Σελίδες

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Πολιτική και σχέδιο για τη νέα χρονιά, για το νέο Ελληνισμό ι






Θ. Μαλκίδης 

Πολιτική και σχέδιο

O Γιώργος Σεφέρης γράφει για τις επιλογές που έχει ο άνθρωπος στη ζωή του, για αυτές που σκέπτεται τέτοιες ώρες που γίνεται ο απολογισμός της χρονιάς: 

 «Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε. 

Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη. Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας.  

Eγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη.... 

Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας, τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα». 

Εμείς αντί για την υποταγή και τη στάχτη, επιλέγουμε τους Υψηλάντες και τον Κολοκοτρώνη,  τον Παύλο Μελά και τον Ίωνα Δραγούμη,  τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, τον Περρίκο και τα χιλιάδες θύματα των Ολοκαυτωμάτων της Ναζιστικής Κατοχής από το Δίστομο μέχρι τα Καλάβρυτα, επιλέγουμε τον Γκάτσο, τον Λειβαδίτη  τον Ελύτη και τον  Σεφέρη, ακολουθούμε τον  Παλληκαρίδη και τον Αυξεντίου, τους στρατιώτες των Κυπριακών Θερμοπυλών του 1974, τον Γιαλοψό, τον Καραθανάση, τον Βλαχάκο και τον Γεώργιο Μπαλταδώρο.

Επιλέγουμε  τη Μακεδονία, το Αιγαίο, τη Θράκη, την Κύπρο, τον Ελληνισμό της Αντίστασης και της Συνέχειας .

Καλή χρονιά, καλόν αγώνα  σε όλους. 

Η συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα 

Κατάλαβε το !

 


1 9 8 4 - George Orwell

"Κατάλαβέ  το  μια για πάντα.

«Ἔτσι μορφωθήκανε τά ἔμορφα καί ἁγνά ἔθιμά μας, μέ ψαλμωδίες πού τίς λένε ἀκόμα τά παιδιά στούς δρόμους καί στά σπίτια»

 


 
Τά Χριστούγεννα, τά Φῶτα, ἡ Πρωτοχρονιά, κ’ ἄλλες μεγάλες γιορτές, γιά πολλούς ἀνθρώπους δέν εἶναι καθόλου γιορτές καί χαρούμενες μέρες, ἀλλά μέρες πού φέρνουνε θλίψη καί δοκιμασία. Δοκιμάζονται οἱ ψυχές ἐκεινῶν πού δέν εἶναι σέ θέση νά χαροῦνε, σέ καιρό πού οἱ ἄλλοι χαίρουνται. Παρεκτός ἀπό τούς ἀνθρώπους πού εἶναι πικραμένοι ἀπό τίς συμφορές τῆς ζωῆς, τούς χαροκαμένους, τούς ἄρρωστους, οἱ περισσότεροι πικραμένοι εἶναι ἐκεῖνοι πού τούς στενεύει ἡ ἀνάγκη νά γίνουνε τοῦτες τίς χαρμόσυνες μέρες ζητιάνοι, διακονιαρέοι. Πολλοί ἀπ’ αὐτούς μπορεῖ νά μή δίνουνε σημασία στή δική τους εὐτυχία, μά γίνουνται ζητιάνοι γιά νά δώσουνε λίγη χαρά στά παιδιά τους καί στ’ ἄλλα πρόσωπα πού κρέμουνται ἀπ’ αὐτούς. Οἱ τέτοιοι κρυφοκλαῖνε ἀπό τό παράπονό τους, κι’ αὐτοί εἶναι οἱ πιό μεγάλοι μάρτυρες, πού καταπίνουνε τήν πίκρα τους μέρα νύχτα, σάν τό πικροβότανο.

Άγια Νήπια ( περίπου 14.000) που εσφάγισαν με διαταγή του Ηρώδη

 

 

 Την μνήμην των παιδιών, που σκότωσε ο Ηρώδης τιμά 29 Δεκεμβρίου η Εκκλησία.

