Σελίδες

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Ατιμωρησία

 


Δέκα καταζητούμενοι  για τις δολοφονίες Ισαάκ – Σολωμού.

 Τα ονόματα των καταζητούμενων για τη δολοφονία Τάσου Ισαάκ, που καταζητούνται διεθνώς σύμφωνα και με ανακοίνωση ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 1996, ήταν:


Χασίμ Γιλμάζ: Τούρκος έποικος και πρώην μέλος της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ), ο οποίος διέθετε το 1996 καφενείο στην πόλη της Κερύνειας.


Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν: Τούρκος έποικος, 26 ετών τότε και μέλος της παράνομης τουρκοκυπριακής αστυνομίας, που έφτασε στις κατεχόμενες περιοχές όταν ήταν παιδί.


Πολάτ Φικρέτ Κορελί: Τουρκοκύπριος, 17 ετών τότε και κάτοικος της κατεχόμενης Αμμοχώστου.


Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν: Τούρκος έποικος 41 ετών και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα. Κάτοικος τότε της κατεχόμενης πλευράς της Λευκωσίας.


Ερχάν Αρικλί: Ο σημερινός υποψήφιος για την "προεδρία" των κατεχομένων, 40 ετών τότε με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση και μόνιμος κάτοικος κατεχομένων από το 1986.


Για τη δολοφονία Σολωμού που πυροβολήθηκε επάνω στον ιστό, ενώ σφαίρες είχαν τραυματίσει και δύο άνδρες των ΗΕ, η Γενική Εισαγγελία είχε ζητήσει στις 30 Οκτωβρίου 1996 τη σύλληψη πέντε συνολικά προσώπων.


Οι ύποπτοι που καταζητούνται από την Interpol είναι οι ακόλουθοι:


Κενάν Ακίν: Ήταν τότε "υπουργός" Γεωργίας και δασών των κατεχομένων.


Ερτάλ Χατζιαλί Εμανέτ: Υπηρετούσε ως διοικητής των λεγόμενων "Ειδικών Δυνάμεων" των κατεχομένων.


Χασάν Κοντακσί: Πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού.


Αττίλα Σαβ: Τότε υπηρετούσε ως "αρχηγός" της λεγόμενης αστυνομίας των κατεχομένων.


Μεχμέτ Καρλί: Τότε στρατηγός του κατοχικού στρατού.


Τα εντάλματα σύλληψης παραμένουν ανεκτέλεστα στη βάση δεδομένων της Interpol, πέντε αφορούν τη δολοφονία του Ισαάκ και άλλα πέντε τη δολοφονία του Σολωμού. Τα ονόματα βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών επιβολής του νόμου που έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων της Interpol. Μάλιστα, ένα άτομο από τους 10 φιγουράρει στη λίστα των πλέον καταζητούμενων προσώπων, ο 67χρονος σήμερα Ερτάλ Χατζιαλί Εμανέτ, διοικητής τότε των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας στα κατεχόμενα.


Ανάμεσα στους καταζητούμενους για τον φόνο του Ισαάκ, βρίσκεται και ο Ερχάν Αρικλί, αρχηγός του κόμματος των εποίκων "Αναγέννηση", ο οποίος υπέβαλε υποψηφιότητα για "πρόεδρος" του ψευδοκράτους. Η μοναδική φορά που επιχείρησε να εκτελεστεί κάποιο από αυτά τα εντάλματα ήταν το 2012, όταν οι Αρχές του Κιργιστάν συνέλαβαν τον σημερινό υποψήφιο "πρόεδρο" Ερχάν Αρικλί, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, αφού με παρέμβαση των τουρκικών διπλωματικών Αρχών η υπόθεση έπεσε και ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος. Το 2017 έκανε διακοπές στην Τυνησία και πάλι χωρίς να τον ενοχλήσει κανένας.


Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Τάσου Ισαάκ.