Το Συνέδριο διοργανώνεται, από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και θα πραγματοποιηθεί, στις 1-2 Ιουλίου, στην Οχρίδα και το Οτεσέβο.
Πρόκειται να αποτελέσει, τη μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώνει η χώρα, η οποία αποτελεί πρόκληση σε κάθε πτυχή: από οργανωτικό τεχνικό, πρωτόκολλο, έως πολιτική πρόκληση, για να φιλοξενήσει τους υψηλότερους καλεσμένους από την περιοχή, την Ευρώπη ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως ανακοινώθηκε, περίπου τριακόσιοι συμμετέχοντες από όλη την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών, των προέδρων, των υπουργών και των γενικών γραμματέων, θα παρευρεθούν στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο.
Αίσθηση προκαλεί πάντως, η απουσία Κυβερνητικών στελεχών της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, αφού σύμφωνα με την λίστα των καλεσμένων, η μόνη Ελληνική παρουσία θα είναι αυτή του Αλέξη Τσίπρα.
Το συνέδριο, θα εγκαινιαστεί επίσημα από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, και θα περιλαμβάνει τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τον διαμεσολαβητή στη διαμάχη με την Ελλάδα, Μάθιου Νίμιτς.
Ακόμη θα παρευρεθεί, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Ξαφέρι, ο αρχηγός του DUI Αλί Αχμέτι, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Philip Reeker, αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Nikola Dimitrov, ο υπουργός εξωτερικών Bujar Osmani, Federica Mogherini, ο υπουργός Άμυνας Radmila Sekerinska, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο πρώην Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ Alain Le Ro και Επίτροπος της ΕΕ Johannes Hahn.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Bujar Osmani, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενημέρωσε για την επερχόμενη διεθνή διάσκεψη με τίτλο "Δυτικά Βαλκάνια:
«Την επόμενη εβδομάδα, στην Οχρίδα και στο Otesevo, θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η χώρα. Το Φόρουμ των Πρεσπών, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τη συμφωνία-πλαίσιο της Οχρίδας, τη συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία και τη συμφωνία των Πρεσπών».
«Αυτές οι συμφωνίες δημιουργούν μια νέα, εναλλακτική εικόνα όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την περιοχή. Αυτές οι συμφωνίες βασίζονται στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική αφήγηση της χώρας, η οποία είναι ένα εξαιρετικό αυθεντικό μοντέλο για την επιτυχή εφαρμογή των σύγχρονων αξιών, όπως η συνύπαρξη, η ισότητα, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η ένταξη και η δημοκρατία εδώ στα Βαλκάνια» δήλωσε ο Osmani.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Οσμάνι επεσήμανε επίσης, ότι εν αναμονή της έναρξης του συνεδρίου, στις 30 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση Β6 ή Βαλκάνια 6, στην οποία προσκεκλημένοι θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
«Πρόθεσή μου, είναι αυτή η ανεπίσημη μορφή, παρόμοια με άλλες ευρωπαϊκές μορφές όπως το B4 ή το C5, να γίνει τακτική δραστηριότητα των υπουργών από την περιοχή, όπου θα είμαστε σε θέση να ανταλλάξουμε ανεπίσημα απόψεις, πληροφορίες και να προτείνουμε ιδέες, για όλες τις προκλήσεις ευκαιρίες στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας» κατέληξε ο Osmani.
Τέλος, όσο αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου (χρήση μόνο της λέξης Μακεδονία), απάντησε ότι αυτές οι διαφορές, δεν είναι ικανές να υπονομεύσουν την συμφωνία των Πρεσπών.
«Νομίζω, ότι ορισμένες διαφορές που έχουν προκύψει στο ποδόσφαιρο στο πλαίσιο της Συμφωνίας Πρεσπών, δεν έχουν τη δυνατότητα να υπονομεύσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση, που έχει χτιστεί με την Ελλάδα.»