Το ιστορικό του εγκλήματος το διηγείται ο 

Ευαγγελιστής:

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Γεώργιος Ανδρεάδης : Έξι χρόνια μετά




Θ. Μαλκίδης :

Μνήμη Γεωργίου Ανδρεάδη 

Με τον Γιώργο γνωριστήκαμε πριν πολλά χρόνια σε μία από τις πρώτες εκδηλώσεις που έγιναν για το ζήτημα της Γενοκτονίας. Ήταν το 1994 στην Αναγέννηση Σερρών και μαζί μας είχαμε πολλούς φίλους, συμπατριώτες μας από την Κύπρο,  καθώς και Κούρδους και Αρμένιους.  

Βλέπεις χιλιάδες ανθρώπους και λες νεκροταφείο κινούμενο είναι ο δρόμος….

 


Ο Νίκος Καζαντζάκης, βλέποντας τον Φώτη Κόντογλου στη σκαλωσιά, να εργάζεται για τη συντήρηση των τοιχογραφιών του Μυστρά είπε τα εξής :


Δημοσκόπηση : Ο Ερντογάν χάνει με διαφορά από Ιμάμογλου και Γιαβάς

 

Δημοσκόπηση της εταιρείας Μetropol.

Ποσοστά κομμάτων
AKP 26,2%
CHP 21,4%
IYI    10,9%
HDP.  9,1 %
MHP  4,2%
DEVA. 2,2%


Η εκπαίδευση στην Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας

 


 Ελληνική Σχολή στη Χιμάρα.

του Γιώργου Κυριακού

Εις μνήμην Κ.Λ.

Ηεκπαίδευση των Ηπειρωτών στην Τουρκοκρατία τροφοδοτήθηκε με το πάθος ιερωμένων, ειδικά την περίοδο της αλλαξοπιστίας, κι αργότερα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ίδρυσαν Ηπειρώτες της διασποράς. Τοπικοί επίσκοποι, ιερωμένοι όπως ο Νεκτάριος Τέρπος κι ο Πατροκοσμάς, ίδρυσαν σχολεία, ενώ στο Αργυρόκαστρο, στο Δέλβινο, στη Δερόπολη ή στην ορεινή Μοσχόπολη (με τη «Νέα Ακαδημία») η φιλεκπαιδευτική ατμόσφαιρα εμπλούτιζε την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής. Τυπογραφεία και βιβλιοθήκες συμπλήρωναν το έργο αυτό και σχεδόν σε κάθε χωριό (ελληνικό ή μικτό) λειτουργούσε ελληνικό σχολείο. Οι Βορειοηπειρώτες Ζωγράφος, Ζάππας, Μπάγκας, διακρίθηκαν για την προσφορά τους στα γράμματα στην ενιαία Ήπειρο – κι όχι μόνο. Η παιδεία και η μόρφωση πάντα βρισκόταν πολύ ψηλά στην κλίμακα των αξιών της Ηπειρώτικης κοινωνίας, κι αυτό φαίνεται από τα υπάρχοντα ιδρύματα∙ οι δωρεές των ευεργετών Ηπειρωτών ακόμα έχουν τη λειτουργία τους.

Από το 1921 –έτος που η Αλβανία εγγυήθηκε για τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας στην Κοινωνία των Εθνών– μέχρι και τον πόλεμο, η εκπαίδευση των Ελλήνων μειονοτικών συνεχίστηκε εφόσον η μέριμνα είχε ανατεθεί στις τοπικές κοινότητες, στις θρησκευτικές δομές και στις αδελφότητες της διασποράς, οι οποίες χρηματοδοτούσαν τη λειτουργία των σχολείων. Οι πύλες προς τα Ιωάννινα ή την Αθήνα ήταν ανοιχτές στα οικοτροφεία-εκπαιδευτήρια. Χιλιάδες Βορειοηπειρώτες μορφώθηκαν και στήριξαν τους συμπατριώτες τους στην Αλβανία στελεχώνοντας τα σχολεία, δημιουργώντας βιβλιοθήκες και εκδόσεις. Υποτροφίες βοηθούσαν τα φτωχά παιδιά να μορφωθούν στο ανώτερο και ανώτατο επίπεδο. Μοναδική εξαίρεση ήταν η περίοδος της απεργίας-αποχής του 1933-35, επί δικτατορίας του βασιλιά Ζόγκου, που απαγορεύτηκε η λειτουργία των «ιδιωτικών» σχολείων με ένα φωτογραφικό άρθρο του Συντάγματος. Οι αγώνες, που επέφεραν διώξεις και εκτοπίσεις σε εκπαιδευτικούς ή σε στελέχη της παράνομης οργάνωσης «Νέα Φιλική Εταιρία», στέφθηκαν με καθολική επιτυχία το 1935. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε την Αλβανική κυβέρνηση. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο της Μειονότητας βασίστηκε η διάδοση προοδευτικών ιδεών, του μαρξισμού και εν γένει της αριστεράς. Η «αστικοτσιφιλικάδικη τάξη» αποτελούσε κοινή αναφορά που γεφύρωνε προσωρινά τις εθνικές αντιθέσεις. Ήδη από τα μέσα του ’30 υπήρξε μια ιδιαίτερη κινητικότητα για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού» από το Αλβανικό κράτος.

