύει τη συμβολή του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου "Πόντος" , η οποία είναι σημαντικότατη και αποτελεί μία εξαιρετική στιγμή της παρουσίας των Ελλήνων στον Πόντο.   Η έρευνα έδειξε και στο μέλλον θα δείξει ακόμη  περισσότερο ότι σύλλογοι και σωματεία, οργανωμένες θεσμικές εκφράσεις των Ελλήνων, όπως ο «Πόντος» της Μερζιφούντας  ξεχώρισαν με τη δραστηριότητά τους και απέδειξαν την μεγάλη  πνευματική,  κοινωνική και εθνική τους  προσφορά. 





 http://www.pontos-news.gr/sites/default/files/styles/article_main_full/public/pontosold/filesperiodiko_pontos_988469736.jpg?itok=UHSg4--R

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Η Ύβρις συνεχίζεται


Αγία Αικατερίνη Μόριας Λέσβου  τώρα:

Και η καταστροφή των Εκκλησιών μας, η βεβηλωση τους αφού ο συγκεκριμένος Ναός χρησιμοποιείται σαν τουαλέτα (!) συνεχίζονται, χωρίς καμία παρέμβαση των <<αρμοδίων>>, χωρίς καμία τιμωρία των ενόχων!


Εκατό χρόνια Ελευθερίας της Θράκης


Θ. Μαλκίδης 

Εκατό χρόνια Ελευθερίας της Θράκης 

Η συμπλήρωση, πριν λίγες ώρες, των εκατό ετών Ελευθερίας της Θράκης μετά από 600 χρόνια σκλαβιάς, ταυτίστηκε με την απουσία των <<αρμοδίων>> . 
Ο νυν  και ο πρώην πρωθυπουργός έκαναν βόλτες στην Αθήνα βγάζοντας σέλφι (....), κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν εξέδωσε ούτε τη γνωστή  ανακοίνωση περί <<ενσωμάτωσης>> και όχι βεβαίως περί απελευθέρωσης , η δημόσια (και η ιδιωτική) τηλεόραση απούσα και εν τέλει, το πολιτικό προσωπικό, η πνευματική ελίτ,  η κοινωνία, η παιδεία αγνόησε, αδιαφόρησε για  το σημαντικό γεγονός για τη Θράκη και  για τον Ελληνισμό.

Υ. Γ.  Είναι κατανοητό ότι η  έπαρση της μεγαλύτερης σημαίας, οι φωταγωγήσεις, η εμφάνιση της Θρακικής ενδυμασίας στην Προεδρική φρουρά, οι περιοδεύοντες <<θεσμικοί>>, ένα μήνυμα χωρίς αναφορά στο όνομα Τουρκία είναι μερικές αποδείξεις για την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τη Θράκη....   


Η συνέντευξή μου στην εφημερίδα Νέα Εγνατία της Καβάλας 






Η συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη Νετ της Αλεξανδρούπολης 


Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης: Η Θράκη στο σήμερα

Η Επανάσταση του 1821 στη Θράκη και τη Μακεδονία

Οι τοπικές εξεγέρσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιήθηκαν κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες απ' ό,τι στη Ρούμελη και στον Μοριά, αφού η Βόρεια Ελλάδα βρισκόταν σε στενό στρατιωτικό έλεγχο και πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Μπορεί η Μακεδονία και η Θράκη, όπως και άλλες περιοχές της χώρας, να μην απελευθερώθηκαν από τη μεγαλειώδη και παγκόσμιας ακτινοβολίας Ελληνική Επανάσταση του 1821, σίγουρα όμως και τα μέρη αυτά έχουν το δικό τους μερτικό στην εξέλιξη και την τελική έκβαση της Επανάστασης.

Άλλωστε, ανάλογης αποφασιστικότητας επαναστατικός ξεσηκωμός ήταν οι δράσεις και οι εκδηλώσεις των υπόδουλων Βορειοελλαδιτών κατά την περίοδο αυτή. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο φαινόμενο του κλεφταρματολισμού, που ήταν ένας συνεχής επαναστατικός ανταρτικός πονοκέφαλος για τους κατακτητές, αλλά κυρίως για τις ηρωικές τοπικές εξεγέρσεις, οι οποίες δεν ήταν άσχετες με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι τοπικές εξεγέρσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιήθηκαν κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες απ' ό,τι στη Ρούμελη και στον Μοριά, αφού η Βόρεια Ελλάδα βρισκόταν σε στενό στρατιωτικό έλεγχο και πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη, οπότε πολύ εύκολα ένας ξεσηκωμός θα καταπνιγόταν στο αίμα. Και αυτό δεν αποφεύχθηκε, αφού οι συνέπειες τόσο για τους αγωνιστές όσο και για τα γυναικόπαιδα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές.


