Σελίδες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Νέα αθλιότητα των Άγγλων – Τριχοτόμησαν την Κύπρο

 



Χάρτης – πρόκληση made in UK



 Ανδρέας Πιμπίσιης   

Tην 1η Απριλίου 2022, η Κύπρος  γιορτάζει τη συμπλήρωση 67 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.΅Ενός αγώνα που είχε ως στόχο την απελευθέρωση της νήσου από τη βρετανική κυριαρχία. Και παρά την ανεξαρτησία της νήσου πριν από 62 χρόνια, η καχυποψία ανάμεσα σε Λευκωσία και Λονδίνο συνεχίζει να υφίσταται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κυρίως σε ζητήματα όπως το Κυπριακό πρόβλημα. 

Οι Κύπριοι από τη μια θεωρούν τους Βρετανούς ότι βρίσκονται πίσω από κάθε δόλιο σχέδιο που στρέφεται εναντίον της Κύπρου και από την άλλη οι Βρετανοί με τον δικό τους τρόπο φροντίζουνν έμμεσα ή άμεσαν να επιβεβαιώνουν την κυπριακή καχυποψία, έστω κι αν δημοσίως εμφανίζονται με καλές διαθέσεις. 

Σ’ αυτή την μακρά ιστορία καχυποψίας ήρθε να προστεθεί μια ακόμα ενέργεια από πλευράς Βρετανίας την οποία οι Κύπριοι δεν θεωρούν ως ένα τυχαίο συμβάν. Ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται μόνο το έδαφος επί του οποίου ασκούν κυριαρχία οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά πρόκειται για πράξη τριχοτόμησης της νήσου, αφού αφαιρέθηκαν τα κατεχόμενα εδάφη στο βόρειο μέρος και οι περιοχές των βρετανικών βάσεων νοτίως. 

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε ένα βίντεο με χώρες που καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο οποίο απεικονίζεται η Κύπρος χωρίς τις κατεχόμενες περιοχές και τις δύο περιοχές των Βάσεων σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια. 

Στο βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αναβοσβήνουν οι σημαίες των χωρών που καταδικάζουν την εισβολή. Ολόκληρο το βίντεο είναι μόλις 30 δευτερόλεπτα, με τις χώρες να περνούν πολύ γρήγορα. Και μόνο ένας που γνωρίζει τον χάρτη της Κύπρου μπορεί να αντιληφθεί το βρετανικό τέχνασμα. 

Και όσοι γνωρίζουν από Κύπρο το αντελήφθησαν και αντέδρασαν αναλόγως. Στα κατεχόμενα, φαίνεται πως το πρόσεξαν πρώτοι, και έσπευσαν να εκφράσουν ικανοποίηση γιατί θεωρούν πως είναι για «πρώτη φορά που ένας επίσημος φορέας του Ηνωμένου Βασιλείου απεικόνισε την Κύπρο ως διχασμένη και αποδέχτηκε την πραγματικότητα».

Και επ’ εκεί έγινε αντιληπτό σε ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσης τα οποία δημοσιοποίησαν το επίμαχο βίντεο με επικριτικά σχόλια κατά της Βρετανίας. Ως αποτέλεσμα του θορύβου που προκλήθηκε, οι Βρετανοί προχώρησαν σε αφαίρεση του επίμαχου βίντεο από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ωστόσο τα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη ενέργεια των Βρετανών παραμένουν, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι ο συγκεκριμένος χάρτης παρουσιάστηκε από ένα επίσημο όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου και ιδιαιτέρως ένα υπουργείο το οποίο γνωρίζει πολύ καλά την κυπριακή επικράτεια. Γι’ αυτό και το συμβάν δεν θεωρείται, από πολλούς κύκλους, ως ένα τυχαίο συμβάν. Ο χάρτης όπως παρουσιάστηκε καλυμμένος με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνει το έδαφος που ελέγχεται από τις κυπριακές Αρχές. Η ανάρτηση αφορούσε τις χώρες που καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και στις οποίες χώρες κατά του Βρετανούς η Κύπρος δεν είναι ολόκληρο το νησί αλλά ένα κομμάτι.  

Σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει για το ζήτημα ότι «το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε σε κοινωνικά δίκτυα βίντεο με χώρες, που καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο οποίο απεικονίζεται η Κύπρος χωρίς τις κατεχόμενες μας περιοχές και τα εδάφη των Βρετανικών Βάσεων». Και προσθέτει ότι «παρά το ότι το εν λόγω βίντεο έχει αφαιρεθεί, είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση μας θα προχωρήσει με όλους τους απαραίτητους για την περίσταση χειρισμούς και διαβήματα».

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της καταδικάζει το επίμαχο βίντεο και σημειώνει πως «η κίνηση αυτή του Βρετανικού ΥΠΑΜ αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση του ύποπτου και υπονομευτικού ρόλου της Βρετανίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, «η στάση ανοχής που επιδεικνύει η κυπριακή Κυβέρνηση εκθρέφει ακόμη περισσότερο τον βρετανικό υπονομευτικό ρόλο». Παίρνοντας αφορμή από το συμβάν, η ΕΔΕΚ θεωρεί πως «θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο δεδομένου ότι η παρουσία τους είναι παράνομη, αντισυνταγματική και δεν έχει καμία νομιμοποίηση».

Το ΕΛΑΜ «καταγγέλλει και καταδικάζει τη συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Την ίδια στιγμή καλεί την Κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα, όπως και τα αρμόδια υπουργεία, Εξωτερικών και Άμυνας, ευελπιστώντας ότι ο κ. Κασουλίδης δεν θα μας πει πάλι το αμίμητο: «τι θέλετε να κάνω εγώ;»». Το ΕΛΑΜ αναφέρει πως δεν μπορούσαν να αναμένουν διαφορετική αντιμετώπιση από το ΗΒ όταν μόνο το ίδιο αντιδρά και θέσει θέμα Βρετανικών Βάσεων. Και με αφορμή των συμβάν επαναφέρουν «το ξεκάθαρο αίτημά για οριστική αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο».

Φιλελεύθερος