Μετά το 1946, το Αλβανικό κράτος περιόρισε τη βασική εκπαίδευση αποκλειστικά στα χωριά της Μειονοτικής Ζώνης (σήμερα εκπροσωπείται στους Δήμους Δερόπολης και Φοινίκης), ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ιδρύθηκε η ελληνική έδρα στο Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου, που προοριζόταν για την κατάρτιση Ελληνοδασκάλων. Στη Χιμάρα, στους Αγίους Σαράντα, στο Δέλβινο ή στην Κορυτσά δεν μπορούσαν να έχουν ελληνικά σχολεία, και η «εκπαίδευση» θα γινόταν στο σπίτι. Θα ήταν περιττό να αναφερθούμε στην παραχάραξη που γινόταν στα βιβλία (ειδικά της Ιστορίας και της Γεωγραφίας) ή στις διώξεις εκπαιδευτικών σε διαφορετικές περιόδους. Φαινόμενα, επίσης, ενός αποκλεισμού μη αρεστών στο καθεστώς από την πρόσβαση ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η προσπάθεια εξασφάλισης της μπούρσας (bursë-υποτροφία) με προϋπόθεση την πιστοποίηση νομιμοφροσύνης, το χαμηλό επίπεδο κατάρτισης των Ελληνοδασκάλων μαζί με τον φόβο για τη «μετάταξή» τους στην κοπερατίβα (kooperativë-γεωργικός συνεταιρισμός) υποβάθμιζαν το επίπεδο της μόρφωσης.

Παλιά αναμνηστική φωτογραφία της Ελληνικής Σχολής στη Χιμάρα.

Μετά τη μεταπολίτευση, κι ενώ το κλίμα άλλαζε μες στις καταιγιστικές πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, η εκπαίδευση βρέθηκε στο προσκήνιο της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια», που διεκδικούσε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη Μειονότητα. Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Αργυρόκαστρο, στο Δέλβινο και στους Αγίους Σαράντα το 1991. «Στα αιτήματα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και των ελλαδικών κυβερνήσεων» όπως αναφέρει ο  Θεοφάνης Μαλκίδης «για εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, η αλβανική κυβέρνηση απάντησε με το διάταγμα αριθ. 19 της 13ης Σεπτεμβρίου 1993… Τα μαθήματα θα διδάσκονταν στην ελληνική μόνο κατά τις τέσσερις πρώτες τάξεις των οκτατάξιων σχολείων, ενώ στις υπόλοιπες τέσσερις τάξεις τα μαθήματα θα διδάσκονταν στην αλβανική, και η ελληνική θα διδασκόταν ως ξένη γλώσσα». Πρόκειται για τη συνέχεια των «μειονοτικών ζωνών», οι οποίες συνέχισαν να λειτουργούν κατά παράβαση κάθε διεθνούς δικαίου.


Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Μικρό δείγμα μεγάλης ευγνωμοσύνης

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 

Μπορεί στο χρόνο που τελειώνει σε λίγες ώρες, να συμπληρώθηκαν διακόσια έτη από το 1821, αλλά είναι πολύ λίγες οι στιγμές τιμής στην Ελευθερία και στους Ελευθερωτες μας που θα  θυμόμαστε .


Καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, όσο το επέτρεψαν οι συνθήκες, το ψευτορωμαίικο  , ο εθνομηδενισμος και τα ορφανά του Δράμαλη και τον Ιμπραήμ, προσπάθησα είτε δια ζώσης, είτε με τη χρήση της τεχνολογίας, να μεταφέρω το μήνυμα της Επανάστασης, παντού.


Πίστη

 


"Εμείς οι άνθρωποι λέμε οτι έχουμε πίστη, αλλά την έχουμε μονάχα για όσα είναι πιστευτά απ' το μυαλό μας. Αλλά τότε, δεν χρειάζεται η πίστη, αφού φτάνει η λογική. Η πίστη χρειάζεται για τα απίστευτα."

Χριστούγεννα 1914 – Ἡ ἱστορία τῆς ἀνακωχῆς

 



Ἦταν Δεκέμβριος τοῦ 1914. Ὁ Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ἔκλεινε τέσσερις μῆνες περίπου δράσεως καὶ αὐτὸ ποὺ ἀπὸ τὰ ἐπιτελεῖα τῶν ἐμπλεκόμενων δυνάμεων φάνταζε σὰν μιὰ σύντομη πολεμικὴ ἔνταση ἔδειχνε νὰ ὁδηγεῖτε σὲ ἕνα αἱματηρὸ ἀδιέξοδο μὲ ἀβέβαιη τελικὴ ἔκβαση. 

Χριστούγεννα στη Μικρά Ασία

 

Στην πανέμορφη ελληνική Σμύρνη πριν το 1922, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούσε μια 
από τις επισημότητες σκόλες της χρονιάς με ιδιομορφία δραστηριότητας και χαρακτηριστικών εκδηλώσεων. 
Ας ζήσουμε για λίγο στη Σμύρνη τις άγιες τούτες μέρες…

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Ελώδη στεκάμενα νερά και τα χειρότερα ψέμματα της Ιστορίας....


 


Θ. Μαλκίδης 

 

Ελώδη στεκάμενα νερά και τα χειρότερα ψέμματα της Ιστορίας....

Οι έντιμοι πνευματικοί άνθρωποι σε μια περίοδο δυσκολίας, απογοήτευσης και θλίψης του λαού είναι μαζί του, όχι απέναντί του. Οι έντιμοι πνευματικοί άνθρωποι το έπραξαν, οφείλουν να το πράξουν και τώρα όσοι τιμούν ακόμη το πνευματικό τους ανάστημα και θέλουν να μείνουν στην Ιστορία και στη συνείδηση του λαού μας ως όρθιοι Άνθρωποι και Έλληνες και όχι σε διαρκή επίκυψη…..

 

H Γέννηση

 


Τ. ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ


Η ΓΕΝΝΗΣΗ


Ένα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα. 

Χριστούγεννα 1942: Μία ακόμη δίωξη της Τουρκίας εναντίον των Ελλήνων

 

 


 Θεοφάνης Μαλκίδης 

 

Χριστούγεννα 1942: Μία ακόμη δίωξη της Τουρκίας εναντίον των Ελλήνων

Όταν η Πατρίδα μας αντιστεκόταν στους κατακτητές και γινόταν τα πιο φρικτά Ολοκαυτώματα, η Τουρκία ανήμερα των Χριστουγέννων του 1942, προετοίμαζε μια ακόμη δίωξη. Αυτή τη φορά με τον κεφαλικό φόρο ( Varlık Vergisi ) που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 1942, με δεδηλωμένο στόχο την αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα της χώρας στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης συμμετοχής της χώρας στον

Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

(Όπως είναι γνωστό η Τουρκία μπήκε στον πόλεμο τρεις μήνες πριν την λήξη του…..)

 

Όταν τα Χριστούγεννα του 1995 τα Ίμια τα έκαναν Τουρκία....

 



Ήταν Χριστούγεννα του 1995 όταν το τουρκικών συμφερόντων πλοίο Φιγκέν Ακάτ (Figen Akat) προσάραξε σε αβαθή στην ανατολική νήσο Ίμια (Μικρή Ίμια).

