Σελίδες

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Μνήμη: Από το σκοτάδι στο φως



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μνήμη: Από το σκοτάδι  στο φως 

Από την ομιλία  στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας . Νέα Πέραμος Καβάλας. 


«Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι; …» γράφει ο Μικρασιάτης Γιώργος  Σεφέρης  (Σεφεριάδης).


«Η επιθετικότητα του Ερντογάν συνέχεια του 1922»




Ο Ερντογάν Απειλεί την Ελλάδα

Ο πρόεδρος μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνει τις απειλές του για εισβολή στην Ελλάδα, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Στις 27 Σεπτεμβρίου, δήλωσε:


Στρ. διοικητής Κούρδων ανταρτών : ¨Η Τουρκία χρησιμοποιεί νέο τύπο βόμβας¨…

 

Ανώτατος διοικητής του ΠΚΚ 

ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ενδεχομένως 

χρησιμοποιεί όπλα από το απόθεμα του

 ΝΑΤΟ.


Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Χρυσάνθη



 Η Χρυσάνθη δεν άντεξε το κλείσιμο του ιατρείου της, την απαξίωση,  την οικονομική καταστροφή, τη μοναξιά,  το κοινωνικό μπούλινγκ, την θλίψη, το διχασμό, την απομόνωση, τις ύβρεις των <<ειδικών>>, των  <<επιστημόνων>>,  των <πολιτικών>> , των <δημοσιογράφων>>, η Χρυσάνθη ήθελε η ζωή της να είναι πορεία Ελευθερίας, όχι υποχρεωτικότητα.


 Ήταν μόλις τριανταέξι ετών....


Νύχτες και ημέρες πολέμου στην Αρμενία ή να είμαστε προετοιμασμένοι στην Ελλάδα.

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


 Νύχτες και ημέρες πολέμου στην Αρμενία ή πως να είμαστε

 προετοιμασμένοι στην Ελλάδα και την Κύπρο.


Βρέθηκα, για ακόμη μία φορά, στο Γερεβάν, μετά από πρόκληση του Μουσείου, του Μνημείου και του Ινστιτούτου της Δημοκρατίας της Αρμενίας, για να συμμετάσχω στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την κορύφωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων. Για να μιλήσω για το συγκλονιστικό γεγονός της καταστροφής της Σμύρνης πριν εκατό χρόνια και της βίαιης αποκοπής, με τη διαδικασία της Γενοκτονίας, των δύο ιστορικών λαών από τις κοιτίδες τους.

Η άφιξή μου στο Γερεβάν τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου συνέπεσε με την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία και το βομβαρδισμό στρατηγικών θέσεων των Αρμενικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και αμάχων. Οι δυνάμεις των Αζέρων, οι οποίες ενισχυμένες από τουρκικό πολεμικό υλικό (drones κλπ) και στρατιωτικούς συμβούλους από την Άγκυρα, συνέχισαν την εισβολή τους σε Αρμενικό έδαφος  (και όχι σε υποτίθεται αμφισβητούμενο στο Αρτσάχ- Ναγκόρνο Καραμπάχ) και την επόμενη ημέρα.

Ως αποτέλεσμα της εισβολής του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία στις 13-14 Σεπτεμβρίου και τον βομβαρδισμό 36 οικισμών,  συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων Γκόρις, Σίσιαν, Καπάν, Τζερμούκ, Βαρδένης, Τεγκ, Γκεγκαμασάρ, οι αρμενικές αρχές ανέφεραν 207  νεκρούς στρατιώτες,  293 τραυματίες και  είκοσι αιχμάλωτους ,τρεις νεκρούς  πολίτες ,  επτά τραυματίες και  δύο  αγνοούμενους, ενώ 7600 άμαχοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους. Η στάση του Αρμενικού λαού βεβαίως ήταν η αναμενόμενη για όποιον γνωρίζει την πορεία του πολύπαθου αυτού έθνους: αντίσταση , εθελοντική στράτευση από κάθε γωνιά της χώρας και της Διασποράς για να αμυνθούν στα στρατεύματα των Αζέρων, που ήδη κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του Αρτσάχ με την ανοχή και τη σιωπή όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων.

