Σελίδες

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Τιμώντας έναν πρωτοπόρο, εκατό χρόνια μετά

 



Τιμώντας έναν πρωτοπόρο,  εκατό χρόνια μετά 


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Εβρου ΄΄ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ΄΄ και η Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Εβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2022 στο Επιμελητήριο Εβρου με τίτλο΄΄Η προσφορά των προσφύγων στην οικονομική-κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας – Ο πρωτοπόρος Νικόλαος Τοπαλίδης, δάσκαλος, μελισσοκόμος και εκδότης στην Αλεξανδρούπολη΄΄.

Κατά τον χαιρετισμό τους οι Πρόεδροι του συλλόγου ΄΄ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ΄΄ κ. Παύλος Στεφανίδης και  της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. κ. Δημήτρης Κελεμίδης αντίστοιχα, αναφέρθηκαν  μεταξύ άλλων στην εκδήλωση  η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης , που σηματοδότησε τον οριστικό  ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων της Ανατολής  από τις προαιώνιες εστίες τους.

Στη συνέχεια ο λόγος ανατέθηκε στην κ. Ουρανία Πανταζίδου , μέλος του Δ.Σ. και των δυο προαναφερθέντων Σωματείων η οποία συντόνισε την εκδήλωση.

Η κ. Πανταζίδου αρχικά έδωσε το λόγο στον κ. Γιάννη Μαρόπουλο , ο οποίος μίλησε για τον συγχωριανό του Νικόλαο Τοπαλίδη  (Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης), την οικογένεια του οποίου γνώριζε προσωπικά. Όπως ανέφερε ο ομιλητής το περιοδικό ΄΄ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΣ΄΄ ήταν πολύτιμο βοήθημα  για κάθε μελισσοκόμο την εποχή εκείνη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον λυράρη Παναγιώτη Σιδηρόπουλο ο οποίος τραγούδησε δυο ποντιακά τραγούδια στη μνήμη του Νικ. Τοπαλίδη.

Κατόπιν ο λόγος δόθηκε στον κ. Πασχάλη Χριστοδούλου πρόεδρο του μελισσοκομικού συλλόγου κ. Εβρου ΄΄Η Κυψέλη΄΄  , ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία της μέλισσας για ολόκληρο τον πλανήτη καθώς για το παρόν και το μέλλον της μελισσοκομίας στο Νομό Εβρου .

Στο τέλος ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης , Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά των προσφύγων στην οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας, μέσα από την προσωπικότητα αλλά και την προσφορά του Νικόλαου Τοπαλίδη , ο οποίος όταν έφτασε πρόσφυγας στην Ελλάδα ήταν ήδη δάσκαλος και μελισσοκόμος. Μάλιστα ο κ. Μαλκίδης στο τέλος της ομιλίας του προέβη σε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις όσον αφορά τον τιμώμενο δάσκαλο-μελισσοκόμο και εκδότη.



Μετά την ομιλία του κ. Μαλκίδη η κ. Τσόγκα Γεωργία πρόεδρος του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Αετοχωρίου ΄΄Η ΣΑΝΤΑ΄΄ ζήτησε και πήρε το λόγο , αναφέροντας την εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει ο σύλλογός τους  κατά το παρελθόν στο Αετοχώρι για να τιμήσει τον Νικόλαο Τοπαλίδη. Όπως ανέφερε προσπάθησαν τότε τα μέλη του συλλόγου να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε το κλειστό δημοτικό σχολείο του χωριού να λειτουργήσει ως μουσείο μελισσοκομίας και να φέρει το όνομα του Νικολάου Τοπαλίδη. Όμως τότε είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του σχολείου.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση η φοιτήτρια του ΔΠΘ κ.  Ειρήνη Καραγκούνη τραγούδησε δυο τραγούδια με αναφορά στη μέλισσα . Την συνόδευσε  στο αρμόνιο -τραγούδι  το μέλος του Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. κ. Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη.

Στο τέλος οι πρόεδροι των συνδιαργανωτών συλλόγων Παύλος Στεφανίδης και Δημήτρης Κελεμίδης προσέφεραν – τιμής ένεκεν στους ομιλητές  αναμνηστικές πλακέτες.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, ο πατήρ Γεώργιος Κομνίδης , ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ΄΄Οι Ρίζες΄΄  κ. Μιχάλης Νικολαίδης, ο εκπρόσωπος του Αγροτομελισσομικού Συνεταιρισμού Ν. Εβρου ΄΄Η ΜΕΛΙΣΣΑ΄΄ κ. Μ. Κασπαρίδης  , η εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Ορεστιαδιτών ΄΄Ο ΟΡΕΣΤΗΣ΄΄ κ. Ουρανία Μαυρίδου , ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού συλλόγου Παλαγίας ΄΄Ο Μέγας Αλέξανδρος΄΄ κ. Χρήστος Κενανίδης καθώς και αρκετά μέλη των συλλόγων τους . Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία στην εκδήλωση των μαθητών του εσπερινού Λυκείου της Αλεξανδρούπολης.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν παραδοσιακοί ποντιακοί λουκουμάδες που ετοίμασε με μεράκι η κ. Ελένη Καραγατσίδου ενώ το μέλι ήταν προσφορά της κ. Μαρίας Καλαιτζίδου και οι δυο μέλη του συλλόγου , ενώ την διακόσμηση του τραπεζιού με λαογραφικά αντικείμενα από τον εκθεσιακό χώρο του συλλόγου΄΄ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ΄΄  και το κέρασμα ανέλαβαν η αντιπρόεδρος κ. Δέσποινα Κοτακίδου και το μέλος κ. Ιωάννα Τερζίδου.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του συλλόγου ΄΄ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ΄΄ θέλουν να ευχαριστήσουν  επιπλέον :

α.  τον χορηγό της εκδήλωσης κ. Βασίλη Βασιλειάδη μελισσοκόμο από την Κυριακή Σουφλίου, το χωριό όπου το καλοκαίρι του 1920 είχαν εγκατασταθεί δεκάδες οικογένειες Ποντίων, μεταξύ των οποίων και η γιαγιά του.

β. τους μουσικούς Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη, Ειρήνη Καραγκούνηκαι Παναγιώτη Σιδηρόπουλο για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους και τέλος   το Επιμελητήριο Έβρου για τη διάθεση της αίθουσας και τις διευκολύνσεις που παρείχαν.

Αξίζει να επισημάνουμε , σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον ερευνητή-συγγραφέα  κ. Μιχάλη Πατέλη , που παραβρέθηκε στην εκδήλωση  ότι το περιοδικό ΄΄ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΣ΄΄ κυκλοφορούσε και προπολεμικά . Φαίνεται ότι λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου το περιοδικό έπαψε να εκδίδεται,  για να κυκλοφορήσει ξανά  το 1950.

Επίσης να σημειώσουμε ότι ο Νικόλαος Τοπαλίδης τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1975 για την συμπλήρωση 25 χρόνων από την έκδοση του περιοδικού ΄΄Μελισσοκομική ΕΛΛΑΣ΄΄ (1950-1975).

Ο πρωτοπόρος  Νικόλαος Τοπαλίδης (1890 – 1987) , ακάματος  έως το τέλος της ζωής του γράφει στο editorial του περιοδικού του  το 1986΄΄μετά από 36 χρόνια δε θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα , ακόμη και με τρεμάμενο χέρι θα συνεχίσουμε γιατί γλυκύτερος θάνατος είναι ν΄ αφήσουμε την τελευταία πνοή με το μολύβι στο χέρι....΄΄. Αιωνία η μνήμη του!