Σελίδες

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Τούρκοι και Άγγλοι θα αρπάξουν την Κύπρο με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία


Τούρκοι και Άγγλοι θα αρπάξουν την Κύπρο με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία


Ο Dominic Raab, οι τρείς «ιεράρχες» του και ο Ερσίν Τατάρ

«Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας διαδικτυακά με Τούρκους δημοσιογράφους υποστηρίζει τώρα ότι «εάν γίνει αποδεκτή η (ισότιμη) κυριαρχία μας, μπορούμε να εξετάσουμε τη συνομοσπονδία», παρεκκλίνοντας για πρώτη φορά από τη θέση των «δύο κρατών» και της διχοτόμησης στην Κύπρο…» («Sigmalive 7.2.2021) .

Οι Τούρκοι κοροϊδεύουν ασύστολα διαχρονικά και ασταμάτητα με την βοήθεια των Βρετανών.  Εμπαίζουν Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στα δάκτυλά τους και οι δικοί μας πολιτικοί εμπαίζουν σε συγχορδία  ολόκληρο τον Ελληνισμό εφόσον τον κρατούν στο σκότος της αδιαφάνειας και των κλειστών πόρτων. Καλύπτοντας τις απαράδεκτες υποχωρήσεις των εις βάρος πατρίδας και Ελληνισμού.

Σήμερα έχουμε τον Ερσίν Τατάρ να μας εμπαίζει. Προσποιούμενος ότι τάχατες  μπορεί να παρεκκλίνει από τη θέση του των «δύο κρατών» και της διχοτόμησης που ήταν πάγιες θέσεις τους μαζί με όλες τις υπόλοιπες, ομοσπονδία, δύο ζώνες, (ΔΔΟ), χαλαρή ομοσπονδία, συνομοσπονδία, δύο κράτη, διχοτόμηση, χαλαρή αποκεντρωμένη ομοσπονδία και βάλε, όπως έχουμε ήδη γράψει με ιστορικές αναφορές και δηλώσεις.

Ας δούμε και τον νέο… ελιγμό (!) του Ερσίν Τατάρ να φανεί  συγκαταβατικός στα μάτια των δικών μας υποταγμένων.  Αν είμαστε βέβαια  καλά παιδιά ο άνθρωπος μπορεί να δεχθεί … την συνομοσπονδία. Ως και να μην την ξανάκουσε ο άνθρωπος.

«Μιλλιγιέτ:  Έδωσε εγγυήσεις στις ΗΠΑ ο Βασιλείου»

ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΔΙΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Σε πλαίσιο συνομοσπονδίας, με παραμονή τουρκικών «εγγυητικών» στρατευμάτων στην Κύπρο, διατήρηση συνόρων και πολιτική εξίσωση των «δύο εκτελεστικών εξουσιών» θα επέλθει συμφωνία  μεταξύ Βασιλείου και Ντενκτάς, έγραψε προχθές η τουρκική εφημερίδα «Γκιουνές» της οποίας ο ανταποκριτής στη Γενεύη επικαλείται δίχως να τις κατονομάζει, επίσημες πηγές των πληροφοριών του. Ενώ παράλληλα η τουρκική «Μιλλιέτ» σε ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον αναφέρει πως πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πιστεύουν πως μια συμφωνία στο κυπριακό είναι πολύ κοντά και ότι ο Γιώργος Βασιλείου έδωσε μερικές εγγυήσεις στις ΗΠΑ όταν ήταν πρόσφατα στην Ουάσιγκτον…»

Αυτό ήταν το πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας «Επίκαιρης» στην έκδοσή της  27-29 Αυγούστου 1988.  Και συμπλήρωσε η «Επίκαιρη» ότι η αμερικανική κυβέρνηση πίστευε ότι ο κ. Βασιλείου μπορούσε να συμφωνήσει σε λύση, και ότι  ο Τούρκος δημοσιογράφος εκτιμούσε πως ο κ. Βασιλείου ήταν ευέλικτος σε τέσσερα ζητήματα. Τις τουρκικές εγγυήσεις, την αποχώρηση των στρατευμάτων, τη διζωνικότητα και την επιστροφή των προσφύγων…

Να σημειώσω ότι την συνομοσπονδία, ένα χρόνο ενωρίτερα (1987)  υποστήριξε και συνέστησε στο Φόρειν ΄Οφις ως λύση  η μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή  της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων. Η  οποία καθόρισε και τρόπους προώθησής της, τους οποίους βρήκαμε αργότερα κωδικοποιημένους στις συνομόσπονδες βρετανικές τάχατες «Ιδέες Γκάλι».

