Σελίδες

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Αγνοούμενοι .....

 


ΑΥΤΟ το ντοκιμαντέρ με τον

τίτλο "Κλάτσες δκυολοήτιτζιες"

που ετοίμασαν τα παιδιά του Γυμνασίου Αγλαντζιάς και ελάχιστοι λόγω μέτρων προφύλαξης από την Πανδημία παρακολουθήσαμε απόψε  συγκλονισμένοι, στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας, πρέπει - προτείνουμε - να το δουν όλοι .



Να βρουν τρόπο να το προβάλουν οι τηλεοράσεις και τα διαδίκτυα.

ΚΟΡΜΟΣ της ιστορίας δυο φίλοι απ' τα φοιτητικά τους χρόνια, γιούδες δύο Αγνοούμενων Πολεμιστών του 306 Τάγματος της Εθνικής Φρουράς στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του Ιουλίου 1974. Ύστερα από 30 χρόνια μεταξύ τους φιλίας, καθηγητές πλέον και οι δύο, μετά από τις εκταφές της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στα σκλαβωμένα ελληνικά εδάφη της Κύπρου και τις ταυτοποιήσεις με DNA των μαρτυρικών οστών, μαθαίνουν αίφνης για πρώτη φορά ότι:


Στον ίδιο ομαδικό τάφο στην σκλαβωμένη Κερύνεια βρέθηκαν τα οστά και των δύο πατεράδων τους, ανάμεσα στα οστά και άλλων πολλών εκτελεσθέντων εν ψυχρώ από τους Τούρκους, Αγνοουμένων Πολεμιστών της Εθνικής Φρουράς.


- Γαληνής Ερωτοκρίτου, Έφεδρος του 306 Τ.Π.


- Πρόδρομος (Μάκης) Χρυσοστόμου, Έφεδρος του 306 Τ.Π.


- Εκτελέστηκαν από τους Τούρκους, με πολλούς άλλους αιχμαλωτισθέντες συμπολεμιστές τους, 25 Ιουλίου 1974 στην Κερύνεια.


ΑΠΟΨΕ ήσαν αμφοτέρων των εκτελεσθέντων ηρωικών πολεμιστών οι γιούδες, στο Παλλάς, μαζί με τις ηρωικές μανάδες τους.


Την προβολή παρακολούθησε και ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου και είπε στην ομιλία του κάποια σημαντικά πράγματα.


Μίλησε επίσης ο διευθυντής του Γυμνασίου Αγλαντζιάς Πέτρος Μιχαήλ, όπως και ο καθηγητής Γιώργος Κολοκοτρώνης, ο οποίος δούλεψε με τις μαθήτριες και μαθητές και άλλους συναδέλφους του για να γίνει αυτό το ντοκιμαντέρ.


- Εκεί ήσαν και τα περισσότερα μαθητάκια της περσινής χρονιάς του Γυμνασίου Αγλαντζιάς, που δούλεψαν για το ντοκιμαντέρ: 


Νένα Καλούτσικου, Πένυ Γεωργίου, Δημητριάνα Κολιού, Ευαγγελία Κανταρέλλου, Ερνέστος Κωνσταντίνου, Ιβάνα Ντίμοβα, Ιωάννης Χαραλάμπους, Ελένη Πέτρου, Χρίστια Γεωγίου.


ΟΤΑΝ το πρωί της έναρξης της Τουρκικής Εισβολής, Σάββατο 20η Ιουλίου 1974 ο ένας από τους δυο πατέρες, Έφεδρος, ντυνόταν βιαστικά για να σπεύσει στο Τάγμα του και να πολεμήσει, η σύζυγός του τον παρατήρησε ότι φόρεσε δυό διαφορετικού χρώματος κάλτσες και του το είπε. Βιαστικός εκείνος δεν τις άλλαξε.

ΕΚΕΙΝΕΣ ακριβώς οι δυό λογιών "δκυλοήτιτζες κλάτσες", βρέθηκαν στα μαρτυρικά οστά του στον ομαδικό τάφο της Κερύνειας και παραδόθηκαν στην οικογένειά του, έτσι που η σύζυγός του βεβαιώθηκε πλήρως ότι ήταν όντως τα οστά του δικού της Αγνοούμενου συζύγου.

Από εκείνο το γεγονός πήρε και τον τίτλο το ντοκιμαντέρ.

Λάζαρος Μαύρος