Σελίδες

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Κέντρο «Μακεδονικής Γλώσσας»

 

Κέντρο «Μακεδονικής Γλώσσας» με σφραγίδα της ελληνικής δικαιοσύνης - Πανηγυρίζουν Σκόπια και Ζάεφ
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Πανηγυρισμοί από τον Ζόραν Ζάεφ που έκανε λόγο για «καρπούς της Συμφωνίας των Πρεσπών», μετά την επικύρωση του καταστατικού της ΜΚΟ «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» από το Πρωτοδικείο Φλώρινας.











Μένει να δούμε πώς η 

Αθήνα θα δικαιολογήσει αυτό το δεδικασμένο υπέρ των Σκοπιανών και σε βάρος του Ελληνισμού», ανέφερε τότε χαρακτηριστικά η παρέμβαση του Newsbomb.gr. Εν τέλει, ο όρος «δεδικασμένο» δικαιώθηκε πλήρως, και μάλιστα όχι μόνο από τις ενέργειες της Φον ντερ Λάιεν, των Σκοπιανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων αλλά και από αυτές της ελληνικής Δικαιοσύνης! Αυτό γιατί το Πρωτοδικείο Φλώρινας έχει επικυρώσει το καταστατικό μιας ΜΚΟ με την ονομασία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας», από τις 28 Ιουλίου 2022.



Τα σχετικά έγγραφα διέρρευσαν στα social media, όπου επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ έσπευσε για ακόμα μια φορά να μιλήσει σε πανηγυρικό τόνο για αυτή του την «κατάκτηση». «Αυτοί είναι οι καρποί της Συμφωνίας των Πρεσπών. Φέρνουν χαρά σε όλους όσοι μιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Συγχαίρω τους ιδρυτές του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα και όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας που χαίρονται για αυτή την όμορφη πράξη που είναι ιδιαίτερα σημαντική ως μια ακόμη επιβεβαίωση των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαριστώ τόσο τον πρώην όσο και τον νυν Πρωθυπουργό, Τσίπρα και Μητσοτάκη, για την πίστη και τη δέσμευσή τους στην οικοδόμηση ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας», έγραψε χαρακτηριστικά στα social media ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Σχετικά με το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» στη Φλώρινα, τώρα, η ΜΚΟ που εγκρίθηκε επίσημα από την ελληνική Δικαιοσύνη έχει σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό της, να εργαστεί για:

  • τη διδασκαλία της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού ιστότοπου.
  • την υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • την υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τοπικών καθηγητών της Μακεδονικής γλώσσας, καθώς και του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού υλικού.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο

Έντονες αντιδράσεις στα social media

Όπως ήταν λογικό, η εξέλιξη αυτή πυροδότησε αρκετές αντιδράσεις στα social media από Έλληνες χρήστες. Ειδικότερα στο Twitter υπήρξαν πολύ καυστικά σχόλια, ιδίως για τη Συμφωνία των Πρεσπών που ήδη είχε δώσει τις πρώτες λαβές για την αναγνώριση της «Μακεδονικής Γλώσσας», καθώς αναγράφοταν σε αυτή ότι η εν λόγω γλώσσα είναι «η επίσημη της Βόρειας Μακεδονίας» και έχει σλαβική προέλευση και δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.