Σελίδες

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Η Γερμανία πληρώνει ακόμη συντάξεις σε συνεργάτες των ναζί στο Βέλγιο

 


 

Η Γερμανία πληρώνει ακόμη συντάξεις σε συνεργάτες των ναζί στο Βέλγιο ενώ ο ίδιος ο Χίτλερ τους έδωσε και τη γερμανική υπηκοότητα. H Βουλή του Βελγίου ζητά από την κυβέρνηση ν΄απαιτήσει από τη Γερμανία τη λίστα των συνεργατών 

 

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής του Βελγίου την Τρίτη υιοθέτησε ένα σχέδιο ψηφίσματος του Olivier Maingain ((DéFI)) ζητώντας από τη βελγική κυβέρνηση ν΄απαιτήσει τη λίστα των δικαιούχων μιας γερμανικής σύνταξης που διαμένουν στο βέλγικο έδαφος, και καταδικάστηκαν για συνεργασία με το ναζιστικό καθεστώς. Σκοπός είναι να τεθεί τέλος σε αυτές τις συντάξεις. Επικαλούμενες νομικά στοιχεία προστασίας της ιδιωτικής ζωής, οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν πάντοτε να κοινοποιήσουν αυτόν τον κατάλογο στους Βέλγους ομολόγους τους. 



Τροποποιημένη η απόφαση στοχεύσει να κάνει ν΄αποτύχει η όποια απόπειρα να βάλουν »χέρι » σε μια βελγική-γερμανική επιστημονική επιτροπή, η οποία θα καθιστούσε δυνατή την παράκαμψη της επίσημης παγίδας.Με πρωτοβουλία του βουλευτή Tim Vandeput (Open Vld), κι εμπλουτισμένη από πολλούς κοινοβουλευτικούς αυτή τροποποίηση προτείνει ομοίως στο Βέλγιο να μεταδώσει τη λίστα των καταδικασμένων συνεργατών, τη διασταύρωση των καταλόγων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λύση.Σε περίπτωση συνεχιζόμενης άρνησης της Γερμανίας, η νέα Βουλή προερχόμενη από τις εκλογές της 26ης Μάη θα μπορούσε να διεκδικήσει το φάκελο.

Σύμφωνα με τα τελευταία νούμερα 22 άτομα που διαμένουν στο Βέλγιο καταδικάστηκαν για συνεργασία με ναζί λαμβάνουν ως και σήμερα σύνταξη μια σύνταξη που διοχετεύεται από τις γερμανικές αρχές. Μετά τον πόλεμο περί τους 80.000 Βέλγοι πολίτες κρίθηκαν ένοχοι για συνεργασία με τον εχθρό και για εγκλήματα πολέμου στα βέλγικα δικαστήρια.Ένας κάποιος αριθμός μεταξύ αυτών επωφελήθηκαν από τις διατάξεις του ναζιστικού καθεστώτος που τους χορήγησε γερμανική υπηκοότητα, κυρίως σε μέλη της Wafen-SS κι έγιναν Γερμανοί με διάταγμα του 1941 που υπέγραψε ο ίδιος ο Adolf Hitler. Λόγω αυτού έλαβαν σύνταξη από το γερμανικό κράτος,ενώ το εν λόγω διάταγμα του 1941 δεν καταργήθηκε ποτέ.

Το groupe «Mémoire-Herrinering», που περιλαμβάνει τους επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των nazis και πολίτες που δεσμεύθηκαν υπέρ του καθήκοντος μνήμης έφεραν στο φως αυτό το γεγονός τον Μάη του 2016 επ΄ευκαιρία μνήμης της 71ης επετείου από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Φαίνεται επίσης ότι τα εισοδήματα αυτά διαφεύγουν από τις βελγικές φορολογικές αρχές.