Σελίδες

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Οι Μικρασιάτες Έλληνες στην Επανάσταση του 1821

 

Με ένα τόμο και όχι επετειακό λεύκωμα, όπως το χαρακτήρισε η δημοτική σύμβουλος ΝΦ-ΝΧ Ευτυχία Παπαλουκά – τίμησε το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του γειτονικού μας Δήμου της Νέας Ιωνίας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

 

 

Ένα τόμο που τον συγκροτούν κείμενα που αναφέρονται στη συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 των Ιωνικών παραλίων, των Κυδωνιών, της Καππαδοκίας, των γυναικών της Ιωνίας, της Λυκίας (Μάκρη-Λιβίσι, Καστελλόριζο), και πάλι των Κυδωνιών της Σμύρνης των Βουρλών της Ιωνικής Φάλαγγας, των Κωνσταντινουπολιτών, της οικογένειας του Σμυρναίου ιατρού Μιχαήλ Ναύτη, του Χατζή Χρήστου του Καισαρέως. Τη θέση της στον τόμο αυτό βρήκε και αναφορά στη συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821 κατά τα Απομνημονεύματα του Κυδωνιέα (Αϊβαλιώτη) στρατηγού Ευστράτιου Πίσσα.

Συγγραφείς των κειμένων του τόμου η Μαρία Βεϊνόγλου, η Ειρήνη Π. Βεκρή, ο Αρχάγγελος Γ. Γαβριήλ, η Βασιλεία Γιασιφάνη-Κυρίτση, ο Μιχάλης Δελησάββας, ο Θεοφάνης Μαλκίδης, η Φωτεινή Μανιά, ο Βασίλης Β. Μούτσογλου, η Μερόπη Χαρδαλή, η Ιορδάνα Χατζηισαάκ. Τα βιογραφικά τους σελ. 9-11 πολύ κατατοπιστικά.

Τον τόμο πλαισιώνουν πρωτοσέλιδα του ελληνικού τύπου από το 1897 έως το 1965 και όχι 1967 όπως σημειώνεται από το αρχείο του Κώστα Νίγδελη συγγραφέα και προέδρου του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Μητροπόλεως Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως (Εμπρός, Σκριπ, Χρόνος, Ακρόπολις, Σφαίρα Πειραιώς, Αθηναϊκή, Έθνος, Ελεύθερος Τύπος, Σημαία Πειραιώς, Εφημερίς των Βαλκανίων εν Θεσσαλονίκη, Εσπερινή, Πολιτεία, Ριζοσπάστης, Μακεδονία, Πατρίς, Νέος Κόσμος, Ελευθερία, Ταχυδρόμος της Αλεξάνδρειας).

Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των κειμένων ήταν ο Σταύρος Ανεστίδης, ο Τάκης Σαλκιτζόγλου και η Καλλιόπη Στεριάδου.

Πλούσια η βιβλιογραφία των συγγραφέων των κειμένων, εκατοντάδες οι σημειώσεις και υποσημειώσεις τους, αληθινός θησαυρός για περαιτέρω.


Κώστας Π. Παντελόγλου