Η είδηση της «Επίκαιρης» , επιβεβαιώθηκε  30 χρόνια αργότερα. Με την αποδέσμευση των βρετανικών εγγράφων του Φόρειν ΄Οφις,  στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο, για την προεδρία Βασιλείου για το έτος 1989. Τα οποία μελέτησα και δημοσίευσα στην «Σημερινή» στις 11 Αυγούστου το 2019.  Βλέπε άρθρα:

«Σημερινή» 11 Αυγούστου 2019 «Γ. Βασιλείου: Απαρτχάιντ η Διζωνική, αλλά τη δέχθηκε – Ο Γ.Γ. και ο Γ. Βασιλείου δέχθηκαν το 99% των τουρκικών απαιτήσεων, αν όχι το 100% των τουρκοκυπριακών απαιτήσεων, αποκάλυψε ο τότε Αντιπρόσωπος του Γ. Γ. των Ην. Εθνών Gustave Feissel».  Και «Δύο κράτη – χαλαρή ομοσπονδία με βρετανική βοήθεια»,  «Σημερινή» 17.1.2021.

«Συνομοσπονδία θέλει η Τουρκία» υπογραμμίζει ο Ισμαήλ Τσέμ

Ο πρώην ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τσέμ

Έντεκα χρόνια αργότερα (από το πρωτοσέλιδο της «Επίκαιρης»)  και καθώς μαγειρευόταν το «Σχέδιο Ανάν» από τον Sir David Hannay (γράψαμε και γι΄αυτόν  πρόσφατα με την αποδέσμευση νεότερων  βρετανικών εγγράφων),   ο τότε Τούρκος ΥΠΕΞ  Ισμαήλ Τσέμ, (πέθανε το 2007)  μιλώντας στο τουρκικό CNN στις 14  Ιουνίου 2001, με τον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλι Μπιράντ,(πέθανε και αυτός το 2013),   εξήγησε και υπογράμμισε ότι η ΄Αγκυρα υποστηρίζει τις προτάσεις Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

Δηλαδή, «δύο κράτη»  πρόσθεσε ο Μπιράντ, για να τον διορθώσει ο Τσέμ λέγοντας ότι τα δύο κράτη τα επιδίωκαν μέχρι πρόσφατα, τώρα εγκατέλειψαν τα δύο κράτη και υποστηρίζουν συνομοσπονδία, δηλαδή «συνεταιρισμό»  τρίτο κράτος με ειδικές συμφωνίες.

Επιπλέον,  ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι και σε συζητήσεις που είχε με Βρετανούς, Αμερικανούς και άλλους συνομιλητές του, του έλεγαν  και εκείνοι ότι συμφωνούσαν  μαζί του ότι ήταν η καλύτερη και πιο δίκαιη λύση και την υποστηρίζουν, όμως το έβρισκαν  δύσκολο να πείσουν τους Ελληνοκύπριους να την δεχθούν.

Παράλληλα, εξήγησε ότι «η Τουρκία θα κάνει το πάν για να διαφυλάξει τα συμφέροντα και δικαιώματά της στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε;» ρώτησε ο Μπιράντ επεμβαίνοντας για να πάρει την εξής απάντηση από τον Τούρκο ΥΠΕΞ:

«Θα είναι η Ε.Ε. που θα εγκαταλείψει εμάς. Εμείς, ως Τουρκία, υπερασπίζουμε τα συμφέροντά μας, η Τουρκία δεν μπορεί να διαγράψει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο ούτε να εγκαταλείψει το μέλλον γενεών και συμφερόντων. Έτσι, κάτω από τέτοιες συνθήκες εναπόκειται στην Ε.Ε. αν θα μας εγκαταλείψει ή όχι, είναι δικό της πρόβλημα.’ Αναφορικά με την Κύπρο τόνισε, «Θα υπερασπίσω τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Κύπρο μέχρι τέλους. Έχουμε δύο κύριους στόχους και ένας απ΄αυτούς είναι η Ε.Ε.  Όμως, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική μας έναντι της Κύπρου απλά και μόνο γιατί θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. Δεν το δεχόμαστε. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην Κύπρο, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο».

Και επειδή οι Τούρκοι ακολουθούν μια πάγια πολιτική με συνέπεια, συνέχεια και διεκδικητικότητα προς τους στόχους που έθεσαν προ πολλού σε σχέση με την Κύπρο, η δήλωση Τσέμ βλέπουμε πόση διαχρονική ισχύ έχει. Η συνομοσπονδία της συμφέρει πολύ καλύτερα, όπως εξηγούμαι στην «Σ» εδώ και χρόνια,  εφόσον όχι μόνον το κατεχόμενο μέρος θα συνεχίσει να ελέγχει αλλά και τα ελεύθερα εδάφη με την συνομοσπονδιακή κυβέρνηση, δηλαδή τουρκοποίηση πλέον της νήσου.