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

.... τον Ήλιον της δικαιοσύνης... Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά και Ελεύθερα !

 

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Τις ώρες αυτές των Χριστουγέννων, τις χαρμόσυνες με το ελπιδοφόρο μήνυμα,   σκεφτόμαστε, ευχόμαστε και κυρίως πράττουμε για αυτούς που είναι ασθενείς, που στερούνται την τροφή και τη στέγη, που είναι μόνοι τους,για αυτούς που εργάζονται σε Γη, Αέρα και Θάλασσα, για αυτούς που αδικήθηκαν και συκοφαντήθηκαν,    

Τα Χριστούγεννα του 1940 του Υποβρυχίου "Παπανικολής"



Παραμονή Χριστουγέννων και το υποβρύχιο «Παπανικολης» με κυβερνήτη τον Μίλτωνα Ιατριδη, γράφει μια σελίδα δόξας.

Χριστούγεννα στην Κύπρο του 1974

 

 


Και μην ξεχάσετε δάσκαλοι

να δείξετε στα παιδιά αυτή την φωτογραφία.

Τα πρώτα Χριστούγεννα για τους Βορειοηπειρωτες. Συγκλονιστικό βίντεο

 

 


Πέρασαν ήδη 30 χρόνια από τα Χριστούγεννα του 1990, από την πρώτη δημόσια Θ. Λειτουργία στη Β. ΄Ηπειρο και σε ολόκληρη την Αλβανία μετά από 23 χρόνια (1967-1990) σκληρού και ανελέητου διωγμού της χριστιανικής πίστης και λατρείας από το αθεϊστικό κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα (1945-1990).


Όταν οι Γερμανοί Ναζί δολοφονούσαν τους Έλληνες ακόμη και τα Χριστούγεννα !


 



Όταν οι Ναζί δολοφονούσαν τους Έλληνες τα Χριστούγεννα του 1943.

Ανήμερα των Χριστουγέννων του 1943 οι  Ναζί, έκαναν για δεύτερη φορά επιδρομή στο Ελατοχώρι Πιερίας και το πυρπόλησαν. Σαράντα μέρες πριν, στις 13 Νοεμβρίου το είχαν λεηλατήσει και πυρπολήσει για πρώτη φορά.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Ουδέν κακόν αμιγές καλού: Φέτος δεν θα επαναληφθεί η Ύβρις με τα κάλαντα και τους χορούς στους ντίλερς του Ελληνισμού.....

 

 


Θ. Μαλκίδης

 

Ουδέν κακόν αμιγές καλού: Φέτος δεν θα επαναληφθεί, λόγω της γνωστής κατάστασης, η Ύβρις με τα κάλαντα και τους χορούς στους ντίλερς του Ελληνισμού.....


Τα κάλαντα είναι μία πολύ ευχάριστη στιγμή της ζωής των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος ότι είναι ταυτόχρονα και σπουδαία αφού μέσω της παράδοσης αυτής, λες τόσα πολλά με τόσα λίγα λόγια. 

Χριστός γεννάται



Χριστός γεννάται, δοξάσατε•

Ουαί εις εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί....

 



 Ουαί εις εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί, διότι κλείετε την βασιλείαν των ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων, επειδή σεις δεν εισέρχεσθε, ουδέ τους εισερχομένους αφήνετε να εισέλθωσιν’ .

 

Ένα εξαιρετικό κείμενο από μία Τουρκάλα για τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων

 



Τα ερείπια της Σάντας στην Τουρκία: η καταστροφή της Ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς

Της Ουζάι Μπουλούτ

Απομεινάρια της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Τουρκία είναι πλέον ερείπια ή στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι τουρκικές αρχές δεν φροντίζουν αυτούς τους θησαυρούς, εν μέρει επειδή η τουρκική κυβέρνηση εξόντωσε τους περισσότερους απογόνους των πραγματικών κατασκευαστών, που ήταν ο γηγενής ελληνικός πληθυσμός στην περιοχή, μέχρι πριν από εκατό χρόνια.