Η εισβολή έληξε με μία εκεχειρία, ανακωχή, την οποία επέβαλλαν(;) ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ οι μετέπειτα αντιδράσεις τους ήταν,  η μεν  πρώτη δύναμη  να στείλει  στην Αρμενία την πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόζι και  ο Ρόμπερτ Μενέντεζ να προτείνει  εμπάργκο όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο επικεφαλής της  δεύτερης  συναντήθηκε με κάθε επισημότητα στη Σαμαρκάνδη με τον Ερντογάν και τον Αλίεφ.   

Πίσω στην περίκλειστη χώρα του Καυκάσου, όπου η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν απειλούν την ακεραιότητά της κάθε λεπτό,  η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα της χώρας ήταν τεταμένη. Δυνάμεις ασφαλείας παντού, ενώ οι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο, αλλά και ξένες πρεσβείες, διαμαρτυρόμενοι για μία ακόμη διαφαινόμενη υποχώρηση της Αρμενικής ηγεσίας,  μετά το Αρτσάχ, αλλά για τη στάση Πόντιου Πιλάτου των ξένων δυνάμεων, συμμάχων, γειτόνων και μη.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής στην κυβέρνηση- σε λίγο οι πιο θερμόαιμοι από τα μέλη του κοινοβουλίου ήρθαν στα χέρια- ενώ οι ίδιοι πολίτες που έδιωξαν με τις διαδηλώσεις τους το προηγούμενο καθεστώς που βούλιαξε τη χώρα στη διαφθορά, είδαν την νέα πολιτική τάξη να παραδίδει αφενός ένα μεγάλο κομμάτι του Αρτσάχ στους Αζέρους και τώρα τον Αλίεφ και τον Ερντογάν να εισβάλλουν στην νότια Αρμενία, χωρίς καμία απολύτως αντίδραση.

Το κλίμα όπως τουλάχιστον διέρρεε από κυβερνητικές πηγές ήταν έτοιμο για στρατιωτικό νόμο, έστω και για λίγες ώρες ή και για ημέρες. Οι πιο ψύχραιμοι τελικώς όμως επικράτησαν,  αφού κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής, την ανεργία, τη μετανάστευση και την ακρίβεια που μαστίζει την Αρμενία, θα ήταν λόγος κοινωνικής έκρηξης. Έκρηξη η οποία  προσωρινώς αποφεύχθηκε, αφού όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα από το ταξίδι της πολιτικής ηγεσίας στην Νέα Υόρκη  για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και από  τις συνομιλίες που ενδεχομένως θα δώσουν ορισμένες ελπίδες στον πολύπαθο Αρμενικό λαό.

Η επιστροφή μου στην Ελλάδα συνέπεσε με το λογίδριο του Ερντογάν στο ΟΗΕ με τις φωτογραφίες της Γκεμπελικής προπαγάνδας που έδειξε σε όλην την οικουμένη, ταυτόχρονα με το παραλήρημά του  για το Αιγαίο, τη Θράκη, την Κύπρο.