Και κάτι ακόμα: Ο Ισμαήλ Τσέμ το 2001 ξεσκέπασε και τους Βρετανούς/Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους (Ε.Ε.) όταν ομολόγησε ότι και αυτοί σε συζητήσεις μαζί του πίστευαν και υποστήριζαν  ως «δίκαιη» λύση την λύση Ντενκτάς για συνομοσπονδία. Όμως,  ορθά του είπαν τότε ότι έβρισκαν δύσκολο να πείσουν εμάς τους Ελληνοκύπριους.  Στις 24.4.2004 απορρίψαμε με το ΟΧΙ μας το συνομόσπονδο λεγόμενο «Σχέδιο Ανάν» του Sir David Hannay που ετοιμάστηκε με τα συστατικά των προηγούμενων δικών τους «Ιδεών Γκάλι» του 1992. Ελέω Γ. Βασιλείου που δέχθηκε μονομερώς και δίχως εξουσιοδότηση την Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία με το ψήφισμα 649/90, κάνοντας ότι του ζητούσαν οι Βρετανοί. Και τους άνοιξε το δρόμο που αναζητούσαν για να προχωρήσουν αφού ξέκαναν τον Σπ. Κυπριανού…

1988 -2021 – Σε τι διαφέρουν οι τουρκικές θέσεις σήμερα; Σε τι διαφέρουν οι σημερινές διαπραγματεύσεις με το τι δέχθηκε ο Βασιλείου τότε; Θυμηθείτε ότι  είχε δηλώσει κιόλας ότι η λύση που θα φέρει θα εξυπηρετεί και τα τουρκικά συμφέροντα ; Τι συζητήθηκε στο Κράν Μοντάνα που Πρόεδρος Αναστασιάδης και ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης εκλυπαρούν έτοιμοι να ξανασυζητήσουν από εκεί που έμειναν στην Ελβετία;

Η προετοιμασία της καθόδου Dominic Raab

Στην προετοιμασία της πολυδιαφημισμένης «Πενταμερούς» εντός του Μαρτίου 2021 οι Βρετανοί πήραν θερμά την πρωτοβουλία και κηδεμονία. Πρώτος πέταξε το πρόσταγμα ο Υπ. Αρμοστής στην Λευκωσία  κ. Stephen Lillie, όταν μας «διέταξε» πώς πρέπει να βρούμε τρόπο λύσης μεταξύ δύο κρατών και ομοσπονδίας για να καλύψει τις απαιτήσεις Τατάρ και τις δικές τους διπροσωπίες.  Στη συνέχεια έλαβε χώρα η ομαδική επίσκεψη  των «βρετανών διπλωματών του τριγώνου» στο νησί, βρετανίδας πρέσβειρας στην Αθήνα Kate Smith και βρετανού πρέσβη στην Άγκυρα  Sir Dominick Chilcott, οι οποίοι ως «τρείς ιεράρχες» επισκέφθηκαν  τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και αναπληρωτή Χάρη Γεωργιάδη. (βλέπε λεπτομέρειες «Η «τριμερής» Lillie, Smith, Chilcott» 26 Ιανουαρίου 2021).

Στις 4 Φεβρουαρίου 2021 τελικά έφθασε στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη και ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ΥΠΕΞ Dominic Raab. Είδε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ΥΠΕΞ Νίκο Χριστουδουλίδη, και Ερσίν Τατάρ, ο οποίος του ζήτησε δύο κράτη και νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Την οποία  όμως (νομιμοποίηση) δεν μπορεί να του προσφέρει ο κ. Raab γιατί του το απαγορεύουν δύο δικαστικές αποφάσεις στο Λονδίνο. Άρα μόνο εμείς μπορούμε, η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να προσπεράσει τις δικαστικές  αποφάσεις δηλαδή να αναγνωρίσει και νομιμοποιήσει το παράνομο της Τύμπου και μαζί και το έκτρωμά τους!

Έτσι ο κ. Raab μας σύστησε «συμβιβασμό να δούμε τις … ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται» και να επιδείξουμε «ανοικτή και ευέλικτη προσέγγιση» στις συνομιλίες.  Τι σημαίνει όμως «ανοικτή και ευέλικτη προσέγγιση»; Δηλαδή να σκεφτούμε λύση έξω από το κουτί! Όπως απαίτησαν παλαιότερα Τούρκοι ακαδημαϊκοί, δηλαδή καθαρά αναγνώριση των κατοχικών τετελεσμένων. Τα δύο constituent states σε μια συνομοσπονδία.  Αυτές είναι οι λεγόμενες «ευκαιρίες» που μας παρουσιάζονται σύμφωνα με τον βρετανό κηδεμόνα του Κυπριακού, αυτός είναι ο «συμβιβασμός» που μας κάλεσε τόσο ανοικτά και … έξω από το κουτί ο κ. Dominic Raab.  Σε τελική ανάλυση διάλυση της ΚΔ και ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία

Έκανε εντύπωση στην Λευκωσία γιατί ο κ. Raab δεν ανέφερε την ΔΔΟ.  Μην πέφτετε σε τέτοιες παγίδες. Δεν χρειάζεται,  α) όλες οι διαιρετικές «λύσεις» συνεπάγονται την ΔΔΟ, είναι το απαραίτητο θεμέλιο για όλες τις βρετανο-τουρκικές μεθοδεύσεις και β) την ανέφερε ευλαβικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Και δεν τόλμησε κανένας να του πεί ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΔΙΧΩΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ/ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΣΗ.

Η ΔΔΟ δεν πέθανε. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1957 για να πεθάνει την Κύπρο.  Με την βοήθεια Ελληνοκυπρίων. Όπως «προφήτευσαν» οι Τούρκοι…

 Φανούλα Αργυρού* Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Πηγή: Σημερινή