Σελίδες

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Για ποιο λόγο γίνεται η διάσκεψη για την Κύπρο;



Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό, πληθαίνουν τα ερωτήματα για την σκοπιμότητα συμμετοχής μας σε αυτήν.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τουρκία έχει παγιώσει τις απαιτήσεις της. Ζητεί διχοτόμηση. Άλλωστε και όλα αυτά τα χρόνια που μιλούσε περί δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσχηματικά και μόνο το έκανε. Τώρα δεν κρύβει τις προθέσεις της

.

Μπορούμε όμως εύκολα να αντιληφθούμε ότι η διχοτόμηση δεν της αρκεί. Θέλει τα εδάφη του βορά και τις θάλασσες του νότου. Ή τουλάχιστον την εκμετάλλευσή τους. Οι θέσεις αυτές συνιστούν ουσιαστικά ταφόπλακα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Είναι δε απορίας άξιον που κάποιοι στην Αθήνα και την Λευκωσία εξακολουθούν να εθελοτυφλούν.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατηθεί ζωντανή η προοπτική για λύση» δηλώνει ο αρχηγός του μεγαλυτέρου κυπριακού κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλά ποια πράγματι μπορεί να είναι προοπτική λύσης με 40.000 Τούρκους στρατιώτες στην Μεγαλόνησο και τον τουρκικό στόλο να την κρατά σε μόνιμη ομηρεία;

Αντιλαμβάνονται τώρα οι ταγοί του ελληνισμού, ότι μόνο η αναβίωση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ΕλλάδαςΚύπρου (που κακώς κάκιστα καταργήθηκε) μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα;

Πενταμερής

«Η συνάντηση, υπό την προεδρία του Γκουτέρες, στη Γενεύη, όπου συγκεντρώθηκαν όλες οι πλευρές, ολοκληρώθηκε. Πάντα λέγαμε τα γεγονότα. Όλοι ξέρουν πόσο σωστά είμαστε», έγραψε σε ανάρτηση του ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Υποστηρίξαμε πλήρως το όραμα και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Μια δίκαιη και διαρκής λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση τα γεγονότα στο νησί».

Διπλωματικές πηγές: Με εποικοδομητική διάθεση και καλή πίστη η Ελλάδα στην πενταμερή για το Κυπριακό

Στη συμμετοχή της Ελλάδας στη Γενεύη αναφέρθηκαν σήμερα διπλωματικές πηγές, οι οποίες στάθηκαν στην παρέμβαση του Νίκου Δένδια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της άτυπης πενταμερούς, όπου επισήμανε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη.

Επισήμανε ακόμη ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Πηγή :newsbreak.gr