Σε λίγο θα μας πούν και εισβολείς που πρέπει να αποχωρήσουμε από την Κύπρο

 


Κάποτε στην Κύπρο, είναι ο τίτλος μιας προπαγανδιστικής σειράς της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας. Γυρίστηκε στην Κύπρο με κύριο στόχο να αιτιολογήσει την τουρκική εισβολή αλλοιώνοντας την ιστορία μας. Έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Απρίλιο και προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους, λόγω των ακραίων ψευδολογιών που πρόβαλλε. Αντιδράσαμε κι εμείς λίγο, επιφανειακά, όπως πάντα, και μετά το ξεχάσαμε. Πρόσφατα έγραφα σε αυτή τη στήλη για τις συνεχείς αναφορές Τουρκοκυπρίων και Τούρκων πολιτικών γύρω από την ιστορία, που έγινε πια συστηματικό και ολοφάνερα οργανωμένο και με σκοπιμότητα.

 

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

 

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 

Μακρυγιάννης επίκαιρος..... 

<<Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

 

Στο δικό μας κόσμο δε θα υπάρχουν άλλα συναισθήματα εκτός από το φόβο....

 

 




Ο Τζορτζ Όργουελ από το 1949 με το 1984 για το 2021-2022... 

«Οι παλιοί πολιτισμοί ισχυρίζονταν πως βασίζονταν πάνω στην αγάπη και τη δικαιοσύνη. Ο δικός μας βασίζεται στο μίσος. Στο δικό μας κόσμο δε θα υπάρχουν άλλα συναισθήματα εκτός από τον φόβο, την οργή, τη θριαμβολογία και την ταπείνωση. Όλα τα άλλα θα τα καταπνίξουμε –όλα»!


Ρωσία: Προτομή στον Έλληνα δάσκαλο Γιάννη Κανίδη που θυσιάστηκε για να σώσει μαθητές στην επίθεση στο Μπεσλάν


Σε κλίμα συγκίνησης στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, αποκαλύφθηκε προτομή στη μνήμη του Έλληνα δασκάλου Γιάννη Κανίδη, που το 2004 έγινε «ανθρώπινη ασπίδα» για να σώσει μαθητές κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης Τσετσένων σε σχολείο.

Tην Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας και με την παρουσία της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μόσχα, Κατερίνας Νασίκα, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Έλληνα Γιάννη Κανίδη, του ομογενή δασκάλου που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 μέσα στο σχολείο του, κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης Τσετσένων ισλαμιστών.

Κατανυκτική Ειρήνη και ανεκλάλητη Χαρά!


Τότε ποὺ ἤμουνα σὲ μικρὴ ἡλικία, περνοῦσα μὲ τοὺς δικούς μου τὶς γιορτὲς ἀπάνω σ’ ἕνα θαλασσοδαρμένο βουνό, τὴν Ἁγιά–Παρασκευή.
 

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Ψέματα......

 

Οι αόρατοι βοηθοί του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν | Liberal.gr 

 

«Ξέρουμε ότι λένε ψέματα, 

Ξέρουν ότι λένε ψέματα, 

 

Η προδοσία της γλώσσας μας

 

Οι πολιτικές ηγεσίες, όποτε βρίσκονται σε συναντήσεις με ξένους, αλληλοκατηγορούνται για τις επιδόσεις τους στην αγγλική

Ο ενδοτισμός των πολιτικών ηγεσιών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε, αντί να μέμφονται ο ένας τον άλλον επειδή δεν χρησιμοποιούν την ελληνική, όποτε βρίσκονται σε συναντήσεις με ξένους, αλληλοκατηγορούνται για τις επιδόσεις τους στην αγγλική!

Ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από λίγες ημέρες, όταν βρέθηκε στο πάνελ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες, έδωσε λαβή για να γυριστούν διάφορα σατιρικά βιντεάκια επειδή «σκότωσε» την αγγλική, την οποία ελάχιστα κατέχει. Οντως οι επιδόσεις του στα αγγλικά είναι κάκιστες και δικαίως χλευάζεται όταν αποπειράται, μέσα στην άγνοιά του, να μιμηθεί και την ορθή προφορά των λέξεων. Το θέαμα σίγουρα προκαλεί θυμηδία στους ξένους και θλίψη στους Έλληνες.

