Σελίδες

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Η ποδοσφαιρική ομάδα που ξεκληρίστηκε κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας


Από το 1908 έως το 1923 συντελέστηκε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, παρόμοιο με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί, ενώ οι ιστορίες που έρχονται από εκείνη τη ζοφερή περίοδο των αρχών του 20ού αιώνα είναι συγκλονιστικές, γεμάτες, πόνο, δάκρυα και σπαραγμό.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

To Τουρκικό πρόβλημα και η Γενοκτονία



Του Θ. Μαλκίδη

To Τουρκικό πρόβλημα και η Γενοκτονία.

Ήταν  πραγματικά  ξεχωριστή στιγμή για την παγκόσμια ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, για εμάς που συμμετείχαμε, για την επίλυση του Τουρκικού προβλήματος και την προώθηση στο διεθνές περιβάλλον του μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων, το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στο διάστημα  1914-1923, ψήφισμα στο οποίο κατέληξε μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της,    η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (

Το ψήφισμα  το οποίο έλαβε το 83% των ψήφων, αναφέρεται στις πρακτικές του οθωμανικού κράτους ενάντια στους λαούς των  Αρμενίων, Ασσυρίων (Χαλδαίων, Νεστοριανών, Σύριοι, Αραμαίοι, Ιακωβίτες, Ορθόδοξοι Σύριοι), Ελλήνων (Ποντίων, Θρακών, Ιώνων), που οδήγησαν στη Γενοκτονία εναντίον τους. 

Το 1997 η  Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών είχε αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και η μέχρι τώρα δραστηριότητα των μελών της Ένωσης, έδειξε ότι υπήρξαν και άλλες γενοκτονίες από το ίδιο καθεστώς. Οι Ασσύριοι και  οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις ίδιες μεθόδους εξόντωσής τους, όπως μαζικές εκτελέσεις, πορείες θανάτου, και λιμός.  

Το μέλος  της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών καθηγητής του πανεπιστημίου του Γεηλ Adam Jones σύνταξε το ψήφισμα και με πρωταγωνίστρια την  Thea Halo, συγγραφέα του βιβλίου «Ούτε το όνομά μου», και σε συνεργασία με επιστήμονες από όλον τον κόσμο, το ψήφισμα έγινε δεκτό, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που διέπραξε. 

Ήταν μία νίκη στο πεδίο της ηθικής, της ιστορίας, της μνήμης και της αλήθειας που άνοιξε το δρόμο, την οδό της δικαιοσύνης, έτσι ώστε κυβερνήσεις, κοινοβούλια, πολιτείες, δήμοι και άλλοι φορείς να προωθήσουν το αίτημα της αναγνώρισης.  
Άλλωστε οι αναγνωρίσεις που ήρθαν μετά από τη δική μας, αποκλειστική προσπάθεια, από τη Σουηδία, την Αρμενία, ομοσπονδιακά κοινοβούλια, πολιτείες και πόλεις, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, Αυστραλία, στηρίχθηκαν πάνω στο ψήφισμα αυτό. Είναι μία νίκη της αλήθειας και της μνήμης, έναντι των δυνάμεων της άρνησης, της υπονόμευσης, της ολιγωρίας, της αδιαφορίας.

Είναι μία νίκη που συμβάλλει στην επίλυση του τουρκικού προβλήματος που όχι μόνο δεν προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη , συνεργασία και σταθερότητα, αλλά ατιμώρητο ως καθεστώς και μόρφωμα, σχεδιάζει νέα εγκλήματα.
Είναι μία νίκη ενός αγώνα που παρόλες τις θλίψεις και τις δοκιμασίες, τα εμπόδια,  είναι νικηφόρος !


Ο Θ.  Μαλκίδης είναι τακτικό μέλος της  Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.



ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ IAGS: 

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Ανυπεράσπιστος Ελληνισμός;



Θ. Μαλκίδης

Ανυπεράσπιστος Ελληνισμός;
Πολιτικές και πνευματικές ομάδες προπαγανδίζουν ποικιλοτρόπως για να πείσουν τον Ελληνικό λαό πως τα Μνημόνια, η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας, η καθημερινή εισβολή από την Τουρκία και η ταπείνωση μπροστά στον Ερντογάν, είναι για το καλό του !

Οι ίδιες ομάδες κατηγορούν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες γιατί δεν δέχονται την κατάληψη της πατρίδας τους και ονομάζουν φασίστα και ρατσιστή τον Ελληνικό λαό που έχει υποστεί τη Χίο και τα Ψαρά, το Δράμαλη και τον Ιμπραήμ, τη Σμύρνη και την Τραπεζούντα, τον Φασισμό και τον Ναζισμό, τα Καλάβρυτα και το Δίστομο.

Ο Ελληνισμός είναι ανυπεράσπιστος ;

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Ο αθλητισμός ως φορέας μνήμης και συνέχειας: Εικοσιοχτώ Χρόνια "Ποντιακοί Αετοί"Αδελαΐδας


Θεοφάνης Μαλκίδης


Ο αθλητισμός ως φορέας  μνήμης και συνέχειας:

Εικοσιοχτώ Χρόνια "Ποντιακοί Αετοί"Αδελαΐδας

 

Πριν μερικά χρόνια μιλώντας στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην Αδελαΐδα και στην Ποντιακή Αδελφότητα της πόλης,  την παλαιότερη στην Αυστραλία (έτος ίδρυσης 1958), αναφέρθηκα στο ρόλο του αθλητισμού στον Πόντο. 

Τόνισα την ιστορική ομάδα "ΠΟΝΤΟΣ" Μερζιφούντας και τη συνέχειά του στην Αυστραλία τους "Ποντιακούς Αετούς". Από εκείνη την εκδήλωση κρατώ όμορφες εμπειρίες και τη φόρμα της ομάδας την οποία μου χάρισε η διοίκηση. 

Τότε πρότεινα  στην "Ποντιακή Αδελφότητα Αδελαΐδας" και στον  ποδοσφαιρικό σύλλογο "Ποντιακοί Αετοί" να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του συλλόγου "ΠΟΝΤΟΣ" Μερζιφούντας. Έτσι οργανώθηκε ποδοσφαιρικός αγώνας με αντιπάλους της μικτή επιλέκτων της Μελβούρνης, στον οποίο οι "Ποντιακοί Αετοί" αγωνίστηκαν με την ιστορική ριγέ γαλανόλευκη φανέλα του "Πόντου" Μερζιφούντας.

Ελλάδα διωκόμενη και υπό αμφισβήτηση


Θ. Μαλκίδης 

Ελλάδα διωκόμενη 

Για ακόμη μία φορά γινόμαστε  μάρτυρες της Ελλάδα που διώκεται. 
Από ό,τι συμβαίνει κάθε μέρα με το Τουρκικό πρόβλημα,  την  εισβολή από την Τουρκία  και την αμφισβήτηση- διαπραγμάτευση της κυριαρχίας μας στην Κύπρο, στο Αιγαίο, τη Θράκη, σε όλον τον Ελληνισμό .

Βάσος Φτωχόπουλλος, Γιαλούσα Κύπρος Ελλάς



 Βάσος Φτωχόπουλλος, Γιαλούσα Κύπρος Ελλάς 


Αγαπητοί φίλοι,

Λυπάμαι πολύ που η υγεία μου δεν μου επιτρέπει να είμαι μαζί σας.

Τώρα που φτάνω προς την τελική ευθεία, νιώθω περήφανος που ήδη μερικά από τα όνειρά μου εκπληρώνονται.

