Σελίδες

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Μόνο πάνω από τα πτώματα μας

 


«ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΜΑΣ»


Αντιστάθηκες στους Άγγλους δυνάστες. Αντιστάθηκες στους Τούρκους τρομοκράτες. Αντιστάθηκες στο προδοτικό πραξικόπημα και στη βάρβαρη τουρκική εισβολή.


Πιστός έως θανάτου στο τάμα του Γένους: την Εθνική Αντίσταση για την ελευθερία του ανθρώπου. Τάσο Μάρκου, μας καθοδηγείς.


Στις 14/8/1974, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Υποστράτηγος Τάσος Μάρκου επικοινωνεί για τελευταία φορά μέσω ασυρμάτου. 


Ο Τάσος Μάρκου γεννήθηκε στη κωμόπολη Παραλιμνίου στις 18 Σεπτεμβρίου 1936. Τον Μάιο του 1955 και ενώ είχε αρχίσει ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου εντάσσεται στην Ε.Ο.Κ.Α. , σε επιχείρηση που συμμετείχε τραυματίζει σοβαρά μετά από ενέδρα δύο Άγγλους αξιωματικούς. Ως εκ τούτου καταζητείτο γι’ αυτό φυγαδεύτηκε από την οργάνωση στην Αθήνα όπου και καταφέρνει να εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων πραγματοποιώντας το όνειρό του. 


Με την εκδήλωση της Τουρκικής Εισβολής την 20η Ιουλίου 1974, ο Ταγματάρχης ,πλέον, Τάσος Μάρκου οργανώνει με μικρό αριθμό εφέδρων αμυντική γραμμή στη περιοχή του χωριού Χαμίτ Μάνδρες όπου είχε προηγηθεί ρίψη αλεξιπτωτιστών από τις Τουρκικές δυνάμεις εισβολής. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ταγματάρχης Μάρκου τέθηκε επικεφαλής των δυνάμεων εξουδετέρωσης του θύλακα Μπέκκιογιου. 


Τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974, το τάγμα του Τάσου Μάρκου δέχεται βομβαρδισμό από τη Τουρκική αεροπορία. Ο Τάσος Μάρκου ζητά από το ΓΕΕΦ υποστήριξη από τις μονάδες πυροβολικού που δρούσαν στη περιοχή και ενίσχυση σε άνδρες και πολεμικό υλικό, χωρίς όμως να λάβει ποτέ απάντηση . Λίγο αργότερα διέταξε τους δύο άνδρες του να φύγουν και ο ίδιος κινήθηκε προς τη περιοχή Κεφαλόβρυσου Κυθραίας. Έκτοτε παραμένει αγνοούμενος. 


«Μόνο πάνω από τα πτώματα μας θα περάσει ο εχθρός. Ο Τάσος Μάρκου δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει. Εδώ θα μείνει».  Αυτή ήταν η απάντησή του στους επιτελάρχες του ΓΕΕΦ όταν τον κάλεσαν να οπισθοχωρήσει και δεν οπισθοχώρησε ποτέ, πολέμησε γενναία μέχρις εσχάτων. Πέραν της ανδρείας που επέδειξε θα παραμείνει στην ιστορία και για τον αγέρωχο και ταπεινό χαρακτήρα του.