Σελίδες

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Η συμβολή των Θρακών, Ποντίων και Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821

 

Θ. Μαλκίδης

Η συμβολή των Θρακών, Ποντίων και Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821

Παρά το γεγονός ότι η συμβολή των Θρακών, των Ποντίων και των Μικρασιατών στην εθνική παλιγγενεσία, στην επανάσταση του 1821, είναι εξίσου σημαντική με τα άλλα κομμάτια του ελληνικού λαού, εντούτοις, λόγοι που συνδέονται με ξένα συμφέροντα και επιδιώξεις και ελλαδικές προτεραιότητες περιθωριοποίησαν και αυτήν την παράμετρο.

 

Στρατὴς Μυριβήλης : Τὸ «Τῇ ὑπερμάχῳ» ὡς Ἐθνικὸς Ὕμνος

 

 

 

Πρὸς τὴν Παναγία, πρὸς τὴν Ὑπέρμαχο Στρατηγό, ἀποτείνεται τὸ θαυμάσιο βυζαντινὸ τροπάρι «Τὴ ὑπερμάχω Στρατηγῷ», ποὺ στὴν πραγματικότητα εἶναι ὁ ἐθνικὸς ὕμνος τοῦ ἀγωνιστικοῦ Βυζαντίου. 

 

Η προφητεία του Κονδύλη

 



Το τελευταίο τεύχος του Γερμανικού Περιοδικού Φιλοσοφίας είναι αφιερωμένο στο γερμανοτραφή στοχαστή Παναγιώτη Κονδύλη που είχε διαβλέψει την ελληνική κρίση ήδη από το 1998, χρονιά του θανάτου του.

 

Tραγούδι για τους Φιλέλληνες του 1821: Το ξένο αίμα ελληνικό μες στην καρδιά θα γίνει…

 

Πολλοί ήταν οι Φιλέλληνες που άφησαν τις χώρες τους και τη ζωή τους και κατέβηκαν στην επαναστατημένη Ελλάδα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς πέθαναν στα πεδία των μαχών ηρωικά αγωνιζόμενοι. 

Νεομάρτυς Δῆμος ο ψαράς από την Μακρά Γέφυρα


Στις  10 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Δήμου από την Μακρά Γέφυρα της Ανατολικής Θράκης. Ὁ Ἅγιος Νεομάρτυς Δῆμος, καταγόταν ἀπὸ τὸ χωριὸ Ὀζοῦν Κιοπροὺ (Μακρὰ Γέφυρα) τῆς ἐπαρχίας Ἀνδριανουπόλεως.

 

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

«Ειρηνοποιοί» και «εγγυητές»: Ο «Ζωτικός χώρος» το «Στρατηγικό Βάθος», η «Γαλάζια Πατρίδα» και τα οστά προς «βιομηχανοποίηση»

 










«Ειρηνοποιοί» και «εγγυητές» : Ο «Ζωτικός χώρος» το  «Στρατηγικό Βάθος», η «Γαλάζια Πατρίδα» και τα οστά προς «βιομηχανοποίηση»


Θεοφάνης Μαλκίδης

Διδάκτορας του  Παντείου Πανεπιστήμιου

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών

Ήταν Νοέμβριος του 1937 όταν ο  Χίτλερ πραγματοποίησε  μυστική συνάντηση με κορυφαία στελέχη του Ναζιστικού καθεστώτος, αναπτύσσοντάς τους τα σχέδιά του για την απόκτηση του «ζωτικού χώρου». Με τη «θεωρία» αυτή ο Χίτλερ  επισήμανε ως ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για επιβίωση της Ναζιστικής Γερμανίας  την επέκταση των συνόρων της, προκειμένου να μπορούν να ζουν ανεκτά οι Γερμανοί. Επιπλέον η αναθεώρηση των όρων όπως επιβλήθηκαν στη Γερμανία από τους  νικητές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η διπλωματική- πολιτική- νομική συνιστώσα του «ζωτικού χώρου».


Τουρκία : 190% ο μέσος όρος αυξήσεων σε βασικά φρούτα και λαχανικά !