Η εισβολή στην Αρμενία έδειξε ότι ο τραμπούκος της περιοχής, σε συνεργασία με τους συμμάχους του στα Βαλκάνια και τον Καύκασο, θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους της «Γαλάζιας Πατρίδας», «Στρατηγικού Βάθους» («Ζωτικό  Χώρο»   ονόμαζαν τα αντίστοιχα σχέδια οι θεωρητικοί των Ναζί στη δεκαετία του 1930), σε μία περίοδο αστάθειας και σημαντικών και παγκόσμιων προβλημάτων. Ο κατά φαντασίαν Σουλτάνος θεωρεί ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους σε άλλες  χώρες και περιοχές, σε άλλα σημαντικά οικονομικά, πολιτικά  και ενεργειακά ζητήματα, οπότε οι στρατιωτικές και άλλες κινήσεις που έχει σκεφτεί από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο, θα γίνουν ανενόχλητες, χωρίς καμία αντίδραση.  Είναι επομένως αυτονόητο, ότι η προετοιμασία του Ελληνικού λαού για κάθε ενδεχόμενο, από κάθε πλευρά, σε κάθε λεκτική ή πρακτική επίθεση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και τη  συνέχεια του έθνους μας. Η ατιμώρητη Γενοκτονία του ίδιου θύτη που απειλεί σήμερα να μας δείξει ξανά το τι συνέβη στους προγόνους μας, είναι (μία ακόμη) απόδειξη ότι ο Ελληνικός λαός, οφείλει και πρέπει  να αντισταθεί.

 


Mιλώντας από την Αρμενία, στη   συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας. 


Ἄν θέλη κανείς νά δῆ πώς ἐσκέπτοντο οἱ πρόγονοί μας νά λάβη σοβαρά ὑπ' ὄψιν τόν Ἅγιο Διονύσιο Ἀρεοπαγίτη

 



Πρωτοπρ. Ἰωάννου Σ. Ρωμανίδου, 
"Πατερική Θεολογία", ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ,
Θεσσαλονίκη 2004.

Ὁ Ἐθνάρχης καί αἰσυμνήτης Ἰωάννης Καποδίστριας [1776 - 27 Σεπτεμβρίου 1831]

 


Ὁ Ἐθνάρχης, αἰσυμνήτης καί «ἅγιος» τῆς πολιτικῆς Ἰωάννης Καποδίστριας ἀποτελεῖ τό πρότυπο τοῦ πολιτικοῦ της μετά τήν Ἑλληνική Ἐπανάσταση τοῦ 1821, Ἑλλάδας.

Η πολιορκία και η άλωση της Τριπολιτσάς



Σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου με την καθοδήγηση του Μακρυγιάννη. Πόλεμος της Τριπολιτζάς και των περί αυτής Χωρίων. 

Αρχές Απριλίου – 23 Σεπτεµβρίου 1821

«Ο κάβουρας (Οι Έλληνες πολιορκητές) έχει πια γλιτώσει από το θανατηφόρο σφίξιμο του φιδιού (Τούρκοι πολιορκούμενοι)

Παραβολή Θεόδωρου Κολοκοτρώνη


Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Τετρακόσιοι τόνοι οστά Ελλήνων και Ελληνίδων

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Το 1924 ο Μουσταφά Κεμάλ  πούλησε 400 τόνους οστών Ελλήνων ! Το πραγματικό ολοκαύτωμα των Ελλήνων από τους Τούρκους  και Δυτικούς !


¨Η Τουρκία σίγουρα κάπου θα κάνει κάτι, θα χτυπήσει κάπου¨…



Ο αναλυτής ασφαλείας Αμπντουλλάχ Αγάρ

 αρχικά ακούγεται να λέει τα εξής :


Μητροπολίτης Κυδωνιῶν Γρηγόριος -Ἔνας πατριώτης Ἅγιος (3 Ὀκτωβρίου †)

 























Γεννήθηκε τὸ 1864 στὴ Μαγνησία τῆς Μ. Ἀσίας Ἐργάστηκε μὲ ζῆλο καὶ ἐπιτυχία γιὰ τὴν προάσπιση τῶν ἐθνικῶν ἑλληνικῶν δικαίων καὶ ἰδιαίτερα συνεργάστηκε γι' αὐτὰ μὲ τὸν μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομο Καλαφάτη (1902-1910), τὸν κατόπιν ἐθνομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης (1910-1922).