Τα γεγονότα αυτά όμως δεν πέρασαν απαρατήρητα ούτε από τους ξένους, οι οποίοι τα κατέγραψαν και τα πρόβαλαν, ή ακόμη εμπνεύστηκαν από αυτά για να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να καταγγείλουν παράλληλα τις ωμότητες που πραγματοποιήθηκαν. Απόδειξη, ο πίνακας του Αυγούστου Βινσόν που βρίσκεται στο Παρίσι, στο Μουσείο του Λούβρου, και αφορά το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης τον Σεπτέμβριο του 1821 και κοσμεί το εξώφυλλο του αφιερώματός μας.

Όσο για τους διασωθέντες επαναστατημένους αγωνιστές της περιόδου αυτής, βρέθηκαν στη συνέχεια στη Νότια Ελλάδα για να συνδράμουν τις εκεί πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ πολλοί θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας και για την εθνική μας παλιγγενεσία. Αυτό αποδεικνύει πως οι αγράμματοι και απλοϊκοί αγωνιστές γνώριζαν και είχαν μια γενικότερη συγκρότηση σχετικά με το ποιο ήταν το διακύβευμα για το γένος.

Οι σκλαβωμένοι όμως Βορειοελλαδίτες δεν έπαψαν να ξεσηκώνονται και κατά τη λεγόμενη μεταπαναστατική περίοδο, αφού ήξεραν πως αυτός ήταν ο μόνος δρόμος για την απελευθέρωσή τους. Συνέχεια όλων αυτών των ξεσηκωμών ήταν και η ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908).

Ο ελληνισμός, το γένος, ο κόσμος της πονεμένης ρωμιοσύνης, μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς βρήκε τρόπους για αυτοοργάνωση και δράση για την επίτευξη οικονομικών και εμπορικών στόχων αλλά και για τη μόρφωση και την παιδεία των υποδούλων, το κτίσιμο ναών και άλλων κοινωφελών έργων, όπως και για την ευρύτερη κοινωνική συμπαράσταση και αντίσταση στον κατακτητή. Και προφανώς όλο αυτό το κοινοτικό πνεύμα θέριευε και τον καημό της ρωμιοσύνης για ελευθερία και εθνική ανάταση. Αυτό αποδεικνύει και την ομοψυχία όλων των σκλαβωμένων Ελλήνων για ξεσηκωμό.

Η κεντρική εικόνα του άρθρου είναι πίνακας του Auguste Vinchon, που βρίσκεται στο Λούβρο, και απεικονίζει το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, το οποίο συνέβη την 1η Σεπτεμβρίου 1821 


Η συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR βορείου Ελλάδος για την επέτειο 100 ετών απελευθέρωσης της Θράκης


Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης.


Θ. Μαλκίδης 

Το μήνυμά μου για τα εκατό χρόνια Ελευθερίας της Θράκης . 

Γη και Ύδωρ δεν θα δώσουμε !


Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης: Απελευθέρωση και όχι ενσωμάτωση !



Θ. Μαλκίδης 

Τιμούμε την Απελευθέρωση, την Ελευθερία της Θράκης και όχι την ενσωμάτωση !


Η συνέντευξή μου για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θράκης


Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης: Ο θύτης, ο καταπιεστής επιστρέφει....



Θ. Μαλκίδης: «Αυτή η μεγάλη στιγμή για τη Θράκη δεν πρέπει να ονομάζεται ενσωμάτωση» (βίντεο)
Νικήτας Διαμαντόπουλος www. evros24.gr 


Με αφορμή το νέο λογότυπο για τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται από την απελευθέρωση της Θράκης, το οποίο εμφανίζεται στην επίσημη σελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, Θεοφάνης Μαλκίδης, σχολίασε τον όρο «ενσωμάτωση».



«Ένα μέλλον πρέπει να έχει και τη λέξη ελευθερία και τη λέξη απελευθέρωση»
«Η Θράκη, μετά από 600 χρόνια σκλαβιάς, απελευθερώθηκε το 1920. Ήταν μια προσπάθεια αγωνιστικότητας, αντίστασης και κυρίως πάθους και πόθου για την ελευθερία. 