 


Ο Καθηγητής Σενόλ Μπαμπουστζού παραθέτει πίνακα με τιμές σε συνηθισμένα λαχανικά και φρούτα όπως διαμορφώθηκαν φέτος σε σύγκριση με πέρσι.

Ο άνθρωπος που κατέβασε το Άγιον Όρος στην Αφρική. Η ιστορία του π. Κοσμά του Γρηγοριάτη

 

Θεωρώ καύχημα εν Κυρίω και τιμή το γεγονός ότι ένας από τους εσχάτους ιεραποστόλους της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού μας ήταν μοναχός Αγιορείτης.


Κύπρος Ελληνική



 13 Απριλίου 1964. Aφιξη της Ελληνικής μεραρχιας στην Κύπρο.


Εικοσιένα παιδιά

 



Ήταν απόγευμα Κυριακής. 


Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Ο Αυστραλός George Devine Treloar που έσωσε τους προγόνους μας -πρόσφυγες του 1922

 




Θ. Μαλκίδης 

Ο George Devine Treloar που έσωσε τους προγόνους μας πρόσφυγες του 1922.

Ο  Giles Milton στο βιβλίο του «Χαμένος Παράδεισος, Σμύρνη 1922»,  γράφει για τη Γενοκτονία: «Οι Ευρωπαίοι δεν διδάσκονται την ιστορία της Μικράς Ασίας στα σχολεία τους. Καθώς μάθαινα όλο και περισσότερα, διαπίστωνα πόσο άδικο είναι να έχει παραλειφθεί τόσο σημαντικό κεφάλαιο από τη διδασκαλία. Μπορεί η καταστροφή να είναι από τις στιγμές που άλλαξαν τον ρουν της ιστορίας της Ελλάδος, αλλά ήταν εξίσου σημαντική και για τη Δύση... Η καταστροφή της Σμύρνης δεν έγινε ένα οικουμενικό μάθημα για τον κόσμο... Σε ανθρωπιστικό επίπεδο ήταν μια καταστροφή τεράστιας κλίμακας, η πρώτη που είδαμε τον 20ο αιώνα....».

Ἡ ἡρωϊκή ἔξοδος τοῦ Μεσολογγίου

 

Ἡ Τρίτη πολιορκία τοῦ Μεσολογγίου (συχνὰ ἀναφέρεται καὶ ὡς δεύτερη πολιορκία) ἦταν ἕνα ἀπὸ τὰ σημαντικότερα πολεμικὰ γεγονότα τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπανάστασης τοῦ 1821. Ἦταν τὸ γεγονὸς ποὺ ἔδωσε ἔμπνευση στὸ Διονύσιο Σολωμὸ νὰ γράψει τοὺς “Ἐλεύθερους Πολιορκημένους”. Ἔλαβε χώρα στὸ διάστημα ἀπὸ 25 Ἀπριλίου τοῦ 1825 ἕως 10 Ἀπριλίου τοῦ 1826 ὁπότε καὶ τερματίστηκε μὲ τὴν ἡρωικὴ ἔξοδο τοῦ Μεσολογγίου. 

Η νέα γενιά υμνεί και εξυμνεί τους ήρωες των οχυρών της Θράκης και της Ανατ. Μακεδονίας


Η νέα γενιά υμνεί και εξυμνεί τους ήρωες των οχυρών της Θράκης και της Ανατ. Μακεδονίας
Η συγκλονιστική φωτογραφία που προκαλεί ρίγη σε όλους τους Έλληνες.

Συμπληρώνονται 81 χρόνια από τη στιγμή που οι Γερμανοί εξαπέλυσαν άγρια επίθεση εναντίον των οχυρών - Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για τους Έλληνες ήρωες - Συμμετείχαν 1.298 μαθητές και 174 εκπαιδευτικοί από 104 σχολικές μονάδες (Δημοτικά - Γυμνάσια - Λύκεια) από όλη την Ελλάδα.


Ήταν 6 Απριλίου του 1941 όταν η Γερμανοί εκδήλωσαν επίθεση στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.