Η «Γιαλούσα» με τις εκδηλώσεις της συνεχίζεται επάξια από τους Χρίστο Πέτρου και Αλέκο Μιχαηλίδη και οι Εκδόσεις «Αιγαίον» βρίσκουν στέγη στο «Έρμα» υπό την καθοδήγηση του Αλέκου και της Ιόλης Μιχαηλίδου, αμφότεροι αγέννητοι όταν με τους Λάκη Πίγγουρα και Σάββα Παύλου εκδίδαμε το πρώτο βιβλίο.
Είμαι επίσης περήφανος που τα παιδιά του Έρματος γνωρίζουν, όχι μόνο τους μεγάλους της λογοτεχνίας μας, αλλά και τους Καζαντζίδη και Μπιθικώτση, Τσιτσάνη και Βαμβακάρη. 

Το όνειρο πολλών φίλων και συνεργατών είναι ξανά πραγματικότητα. Το «Έρμα» είναι ένας χώρος αυτογνωσίας, ένας χώρος με όνειρα ελληνικά και όραμα ελληνικό.

Μένουν πολλά όνειρα ανεκπλήρωτα, όμως είμαι σίγουρος ότι οι νέοι μας θα βρουν τρόπους να ξεφύγουμε από τη λάσπη. Η ΕΝΩΣΙΣ και η ελληνική μας ταυτότητα είναι ο φάρος μας, η γλώσσα μας και ο πολιτισμός μας τα στοιχεία που θα τσακίσουν όλους τους εχθρούς μας, φτάνει να κομίζουμε μια καινούργια πρόταση ζωής και θανάτου.

Εγώ ζω ακόμη με το όνειρο να πεθάνω εκεί που γεννήθηκα, στην ταπεινή Γιαλούσα. Ζω με την ελπίδα να ζήσω ακόμη λίγα χρόνια και να αναχωρήσω από το αεροδρόμιο «Γρηγόρης Αυξεντίου» στη Λάρνακα της νότιας Ελλάδας και να προσγειωθώ στη βόρεια Ελλάδα, στο αεροδρόμιο «Βασίλης Τσιτσάνης» στην Αθήνα. Τότε ας ξεψυχήσω. Στο χέρι μου θα βρουν ένα κομμάτι χαρτί που θα λέει «Μάστρε μου, πέθανα στην Ελλάδα». Ακόμη κι αυτό μοιάζει με άπιαστο όνειρο, όμως ως Έλλην ορθόδοξος έμαθα να αναμένω τα θαύματα.

Μην τα βάζετε κάτω.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

"Ως ψάρι εις το δίχτυ σπαράζει εις πολλούς κινδύνους ακόμη η ελληνική ελευθερία"

Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας αντιστέκεται στο ξεπούλημα της ...

Θ. Μαλκίδης 


"Ως ψάρι εις το δίχτυ σπαράζει εις πολλούς κινδύνους ακόμη η ελληνική ελευθερία".

Θέλουν να μας πάνε στη Χάγη για να μην μας πουν τριτοκοσμικούς επαρχιώτες και να διαπραγματευτούμε τη θάλασσα, τον αέρα, τη γη μας , δεν πρέπει μας λένε να αποκλειστεί η Τουρκία από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο,  επισημαίνουν πως δε χρειάζεται να μιλάμε για την καθημερινή εισβολή από την Τουρκία στα νησιά και τον Έβρο,  υπενθυμίζουν κάθε ημέρα ότι πρέπει να μπουν τα Σκόπια και η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί είναι προς το συμφέρον μας, η <Συμφωνία των Πρεσπών> πρέπει να τηρηθεί γιατί μετά όλα τα κράτη θα λένε τους λωποδύτες <<Μακεδονία>>, τώρα που η οικονομία <πάει θαυμάσια>> να μην υπονομεύσουμε την πορεία της με συναισθηματισμούς, ηρωισμούς και λοιπές ανάγωγες πράξεις έναντι των αφεντικών.....

Η σκλαβιά, η δουλεία, η υποταγή,  η ταπείνωση, ως <<ελευθερία>>..... "Ως ψάρι εις το δίχτυ σπαράζει εις πολλούς κινδύνους ακόμη η ελληνική ελευθερία", όπως είπε ο Καποδίστριας όταν ήρθε στην Ελλάδα...

Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας.