Σελίδες

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Ο απεσταλμένος πασάς σε νέο παραλήρημα για τη Θράκη

 


Οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτειρκών Κιράν για την 

ελληνική Θράκη έγιναν στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα 

Γενί Σαφάκ :


“Το ηθικό των παιδιών μας στα μειονοτικά σχολεία των επαγγελματιών μας σε Κομοτηνή και Ξάνθη, των ομογενών πολιτικών μας και των συλλόγων μας, είναι υψηλό. Φυσικά γνωρίζουν τα προβλήματα αλλά γνωρίζουν πως και η Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα τους. Η Ελλάδα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τις πολιτικές άρνησης και καταστολής. Οι ομογενείς μας κινούνται μέσω ενότητας και ομοψυχίας.

Αν και το status της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και η αυτονομία των ομογενών μας στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα έχουν καθοριστεί από την συνθήκη ειρήνης της Λωζανης και είναι εγγυημένα από το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της μειονότητας. Εμποδίζει επίσης τους ομογενείς μας να εκλέξουν τους μουφτήδες τους. Οι εκλεγμένοι από την μειονότητα μουφτήδες βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και φυλακίσεις επειδή τέλεσαν προσευχή Παρασκευής ή κηδεία. Η Ελλάδα σε αυτό το θέμα δεν έχει εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ εδώ και 20 χρόνια. Μάλιστα παρά την σαφή για αυτό το θέμα διεθνή νομολογία, η πίεση στους μουφτήδες μας συνεχίζεται.

Με κανένα τρόπο δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε την διάβρωση των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης.

Στην Ελλάδα δυστυχώς βλέπουμε πως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει επαρκή μέτρα ενάντια στις αυξανόμενες ρατσιστικές τάσεις , ιδιαίτερα σε βάρος της τουρκικής μειονότητας.
…..
Με δικαιολογία τον ανεπαρκή αριθμό των μαθητών κλείνουν μειονοτικά σχολεία. Βλέπουμε πως στα τελευταία 25 χρόνια ο αριθμός των σχολείων μειώθηκε από 231 σε 115. Δεν επιτρέπεται το άνοιγμα δίγλωσσων μειονοτικών σχολείων. Για τους μαθητές που αποφοιτούν από τα μειονοτικά σχολεία υπάρχουν μόνο δύο μειονοτικά γυμνάσια λύκεια. Αυτά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Η ανάγκη για νέο κτίριο δεν καλύπτεται. Στα μειονοτικά δημοτικά δεν επιτρέπεται να εργαστούν οι απόφοιτοι ομογενείς μας που φοίτησαν σε σχολές δασκάλων στην Τουρκία. Τελευταία με πρόφαση την επιδημία ανεστάλησαν για 8 φορές οι εκλογές των επιτροπών Κηδεμόνων. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο.¨

Ο Κιράν υπενθύμισε πως ζητήθηκε από την Ελλάδα να ανοίξει εκεί το πολιτιστικό κέντρο Γιουνούς Εμρέ.
…..
…..
Μπορεί να ξηλώνουν τις πινακίδες αλλά δεν μπορώ να σβήσουν από τις καρδιές των ομογενών μας την συνείδηση του αγώνα. Ευρισκόμενοι στην Δυτική Θράκη επισκεφθήκαμε τον τάφο του αείμνηστου Σαδίκ Αχμέτ και προσευχηθήκαμε. Γνωρίζετε πως εκείνος επειδή δεν άλλαξε πότε γνώμη για την τουρκική ταυτότητα ρίχθηκε στις φυλακές.
…..
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου είδα ότι το πνεύμα αυτό που εκπροσωπούσε ο αείμνηστος Σαδίκ Αχμέτ είναι ισχυρό και όρθιο.
…..
(Για Θεσσαλονίκη)
Στην περιοχή υπάρχουν τζαμιά της οθωμανικής περιόδου που είναι έτοιμα για λατρεία. Παρόλα αυτά δεν επιτρέπεται να τα χρησιμοποιήσουν οι ομογενείς μας. Είναι απαράδεκτο ότι στις κινήσεις που έκανε ο σύλλογος μας για να του επιτραπεί να κάνουν εκεί  προσευχή στο Μπαϊράμι, δεν δόθηκε απάντηση. Επίσης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα όπου ζουν πολλοί ομογενείς μας και άλλοι μουσουλμάνοι δεν υπάρχει νεκροταφείο”