Η ιστορική μάχη των Γαυγαμήλων – 1/10/331 Π.Χ.


Στις 1 Οκτωβρίου το 331 π. χ πραγματοποιήθηκε μια απο τις αποφασιστικές μάχες που έκριναν την ιστορία του κόσμου. Η μάχη στα Γαυγάμηλα αποτέλεσε το αποκορύφωμα της εκστρατείας του Αλεξάνδρου. Ο Δαρείος Γ´ μετά απο την πρώτη συνάντηση του με τον Μ. Αλέξανδρο στην Ισσό (333 π. Χ) που έχασε την μάχη, προκειμένου να αποτρέψει έναν αλλο πόλεμο, πρόσφερε την παράδοση όλων των περιοχών δυτικά του Ευφράτη, υψηλά λύτρα για τα χαρέμια που είχαν αρπαχτεί απο τον Αλέξανδρο στην Ισσό και το χέρι της κόρης του. Όμως ο Αλέξανδρος τα απορρίπτει. Ο σκοπός του ήταν η κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Αχαιμενήδων.

Ὁ «Ἔγκλειστος» Ἅγιος Νεόφυτος ὁ Κύπριος (28/09 †)



















Αὐτὸς ὁ ἅγιος ἤτανε βλάστημα τῆς μοσκοβολημένης Κύπρου. Γεννήθηκε στὰ 1134 στὸ χωριὸ Λεύκαρα, ποὺ τώρα τὸ λένε Κάτω Δρῦ, κοντὰ στὴ Λάρνακα. 

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Εκατό χρόνια μετά

 



Περιοδικό ΕΝΔΟΧΩΡΑ 

Ειδική έκδοση για τη συμπλήρωση  εκατό ετών από την ατιμώρητη Γενοκτονία

Τὸ περιοδικὸ τῆς Θράκης μας, ἡ «Ἐνδοχώρα», τιμᾶ καὶ φέτος ἄλλη μία ἐπέτειο, μὲ ἕναν εἰδικὸ ἀφιερωματικὸ τόμο 308 σελίδων, μέ πίνακα ἐξωφύλλου εἰδικὰ φιλοτεχνημένο ἀπὸ τὸν Σπύρο Ζαχαρόπουλο. Τὰ εκατό χρόνια τῆς ἀτιμώρητης Γενοκτονίας τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς Ἀνατολῆς,  ποὺ ὁδήγησε στὴν ἔξοδο τοῦ μεγαλύτερου μέρους ὅσων ἐπέζησαν τῆς τουρκικῆς θηριωδίας, προσεγγίζεται ὄχι μὲ κλάψες καὶ μοιρολατρία, ἀλλά, ὅπως ἀναφέρει στὸ εἰσαγωγικὸ σημείωμά του ὁ Θεοφάνης Μαλκίδης,   «ως συμβολή για το συγκλονιστικό 1922, συμβολή μνήμης, διεκδί­κη­σης και απαίτησης για αναγνώριση, τιμωρίας του δολοφόνου, που θέ­λει να επαναλάβει τα εγκλήματά του. Το 2022 δεν (πρέπει να) είναι έτος κλαυ­θμού και οδυρμού, μία χρονική περίοδος αυτομαστίγωσης, η οποία άλ­λωστε δεν αρμόζει, δεν συνάδει, δεν α­φορά την ελληνική ιδιοπροσωπεία και ετερότητα, την ελληνική πολιτισμική παράδοση. 