13 Ἀπριλίου 1204: Ἡ ἅλωση τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀπὸ τοὺς Φραγκολατίνους

 


Ἂν ἡ 29η Μαΐου εἶναι ἡμέρα πένθους γιὰ τὸν Ἑλληνισμό, διότι φέρνει στὴ μνήμη μας τὴν ἅλωση τῆς Πόλης ἀπὸ τοὺς Ὀθωμανοὺς τὸ 1453, ἄλλο τόσο ἀποφρὰς εἶναι γιὰ τὸ Γένος μας καὶ ἡ 13η Ἀπριλίου, διότι κατ᾿ αὐτὴν ἔπεσε ἡ Πόλη τὸ 1204 στοὺς Φράγκους. 

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα....

 


Ο αδελφός Ζάεφ από την Αθήνα της Ελλάδας που ψήφισε και σέβεται τη Συμφωνία και δεν έχει πρόβλημα με τους <<Μακεδόνες>>.....


Η συνομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με τον Ιωσήφ Πέκιο

 





Θεοφάνης Μαλκίδης 
 
 
 Η συνομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με τον Ιωσήφ Πέκιο

 

O Ιταλός δημοσιογράφος Ιωσήφ Πέκιο (Giuseppe Pecchio) ήλθε στην Ελλάδα το 1825 και κατάφερε να πλησιάσει τον φυλακισμένο Θοδωρή Κολοκοτρώνη. Ο Πέκιο όταν εξερράγη η ελληνική επανάσταση έγινε μέλος του φιλελληνικού κομιτάτου του Λονδίνου, το οποίο έστειλε αργότερα τον Πέκιο στην ελληνική κυβέρνηση για να της παραδώσει το δεύτερο αγγλικό δάνειο των εξήκοντα χιλιάδων (60,000) λιρών.

 

Ο Πέκιο παρέμεινε στην Ελλάδα από της 20ής Απριλίου μέχρι της 11ης Ιουνίου 1825, ερχόμενος εις επαφήν με τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του αγώνος, με περιοδείες στην Πελοπόννησο, και όταν έφθασε στο Λονδίνο, κατέγραψε τις εντυπώσεις, αλλά και τις συνεντεύξεις που του παραχώρησαν οι οπλαρχηγοί σε ένα σύγγραμμα υπό τον τίτλο «έκθεσις των συμβάντων εν Ελλάδι κατά την άνοιξιν του 1825».

 

Έλληνες οι πρώτοι οικιστές της Οδησσού

 

Ο εθνικός ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής επί δεκαέξι χρόνια δήμαρχος Οδησσού, αναμορφωτής της πόλης. 

 

Αγωγή 1 εκ. λιρών του Ταγίπ κατά του Κιλιτσντάρογλου

 

Ο Ερντογάν υπέβαλε αγωγή κατά του Κιλιτσντάρογλου

 

Ο Εθνικός Ύμνος και η γερμανική κτηνωδία – Το τελευταίο μάθημα

 


Οι Γερμανοί, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αποδείχθηκαν εφάμιλλοι, αν όχι “ανώτεροι” των Γότθων προγόνων τους στην “τέχνη” της δολοφονίας αθώων. Στην Ελλάδα προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και αιματοκύλησαν πόλεις και χωριά σε όλη την χώρα. Οι δολοφονίες ξεκίνησαν δε από νωρίς, από τους πρώτους μήνες της κατοχής.

Μνήμη Ζέσας Ζήκου

 



Ζέζα Ζήκου, In Memoriam

Την Ζέζα Ζήκου την γνώρισα απρόσμενα σε ένα δεκαπενθήμερο ταξίδι στην Ιαπωνία (μαζί με την αδελφή της Μαρίτα), τον Δεκαπενταύγουστο του 2000. 

 

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Η Γενοκτονία στη Θράκη

 

Η Γενοκτονία στη Θράκη

Η Γενοκτονία στη Θράκη

 

Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης *

Από την ομιλία στη Θρακική Εστία Εορδαίας 

Η Γενοκτονία, η οποία ξεκίνησε το 1908 με την άνοδο στην εξουσία των Νεότουρκων και με τη στρατιωτική και την πολιτική καθοδήγηση των Γερμανών συμμάχων τους, συνεχίστηκε και από τους Κεμαλικούς μέχρι το 1923 στοιχίζοντας συνολικά τη ζωή σε πάνω από 1.000.000 Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά.

 

12 Απριλίου 2018. Μνήμη Γεωργίου Μπαλταδωρου





Θ. Μαλκίδης 
 
 Γεώργιος Μπαλταδώρος Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας


Πεσόντας υπέρ πατρίδος υπερασπιζόμενος το Ελληνικό Αιγαίο Πέλαγος


Με συνδέουν εδώ και πολλά χρόνια ισχυροί δεσμοί φιλίας  με αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας   όπως ο Γεώργιος Μπαλταδώρος. 

Με ανθρώπους όπως τον αυτόν τον Έλληνα που  έβαλαν  το εμείς πάνω από το εγώ, που δε φοβήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους και τη θέση τους για τον Ελληνισμό, που επέλεξαν να είναι με τη δικαιοσύνη, που αντιστάθηκαν σε κάθε παράδοση στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Θράκη, στη Μακεδονία, στον Ελληνισμό.

Ο Θεός αγαπητέ αδελφέ Γιώργο  σε κάλεσε  για να σε έχει δίπλα του, για να γελάς, για να πετάς ελεύθερος, για να μιλάς για την Ελλάδα που  λάτρεψες. 
 

Ο Τούρκος ¨συγγραφέας¨ μας ειρωνεύεται με αναφορά στην εισβολή στην Κύπρο …..



Ο “δημοκράτης” Τούρκος Μουράτ Ντερίν που πριν από λίγες μέρες κηρύχθηκε ανεπιθύμητος και δεν του επετράπη να μπει στην Ελλάδα, στις 29/3/2018 έκανε μία ανάρτηση με τίτλο  “Η Αϊσέ πήγε διακοπές και έφερε τη δημοκρατία στην Ελλάδα” ……

 

Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄: Ο ιερομάρτυς και εθνομάρτυς Πατριάρχης του Γένους μας

 



 
      Το πρωτόθρονο και σεβάσμιο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει να επιδείξει μια πλειάδα Πατριαρχών, οι οποίοι κοσμούν το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Ανάμεσά τους ο ηρωικός ιερομάρτυρας και εθνομάρτυρας άγιος Γρηγόριος Ε΄. Πρόκειται για μια από τις ηρωικότερες μορφές του Γένους μας, ο οποίος διέπρεψε και ως λαμπρός εκκλησιαστικός άνδρας και ως συνεπής εθνικός ηγέτης.
     Γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1445 από τον Ιωάννη και την Ασημίνα Αγγελόπουλου. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Γεώργιος. Το 1767 πήγε στη Σμύρνη κοντά στο θείο του Μελέτιο, όπου φοίτησε στην εκεί περίφημη Ευαγγελική Σχολή. Μετά παρακολούθησα ανώτερα μαθήματα στην Πάτμο από τον Δανιήλ Κεραμέα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του γύρισε στη Μονή των Στροφάδων, όπου εκάρη μοναχός, λαμβάνοντας το μοναχικό όνομα Γρηγόριος. Αργότερα τον κάλεσε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Προκόπιος, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο και στη συνέχεια πρεσβύτερο, επιδεικνύοντας μεγάλο ιεραποστολικό ζήλο και ασκώντας τεράστιο φιλανθρωπικό έργο. 
 

Ταξιδεύοντας προς Αλεξανδρούπολη σήμερα…

 




Σημαίες της Τουρκίας και της Αλβανίας σε φορτηγό με πινακίδες Σκοπίων…

 

Υπερ της των πάντων ενώσεων

 


«Το παρόν, τίποτε άλλο· μόνο το παρόν. Το παρελθόν δεν υπήρξε. Καθόλου» γράφει ο Ζ. Π. Σαρτρ στην περίφημη «Ναυτία».

Όποια ερμηνεία κι αν δώσουμε σε αυτή τη φράση, αρκεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα μείζον επίτευγμα γραφής για να νιώσουμε τον τρόπο που καταλύεται ο χρόνος, όταν, με αφορμή μια ιστορική περιπέτεια, ξετυλίγεται κάτι μοναδικό, κάτι που υπερβαίνει τα ονόματα τη στιγμή ακριβώς που τα απαθανατίζει στη βίβλο της όντως Ζωής.

 

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

«Η σιωπηλή γενοκτονία των Ελλήνων της Αν. Θράκης»

 




 
Ο Δήμος Εορδαίας και η Θρακική Εστία Εορδαίας «O Aρχιγένης», συνδιοργάνωσαν, το απόγευμα του Σαββάτου 9 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη, με θέμα: «Η σιωπηλή γενοκτονία των Ελλήνων της Αν. Θράκης (1912-1922)». 
 

Για το 1821





Περιεχόμενα του συλλογικού τόμου στην ελληνική και την


 αγγλική γλώσσα της International Hellenic Association για το


 1821


Πρόλογος 


Ευάγγελος Ρήγος


Εισαγωγή επιμελητή έκδοσης

 

Δημήτριος Καραμήτσος


1.Η πνευματική, πολιτική και στρατιωτική προετοιμασία


 της Επανάστασης του 1821


Δημήτριος Καραμήτσος


2.Οι Μακεδόνες στην Εθνεγερσία του 1821


Δημήτριος Καραμήτσος


3.Η Θράκη στην Επανάσταση του 1821


Θεοφάνης Μαλκίδης



Tόσο περισσότερο πνευματοποιείται


 

 «Όσο περισσότερο προοδεύει στην πνευματική ζωή ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο πνευματοποιείται. 

Αρχίζει σιγά σιγά να βλέπει παντού το Θεό, την ύπαρξη της δύναμής Του σε όλα τα πράγματα. Βλέπει παντού και πάντα τον εαυτό του να κατοικεί στο Θεό, να εξαρτάται απ’ Αυτόν ακόμα και στα πιο παραμικρά πράγματα. Αντίθετα, όσο περισσότερο ο άνθρωπος είναι δοσμένος στο σαρκικό τρόπο ζωής, τόσο περισσότερο σαρκικός γίνεται. Δε βλέπει παντού το Θεό. 


Η ξεριζωμένη Αρμενική


Σεπτέμβριος 1922: Την ώρα που οι Τσέτες πάταγαν στα πρώτα σπίτια της Σμύρνης, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης διεξαγόταν ο αγώνας Αρμένια Χομενετμέν-Απόλλων Σμύρνης, που έμελλε να είναι και ο τελευταίος, πριν αυτή περάσει στα χέρια των Τούρκων. 

Ἰ. Μακρυγιάννης : "Ἐχρειάστηκε νὰ θυσιάσουμε ἀρετὴ καντάρια καὶ κόπους καὶ αἵματα γι’ αὐτὴ τὴν ἐλευθερία."

 
























Ἐπιστολὴ τοῦ Ἰωάννου Μακρυγιάννη πρὸς τοὺς Νέους

"Ἡ Ἐπανάσταση δὲν ἔγινε μονάχα τὸ ’21…"

“Βρέχει στη Φτωχογειτονιά”

 



"Βρέχει στη Φτωχογειτονιά": Η ιστορία ενός υπέροχου τραγουδιού και μιας εξαιρετικής ταινίας του Αλέκου Αλεξανδράκη

 

Η ιστορία ενός υπέροχου τραγουδιού και μιας εξαιρετικής ταινίας του Αλέκου Αλεξανδράκη

Ένα τραγούδι που έγινε «ύμνος» της φτωχολογιάς και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και μιας εμβληματικής ταινίας του λεγόμενου παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, άμεσα επηρεασμένης από τον ιταλικό νεορεαλισμό.

 

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

«Ο Ελληνισμός της Θράκης και η Γενοκτονία – Μνήμη και Αναγνώριση»

 




ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΘΡΑΚΩΝ 2 

 

 Θεοφάνης Μαλκίδης

Η Γενοκτονία στη Θράκη. 

Από την ομιλία  στη Θρακική Εστία Εορδαίας