Αυτή η μεγάλη στιγμή για τη Θράκη, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ονομάζεται ενσωμάτωση» δήλωσε στο evros24 ο κ. Μαλκίδης, προσθέτοντας ότι οι λέξεις και κυρίως οι αγώνες των προγόνων μας «όχι μόνο δεν πρέπει να διαλύονται, να ευτελίζονται και να καταναλώνονται αλλά αφορούν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού, ένα μέλλον που πρέπει να έχει και τη λέξη ελευθερία και τη λέξη απελευθέρωση».
Αναφερόμενος ειδικά στη Θράκη, ο κ. Μαλκίδης επεσήμανε: «όποια προσπάθεια γίνεται προκειμένου να αποσιωπηθεί και να παραχαραχθεί η αλήθεια, θα βρίσκει αντίθετους όλους εμάς που προσπαθούμε… να αναδεικνύουμε την  αλήθεια, την ιστορική μνήμη και την πραγματικότητα».
Αναφορικά με το ζήτημα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821, ο κ. Μαλκίδης τόνισε: 

«Το 2021, 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, μετά την επανάσταση της ελευθερίας της παλιγγενεσίας και κυρίως της απελευθέρωσής μας ως έθνους και ως λαού, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για τη νεότερη ιστορία αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού. Ευχόμαστε, όλα όσα έγιναν μέχρι τώρα να αποτελούν μια κακή παρένθεση. 

Από εδώ και πέρα, να δούμε την αλήθεια, την πραγματική προσέγγιση των πρωταγωνιστών της ελευθερίας, των ιδανικών, των αξιών και των αρχών που ενέπνευσαν του; ανθρώπους αυτούς…από εδώ και πέρα οι Έλληνες και Ελληνίδες να κατανοήσουν ότι το ’21 δεν είναι ένα πανηγύρι, δεν είναι κοσμικό γεγονός, δεν είναι βεγγέρα αλλά είναι μια σημαντική στιγμή η οποία σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί το μέλλον μας».

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης: Εκατό χρόνια ελεύθερης και όχι ενσωματωμένης Θράκης .....


Θ. Μαλκίδης 

Εκατό χρόνια ελεύθερης και όχι ενσωματωμένης Θράκης .....

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την 14η Μαΐου, η ιδιαίτερη πατρίδα μου,  οι Θρακιώτες στην Ελλάδα και τη Διασπορά θα τιμήσουν   τα εκατό χρόνια από την ανάκτηση της  Ελευθερίας τους, του πολυτιμότερου αγαθού που διαθέτει ο άνθρωπος.

Ωστόσο από καιρό και ακόμη πιο έντονα με την έλευση του 2020 η μοναδική λέξη που ακούγεται για τις «εκδηλώσεις» είναι ενσωμάτωση. Η λέξη, η έννοια, ο συμβολισμός της  Ελευθερίας, στον τόπο του μοναδικού εθνικού ύμνου αφιερωμένου στην Ελευθερία πουθενά!

Υπάρχει  απαγόρευση,  λογοκρισία, υφίσταται περιορισμός, να τονιστεί ότι η Θράκη μετά από τα 600 χρόνια σκλαβιάς και σημερινής αδιάκοπης αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας από τον ίδιο θύτη, την Τουρκία, εορτάζει την Ελευθερία της;

Η συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη Νετ για τη συμπλήρωση εκατό ετών από την απελευθέρωση της Θράκης και την πολύ <<ιδιαίτερη>> προσέγγιση των τοπικών και ευρύτερων θεσμών για τη σημαντική αυτή ημέρα 


Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Απίστευτες εικόνες από την Τουρκική εισβολή στην Ελλάδα....




Συγκλονιστικό βίντεο από έναν τόπο που κάποτε ήταν Σάμος, Αιγαίο,Ελλάδα....



Υ. Γ. Οι  <<υπεύθυνοι>>, το αποκαλούμενο <<πολιτικό και πνευματικό προσωπικό>>  που βλέπουν τις εικόνες αυτές από την εισβολή της Τουρκίας στην Ελλάδα τις βρίσκουν φυσιολογικές;  
Αυτό είναι το σχέδιό τους, η πρότασή τους, το όραμά τους για τον Ελληνισμό;


Θα θυμάσαι πάντοτε τη μάνα σου....



Με το θαυμάσιο λόγο του Τάσου Λειβαδίτη για την αγαπημένη μου Χαρίτα Μάντολες, το   πρότυπο Μάνας, Μητέρας, Ελληνίδας:
 <<Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για το δίκιο... το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες — μα ούτε βήμα πίσω...μπορεί να σε κλείσουν φυλακή μα εσύ... θα θυμάσαι πάντοτε τη μάνα σου....>>.