Το 2022 είναι η στιγμή κορύφωσης του αγώνα για την ανάδειξη με μεγα­λύτερη ένταση τού ό,τι συνέβη στη Μικρά Ασία, είναι η στιγμή απαίτησης για αναγνώριση, αποκατάσταση, αποζημίωση, επανόρθωση. Η ανθρωπότητα, η ανατολική Μεσόγειος, η Μικρά Ασία των πόλεων, της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας, της αστρονομίας, της γεωμετρίας, των μαθηματικών, του κάλλους, της παιδείας, της πίστης, της φιλοσοφίας, της Ελληνικότητας, δεν μπορεί να ζήσει άλλο με τη βαρβαρότητα. Ήρθε η ώρα της απόδοσης δικαιοσύνης, της αποκατάστασης της αλήθειας, η επιστροφή της Ιστορίας και της Μνήμης. Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελληνίδων και των Ελλήνων τώρα!».


Τὰ περιεχόμενα τοῦ τόμου είναι τα εξής:


Ἡ ἄγνωστη δραματική ἱστορία τοῦ ἥρωος τῶν Ἰμίων Παναγιώτη Βλαχάκου

 











Ἡ ἄγνωστη δραματική ἱστορία τοῦ ἥρωος τῶν Ἰμίων Παναγιώτη Βλαχάκου

Πῶς ἐπιβιβάσθηκε τήν τελευταία στιγμή στό μοιραῖο ἑλικόπτερο – Ἡ «Ἑστία» μέ ἀφορμή τήν ὕψωση σημαίας τοῦ ὁμωνύμου πλοίου τοῦ Πολεμικοῦ Ναυτικοῦ ἀποκαλύπτει


4 Οκτωβρίου 1941: Το Ολοκαύτωμα των Φιλίππων Μακεδονίας


ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ευαγγέλιο κατάλοιπο βουλγαρικής κυριαρχίας.
ΔΕΞΙΑ: Έγγραφα κατάλοιπα βουλγαρικής κυριαρχίας

 Η Σφαγή των Φιλίππων

από τους Βούλγαρους


Φίλιπποι:
Μαρτυρική και Ιστορική Πόλη

Κύπρος: Η πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα της Ευρώπης




Άκου τώρα τι τον ενόχλησε, δήθεν, τον Ερσίν Τατάρ και μας κατηγορεί ότι είμαστε πάνοπλοι, έτοιμοι να τους επιτεθούμε. Πήγε η Επιτροπή Άμυνας επίσκεψη στους λοκατζήδες στο Σταυροβούνι και ευκαιρίας δοθείσης κάποιοι βουλευτές έκαναν και βολή. Κι ο Χάρης Γεωργιάδης, ανάμεσά τους, που δεν είναι του ανένδοτου μετώπου αλλά του αρέσει το κυνήγι της πέρδικας κι ήθελε να δοκιμάσει το σημάδι του. Αυτό μας έλειπε, να μας βγάλουν και τον Χάρη πολεμοχαρή και τουρκοφάγο. Τέλος πάντων. Λοιπόν, κάποιοι δημοσίευσαν και φωτογραφίες, όπως έκαναν την προηγούμενη φορά με ορισμένους ιερωμένους που πήγαν να βαφτίσουν ένα πεδίο βολής και δοκίμαζαν κι αυτοί το σημάδι τους, με τα ράσα να ανεμίζουν.


Η σφαγή στην Κορμίστα Σερρών και τα 91 θύματα των Βούλγαρων κατακτητών



Η Κορμίστα (παλιότερη γραφή Κρομμύστα), βρίσκεται στις βορειοδυτικές υπώρειες του Παγγαίου όρους, κάτω από το μοναστήρι της Παναγιάς της Εικοσιφοίνισσας, σε υψόμετρο 299 μέτρων και διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Φυλλίδας (πρωτεύουσα η Νέα Ζίχνη) του Νομού Σερρών και πιο συγκεκριμένα στο δήμο Αμφίπολης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 555 κατοίκους.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Γιαννιτσά: Η εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (φωτο)



Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας και την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων, διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης και προβληματισμού, το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πέλλας. 

Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης…

 

Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση, μέχρι το 1923, των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας (κυρίως της Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας), αρχής γενομένης με τη Σφαγή του Οικονομείου στις 25 Ιανουαρίου 1913, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ.