Σελίδες

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Σκότωσε, έδιωξε, κατέκτησε το μισό νησί και τώρα απαιτεί αναγνώριση του κράτους- μαριονέτα…

 

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

]Ήρθε το 1974. Χτύπησε. Σκότωσε. Έδιωξε. Κατέκτησε το μισό νησί. Μετέφερε πληθυσμό. Έδωσε υπηκοότητα στον πληθυσμό που μετέφερε. Διένειμε σε αυτούς τα ελληνοκυπριακά εδάφη που κατέκτησε. Ύστερα έδωσε ψεύτικους τίτλους ιδιοκτησίας για τα εδάφη που κατέκτησε. Ο πληθυσμός που μετέφερε έγινε μερικές φορές πολλαπλάσιος του ντόπιου πληθυσμού. Ίδρυσε ένα κράτος μαριονέτα. Μια βουλή μαριονέτα. Μια κυβέρνηση μαριονέτα. Έβαλε έναν πρόεδρο της δημοκρατίας μαριονέτα.


Και τώρα απαιτεί αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη για την περιοχή την οποία κρατάει υπό την κατοχή της επί 47 χρόνια. Ισότιμο διεθνές καθεστώς και ίση κυριαρχία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, δηλαδή με την Κυπριακή Δημοκρατία! Υπέβαλαν ένα πακέτο έξι σημείων στον Γκουτέρες, λέει. «Πήγαινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», λένε. «Βγάλε ένα νέο ψήφισμα. Να κατοχυρώσουν το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας και την ίση κυριαρχία μας». Ποιος να λάβει την απόφαση; Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Αμερική, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία.

Μόνο μετά από αυτό, λέει, μπορεί να αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία για την Κύπρο. Και αν επιτευχθεί συμφωνία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, τα ίσα κυρίαρχα κράτη στο νησί θα αναγνωρίσουν ταυτοχρόνως το ένα το άλλο. Και η συμφωνία θα υποβληθεί σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες, λέει! Τι θράσος είναι αυτό; Περιμένουν από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει τον κατακτητή της. Και μπορούν μάλιστα να υποβάλλουν και πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη γι’ αυτό. Είναι τα μυαλά του Ταγίπ Ερντογάν αυτά; Είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται για το μυαλό του Τατάρ. Όμως, πίσω από αυτό το θράσος πρέπει να υπάρχουν άλλες προθέσεις. Αλλιώς θα υπέβαλλαν μια τέτοια πρόταση γνωρίζοντας ότι θα απορριπτόταν; Τι προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν; Μήπως ετοιμάζει το έδαφος για προσάρτηση; Είναι βέβαιο ότι δεν θα αλλάξει το στάτους κβο εδώ μετά από τη Γενεύη. Όμως, στην κατεχόμενη περιοχή θα γίνει αυτό που είναι να γίνει. Η Τουρκία θα αυξήσει τις παρεμβάσεις της τις οποίες προχώρησε πολύ τελευταίως. Μάλιστα, στον νέο σχεδιασμό που θα κάνουν, δηλαδή στη μετατροπή σε επαρχία, οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να χάσουν και την ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να είστε έτοιμοι για όλα.

Η συνάντηση στη Γενεύη έγινε για να αποκοπούν τελείως οι σχέσεις με τους Ελληνοκύπριους. Μετά από αυτή τη συνάντηση σίγουρα θα λάβει νέες αποφάσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να σταματήσει την οικονομική βοήθεια προς την κατεχόμενη περιοχή. Άλλωστε, τη σταμάτησε, λέει, μετά που έγινε υπουργός ο Ερχάν Αρικλί. Δεν δίδει χρήματα για έργα υποδομής πλέον, λέει. Ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής; Αυτός τι θα γίνει; Θα συνεχίσει όπως παλιά; Μετά την υποβολή της πρότασης για δύο κράτη στο τραπέζι από τον Τατάρ μαζί με την Τουρκία, οι Τουρκοκύπριοι θα απομονωθούν περισσότερο από τον κόσμο. Άλλωστε, τόσα χρόνια τα πόδια μας δεν πατούν στη γη. Αιθεροβατούμε. Και θα αιθεροβατήσουμε πιο πολύ! Και νά το τελευταίο χτύπημα είναι το τραπέζι στη Γενεύη. Θα επιβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την αναγνώριση της ‘’ΤΔΒΚ’’, λένε! Τι όνειρο είναι και αυτό! Ή μήπως ο κόσμος γύρισε ανάποδα και εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε; Με το τραπέζι στη Γενεύη χάλασε και το τροπάρι του «εμείς είπαμε ναι και εκείνοι είπαν όχι». Η ελληνοκυπριακή έγινε η πλευρά που υποστηρίζει τη λύση. Η Τουρκία έπεσε στην κατηγορία της μη λύσης. Αλλά, όπως βλέπετε, το έκανε αυτό ενσυνείδητα. Και αυτό δείχνει ότι έχει άλλες προθέσεις. Αναποδογύρισε το τραπέζι στη Γενεύη για να υλοποιήσει αυτές τις προθέσεις, όποιες και αν είναι αυτές. Ρίσκαρε ακόμα και να κατηγορηθεί. Αν ήθελε δεν θα αναφερόταν καθόλου στα δύο κράτη, θα πήγαινε, θα καθόταν στο τραπέζι και θα έλεγε αυτά που λέει πάντα. Μήπως είναι λογικό να λέγεται στα Ηνωμένα Έθνη «εγώ κατέκτησα το νησί, εσύ νομιμοποίησε αυτή την κατοχή»;


Μετά από αυτή τη συνάντηση θα ανακουφιστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Θα απαλλαχτεί από το βάρος του «όχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Για ποιο πράγμα είμαι περίεργος; Εκείνοι που στον νότο έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους μέχρι σήμερα για να μην κατηγορήσουν την Τουρκία ως οπαδό της μη λύσης. Θα μπορέσουν να πουν ότι η Τουρκία αναποδογύρισε το τραπέζι άραγε; Ο Ερντογάν, άλλωστε, δεν τους άφησε τίποτε άλλο να πουν.

ΠΗΓΗ: ΑΒΡΟΥΠΑ