Σελίδες

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Αν γίνει δεκτή η… κυριαρχία τους στην Κύπρο, συζητάει λύση συνομοσπονδίας ο Τατάρ!


Σκληρό παζάρι ξεκινάει εκ νέου στην Κύπρο και θα θυμίσει έντονα την εποχή του δημοψηφίσματος για το «Σχέδιο Ανάν». Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο υπηρέτης του Ερντογάν, μιλώντας διαδικτυακά με Τούρκους δημοσιογράφους υποστηρίζει τώρα ότι «εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία μας, μπορούμε να εξετάσουμε τη συνομοσπονδία»!


«Μετά την άτυπη αυτή συνάντηση, αν περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, θέλουμε να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία μας. Αν γίνει αυτό, τότε θα εξετάσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το θέμα της συνομοσπονδίας, αλλά δεν θέλουμε να το δώσουμε από τώρα όνομα, γιατί μπορεί να αποδυναμώσει το παζάρι. Θα συζητηθούν διάφορα θέματα, διάφορα κεφάλαια. Αλλά το πιο βασικό για εμάς είναι να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις και να διαμορφωθεί μία τέτοια υποδομή ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία των Τουρκοκυπρίων για πάντα εδώ και η επιβίωσή τους, μετά από τόσους αγώνες και τόσους ήρωες που έχουμε δώσει και τόσο αίμα που έχουμε χύσει και τόση προσπάθεια που έχουμε καταβάλει».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πάντως ότι θεωρεί «ταπείνωση» πλέον να δεχτεί τις προτάσεις των Ε/Κ στο Κυπριακό.

«Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Και στην Αγγλία το έχουν διαπιστώσει και στο Κραν Μοντανά το είδαμε, λύση δεν βρέθηκε. Η ΕΕ είναι υπέρ της μίας πλευράς σε αυτό το θέμα, αλλά η Αγγλία έχει διαφορετική θέση. Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη κι αυτή είναι η πραγματικότητα στην Κύπρο. Η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια για την ανάπτυξη της “τδβκ”. Από τούτη τη στιγμή δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνουμε το ‘μπάλωμά’ τους. Για μένα θα ήταν ταπείνωση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι εάν υπάρχει μια φόρμουλα που θα φέρει την ειρήνη στο νησί, τότε πρέπει να γίνει συμφωνία, διαφορετικά θα προκαλέσει κι άλλους καβγάδες.

«Η ελληνική πλευρά δεν μας αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τα αιτήματά μας. Το αίτημά μας είναι η αναγνώριση της κυριαρχίας μας και ότι είμαστε ένα ξεχωριστό κράτος».