Όμως, εξίσου καταγέλαστοι είναι και οι υπόλοιποι, που νομίζουν ότι θα φανούν πιο… πρωθυπουργίσιμοι αν περιφρονήσουν την ιερή γλώσσα μας, ό,τι πολυτιμότερο έχει δημιουργήσει ο ελληνικός πολιτισμός, για να απευθυνθούν σε ξένους ηγέτες στα αγγλικά, τα γερμανικά και οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

 

Έκλεισαν την υπόθεση Κατσίφα οι Αλβανοί: «Αυτοκτονία» αντί για δολοφονία!



«Οι Αλβανοί ιατροδικαστές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι 

αυτοκτόνησε», λένε τα αλβανικά ΜΜΕ...


Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης τῆς Κρονστάνδης

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ὁ Ἰβᾶν Ἴλιτς Σέρκιεφ γεννήθηκε στὶς 19 Ὀκτωβρίου 1829 στὴν Σούρα, μικρὸ χωριὸ στὴν ἐπαρχία τοῦ Ἀρχαγγέλου, στὸ Ρωσικὸ Ἄπω Βορρᾶ, ἀπὸ γονεῖς φτωχούς. Ὁ πατέρας του ἦταν νεωκόρος καὶ τοῦ ἐμφύσησε τὴν ἀγάπη γιὰ τὴν Ἐκκλησία, τὶς Ἀκολουθίες καὶ τὴν προσευχή, τὸν δίδαξε ἐπίσης νὰ μὴ ζητᾶ καταφύγιο καὶ παρηγοριὰ γιὰ τὶς δοκιμασίες του παρὰ μόνον στὸν Θεό. Στὸ σχολεῖο, ὁ μικρὸς Ἰβᾶν δυσκολευόταν πολὺ νὰ μάθει γράμματα, ὁ Θεὸς ὅμως ἄκουσε τὶς παρακλήσεις του καὶ ἐν μίᾳ νυκτῇ τὸν ἀπάλλαξε ἀπὸ τὴν νωθρότητα τοῦ πνεύματος.  Ἰωάννης ἔγινε τόσο λαμπρὸς μαθητὴς ὥστε κέρδισε ὑποτροφία γιὰ νὰ συνεχίσει τὶς σπουδές του στὴν Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Ἁγίας Πετρούπολης. Ὡς σπουδαστής, ἐνδιαφερόταν γιὰ ὅλες τὶς ἐπιστῆμες, μελετοῦσε πολύ, ἀλλὰ ἀναζητοῦσε πάνω ἀπ’ ὅλα τὴν προσευχὴ καὶ τὴν δοξολογία τοῦ Κυρίου σὲ μοναχικοὺς...περιπάτους στὴν φύση. 
 

O Ερντογάν κατηγορεί την Ένωση Βιομηχάνων Τουρκίας πως θέλει να τον ρίξει !



Από την ομιλία που έκανε  ο Ταγίπ προσέξαμε δύο σημεία

Στο ένα είπε τα εξής :

 

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

«Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει»

 




Θ. Μαλκίδης


 «Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει»
 
Στις 28 Μαρτίου του 1969 ο Γιώργος Σεφέρης μιλά σε μήνυμά που στέλνει κρυφά  στο Λονδίνο και   μεταδίδεται από την Ελληνική Υπηρεσία του BBC και  αναμεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού και την «Ντόιτσε Βέλε» για «την ανωμαλία που πρέπει να σταματήσει» .

Δράκεια Πηλίου.Το άγνωστο ολοκαύτωμα


Δράκεια Πηλίου. Το άγνωστο ολοκαύτωμα στις 18 Δεκεμβρίου 1943


 Μόλις πέντε ημέρες μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, οι Γερμανοί κατακτητές έδειξαν πάλι το απάνθρωπο πρόσωπό τους, αυτή τη φορά στο Πήλιο. 

17/18 Δεκεμβρίου 1803 : Ὁ χορὸς τοῦ Ζαλόγγου